lodówce , i w zamrażarce :) Bo jak mam ochotę na coś słodkiego do kawy, a nie wiem co upiec, na 99% zawsze decyduję się na coś drożdżowego. Tym razem też nie było inaczej. Wybór padł na klasyczne rogale ze śliwkowym nadzieniem odsypane obficie maślaną kruszonką ... Pychota :)) Składniki: (na 12 średnich rogali) 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru
Walijskie Pichcenieogrodzie :), za specjalnym podziękowaniem dla Ewy i Wiesia....Oni z pewnością znajdą na tym zdjęciu to, za co mówię ogromne ,, dziękuję,, :). Proste, smaczne połączenie, biały wiejski twaróg i ciasto drożdżowe.... Składniki na ok. 16-20 sztuk: 70 dag mąki pszennej 300 ml mleka 6 dag drożdży 6,5 dag roztopionego masła 12 dag cukru 2 jaja szczypta soli Nadzienie
Apetyczna babeczkażółtka i cukier . Wszystko połącz ze sobą Następnie wsyp przesianą mąkę i dodaj sól . Wymieszaj najpierw wszystko dokładnie drewnianą łyżką, a później wyrabiaj mikserem z podłączonym hakiem do ciasta drożdżowego przez 5 minut . Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną uprzednio mąką i wyrabiaj ręcznie przez kolejne kilka minut, aż stanie się elastyczne . Na koniec włóż z powrotem do miski, posmarowanej olejem
Food SquareDrożdżowe rogaliki były inspiracją pewnego sobotniego popołudnia… Wszystko zaczęło się od tego, że miałam drożdże, ale nie było marmolady, no wiec jak zobaczyłam czekoladę i słonecznik to stwierdziłam, że robie inną wersję. No i wyszło pysznie :) Dodam może jeszcze, że rogaliki zrobiłam z podwójnej porcji, bo taka już jestem, że lubię zrobić dużo żeby potem rozdawać :) Ciasto: 2 ¼ szklanki mąki
Smakowy Rajteż z niego zrobić drożdżówki z różnymi dodatkami np. marmoladą lub serem, albo bułeczki makowe, wystarczy je posmarować białkiem i posypać makiem :) Jak widać przepis jest dość elastyczny :) Ciasto drożdżowe: 3dag drożdży 1 łyżeczka cukru 2 ½ szklanki mąki (+ ok. 1 szklanka maki do podsypania) ¾ szklanki mleka 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 żółtka 1 płaska łyżeczka soli
Smakowy RajPrzez ostatnie miesiące było bardzo ciemno i ciągle padał deszcz na zmianę z śniegiem, więc dzisiejszy dzień jest miłą odmianą. Dzisiaj oprócz pięknej pogody chciałam wam pokazać przepis na drożdżowe zawijarce z moim ulubionym dżemem czereśniowym. Składniki na 20 bułek 50 g drożdże 600 g mąki 2 jajka szklanka mleka szklanka cukru 150 g masła słoik dżemu czereśniowego Wykonanie
ciastkarnia na kruchym spodzienią gdyż, dodana w nadmiarze potrafi zepsuć całe danie, sprawi, że stanie się gorzkie, a nie herbaciane :) Serniki z Matcha, napoje, to już było, ale nie było u mnie drożdżowego z Matcha, od dzisiaj już jest :) Dlaczego akurat te smaki połączyłam? Bo sobie chciałam zużyć włoską konfiturę figową, a ona jest strasznie słodka. Pomogła mi Matcha, bo zrównoważyła słodycz konfitury
Blondynka GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl W weekend zrobiłam drożdżowe rogaliki z ciasta zatapianego, które po wyrobieniu wkłada się do zimnej wody, zawinięte szczelnie w ściereczkę. Po upieczeniu są kruche, delikatne i bardzo smaczne. Z podanej porcji wyszło mi baaardzo dużo, małych rogalików. Całą pracę ułatwiła mi forma o nazwie Rogalomania
Marta Gotujeszklanki płatków owsianych Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie odstawać. Najwygodniej wyrabia się przy użyciu miksera i haków do ciasta drożdżowego. Ciasto umieszczamy na godzinę w ciepłym miejscu i przykrywamy ścierką. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 8 części i formujemy kulki. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
KasiekGotujePuszyste, delikatne, odpowiednio słodkie :) Z dodatkiem pysznej żurawiny i aromatem domowej skórki pomarańczowej. Drożdżowe muffiny. Słodkie szaleństwo ... uczta dla podniebienia ... Składniki: 250 g mąki pszennej 125 ml mleka 50 g roztopionego masła 2 żółtka 1/4 szklanki cukru 12 g świeżych drożdży szczypta soli 100g suszonej żurawiny 50 g skórki pomarańczowej Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy
Walijskie PichcenieOstatnio jakoś focimy tylko ciasta, które pieczemy:) Może to i lepiej...ciasta są ok:) Dzisiaj też bardzo dobre drożdżowe;) Składniki; 10 dkg drożdży, 1 cukier waniliowy, 1 szklanka cukru, 4 jajka, 1 szklanka oleju, 3/4 szklanki letniego mleka, 4 szklanki mleka Wykonanie krok po kroku KLIKNIJ TUTAJ Wykonanie; W misce układamy warstwowo składniki. Na dno miski rozkruszamy drożdże. Cukier waniliowy
Anioły w kuchnimogłam się jednak powstrzymać. PYSZNOŚCI! Nawet mój mięsożerny chłopak przekonał się do szpinaku… A to – uwierzcie – musi coś znaczyć:) Przepis ukradłam (i nieco zmodyfikowałam) z książki Z.Prokopczuka pt. "Drożdżowe bułeczki i rogaliki". Składniki (mi wystarczyło na 30 sztuk, ale to oczywiście zależy od wielkości ciastek i grubości wałkowania ciasta): Ciasto: 100 g mąki orkiszowej 200 g mąki pszennej
Powiedz dietom niebiałek ubijamy pianę. Jedno możemy ubić osobno z cukrem pudrem i sokiem z 1 cytryny na lukier do dekoracji. Do sera dokładamy żółtka, cukier waniliowy, bakalie i zaczyn drożdżowy. Energicznie mieszamy, po czym delikatnie dokładamy białka Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy masę. Pieczemy ok 50 minut w temp 200"C. Smacznego! P.S. Gotowy sernik zostawiamy do ostudzenia
Luźna Kuchniamacie jeszcze dość pączków, faworków itp? jeśli nie to zapraszam na drożdżowe faworki.. 50 dkg mąki 3/4 szkl. letniego mleka 5 dkg drożdży 3-4 łyżki cukru 2 jajka 5 dkg roztopionej, ostudzonej margaryny cukier puder do posypania Z drożdży,1 łyżki cukru i letniego mleka zrobić rozczyn. Przykryć odstawić do wyrośnięcia (ok. 15 minut).Margarynę roztopić, wystudzić
Moje domowe kucharzeniezajadał, więc myślę że innym Panom też posmakują. Babeczki te zostały wymyślone specjalnie na konkurs na przepis z olejem rzepakowym, zajęły drugie miejsce i zostały nagrodzone patelnią Tefal. Drożdżowe babeczki z farszem pieczarkowym SKŁADNIKI: 150 g mąki 1 żółtko 60 ml oleju rzepakowego do ciasta +2 łyżki oleju rzepakowego do farszu 15 g drożdży świeżych 70 ml mleka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki