laskę. Z drożdży, cukru i mąki przygotować zaczyn wg tego przepisu . Do misy przesiać mąkę, dodać 4 łyżki cukru, wlać ciepłe mleko z masłem, wbić jajka i dodać zaczyn drożdżowy. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie konieczności dodać więcej mąki. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Jagody dokładnie umyć i delikatnie wysuszyć. Dodać cukier
CookYourselfmną? Twój wybór, ja powiem natomiast że są mięciutkie i przepyszne. Do szkoły, do pracy, na kanapki albo same, tak czy siak są zawsze pyszne, polecam. Nocne bułeczki drożdżowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietych rogalikach z czystym sumieniem można powiedzieć "expresowe". Zazwyczaj wiele osób, szczególnie początkujących w sztuce kulinarnej zniechęca się do ciasta drożdżowego, ze względu na dość długi i żmudny proces wyrastania. Tym razem jest inaczej 👍 Lekko wyrasta nam tylko rozczyn, a potem już wszystko idzie naprawdę szybciutko. Polecam przepis, bo jest prosty i szybki, a rogaliki są naprawdę pyszne. Mięciutkie
Walijskie Pichcenieformie zdecydowanie mogę polubić tofu. Przepis z pewnością będę powtarzać 😃 Składniki (1 porcja): 1/2 kostki tofu (90 g) 1/4 łyżeczki czarnej soli 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka płatków drożdżowych 5 łyżek mleka sojowego niesłodzonego 1/2 średniej cebuli 1 łyżeczka oleju Przygotowanie: Na patelni rozgrzej olej. Cebulę posiekaj w kostkę i podsmaż na patelni do zrumienienia
Zdrowie na języku :Pwyczyn, ale przynajmniej udało mi się wszystko przerobić i nic się nie zmarnowało. Dla kogo: dla lubiących wziąć domowe wypieki do pracy na drugie śniadanie dla kochających wszystko co drożdżowe dla chcących sprawić radość najbliższym Składniki na ciasto: 370g mąki pszennej 190g mleka 50g cukru 1 jajko 1 żółtko szczypta soli 60g miękkiego masła 15g świeżych drożdży Do posmarowania
Mania WypiekaniaKlasyczne ciasto drożdżowe zawsze będzie dla mnie nr 1, wśród wszystkich gatunków ciast ... Tym razem upiekłam je w podłużnej foremce, i wyjątkowo nie dodałam żadnych owoców. Uwieńczeniem była tylko gruba warstwa maślanej kruszonki, i spora ilość rodzynek i skórki pomarańczowej, które dodałam do ciasta. Wyszło pysznie! Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka
Walijskie PichcenieChałka drożdżowa - kolejny ze smaków dzieciństwa. Kiedyś robiła mi ją czy kupowała babcia, teraz ja piekę ją dla swoich bliskich :) Delikatna i mięciutka, pysznie maślana, nie można się od niej oderwać ;) Idealnie smakuje z kruszonką, mniam! Sami się przekonajcie, polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw
Domowa cukiernia EwyDrożdżowe zawijańce z pieczarkami. 500 g mąki 1 szkl.mleka 2 łyżki oleju 1 duże jajko przyprawa do pizzy i zapiekanek 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli dodatki: pieczarki, cebula Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże , posypać cukrem, nakryć i odstawić na kilka minut.Nast
Moje domowe kucharzenieostatnio Wam pisałam jestem totalnie zakochana w cieście drożdżowym i z wielką przyjemnością przygotowuję z niego przeróżne wypieki. Mięciutkie cynamonowe kanelbullar albo rogale z masłem orzechowym – wszystko smakuje obłędnie! Dziś przygotowałam dla Was pyszne drożdżówki z owocami leśnymi. Niesamowicie delikatne i puszyste! Idealne na słodkie, drugie śniadanie albo podwieczorek. Ps. miało można wykorzystać ulubione, mrożone owoce. SKŁADNIKI
Ostra na SłodkoWielkanoc ! Jajka, pisanki, kurczaczki...nie może też zabraknąć zajączków. -- Potrzebujemy zwykłe ciasto drożdżowe jak na chleb...np. chleb-szymanowski , które dzielimy na kulki :) małe jak 1 zł i duże prawie jak piłka do tenisa. Kulki łączymy ze sobą wykładając na blachę do pieczenia, a z kawałka zrolowanego ciasta wycinamy uszy wielkości domowych klusek do zupy
chleba naszegoWitam Kochani :) Wielkanoc już za kilka dni, więc przychodzą do Was z fajnym przepisem :) Chcę Wam pokazać jak zrobić słodziutkie bułeczki-zajączki. Są zrobione z mięciutkiego ciasta drożdżowego, ich brzuszki nadziane są powidłami (można nadziać dowolnym nadzieniem) pokryte są lukrem cytrynowym :) Buźki mają zrobione z cukrowych ozdób :) Myślę, że to fajny pomysł, szczególnie takie zajączki spodobają się dzieciom :) Zapraszam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSkładniki: ciasto drożdżowe duża porcja: drożdże świeże 10 dag, mąka pszenna 1 kg, cukier 1 szklanka, mleko letnie 2 szklanki, sól 1/2 łyżeczki, jajka 3 sztuki + 4 żółtka, aromat waniliowy 1 sztuka dodatki: mus jabłkowy 250 gram i wiśniowy 250 gram + kisiel wiśniowy 1 opakowanie, twaróg krajanka półtłusty 50 dag + cukier cytrynowy 1 opakowanie, cukier puder 2 łyżki, cynamon
W Mojej Kuchni LubięCiasto drożdżowe to także element Świąt Wielkanocnych. Dziś z polską borówką i serem, wyszło smacznie. Kto powiedział, że borówka nadaje się tylko i wyłącznie do mięs?! Udowadniam, że do ciast także pasuje idealnie! Składniki na ciasto; 4 0 dag maki pszennej 1 opakowanie suszonych drożdży instant ( na pół kg. mąki) 200 ml mleka 5 dag masła
Radość kipiąca uśmiechem.Świąt Wielkanocnych bez babki drożdżowej.Oczywiście babkę można zrobić wtedy kiedy ma się na to ochotę. Kto powiedział,że baba ma być tylko na Wielkanoc :) Składniki: 500 g mąki pszennej 40 g drożdży świeżych 125 ml mleka 180 g masła o temperaturze pokojowej 120 g cukru łyżka cukru waniliowego szczypta soli skórka otarta z jednej cytryny 2 żółtka
Anielskie wypiekizdecydowanie najprostsza wersja baby drożdżowej jaką kiedykolwiek robiłam i zapewniam, że każdemu powinna się udać. Dodatkowo można ją przygotować w wersji bez laktozy, dodając zamiast mleka wodę i dobrej jakości margarynę roślinną i uwierzcie mi w takiej wersji również będzie pyszna Z aczyn: pół szklanki ciepłego mleka (lub wody w wersji bez laktozy) łyżka cukru pół szklanki mąki pszennej
Cynamonowe szczęście