drożdżowe - 16813 przepisów (strona:395/1121)

Leniwe Drożdżowe Z Rabarbarem - Krok Po Kroku 212

ostygło, następnie posypuje je cukrem pudrem i życzę Smacznego !!! Źródło inspiracji Tutaj Ps. nie pokazałam wykonania kruszonki gdyż zazwyczaj mam jej zapas zamrożony i tylko wyjmuje do poszczególnych wypieków :) Drożdżowe, zaraz po lekkim ostudzeniu jest bardzo puszyste i mięciutkie, można zjeść pół blaszki ;) Rabarbar możemy użyć mrożony tylko musi się wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku

Gotowanie...to proste !
Bułeczki z dżemem i kruszonką 184

znów bułeczki drożdżowe,ze swoim dżemem z wiśni, pycha.Nadzienie oczywiście może być inne, dżem, marmolada, budyń itd. 500 g mąki  około 250 ml mleka  60 g margaryny 40 g drożdży  3 łyżki cukru  1 duże jajko  1 żółtko Mleko podgrzać,dodać pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, jajko. Margarynę podgrzać

Moje domowe kucharzenie
Odrywane bułki drożdżowe z serem i kruszonką 90

Niewielkie bułki drożdżowe do zjedzenia na kilka kęsów wypełniłam masą serową i posypałam kruszonką. Przed pieczeniem wystarczy je ponacinać, żeby można je było później jedynie odrywać. Z podanej ilości składników można upiec całą blachę odrywanych bułek

Przepisy Kulinarne
Drożdżówki z budyniem i rabarbarem 166

drożdże,dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki,wymieszać i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę,sól,cukier,wbić jajka i lekko przemieszać. Wlać rozczyn drożdżowy i roztopione letnie masło,zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut by wyrosło. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i uformować za pomocą wałka spory prostokąt

Kolorowa kuchnia Elki
Rogaliki z marcepanem 162

bardzo łatwe do przygotowania. Wymagają jedynie trochę cierpliwości przy oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta. Doskonale smakują z mlekiem lub ulubioną herbatką. Świetnie nadają się do zabrania na majówkowy piknik. Ciasto drożdżowe: 300 g mąki pszennej 6 g drożdży instant 65 g masła 100 ml mleka 50 g cukru jajko 100 g marcepanu  garść płatków migdałów żółtko 3 łyżki mleka

Smakołyki Asi
Rogaliki Z Dżemem rabarbarowym 179

było gorące, rozpuszczamy w nim drożdże wraz z 1/2 łyżeczki cukru i odst. do wyrośnięcia. 2. Do miski dajemy mąkę, szczyptę soli, żółtko oraz cukier. 3. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dajemy go do suchych składników w misie i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ). W trakcie wyrabiania dolewamy olej lub masło. Odstawiamy je na 30-40 min do podwojenia objętości

Gotowanie...to proste !
JOGURTOWE BUŁECZKI DROŻDŻOWE 153

minut, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do dzieży miksera przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jogurt, żółtka oraz rozpuszczone masło i wyrośnięte drożdże. Mieszamy 10 minut przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka lub ręcznie. Gdy ciasto   zacznie odstawiać od ścianek naczynia, oprószamy mąką, formujemy kulę i wykładamy na posypany mąką blat. Wyrabiamy ręcznie ok. 3 minuty, po czym

cool and minty
Razowe zwijańce z serem 141

pszennej. Do swoich wykorzystałam razową. Wyszły pyszne! Nadzieniem był twaróg, jednakże znakomicie sprawdzi się również mak. Zaczyn: 60 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka ksylitolu Ciasto drożdżowe: 250 g mąki pszennej  razowej typ 2000 Radix-bis 50 g masła 1 jajko 1 żółtko 40 g ksylitolu 1 cukier waniliowy Masa serowa: 250 g półtłustego twarogu

VioletoweKucharzenie
Langosze 121

Przepis na te drożdżowe placuszki wypatrzyłam kiedyś w gazetce Tina przepisy – Pierogi i kluski. Spotkałam się już z langoszami przygotowanymi z dodatkiem ziemniaków, które wywodzą się z kuchni węgierskiej. Przepis na te langosze opatrzony był informacją, że jest to kuchnia słowacka. O ile przygotowanie langoszy z ziemniakami jeszcze przede mną, tak te robię dosyć często. Świetnie sprawdzają się jako

Smaki Na Talerzu
rewelacyjny chleb ze słonecznikiem na maślance 160

dają niesamowitą satysfakcję. Ale dość wstępu :-)  Chlebek z przepisu, który chcę Wam przedstawić, jest niezwykle prosty, i bardzo puszysty, delikatny i smaczny. Jest to proste ciasto drożdżowe, ale z dodatkiem maślanki, łuskanego słonecznika. Maślanka nadaje fajny smak i miękkość. SKŁADNIKI: *keksówka o wymiarach ok 12x25cm -500g  mąki pszennej (ja używałam tortową) -5 dag drożdży świeżych

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
drożdżowa babka z rodzynkami,mieszanką keksową... 158

wstawić formy i piec około 50 minut, babki w formach wystudzić. Cukier puder dobrze wymieszać z mlekiem na nie za gęsty lukier, polać babki i posypać kolorową posypką - babka drożdżowa z rodzynkami, mieszanką keksową o aromacie pomarańczy jest bardzo smaczna, aromatyczna i doskonale smakuje na Wielkanocny deser.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Bułeczki drożdżowe z marmoladą + filmik 202

Dziś przedstawiam kolejny przepis z czasów PRLu - przepyszne drożdżowe bułeczki z marmoladą , które piekła moja mama .  Ciasto jest bardzo wdzięczne , świetnie się zagniata, nie klei się ani do rąk, ani do stołu . Te bułeczki można nadziać zarówno na słodko - marmoladą, nutellą, ale też na słono , bo ciasto jest uniwersalne . Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta. Serdecznie

Kawa z mlekiem
Wielkanocny koszyk z ciasta-jak zrobić 161

takiego koszyka jest dość łatwe, wymaga jednak dokładności.  Dziś piekłam swój i chcę Wam "na gorąco" pokazać jak zrobić taki koszyk :) Zapraszam Do zrobienia koszyka potrzebujemy dowolnego ciasta drożdżowego.  Może być słodkie lub chlebowe. Ja robię z chlebowego. Czyli: do miski daję troszkę świeżych drożdży, łyżkę cukru i ok szklankę wody. Dodaję trochę maki mieszam i odstawiam

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Koszyczki wielkanocne 117

tzn.jeden koszyczek zrobiłam zaplatany tak jak tutaj , ale dwa pozostałe inaczej.Poszłam po prostu na łatwiznę i użyłam wałka na nacinania ciasta i dodatkowo koszyczki ozdobiłam kwiatuszkami z ciasta drożdżowego.U mnie wyszły 2 małe koszyczki  [ robiłam bez rączek,ale oczywiście można z rączką] i jeden koszyczek taki inny, większy ale płytszy.Idealny będzie np.do pieczywa, owoców

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania