DROŻDŻÓWKI Z KRUSZONKĄ KOKOSOWĄ 🥥 Wiem, wczoraj też były drożdżówki ale co ja poradzę, że ciasto drożdżowe jest mą ogromną miłością? 🤔 Co zrobię jak nic nie zrobię? 🤣 A teraz... Delektujcie się! #kokosoloversi 😃 Składniki na ok. 10 dużych drożdżówek: 500 g mąki pszennej 50 g wiórków kokosowych 30 g drożdży 80 g erytrolu/cukru (minimum 1 łyżeczka cukru) 50 g roztopionego masła
CzarnawisienkaSkładniki : 4 jajka 5 dag drożdży 2 łyżki masła 1 jabłko ok. 3/4 szklanki mleka 1/3 szklanki cukru ok. 3 szklanki mąki pszennej cynamon Przygotowanie: patrz przepis na drożdżowe . Piekłam w foremce o średnicy 25 cm. w temp. 180 *C Kruszonka: ok.3/4 szklanki mąki
Proste Potrawyoleju 1 szklanka mleka 5 szklanek mąki tortowej . kruszonka do ciasta 9 łyżek oleju 10 łyżek cukru, 10 łyżek mąki wszystko wymieszać porozrzucać na koniec na cieście . przygotowanie ciasta drożdżowego ja zrobiłam z makiem i z serem, akurat mi zalegały w lodówce. Mleko lekko podgrzewamy, mąkę przesiewamy i wsypujemy do miski i robimy wgłębienie. Jajka roztrzepujemy i wlewamy do miski
Moje WyrobyÓsemki robiłam po raz pierwszy, więc trochę się rozmachnęłam z ich wielkością i wyszły prawdziwe ósemy : ) Oczywiście możecie zjeść pół takiej ósemki, ale czy się oprzecie? Ja nie : ) ciasto drożdżowe ( na około 10- 12 dużych ósemek) Zaczyn: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru Pozostałe składniki: 2 jaja 1/2 szklanki ciepłego
Domowe ciastaMega maślane ciasto z rabarbarem i kruszonką. Cudownie smakuje z kubkiem mleka lub kawy. My nie mogliśmy się oprzeć i jedliśmy jeszcze ciepłe. Ciasto drożdżowe: 35 g świeżych drożdży 6 łyżek cukru łyżka cukru waniliowego 150 ml ciepłego mleka 550 g mąki pszennej 2 jajka szczypta soli 100 g rozpuszczonego masła Masło z cukrem: 100 g masła 100 g cukru
Smakołyki AsiRobot planetarny to świetne rozwiązanie dla nowicjuszy w kuchni, którzy dopiero uczą się gotować, lub dla tych, którzy nie lubią marnować cennego czasu. Robot planetarny zaginiecie ciasto drożdżowe, dokładnie wymiesza składniki na biszkopt lub ciasto kruche, ubije pianę z białek czy utrze masę do ciasta albo przygotować ciasto na pizzę . Kupując odpowiednie końcówki może zmielić mięso, wycisnąć sok z owoców
ProstePesto.plmąki i łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić na kilka minut, żeby drożdże ruszyły. Mąkę przesiać do miski. Dodać resztę cukru, jajka, żółtka i sól. Wlać resztę mleka i rozczyn drożdżowy. Zacząć wyrabiać ciasto. Po chwili wyrabiania wlewać powoli masło. Wyrabiać około 10 minut. Na końcu dodać rodzynki i skórkę. Foremkę wysmarować łyżką masła i oprószyć mąką. Najładniej wygląda w foremce
Kocham Czekoladęłyżeczkę cukru. Rozczyn dobrze mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wysypujemy na miskę, dodajemy rozczyn drożdżowy, masę jajeczną i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dodajemy rozpuszczone, ciepłe ale nie gorące masło. Ciasto wyrabiamy dość długo, do momentu kiedy zacznie odklejać się od rąk i miski
Kocham CzekoladęPuszysta i mięciutka chałka drożdżowa na kefirze. Może być z kruszonką lub bez jak kto lubi. Pyszna do porannej kawy lub z kubkiem mleka posmarowana dżemem lub masłem. Przepis na 2 chałki 500 gramów mąki pszennej tortowej 30 gramów drożdży świeżych 60 gramów masła 200 ml kefiru lub maślanki 100 ml mleka 1 jajko L 3 łyżki cukru 1 łyżeczka
Andzia Pichciciasto drożdżowe na kefirze jest przepyszne. Delikatne, puszyste, mięciutkie – idealne dla każdego rodzaju wypieków z dowolnym nadzieniem. Najczęściej nadziewam je mieszanką orzechowo- cukrową z cynamonem, czekoladą, kajmakiem lub po prostu dżemem. Spróbujcie koniecznie Składniki: – 25g drożdży świeżych lub 7g drożdży instant – 530-550g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 300ml kefiru – 4 łyżki cukru
Smaki Armineodstawiamy na około 10-15 minut do podrośnięcia. Ser cheddar trzemy na dużych oczkach tarki. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, suszoną żurawinę, cheddar oraz masło i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Mieszamy łyżką do połączenia, a następnie zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zarabiamy
Smaki Na Talerzufiletów rybnych, u mnie kostka z mintaja 25 g drożdży + 1/2 łyżeczki cukru 1 cebula 1 marchewka 1/2 pietruszki 1 ząbek czosnku 1 … Czytaj dalej Racuszki drożdżowe z rybą
czarrna od kuchniPięknie wygląda, a do tego świetnie smakuje z kubkiem mleka lub kakao. Doskonały pomysł na pyszny podwieczorek. Ciasto drożdżowe: 300 g mąki pszennej 7 g drożdży instant 50 g cukru 60 g masła 100 ml mleka jajko Masa serowa: 250 g zmielonego białego sera 2 jajka 50 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki rodzynek Ciasto: Suche składniki
Smakołyki AsiCiasta i chlebki drożdżowe ostatnio u mnie królują, ale dzisiaj wersja słodkich bułeczek z dodatkiem soku pomarańczowego. Sok fajnie podkręca smak bułek. Składniki: - 500 g mąki pszennej - 150 ml ciepłego mleka - 20 g świeżych drożdży - 200 ml soku z pomarańczy - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki miodu - 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Drożdże rozkruszamy w ciepłym mleku z 1 łyżką
Zainspirowana w kuchni