drożdżowe - 16813 przepisów (strona:396/1121)

Babka drożdżowa z czekoladą 119

Święta zbliżają się wielkimi krokami.  A ja ciągle szukam, wymyślam i wypiekam, co raz to nowe babki po to, aby na święta wybrać tą idealną. Dziś upiekłam drożdżową. To mój debiut. Jako, że w domu nie miałam rodzynek dodałam czekoladę. I powiem, że babka wyszła rewelacyjna ;)    Składniki: 2 niepełne szklanki mąki pszennej 1 jajo 3 żółtaka

Słodki Zakątek
Ciasta na Wielkanoc – bez jajek i mleka 322

popołudniowej kawy. Chałka jest delikatna i miękka, ale dzięki dobrze wypieczonej skórce dobrze się kroi. Z podanych proporcji można zrobić dwie mniejsze, lub jedną bardzo długą chałkę. Drożdżowe ślimaczki cynamonowe Ślimaczki cynamonowe to świetny deser dla dużych i małych. Nawet jeśli upieczecie dużą blachę, to znikają błyskawicznie. Ślimaczki są delikatne i słodkie. Można je podać zarówno do kawy

Dieta bez mleka
Mini chałki wielkanocne 126

Chałka drożdżowa to delikatne, puszyste domowe pieczywo idealne na wielkanocne śniadanie i na każdy inny dzień w roku. Moja chałka jak wszystkie inne wypieki na blogu upieczona została z mąki orkiszowej. Tym razem zamiast jednej dużej chałki zrobiłam kilka mniejszych. Przepis jest prosty, a ciasto cudownie plastyczne i łatwe do współpracy. Polecam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cynamonowe placuszki drożdżowe z jabłuszkiem 106

Dokładnie wymieszać na gładką masę. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Około 15 minut. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać jabłka do wyrośniętej masy drożdżowej i delikatnie wymieszać. Smażenie – patelnię mocno rozgrzać wlać olej i po chwili nałożyć ciasto formując placuszki. Użyjcie do tego dużej łyżki. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor

Kuchnia Pokoleń
puszyste, lekkie ciasto drożdżowe z dżemem, orzechami... 125

grzanie góra/dół około 45 minut, pod k0niec można wierzch nakryć papierem do pieczenia, aby orzechy się nie spiekły za mocno, ciasto dobrze wystudzić w formie - pyszne ciasto drożdżowe z dodatkiem dżemu, skórki pomarańczowej, orzechów włoskich, jest bardzo lekkie,puszyste..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Hot cross buns – bułeczki wielkanocne 103

Zapraszam Was dzisiaj do wypróbowania przepisu z kuchni angielskiej. Wielkanocne bułeczki z krzyżykiem Hot cross buns jedzone są np w Wielkiej Brytanii czy Irlandii tradycyjnie w Wielki Piątek. To drożdżowe bułeczki z cynamonem i rodzynkami, najlepiej smakują na ciepło. PRZEPIS NA HOT CROSS BUNS Składniki na hot cross buns: 500g mąki 100g masła 2 jajka 0,5 szkl cukru

Dorota Smakuje
Odrywane bułki drożdżowe z serem i kruszonką 271

Niewielkie bułki drożdżowe do zjedzenia na kilka kęsów wypełniłam masą serową i posypałam kruszonką. Przed pieczeniem wystarczy je ponacinać, żeby można je było później jedynie odrywać. Z podanej ilości składników można upiec całą blachę odrywanych bułek

Przepisy Kulinarne
Kulicz twarogowy 136

zachowuje świeżość, nie psuje się i może leżeć nawet kilka tygodni. Nie dane mi było tego sprawdzić, gdyż nasz kulicz został zjedzony od razu podczas śniadania. Upiekłam go z drożdżowego ciasta z dodatkiem twarogu, dzięki czemu był wilgotny, a jednocześnie lekki. W tym roku będzie powtórka:) Na blogu znajdziecie również przepis na kulicz w wersji tradycyjnej. Kulicz twarogowy Składniki: zaczyn

Obiad gotowy
Chałka z sześciokrotnym warkoczem - instrukcja zaplatania 137

Chałka to smaczne drożdżowe pieczywo zaplecione w warkocz. Najpopularniejsza jest pleciona z trzech wałeczków ciasta i ten splot zna każdy. Splotów jest dużo więcej, bo chałki formuje się z 4,5,6 a nawet 7 wałeczków ciasta. Wzrost liczby pasm wcale nie oznacza, że ich zaplatanie staje się coraz bardziej skomplikowane. Na dzisiejszą chałkę wybrałam sześciokrotny warkocz, ponieważ wydał

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułeczki czosnkowe 157

śniadania, lunchu, czy też kolacji. Pasują również na przyjęcie, czy też jako jedzenia do zabrania w podróż. Wbrew pozorom nie wymagają dużych nakładów pracy – to prawda, ciasto drożdżowe jest czasochłonne, ale tak naprawdę przez większość czasu nie wymaga Twojej uwagi. Rośnie samo, a Ty w tym czasie zajmujesz się swoimi sprawami A zapomniałam dodać, te bułeczki kryją w sobie

365 dni dookoła kuchni
Ciasto cheeseburger 270

Ciasto cheeseburger Dziś polecam sycącą i bardzo smaczną zapiekankę z ciasta drożdżowego, która smakiem i wyglądem bardzo przypomina znane i lubiane cheeseburgery. Do potrawy polecam podać domowy sos czosnkowy, na który przepis znajdziecie poniżej. Mojego wielkiego burgera upiekłam w tortownicy o średnicy 24 centymetry.     Składniki: Ciasto: 0,5kg mąki pszennej 250ml ciepłej wody (nie gorącej!) 25g świeżych drożdży

Blog z Apetytem
Cynamonki- drożdżowe bułeczki 275

przeszło tygodniowym postoju w pieczeniu, zabrałam się ostatnio za ciasto drożdżowe. Miałam taki niedobór słodkiego, że sama do końca nie wiedziałam, co przygotować najpierw ;) Padło jednak na cynamonki, bo stwierdziłam, że po grypie żołądkowej nie ma co zbytnio szaleć i jeśli zjeść coś na słodko, to tylko delikatnego. Za ciasto zabrałam się rankiem, tak by do przedpołudniowej kawy mieć już

Kuchnia w czekoladzie
Szybkie drożdżówki z makiem 133

Szybkie drożdżówki z makiem Puszyste, mięciutkie i przepyszne bułeczki drożdżowe z nadzieniem makowym. Drożdżówki są łatwe i dość szybkie w przygotowanie, gdyż dzięki użyciu suchych drożdży nie musimy robić rozczynu.       Składniki: Ciasto: 500g mąki 7g suchych drożdży 200ml ciepłego mleka 50g cukru 1 jajko 1 żółtko 125g masła Nadzienie: ok. 900g masy makowej z puszki Dodatkowo: białko

Blog z Apetytem
Bananowe rogaliki drożdżowe z jabłkiem 144

zrobiłam z połowy porcji i nie dodałam dodatkowo cukru bo banany mają go w sobie sporo i nie lukrowałam tylko posypałam orzechami. Polecam gorąco bo naprawdę są super. Rogaliki drożdżowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kardamonowe drożdżówki z budyniem, jabłkiem i kruszonką 141

wzór słynnych norweskich skoleboller, czyli bułeczek z budyniem, lukrem i wiórkami kokosowymi, w których kluczową rolę odgrywa dodany do ciasta kardamon. A ja kocham kardamon, zwłaszcza w drożdżowych wypiekach, dlatego stworzyłam taką moją wersję tych bułeczek :).  Drożdżówki wyszły tak pyszne, że trudno się było od nich oderwać, a na samo wspomnienie ich smaku moje ślinianki zaczynają pracować na najwyższych

Opowieści z piekarnika

Proponowane wyszukiwania