drożdżowe - 16813 przepisów (strona:396/1121)

Pączkowe Róże karnawałowe 149

razem na kilka dni przed ostatkami upichciłam na szybko róże karnawałowe. Z pomocą przyszedł mi ten blog i jego autorka . klik . A nie są to typowe, kruche róże a drożdżowe, z ciasta pączkowego, bardzo puchate i mięciutkie w środku. Posypane cukrem pudrem i nadziane domowym porzeczkowym dżemem stanowiły ucztę nie tylko dla podniebienia ale i oka J Takie pączki

Domowe ciasta
Drożdżowki z truskawką 206

łyżek cukru  do smaku Kruszonka: 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 3 łyżki masła szczypta cukru waniliowego Wszystkie składniki mieszamy w palcach na „piasek”. WYKONANIE: placuszek ciasta drożdżowego +kilka owoców + szczypta cukru dokładnie i delikatnie zlepiamy  wykładamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia „spawem ciasta” do spodu smarujemy jajem i posypujemy kruszonką   Pieczemy

Domowe ciasta
Imprezowe bułeczki z pieczarkami i sosem serowym 183

farszu + do podania) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy na chwilę na bok. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy nasz drożdżowy rozczyn, dodajemy oliwę z oliwek, szczyptę soli i wbijamy 1 jajko. Całość wyrabiamy tak długo (podsypując rękę mąką), aż uzyskamy miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce

Słodkie okruszki
ciasto drożdżowe na suchych drożdżach z jabłkami z nutą pomarańczy... 181

podanych składników mikserem spiralami zrobić kruszonkę i posypać nią jabłka piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić - pyszniutkie drożdżowe ciasto mocno jabłkowe i z dużą porcją skórki pomarańczowej, chrupiącą kruszonką.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Precle bez parzenia 166

odstawiamy w ciepłe miejsce . Naczynie musi być wysokie bo drożdże potrafią rosnąc i uciekać Do maszyny do wyrabiania chleba lub innego pomocnika Wsypujemy resztę mąki , sól i zaczyn drożdżowy , roztopione ale nie gorące masło . Wyrabiamy na gładkie sprężyste ciasto . W razie potrzeby , gdyby było zbyt twarde można dolać ciepłej wody . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z ciasta formujemy wałek , a następnie skręcamy

Ogrodnik w podróży
wieloowocowe ciasto drożdżowe z kruszonką... 177

zrobić kruszonkę i posypać owoce piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formach ciasto wystudzić, mniejsza forma dla męża do pracy - ciasto drożdżowe tym razem wieloowocowe z chrupiącą kruszonką jest bardzo smaczne, aromatyczne, wilgotne.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Gwiazda drożdżowa z makiem i żurawiną 127

łączymy, sklejamy końcami do sąsiadującego paska. Smarujemy gotową gwiazdę roztrzepanym jajkiem, posypujemy żurawiną. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut. Artykuł Gwiazda drożdżowa z makiem i żurawiną pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Bułeczki brioche 178

Jeśli chcielibyście znać moje zdanie: bułeczki brioche to świetny wynalazek. Na pozór to całkiem zwyczajne drożdżowe maślane bułeczki, wyróżniają się jednak tym, że na czubku mają kawałek ciasta, który służy tylko po to, żeby oderwać go od ciepłej bułeczki i włożyć do środka trochę masła, albo czekolady albo tartego sera – możliwości jest naprawdę dużo! Genialne, prawda? Oryginalne francuskie bułeczki

Ciastkozercy
Strucla z orzechami włoskimi i rumem 143

ostatni przepis świąteczny – strucla z orzechami i rumem. Jest przepyszna! Kiedy dostałam w prezencie cały worek orzechów włoskich, zastanawiałam się, co z nimi zrobię. Chodziła za mną strucla drożdżowa pełna słodkiego nadzienia orzechowego. Postanowiłam, że upiekę ją na nadchodzące Boże Narodzenie. W czasie pieczenia w domu unosił się oszałamiający zapach cynamonu i rumu… Puszysta, wilgotna strucla za sprawą nadzienia

Raj dla Podniebienia
z cynamonową kruszonką drożdżowe ciasto śliwkowe... 144

misce mikserem spiralami utrzeć, ciasto posypać kruszonką piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 50 minut, do suchego patyczka, w formach ciasto dobrze wystudzić - drożdżowe ciasto jest bardzo smaczne, zdrowe i smakuje wyśmienicie, nam najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczone pierożki 191

Pieczone pierożki Złociste, kruche i bardzo smaczne drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami. Coś pysznego! Farsz można wedle gustu dowolnie zmieniać. Polecam!     Składniki: Ciasto: 250g mąki 15g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli pół szklanki mleka 1 jajko 40g masła Dodatkowo: Farsz –np. kapusta z grzybami PRZEPIS TUTAJ 1 jajko – do posmarowania pierożków       *** Przygotowujemy

Blog z Apetytem
ciasto drożdżowe a`la chałka z kajmakiem,śliwkami... 163

silikonowych, posmarować pędzelkiem maczanym w mleku, zostawić na 15 minut piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 40 minut, zostawić do wystudzenia w formach - ciasto drożdżowe wyszło bardzo delikatne, miękkie, puszyste, przypomina konsystencją chałkę i smakuje wybornie..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Paszteciki z kaszą gryczaną i pieczarkami 162

Paszteciki z kaszą gryczaną i pieczarkami. Przepisy Thermomix Składniki na krucho-drożdżowe ciasto: 150 g mąki 70 g bardzo gęstej śmietany 18% 20 g drożdży 1 łyżka wody 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczka soli Składniki na nadzienie: 100 g kaszy gryczanej 500 g pieczarek  1 cebula 20 g oleju jajko sól, pieprz, majeranek (do smaku

Themo przepisy
Drożdżowa choinka 209

lubię! Nawet o Was pamiętałam, tylko właśnie nie wyrobiłam z czasem ;) Najważniejsze jednak, że zdążyłam przed świętami i publikuję Wam przepis na prostą, a zarazem smaczną i efektowną drożdżową choinkę.  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

Kuchnia w czekoladzie
ciasto drożdżowe buraczkowo-fasolowe z szarą renetą, kruszonką... 141

kruszonkę i rozsypać na jabłkach piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 55 minut, ciasto dobrze wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto drożdżowe z burakiem i fasolą jest bardzo smaczne, wilgotne, warto je upiec na święta ale i bez okazji, będzie kolorowo na talerzu i kusiło wyglądem do zjedzenia.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię