Bliny to placuszki drożdżowe z mąki gryczanej (robi się też gryczano-pszenne), które można podawać z przeróżnymi dodatkami, również na słodko. Wykonane są tylko z mąki gryczanej, więc nie zawierają glutenu. Zazwyczaj przygotowuje się je na mleku lub na wodzie, jednak zauważyłam, że na kefirze wychodzą dużo lepsze - miękkie oraz puszyste i nie kruszą się nawet gdy są zimne
Kuchnia MagdaLenyBliny to placuszki drożdżowe z mąki gryczanej (robi się też gryczano-pszenne), które można podawać z przeróżnymi dodatkami, również na słodko. Wykonane są tylko z mąki gryczanej, więc nie zawierają glutenu. Zazwyczaj przygotowuje się je na mleku lub na wodzie, jednak zauważyłam, że na kefirze wychodzą dużo lepsze - miękkie oraz puszyste i nie kruszą się nawet gdy są zimne
Kuchnia MagdaLenypassacie. Czy wiecie, że pelati to nie jest nazwa gatunku pomidora? Pelati oznacza, że są to po prostu obrane pomidory. Węzełki (supełki) to nic innego, jak małe drożdżowe bułeczki. A dlaczego węzełki? Bo każdą porcję ciasta przed pieczeniem zawiązujemy jak węzełek Składniki WĘZEŁKI 400 g mąki – u mnie typ 00, jak do pizzy 15 g świeżych drożdży
Tajemnice Smakuwykładamy na blachy w sporych odstępach. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy jeszcze na około 15 minut do drugiego rośnięcia. Po tym czasie spodem szklanki wykrawamy wgłębienia w lekko spłaszczonych kulkach drożdżowych. Napełniamy je dużą łyżką malin. Brzegi smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką. Przygotowane bułeczki wstawiamy do piekarnika na około 17-18 minut. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem lub zarumienienia. Idelanie
ChilliJemyDrożdżowa chałka ... To chyba coś, co kocham jeszcze bardziej niż tradycyjną drożdżówkę 😍 Mięciutka, delikatna, puszysta, wystarczająco słodka, więc z reguły nie posypuję jej już kruszonką. Jej splot (na 4) wciąż pozostawia u mnie wiele do życzenia. Ale za to smak mnie nigdy nie rozczarował! Oczywiście ledwo przestygnie nigdy nie mogę oprzeć się pokusie, żeby nie odkroić
Walijskie Pichcenieodmiany - brak tu kruszonki 😉 Placek jest pyszny! Koleżanki w pracy zajadały się jeszcze lekko ciepłym, popijając go mlekiem, a ja (ponieważ mleka nie lubię) raczyłam się ciastem drożdżowym i małą czarną ☕ Składniki: 500 g mąki pszennej 150 g cukru 1 cukier waniliowy 16 g 1 i 1/4 szkl mleka 40 g drożdży 2 jajka 150 g masła (lub margaryny
Walijskie PichcenieDrożdżowe ciasta od zawsze cieszą się u nas powodzeniem, szczególnie w okresie wiosennym. Obok pysznych ciast z dodatkiem sezonowych owoców, królują chałki, bułki i rogale maślane oraz drożdżówki. Dzisiaj przedstawiam Wam pyszne delikatne i puszyste a zarazem bardzo wilgotne drożdżówki z serem. Nas zauroczyły totalnie, piekłam je już kilka lat temu, potem jakoś tak zostały zapomniane i teraz mają swój
Smaczne ZdroweDROŻDŻÓWKI Z KRUSZONKĄ KOKOSOWĄ 🥥 Wiem, wczoraj też były drożdżówki ale co ja poradzę, że ciasto drożdżowe jest mą ogromną miłością? 🤔 Co zrobię jak nic nie zrobię? 🤣 A teraz... Delektujcie się! #kokosoloversi 😃 Składniki na ok. 10 dużych drożdżówek: 500 g mąki pszennej 50 g wiórków kokosowych 30 g drożdży 80 g erytrolu/cukru (minimum 1 łyżeczka cukru) 50 g roztopionego masła
CzarnawisienkaSkładniki : 4 jajka 5 dag drożdży 2 łyżki masła 1 jabłko ok. 3/4 szklanki mleka 1/3 szklanki cukru ok. 3 szklanki mąki pszennej cynamon Przygotowanie: patrz przepis na drożdżowe . Piekłam w foremce o średnicy 25 cm. w temp. 180 *C Kruszonka: ok.3/4 szklanki mąki
Proste Potrawyoleju 1 szklanka mleka 5 szklanek mąki tortowej . kruszonka do ciasta 9 łyżek oleju 10 łyżek cukru, 10 łyżek mąki wszystko wymieszać porozrzucać na koniec na cieście . przygotowanie ciasta drożdżowego ja zrobiłam z makiem i z serem, akurat mi zalegały w lodówce. Mleko lekko podgrzewamy, mąkę przesiewamy i wsypujemy do miski i robimy wgłębienie. Jajka roztrzepujemy i wlewamy do miski
Moje WyrobyÓsemki robiłam po raz pierwszy, więc trochę się rozmachnęłam z ich wielkością i wyszły prawdziwe ósemy : ) Oczywiście możecie zjeść pół takiej ósemki, ale czy się oprzecie? Ja nie : ) ciasto drożdżowe ( na około 10- 12 dużych ósemek) Zaczyn: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru Pozostałe składniki: 2 jaja 1/2 szklanki ciepłego
Domowe ciastaMega maślane ciasto z rabarbarem i kruszonką. Cudownie smakuje z kubkiem mleka lub kawy. My nie mogliśmy się oprzeć i jedliśmy jeszcze ciepłe. Ciasto drożdżowe: 35 g świeżych drożdży 6 łyżek cukru łyżka cukru waniliowego 150 ml ciepłego mleka 550 g mąki pszennej 2 jajka szczypta soli 100 g rozpuszczonego masła Masło z cukrem: 100 g masła 100 g cukru
Smakołyki AsiRobot planetarny to świetne rozwiązanie dla nowicjuszy w kuchni, którzy dopiero uczą się gotować, lub dla tych, którzy nie lubią marnować cennego czasu. Robot planetarny zaginiecie ciasto drożdżowe, dokładnie wymiesza składniki na biszkopt lub ciasto kruche, ubije pianę z białek czy utrze masę do ciasta albo przygotować ciasto na pizzę . Kupując odpowiednie końcówki może zmielić mięso, wycisnąć sok z owoców
ProstePesto.plmąki i łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić na kilka minut, żeby drożdże ruszyły. Mąkę przesiać do miski. Dodać resztę cukru, jajka, żółtka i sól. Wlać resztę mleka i rozczyn drożdżowy. Zacząć wyrabiać ciasto. Po chwili wyrabiania wlewać powoli masło. Wyrabiać około 10 minut. Na końcu dodać rodzynki i skórkę. Foremkę wysmarować łyżką masła i oprószyć mąką. Najładniej wygląda w foremce
Kocham Czekoladę