bajgli (około 2 łyżek) Sposób wykonania: Drożdże kruszymy, posypujemy cukrem i rozcieramy. Dodajemy letnią wodę, mieszamy odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski wrzucamy pozostałe składniki ciasta, dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy elastyczne ciasto. Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Ciasto przekładamy na posypany
Qchnia po prostuBombolki to podhalańskie drożdżowe ciasteczka które po upieczeniu polewamy roztopionym masłem z miodem. Po upieczeniu przypominają mini pączusie lub pączki pieczone. Wypróbujcie koniecznie ! Składniki na 1 blaszkę z drobnymi moimi zmianami: zaczyn : 18 g drożdży 1/3 szkl ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka cukru zwykłego 1 łyżka cukru waniliowego 20 g masła roztopionego
Gotowanie...to proste !sztuk: 250ml mleka 30g drożdży 1 jajko 2 żółtka 100g drobnego cukru (jeśli ktoś lubi bardzo słodkie, można dać więcej) 600g mąki typ 550 do wypieków drożdżowych 70g roztopionego masła szczypta soli Dodatkowo: 1 mały słoiczek dżemu owocowego 1 małe jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem cukier puder lub czekolada ewentualnie ozdobne posypki Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy do temp. 30ºC
Kuchnia w czekoladziePrzepis na drożdżowe pieczywo na oleju i wodzie Chałka najczęściej kojarzy się jako wypiek mleczno maślany z dużą ilością kruszonki. Przeglądając książkę Moniki Waleckiej “ Opowiadania drewnianego stołu ” znalazłam przepis na trochę inną chałkę, chałkę na oleju i wodzie. W składnikach nie ma ani masła, ani mleka, a ja wtedy właśnie takiego poszukiwałam przepisu. Chałkę upiekłam, a książkę polecam
Tajemnice SmakuChałka to pyszna drożdżowa bułka zapleciona w warkocz. Po upieczeniu kroimy ją w plastry i zjadamy posmarowane masłem lub słodkimi dodatkami. SKŁADNIKI : 600 g mąki pszennej 250 ml mleka 50 g świeżych drożdży 50 g miękkiego masła 1 jajko do ciasta 1 jajko do posmarowania chałki 5 łyżek cukru ( można dodać mniej ) 1 cukier waniliowy
Kulinarne Fantazje Marioliroztopionego masła pół puszki gotowej masy makowej Z mleka 1 łyżki cukru i drożdży zrobić rozczyn. Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier i wbić jajko i żółtka. Wlać rozczyn drożdżowy i roztopione masło. Wyrobić dokładnie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na dwa równe koła. Na jednym rozsmarować masę makową, przykryć drugim
Kolorowa kuchnia Elkitracą na smaku. Smacznego :) Poniżej podam jeszcze mój przepis na tradycyjne paszteciki pieczone i paszteciki z ciasta francuskiego ( wystarczy kliknąć w tytuł, a ukaże się przepis ) zapraszam : Paszteciki drożdżowe z mięsem. Najlepszy przepis na szybkie ciasto bez wyrastania. klik Paszteciki francuskie z mięsem. Porosołowe z wołowiną. klik
Kuchnia z widokiem na ogródpiekarnik do 180-190 C. I piecz chleb na środkowej półce piekarnika (bez termoobiegu) przez 45-50 minut. Artykuł Chleb nr 3: pszenno-gryczany chleb drożdżowy z suszonymi owocami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfsię, że takiego smaku jeszcze nie znałam. Może dlatego, że ciasto nie musi leżakować w lodówce. Jak podają wszystkie znane przepisy. Zakładam, że jest to ciasto francuskie, bo warstwy drożdżowego ciasta przekładamy dużą ilością masełka. A po upieczeniu wychodzą specyficzne cienkie listki. Serbska strucla jest przepyszna. A rośnie jak oszalała. No i ten pasiasty wzorek, który zachwycił wszystkich. Taka
dolcevitainmykitchenBędą też pączki, ale karnawał zaczynamy od pierożków drożdżowych z oszukanym ciastem półfrancuskim. Oczywiście nie musimy go robić dwa dni hehe. To wersja przyspieszona na już :). ok 30 pierożków Składniki: 150 ml mleka 25 g drożdży 640 g mąki 120 g cukru 250 g miękkiego masła 2 jajka 4 żółtka cukier wanilinowy szczypta soli słoik
Niezły MłynekPrzepyszne i wciągające drożdżowe bułeczki z nadzieniem orzechowym :). Nadzienie można przygotować z dowolnych orzechów, po prostu Waszych ulubionych :). U mnie w wersji z orzechami włoskimi. Wychodzą mięciutkie, aromatyczne, smakują bardzo dobrze nawet na drugi dzień ( o ile dotrwają do następnego dnia, znikają bowiem...jak świeże bułeczki ;) ). Ciasto nie sprawia problemów, pracuje się z nim bardzo dobrze. Drożdżówki fantastycznie smakują
Opowieści z piekarnikaRewelacyjne drożdżowe mini pączki przygotowane na prawdziwym twarogu w kostce które długo zachowują świeżość nie chłoną tłuszczu są mięciutkie i bardzo smaczne. Jedne z moich ulubionych na słodki karnawał. Choć kaloryczne trudno poprzestać na jednym ! Składniki: Na dużą miskę mini pączków ½ kg mąki pszennej typ 500 5 żółtek 7 dag masła 7g drożdży suchych Dr.Oetker 1 szklanka mleka
Wanilia i KardamonPrzepis na pączki pieczone w piekarniku to świetny pomysł na pyszny drożdżowy mini deser z kremem budyniowym. Pączki budyniowe z piekarnika, a tak naprawdę bułeczki z ciasta na pączki, to doskonała propozycja osób, które unikają dań smażonych. Jak upiec pączki w piekarniku? Przygotowanie ciasta na mini pączki z piekarnika jest dokładnie takie samo, jak do pączków smażonych. Po wyrośnięciu ciasto
Kuchnia Na Wypasienowa... co przyniesie ten rok? czy będzie lepszy od ubiegłego? nikt tego nie wie... i może lepiej, wtedy życie byłoby nudne! Dziś zapraszam Was na chałkę, zwykłą drożdżową, szybką i smaczną. Splot może być każdy, taki jaki kto umie.. A zatem, zapraszam! Składniki na ciasto; 50 dag mąki pszennej 15 g świeżych
Radość kipiąca uśmiechem.