drożdżowe - 16813 przepisów (strona:382/1121)

Odrywane bułeczki z jeżynami 114

krzaki jeżyn rosną tuż za moim ogrodzeniem to pewnie bym to przegapiła, a tak narwałam kilka kubeczków i postanowiłam osłodzić nam te niewiarygodne upały i upiekłam drożdżowe bułeczki nadziane właśnie jeżynami. I wcale się nie przejmuje, gdy podczas pieczenia pękają i wylewa się z nich owocowy sok. Są wtedy jeszcze smaczniejsze. Dokładne etapy i zdjęcia jak powstają bułeczki znajdzie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
PUSZYSTE, DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z BRZOSKWINIAMI I KRUSZONKĄ 155

Drożdżowe bułeczki ... dla mnie zawsze zostaną Nr 1 wśród wszystkich wypieków 💗💗💗 Kocham ich zapach ... ich smak ... nawet ich nieidealny wygląd (zawsze pękają mi podczas pieczenia, pewnie od przeładowanego powidłami lub owocami wnętrza).  Są dla mnie pyszne lekko ciepłe, zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale i na drugi - ba nawet na trzeci dzień po upieczeniu. Czasem wydaje mi się

Walijskie Pichcenie
Ciasto z mięsnym nadzieniem 833

wiem czy sami dalibyśmy jej radę). Ja do tego typu przekąsek zwykle przygotowuję sobie farsz mięsny wcześniej i wstawiam go do lodówki do schłodzenia. Oczywiście można wpierw przygotować ciasto drożdżowe, a w czasie gdy ono rośnie zająć się całą resztą – mnie po prostu łatwiej jest rozprowadzić taki schłodzony farsz. Wydaje mi się również, że wówczas ciasto nie wychodzi bardzo

Smaki Na Talerzu
Najprostsze bułki na drożdżach 111

świeżych drożdży 850 – 900 ml zimnej wody 1¼ łyżki soli Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Do misy miksera wsyp obie mąki. Załóż hak i lekko przemieszaj. Wlej drożdżowy rozczyn i zagnieć ciasto. Kiedy drożdże połączą się z mąką dodaj sól. Ciasto chlebowe można zagnieść ręcznie. Ja jednak używam mojego kitchenaid, oszczędzam czas i ręce. Zagniataj ciasto w mikserze przez

codojedzenia
Najlepsze drożdżówki z czereśniami 112

Piotrek ostatnio przynosi ich duże ilości to postanowiłam zrobić najlepsze drożdżówki z czereśniami. Przepis na Najlepsze drożdżówki z czereśniami Składniki na ok. 20 najlepszych drożdżówek z czereśniami: Ciasto drożdżowe: 1 jajko 20 g świeżych drożdży lub 7g drożdży suchych ½ kg mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki do zaczynu szczypta soli 50 g masła Jak zrobić

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
"Wężowe" ciasto drożdżowe z wiśniami 91

Drzewa wiśniowe w tym roku wyjątkowo obrodziły, więc można poszaleć z ich owocami. Ja bardzo lubię wszelkie ciasta z wiśniami. Dziś zapraszam na kawałek ciasta drożdżowego 😊 Uformowałam je w kolejny fantazyjny kształt, dzięki któremu ciasto zostało nazwane przez pewnego Milusińskiego ciastem wężowym. I tak też je zapisuję 😊 Do jego upieczenia użyłam owoców, które zostały mi z nastawu publikowanego niedawno kwasu

Weekendy w domu i ogrodzie
Jagodzianki 144

drożdże ruszą. Mleko podgrzewamy, dodajemy do niego masło i roztapiamy. Lekko studzimy (składniki mają być letnie). Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn drożdżowy, utarte jajka, olej oraz mieszankę mleka z masłem. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto musi ładnie odchodzić od dłoni (jeśli się klei, podsypujemy delikatnie mąką). Gotowe formujemy w kulę i przekładamy

Fascynacje Ani
PUSZYSTY PLACEK DROŻDŻOWY Z KORYTKA (Z CZARNĄ PORZECZKĄ) 98

Klasyczny placek drożdżowy tym razem z moją ukochaną czarną porzeczką 😍 W sezomie możemy wykorzystać świeże owoce, a poza sezonem świetnie sprawdzi się tutaj mrożona porzeczka.  Polecam gorąco!  Składniki:  1/2 kg mąki pszennej 40 g świeżych drożdży  1/2 szkl. cukru 1 łyżkę cukru waniliowego lub 1 cukier wanilinowy (16g) 2 jaja +2 żółtka 1/2 szkl. mleka

Walijskie Pichcenie
Langosze 121

wykonasz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Langosze podaje się zazwyczaj ze śmietaną (można dodać cukru) i tartym serem. Jeśli chcesz śmietanę możesz zastąpić gęstym jogurtem naturalnym. Placki drożdżowe przygotowane z mąki, mleka, utłuczonych ziemniaków i drożdży świetnie smakują także z innymi dodatkami jak np. pieczarki, szynka, papryka, z sosem pomidorowym czy pastą paprykową. Langosze SKŁADNIKI: 400 g mąki

Zasmakuj Kuchni
Jagodzianki rolls! Idealne jagodzianki zwijane z lukrem z białej czekolady 165

jego realizacja była nie łatwa i to jeszcze jak nie łatwa... dopiero za 5 razem otrzymałem taki rezultat, jaki chciałem! Śmiało twierdzę, że to przepis IDEALNY. Cieniutkie, delikatne ciasto drożdżowe z dobrą ilością masła (lekko się kruszy, ale nadal pozostaje łagodne i pulchne), w które zawinąłem obfitą ilość jagód z dodatkiem orzechów włoskim , a upieczone i jeszcze ciepłe jagodzianki polałem

Kuchnia Łukasza
Jagodzianki, bułka z jagodami 116

mąki (2 łyżeczki) przygotować zaczyn wg tego przepisu . Do misy przesiać mąkę, dodać 4 łyżki cukru, wlać ciepłe mleko (200 ml) z masłem, wbić jajka i dodać zaczyn drożdżowy. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie konieczności dodać więcej mąki. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Jagody dokładnie umyć i delikatnie wysuszyć. Dodać cukier puder

CookYourself
Maślane jagodzianki z kruszonką 138

Najpyszniejsze bułeczki z jagodami! Puchate maślane ciasto drożdżowe, duża ilość jagód oraz chrupiąca kruszonka, koniecznie do upieczenia choć raz w jagodowym sezonie. Nie ma lata bez jagodzianek . Najlepszy przepis na  słodkie bułeczki, zawsze wychodzą cudowne.    Nie zamieniajcie masła na margarynę, bułeczki stracą cały smak, mają być prawdziwie maślane! Do pieczenia użyłam dwustronnie powlekanego silikonem   papiera

Wanilia i Kardamon
pyszne ciasto drożdżowe z agrestem i kruszonką... 112

podanych składników zrobić kruszonkę i posypać nią owoce, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dól około 55-60 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić - ciasto drożdżowe bez dużej ilości białek jest bardziej lekkie, bardziej puszyste i nie za suche, idealnie pasuje do wielu owoców.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Jagodzianki 120

Delikatne ciasto drożdżowe , jagody w środku – to przepis na pyszne śniadanie lub deser Składniki na około 12 drożdżówek: 2 ½ szklanki mąki 2 żółtka 1 jajko ½ szklanki mleka 3 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 6 dag masła 1 szczypta soli Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na nadzienie: 400 g jagód 3 łyżki cukru pudru 2 łyżka mąki

Słodki sentyment
Gofry drożdżowe (begijskie) 119

Tradycyjne gofry pojawiają się u mnie w domu dość często. Robię je z owocami, ub na bazie owoców bez cukru. Gofry drożdżowe to jednak hit, który smakuje przede wszystkim mojej Córce, która jest ich wielką fanką. Uwaga! Najlepsze są jeszcze takie podane na ciepło, ale i następnego dnia do kubeczka kakao będą smakować :) Spróbujcie :) Składniki (około 20 sztuk

ChilliJemy

Proponowane wyszukiwania