drożdżowe - 16813 przepisów (strona:382/1121)

Bułki z budyniem " Ósemki" 165

Ósemki robiłam po raz pierwszy, więc trochę się rozmachnęłam z ich wielkością i wyszły prawdziwe ósemy : ) Oczywiście możecie zjeść pół takiej ósemki, ale czy się oprzecie? Ja nie : ) ciasto drożdżowe  ( na około 10- 12 dużych ósemek) Zaczyn: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru Pozostałe składniki: 2 jaja 1/2 szklanki ciepłego

Domowe ciasta
Maślana drożdżówka z rabarbarem i kruszonką 144

Mega maślane ciasto z rabarbarem i kruszonką. Cudownie smakuje z kubkiem mleka lub kawy. My nie mogliśmy się oprzeć i jedliśmy jeszcze ciepłe. Ciasto drożdżowe: 35 g świeżych drożdży 6 łyżek cukru łyżka cukru waniliowego 150 ml ciepłego mleka 550 g mąki pszennej 2 jajka szczypta soli 100 g rozpuszczonego masła Masło z cukrem: 100 g masła 100 g cukru

Smakołyki Asi
Robot planetarny. Dlaczego warto go mieć w kuchni? 147

Robot planetarny to świetne rozwiązanie dla nowicjuszy w kuchni, którzy dopiero uczą się gotować, lub dla tych, którzy nie lubią marnować cennego czasu. Robot planetarny zaginiecie ciasto drożdżowe, dokładnie wymiesza składniki na biszkopt lub ciasto kruche, ubije pianę z białek czy utrze masę do ciasta albo przygotować ciasto na pizzę . Kupując odpowiednie końcówki może zmielić mięso, wycisnąć sok z owoców

ProstePesto.pl
Babka drożdżowa 132

mąki i łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić na kilka minut, żeby drożdże ruszyły. Mąkę przesiać do miski. Dodać resztę cukru, jajka, żółtka i sól. Wlać resztę mleka i rozczyn drożdżowy. Zacząć wyrabiać ciasto. Po chwili wyrabiania wlewać powoli masło. Wyrabiać około 10 minut. Na końcu dodać rodzynki i skórkę. Foremkę wysmarować łyżką masła i oprószyć mąką. Najładniej wygląda w foremce

Kocham Czekoladę
Drożdżówka ze śliwkami 146

łyżeczkę cukru. Rozczyn dobrze mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wysypujemy na miskę, dodajemy rozczyn drożdżowy, masę jajeczną i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dodajemy rozpuszczone, ciepłe ale nie gorące masło. Ciasto wyrabiamy dość długo, do momentu kiedy zacznie odklejać się od rąk i miski

Kocham Czekoladę
Chałka drożdżowa 163

Puszysta i mięciutka chałka drożdżowa na kefirze. Może być z kruszonką lub bez jak kto lubi. Pyszna do porannej kawy lub z kubkiem mleka posmarowana dżemem lub masłem. Przepis na 2 chałki 500 gramów mąki pszennej tortowej 30 gramów drożdży świeżych 60 gramów masła 200 ml kefiru lub maślanki 100 ml mleka 1 jajko L 3 łyżki cukru 1 łyżeczka

Andzia Pichci
Drożdżówki z nadzieniem (na kefirze) 143

ciasto drożdżowe na kefirze jest przepyszne. Delikatne, puszyste, mięciutkie – idealne dla każdego rodzaju wypieków z dowolnym nadzieniem. Najczęściej nadziewam je mieszanką orzechowo- cukrową z cynamonem, czekoladą, kajmakiem lub po prostu dżemem. Spróbujcie koniecznie Składniki: – 25g drożdży świeżych lub 7g drożdży instant – 530-550g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 300ml kefiru – 4 łyżki cukru

Smaki Armine
Bułeczki z cheddarem i żurawiną 158

odstawiamy na około 10-15 minut do podrośnięcia. Ser cheddar trzemy na dużych oczkach tarki. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, suszoną żurawinę, cheddar oraz masło i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Mieszamy łyżką do połączenia, a następnie zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zarabiamy

Smaki Na Talerzu
Racuszki drożdżowe z rybą 284

filetów rybnych, u mnie kostka z mintaja 25 g drożdży + 1/2 łyżeczki cukru 1 cebula 1 marchewka 1/2 pietruszki 1 ząbek czosnku 1 … Czytaj dalej Racuszki drożdżowe z rybą

czarrna od kuchni
Pleciony drożdżowy kołacz z serem 216

Pięknie wygląda, a do tego świetnie smakuje z kubkiem mleka lub kakao. Doskonały pomysł na pyszny podwieczorek. Ciasto drożdżowe: 300 g mąki pszennej 7 g drożdży instant 50 g cukru 60 g masła 100 ml mleka jajko Masa serowa: 250 g zmielonego białego sera 2 jajka 50 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki rodzynek Ciasto: Suche składniki

Smakołyki Asi
Pomarańczowe bułeczki 172

Ciasta i chlebki drożdżowe ostatnio u mnie królują, ale dzisiaj wersja słodkich bułeczek z dodatkiem soku pomarańczowego. Sok fajnie podkręca smak bułek. Składniki: - 500 g mąki pszennej - 150 ml ciepłego mleka - 20 g świeżych drożdży - 200 ml soku z pomarańczy - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki miodu - 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Drożdże rozkruszamy w ciepłym mleku z 1 łyżką

Zainspirowana w kuchni
Bułeczki z bitą śmietaną 263

uwierzcie mi, te bułeczki rozpływają się w ustach, są tak pyszne, że można jeść i jeść.Jakiś czas temu byłam u mojej mamy i ona robiła takie podobne bułeczki drożdżowe w środku był budyń.Tak mi posmakowały, ze musiałam też takie zrobić i zrobiłam,ale zapomniałam o wpisie na bloga.Poszukam zdjęć, jeśli znajdę to będzie też wpis, bo tamte były

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z budyniem i malinami 163

Zakręcone bułeczki drożdżowe na słodko... z budyniem waniliowy i świeżymi malinami, polane rozpuszczoną białą czekoladą. Drożdżówki są mięciutkie, pulchne i nie za słodkie - po prostu idealne! Najlepiej smakują na świeżo, zaraz po upieczeniu.  Świetnie się sprawdzą w roli drugiego śniadania, podwieczorku lub deseru. Ich wykonanie wbrew pozorom nie jest trudne, choć trochę pracochłonne. Ale nic tak nie smakuje

Kuchnia MagdaLeny
Drożdżówki z budyniem i malinami 163

Zakręcone bułeczki drożdżowe na słodko... z budyniem waniliowy i świeżymi malinami, polane rozpuszczoną białą czekoladą. Drożdżówki są mięciutkie, pulchne i nie za słodkie - po prostu idealne! Najlepiej smakują na świeżo, zaraz po upieczeniu.  Świetnie się sprawdzą w roli drugiego śniadania, podwieczorku lub deseru. Ich wykonanie wbrew pozorom nie jest trudne, choć trochę pracochłonne. Ale nic tak nie smakuje

Kuchnia MagdaLeny