pomysł jest tak prosty, że sama trochę się śmieje z siebie, czemu tak późno na to wpadłam. Zwykłe ciasto drożdżowe, odrobina sosu, duża ilość sera i biała kiełbasa, która odgrywa tutaj zasadniczą rolę. Pomyślałam, że takie ślimaki świetnie sprawdzą się jako dodatek do żurku, więc swoje przemyślenia zamieniłam w czyn i tym sposobem mogę śmiało powiedzieć, że warto było! Puchate
Kuchnia w czekoladziejakiegoś czasu ciasto drożdżowe jest jednym z moich ulubionych – zarówno w wykonaniu jak i oczywiście w jedzeniu Wciąż jednak staram się dopracowywać wszystkie receptury aby moje wypieki wychodziły jak najlepiej. Ostatnio udało mi się chyba znaleźć ten idealny przepis. Ciasto wyszło rewelacyjne pod każdym względem. Myślę, że kolejnym razem spróbuję wykorzystać je do wypieku strucli. Mam nadzieję, że będzie
Fascynacje AniBabka jest wyjątkowo delikatna, ciasto wilgotne i długo zachowuje świeżość. Nadzienie orzechowe w połączeniu z białą czekoladą i migdałami tworzy połączenie doskonałe. Babka będzie niewątpliwą ozdobą wielkanocnego stołu. Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 7 g drożdży instant kilka kropel aromatu waniliowego 250 ml ciepłego mleka 5 łyżek cukru jajko 60 g miękkiego masła szczypta soli Nadzienie: 260g zmielonych orzechów
Smakołyki AsiRacuchy drożdżowe z jabłkiem Składniki: 2szklanki ciepłego mleka 50g świeżych drożdży około 4szklanek mąki Jajko 2 łyżki oleju do ciasta plus do smażenia około 1/4 szklanki cukru Opakowanie cukru waniliowego 3 nieduże jabłka Przygotowanie: Zrobić zaczyn- w szklance ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże i łyżkę cukru, wierzch delikatnie przysypujemy mąką. Odstawiamy na 10minut. Do zaczynu wkładamy resztę składników, dokładnie mieszamy
Kulinarne blogowanieciepłej wody. Ciasto wyrabiaj przez kilka minut, najlepiej w misie miksera, hakiem do ciasta. (Możesz oczywiście ciasto wyrabiać ręcznie lub zwykłym, ręcznym robotem z hakami do ciasta drożdżowego). Pod koniec wyrabiania możesz dosypać odrobinkę mąki, by ciasto ładnie połączyło się w gładką całość. 3. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj folią spożywczą i wsadź
Słodko-Słony Świat IlonyKolejny miesiąc za nami i nadszedł czas na Piekarnię Amber. Nasz wypiek potraktuje jako babkę na Wielkanoc i pod tym kontem ją upiekłam. Uwielbiamy ciasta drożdżowe a to jest wyjątkowo pyszne, wilgotne, puszyste i bardzo smakowite. Przepis na ciasto pochodzi z bloga Gucia i polecam do niego zajrzeć i skorzystać nie tylko z tego jednego przepisu. Do pieczenia babki potrzebny
Moje Małe Czarowanieprzesiać do miski. Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i mleka i odrobiny mąki, odstawić w ciepłe miejsce. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, a margarynę stopić. Gdy rozczyn drożdżowy zwiększy swoją objętość dodać do miski z mąką, dodać sól, jajka i zacząć wyrabiać razem, wybijając ciasto tak aby weszło jak najwięcej powietrza, Gdy ciasto będzie już gładkie z lśniącą
przepisy- Milkiniż Pączki z czekoladą . Ale to kwestia gustu. W przypadku tego ciasta, wyrabianie jest troszkę cięższe ponieważ ciasto bardzo się klei, najlepiej wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego. Przepis pochodzi ze strony Smaki życia wg. przepisu pani Magdy Gessler. [:Listonic] Składniki na 26 szt. : około 610 gr mąki tortowej 160 ml mleka u mnie sojowe 33 gr drożdży świeżych
moj przepis naodstawić na 10 min, aż zacznie pracować. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia. Ciasto przełożyć na czystą lnianą ściereczką lub pieluszkę tetrową, złapać 4 rogi, zawiązać
moj przepis nabardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Do misy wsypać pozostałą mąkę, dodać drożdże, wyrabiać długo, najlepiej w mikserze, hakiem do drożdżowego, ciasto będzie się bardzo kleić cały czas, ale nie trzeba dosypywać mąki, tak ma być, ja wyrabiałam 20 minut na niskich obrotach. Dodać rozpuszczone masło, wyrobić jeszcze raz, do połączenia. Ciasto
moj przepis nafajny posmak jaj. Inspiracja z blogu Wegan Nerd . Składniki na 0,5 l: 3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki (najlepiej z poprzedniego dnia) 200 g upieczonej dyni 1/2 szklanki płatków drożdżowych, nieaktywnychh 1/4 szklanki oleju rzepakowego/z pestek winogron 1 łyżeczka ostrej, wędzonej papryki czerwonej 1/2 łyżeczki soli czarnej 1-2 łyżki wody (opcjonalnie, zależy od wilgotności ugotowanych warzyw) Wszystkie składniki oprócz
moj przepis namakiem, chętnie pałaszowałam, będąc dzieckiem, postanowiłam przypomnieć sobie to uczucie, jak mak wchodzi między zęby ;) poza tym jest to też poniekąd spełnienie marzeń męża, co prawda marzył o zwykłej drożdżowej chałce, ale przecież nie mogłam pójść po najmniejszej linii oporu, po co ułatwiać sobie życie skoro można ambitniej ;) i tak oto powstały drożdżówy z makiem. Lukru już nie dawałam, wybaczcie
moj przepis nagorące)- dodać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na ok 15 minut. Do misy miksera przesypać mąkę i dodać sól. Dodać drożdże i wymieszać całość. Zamontować hak do ciasta drożdżowego. Dodać masło i rozbełtane jajko, wyrabiać ciasto przez ok 10 minut. Można oczywiście też wyrabiać ręką, tylko zajmie to trochę więcej czasu. Podsypać mąką, chwilę wyrabiać jeszcze. Miskę wysmarować
Smaczny zeszytmojprzepisna.pl | Owocowy tort drożdżowy Jest to propozycja dla amatorów wilgotnych wypieków owocowych czyli chyba wszystkich :) Tort powstał pod wpływem chwili, w zasadzie z resztek owoców jakie znalazłam w spiżarce. Tort składa się z dwóch warstw ciasta i trzech warstw owoców. Na samym dole są gruszki, ułożone bezpośrednio na blaszce, później jest warstwa ciasta, następnie jest dżem śliwkowy, na to jest
moj przepis naniż Pączki z czekoladą . Ale to kwestia gustu. W przypadku tego ciasta, wyrabianie jest troszkę cięższe ponieważ ciasto bardzo się klei, najlepiej wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego. Przepis pochodzi ze strony Smaki życia wg. przepisu pani Magdy Gessler. [:Listonic] Składniki na 26 szt. : około 610 gr mąki tortowej 160 ml mleka u mnie sojowe 33 gr drożdży świeżych
moj przepis na