Szwajcarskie drożdżowe domowe bułeczki z dziurami W lutowej Piekarni Amber wycieczka do Szwajcarii, a konkretnie do Bazylei. Wspólnie wypieczemy Fastenwähe – klasyczne maślane karnawałowe bułki. Fastenwähe mają kształt rombów z czterema nacięciami. Do nacinania bułek służy specjalna krajalnica, prawdopodobnie u nas nie do zdobycia, więc polecam użyć ostrego noża. Po nacięciu bułki się rozciąga tworząc charakterystyczny kształt
Tajemnice Smakumiski od robota planetarnego wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, wlać żółtka, pozostałe mleko, roztopione masło i ocet. Dodać wyrośnięty zaczyn. Ciasto dokładnie wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego. Miskę zakryć ścierką, odstawić na około godzinę, ciasto wyrośnie i powinno podwoić swoją objętość. Na stolnicy podsypanej mąką wyjąć wyrośnięte ciasto (nie wyrabiać), wałkiem delikatnie je rozwałkować na grubość
Zrób to smacznienadzieniem różanym to klasyczna propozycja na pyszne pączusie na tłusty czwartek. Marmolada różana, to chyba klasyka. Jeśli to ma być klasyczny przepis, to oczywiście koniecznie musimy przygotować ciasto drożdżowe. Są dwie szkoły przygotowywania pączków, jedna z nich mówi, że pączki nadziewamy po usmażeniu, druga że przed smażeniem. Ja preferuję tą drugą i nadzienie różane dodam do pączków przed ich uformowaniem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mąkę przesiewamy wraz z drożdżami do miski, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto możemy wyrobić w maszynie do chleba, albo robocie kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego. Po wyrobieniu ciasta, formujemy z niego kulę i wkładamy do miski obsypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno przynajmniej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Francuskie drożdżowe pieczywo z Owernii na zaczynie poolish. Śniadaniowe bułeczki z domowej piekarni. W styczniowej piekarni Amber oryginalne pieczywo z regionu Owernii we Francji – Pain Auvergnat . Piecze się go w kształcie dużego bochenka z charakterystycznym kapeluszem. Pain Auvergnat możemy upiec w kształcie jednego bochenka, ale polecam pobawić się i przygotować małe bułki. Po upieczeniu prezentują się wyjątkowo ślicznie. Bułeczka
Tajemnice SmakuDrożdżowa gwiazda z makiem to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego makowca. Do tego jest niezwykle efektowna i może stanowić idealną ozdobę świątecznego stołu. Przez długi czas pozostaje miękka i świeża. Świetny pomysł na urozmaicenie świątecznych wypieków. Lista zakupów 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 50 g cukru drobnego 180 ml mleka 3 jajka 50 g masła
Proste-przepisy.plłyżki mąki, dodajemy 100 ml letniego ciepłego mleka, 3 łyżki cukru i kruszymy drożdże. Całość mieszamy i przykrywamy ściereczką, odstawiając w ciepłe miejsce. Pamiętajcie, że rozczyn do ciasta drożdżowego do podstawa. Jeśli dobrze go przygotujecie, to jest to pierwszy krok do sukcesu. Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Do pozostałych składników dodajemy rozczyn i na samym końcu roztopione
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!