Drożdżówki z owocami Drożdżowe małe co nieco 🙂 Składniki zaczyn: 4 dkg drożdży 1/3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 4 łyżek mąki ciasto: 50 dkg mąki 2 jaja 1/2 szklanki … Czytaj dalej Drożdżówki z owocami
czarrna od kuchnilukrem. Doskonałe na drugie śniadanie do szkoły czy pracy, na podwieczorek lub słodką przekąskę na wycieczkę za miasto. Kto tylko sięgnie po jedną już myśli o następnej ;) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 100 g cukru 7 g drożdży instant 2 żółtka 200 ml ciepłego mleka szczypta soli 100 g rozpuszczonego masła Masa serowa: 400 g białego sera żółtko
Smakołyki AsiMięciutkie jak poduszeczki, ślimaczki z ciasta drożdżowego. Dodatki mogą tu być według uznania. Co kto lubi, albo co akurat jest w lodówce. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje. Dzięki temu, że jest w nim sporo tłuszczu, nie trzeba podsypywać go mąką na stolnicy. Gotowe ślimaczki można zamrozić i później odgrzewać w piekarniku. Kiedy robię ślimaczki
Agusiowe smakołykiktóra została nieprzekonana do połączenia budyniu z rabarbarem, była Hania (choć sam budyń lubi bardzo i sam rabarbar też). No, takie gusta różna mamy w rodzinie :) Ciasto drożdżowe: na ok. 12 drożdżówek 1 szklanka mleka 40 g świeżych drożdży 100 g cukru 450-500 g mąki pszennej 80 g miękkiego masła
bistro mamaChlebek rabarbarowy to drożdżowe ciasto zawijane z rabarbarem i upieczone w formie chlebka. Kolor bladego rabarbaru wzmocniłam dodatkiem czarnej porzeczki. Nadzienie jest pyszne, winne i bardzo wyraziste w smaku. Chlebek jest tak pyszny, że trudno poprzestać na jednym kawałku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zrobiłam ostatnio taki drożdżowy wianuszek wg przepisu znalezionego na blogu Obiad gotowy! Zdecydowanie bardziej smakowała mi wersja ciasta z pietruszką, aniżeli z orzechami. Ta z orzechami była super, ale już bardziej w ramach deseru. W teorii zapieczony z całością ser pleśniowy powinien był się rozpuścić i liczyłam, że uda mi się „maczać” w nim kawałki ciasta. Niestety, być
Smaki Na TalerzuMasło roztapiamy. Do miski przesiewamy mąkę i łączymy z cukrem,jajkami, oraz szczyptą soli, a następnie dodajemy mleko z drożdżami. Wyrabiamy ręcznie lub robotem za pomocą haka do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiamy, stopniowo dodając tłuszcz . Wyrobione gładkie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 40-60 min. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na 10 części
Do Garów!Dziś zapraszam Was na pyszną drożdżową przekąskę z pysznym sosem pesto pomidorowym. Powiem szczerze, że to moje pierwsze zetknięcie z tym pesto ale zapewne nie ostatnie. Paluchy wyszły wyśmienite. Możemy je zjadać jako samodzielną przekąskę albo dodatek do barszczu czy innych czystych zup. Ja podałam z pomidorowa. Pyszota! Składniki; 450 dag mąki pszennej 15 g świeżych drożdży
Radość kipiąca uśmiechem.Masło roztapiamy. Do miski przesiewamy mąkę i łączymy z cukrem,jajkami, oraz szczyptą soli, a następnie dodajemy mleko z drożdżami. Wyrabiamy ręcznie lub robotem za pomocą haka do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiamy, stopniowo dodając tłuszcz . Wyrobione gładkie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 40-60 min. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na 10 części
Do Garów!Rogaliki tygryski Puszyste, maślane i przepyszne rogaliki drożdżowe z czekoladą. Składniki: 25g świeżych drożdży 1,3kg mąki 250ml mleka 120g masła 3 jajka 7 łyżek cukru ok 6-7 łyżek roztopionego masła – do posmarowania rogalików Dodatkowo: krem czekoladowy do nadziania rogalików Polewa: czekolada deserowa lub mleczna 5 łyżek mleka *** Do miseczki lub kubka wlewamy 1/4 szklanki
Blog z Apetytemczego tam chcecie. Dziś chleb prosty łatwy i przepyszny a do tego na drożdżach bo takie lubicie piec, bo szybciej. Ja osobiście wolę te na zakwasie ale te drożdżowe też są super. Polecam do wypróbowania. Mieszaniec na drożdżach. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemiski lub misy miksera. Dodaj drożdże, szczyptę soli oraz cukier. Następnie dolej mleko i jajka a na końcu schłodzone nieco masło. Wyrabiaj dłońmi lub mikserem (z końcówką do ciasta drożdżowego) aż całość nie będzie gładka, miękka i elastyczna. Uformuj z ciasta kulę, oprósz mąką, przykryj ściereczką i na koniec odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1-2 godz.). Wyrośnięte
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!spienioną mieszaninę z drożdżami. Krótko zmiksować i dodać jajka. *uwaga: warto zostawić około 1 łyżki mieszaniny jajecznej do posmarowania drożdżówek. Całość mieszać w misie miksera używając haka do ciasta drożdżowego przez około 10 minut. Nastplnie stopniowo dodawać kawałeczki masła. Całość wyrabiać 5 minut. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości na około 1 godzinę. W tym czasie zetrzeć czekoladę
MohiellaImprezowe paluchy serowe to super pomysł na przekąskę, która z pewnością posmakuje wszystkim gościom. Ciasto drożdżowe z pysznymi dodatkami, uformowane w podłużne paluchy smakuje naprawdę świetnie. Przekąska ta sprawdzi się idealnie na różnego rodzaju domówki czy spotkania z przyjaciółmi. Można je serwować solo, a także z dodatkiem sosu czosnkowego, ketchupu, a nawet filiżanki czerwonego barszczu. Zapraszam serdecznie
Alle Dobre!