świeżo upieczonego pieczywa? Kto jest się w stanie jemu oprzeć? Prawdziwy dom, a w nim otulający i rozpieszczający zapach wyjętych prosto z pieca chrupiących bagietek... mniammm... SKŁADNIKI: NA ZAKWAS DROŻDŻOWY: - 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej - 200 g mąki pszennej - 10 g drożdży świeżych - 200ml wody - 2-3 szczypty soli - 2 łyżki oliwy z oliwek Wszystkie składniki połącz ze sobą, odstaw(...)bezpieczne miejsce na całą noc. NA CIASTO GŁÓWNE: -300 g mąki pełnoziarnistej - 400 g mąki pszennej np. typu poznańska, wrocławska - 400- 450ml wody - sól - 1/2 opakowania drożdży świeżych - zaczyn drożdżowy (cały) - 2 łyżki oliwy z oliwek - mąka do podsypywania Całe ciasto wyrabiamy energicznie minimum 25 minut. Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie formujemy bagietki, układamy w formach. Odstawiamy ponownie
SMYKWKUCHNIwody sezam Przygotowanie: Mleko podgrzać dodać suszone drożdże, łyżeczkę cukru wymieszać i odłożyć do poruszania się drożdży. Mąkę przesiać przez sitko dodać sól, miód, oliwę z oliwek zaczyn drożdżowy i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych (hak) wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto wyjąć z misy miksera. Misę wysmarować olejem włożyć ciasto przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce
Ala piecze i gotujeFaktoria - Manufaktura czekolady podano nam napój bogów... gęstą, aksamitną czekoladę. Pyszności... Na samą myśl o niej moje kubki smakowe wariują!!! Pisząc o Kazimierzu nie można nie wspomnieć o drożdżowym Koguciku. Podobno dawno, dawno temu mieszkańcy składali w ofierze złym duchom koguty, co miało ustrzec ich przed złem. Kiedy brakło już kogutów, młody piekarz postanowił zastąpić je kogutami(...)ciasta, duchy nie zauważyły różnicy i tak już do tej pory zostało. W Kazimierzu wciąż piecze się drożdżowe koguciki :) Tyle mówi legenda, a w praktyce to bardzo smaczna pamiątka z Kazimierza :) Trzymajcie się ciepło
MiksturownikChlebek, który już jakiś czas temu skradł nasze serca. Zawsze gdy potrzebuję odmiany, dla urozmaicenia pieczywa (by niekiedy bywał również chleb drożdżowy, nie tylko ten na zakwasie- który króluje na co dzień) powracam do tego przepisu . Zapach pieczonego chleba jest po prostu obłędny. To za sprawą wysokiej temperatury i czasu pieczenia. Tak samo pachnie nasza szynka wielkanocna zapiekana w chlebie(...)Zwykły chleb drożdżowy nie pozostawia takiego zapachu. Choćby i dla niego warto upiec ten chlebek. Smak jest również przerewelacyjny. Swój własny chlebek z super chrupiącą, grubą skórką i wilgotnym miąższem, czegóż chcieć więcej... Polecam baaardzo gorąco ! Pracy przy nim niewiele, (naprawdę) a efekt powalający. Ciasto możemy sobie przygotować rano, wówczas wieczorkiem mamy świeżutki chlebuś lub przygotowujemy wieczorem i pieczemy
Smaczne ZdroweCiasto trochę przypominające drożdżowe, wiele osób się na to nabiera. Moja Rodzinka uwielbia tego typu ciasta: wilgotne (za sprawą jogurtu i oleju), z owocami i przepyszną kruszonką. Pychotka ! Olbrzymią zaletą tego ciasta oprócz jego smaku oczywiście jest szybkość przygotowania. Dla tych, którzy obawiają się pieczenia ciast drożdżowych (ale nie tylko) to ciasto jest idealne. Przygotowuje się je podobnie do muffinek
Smaczne ZdroweSezon truskawkowy trwa a więc pora na ciasto znowu z dodatkiem truskawek :) Ciasto drożdżowe z nadzieniem budyniowym pasuje na każdą okazję . Ma niezwykły i niezapomniany smak. Wymiary foremki: 25 x 36 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : ok. 45 minut Składniki: Ciasto: 500 g mąki 100 g cukru sól 1 torebka cukru waniliowego 16 g 1 łyżeczka skórki otartej(...)Nadzienie: Ugotować budyń z mleka i 80 g cukru i ostudzić. Żurawinę wraz z migdałami i połową wiórków kokosowych, dodać do budyniu. Tak powstałą masę wykładamy na ciasto drożdżowe. Umyte i pokrojone truskawki układamy na masie. Kruszonka migdałowa Resztę cukru ok. 170 g wraz z resztą wiórków kokosowych , mąką, jajkiem, masłem i śmietaną, zagniatamy , rozdrabniamy i posypujemy truskawki. Ciasto
Słodkości i nie tylkoswoje zastosowanie w medycynie naturalnej,głównie jako lek na bezsenność, a w kuchni staropolskiej zapisał się jako symbol szczęścia i dobrobytu. Mało kto wyobraża sobie święta bez tradycyjnej strucli drożdżowej, w którą zawija się masę makową pełną słodkich bakalii. Zwyczaj jadania maku jest jednak nie tylko powiązany ze świętami Bożego Narodzenia. Makowiec jest idealnym wypiekiem na wszelkie rodzinne spotkania(...)jednak w większości przypadków wybór jest oczywisty. Kuszący smak makowego placka wygrywa! Przyznam szczerze, że od małego uwielbiałam makowce, jednak zawsze przeszkadzało mi w nim ciasto drożdżowe. Tak, tak! Zapewne zostanę za to przez wielu z was oczerniona, jednak numerem jeden w tym cieście jest dla mnie mak i bakalie. Kombinując zatem z recepturami stworzyłam przepis, który uwiódł
Sajkofanka smakuPachnące i pyszne domowe drożdżówki z rabarbarem i oczywiście z kruszonką.W czasie pieczenia drożdżowych ciast lubię rozchodzący się po domu zapach.Zachęcam do wypróbowania. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 4 dkg drożdży świeżych 0,5 szk mleka 1 szt jajko duże 2 łyżki masła 4 łyżki wody 0,5 łyżeczki soli 5 łyżek cukru 0,5 kg rabarbaru(...)łyżką cukru dodać mąkę ,letnie mleko wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wsypać mąkę , jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym dodać do mąki. Zagnieść, dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, sól oraz rozpuszczone letnie masło. Ciasto wyrabiać tak długo aż będzie jednolite i gładkie.Przełożyć ciasto do naczynia obsypanego mąką, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Ala piecze i gotujeposmarowania do posypania mak Kresto Przygotowanie: Do misy z robota wlać ciepłą wodę, wsypać łyżkę cukru, 4 łyżki mąki, pokruszyć drożdże, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do zaczynu drożdżowego dodać mąkę, cukier, miód, jajko, rozpuszczone letnie masło i letnie mleko. Za pomocą końcówki do ciasta drożdżowego wyrobić robotem elastyczne, niezbyt zwarte ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe
Ala piecze i gotujeDzisiaj dzień majowego wyzwania blogerek i blogerów. Tematem przewodnim jest "piknik" i nawet pogoda dopisała Jest piękna słoneczna niedziela. Ja zrobiłam pachnące drożdżowe bułeczki z smażonym rabarbarem i kruszonką. Składniki: 50 g margaryny lub masła 350 g mąki pszennej 100 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 125 ml mleka 2 jajka 20 g drożdży świeżych sól szczypta Nadzienie(...)dodać łyżkę cukru, mleka i wymieszać. Zalać letnim ale nie gorącym mlekiem i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do naczynia przesiać mąkę dodać cukry, jajka, sól i zaczyn drożdżowy. Wyrobić mikserem z końcówką haka gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 10 części. Lekko rozpłaszczyć i na środek kłaść
Ala piecze i gotujepszenne są tak smaczne, że Piotrek nie pozwala im nawet przestygnąć na kratce, zjada je gorące. Dobrze, że mój robot z hakiem do wyrabiania świetnie radzi sobie z ciastem drożdżowym, to znacznie skraca czas przygotowania bagietek. Bagietki włącznie z pieczeniem są gotowe w ciągu 1,5 godziny. Nie ma nic trudnego w ręcznym zagniataniu ciasta drożdżowego, ale ja wolę wysługiwać
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzez brie, aż po twarde i kozie. A czasem lubię tak po prostu zjeść kromkę świeżego chleba skropioną moją ulubioną cytrynową oliwą z oliwek. Pycha! Na śniadanie proponuję domowe drożdżowe buchty, wyśmienite na początek dnia. (wpis archiwalny) SOBOTA, 21 KWIETNIA 2012 Buchty troszkę zmienione Jako pierwszy wpis proponuję cudownie puszyste drożdżowe buchty. Przepis zaczerpnęłam z moje wypieki
Mia Cucina SofietaPlacek z kremem i truskawkami Kokosowa roladka z białą czekoladą i truskawkami Ciasto Leśne smaki Serniczki z truskawkami Wyznanie miłosne Drożdżowe z czekoladą i owocami Tort Pavlova Tartaletki z truskawkami i mascarpone Miętowe tarteletki z musem czekoladowym i truskawkami(...)Truskawkowe ciasto mamy Ciasto z masą truskawkową Sernikobrownies z musem z truskawek Tarta z truskawkami Drożdżowe rogaliki z truskawkami Dymek z pianą i truskawkami Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Z miłości do słodkości