filetów z dorsza, 2 jajka, 80 g suchego placka drożdżowego, 300 ml mleka, 40 g kaszy manny, skórka otarta z 1 cytryny, sól, 1 łyżeczka do kawy suszonego imbiru, 200 g fig z syropu, 2 łyżki masła, gaza, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 5 - 6 cebul, 10 listków limonki, 2 - 3 plasterki imbiru, 5 ziaren pieprzu(...)czarnego, sól, sok z cytryny, cukier, żelatyna na 1,5 l płynu - 30 g Z włoszczyzny, cebuli, imbiru z przyprawami ugotować wywar. Suchy placek drożdżowy zalać mlekiem, odstawić do namoczenia. Dwie figi odłożyć, resztę pokroić w paski. Rybę i odciśnięty placek zemleć, dodać jajka, sól, skórkę cytrynową, imbir, figi i dokładnie wymieszać. Gazę rozłożyć, posmarować masłem, wyłożyć na nią
królestwo garówCiasto: 250 g mąki, skórka otarta z 1 cytryny, 1 jajko, 100 g cukru, 125 g masła, 1 łyżka ekstraktu waniliowego, farsz: 2 kromki suchego placka drożdżowego, 50 g mielonych migdałów, 600 g agrestu, cukier puder, cukier, 1 żółtko, 2 łyżki śmietany, masło do wysmarowania formy, Ciasto: Wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować(...)wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić co najmniej na 30 minut do lodówki. Farsz: Agrest umyć, osuszyć, odciąć końcówki. Suchy placek drożdżowy zmiksować, wymieszać z migdałami. Formę do tarty wysmarować masłem. 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć dno i boki formy. Ciasto ponakłuwać widelcem. Wysypać na nie migdały. Na nich ułożyć agrest
królestwo garówłyżki cukru, 2 łyżki masła, 2 figi, 5 kromek placka drożdżowego, 2 jajka. Figi pokroić w plasterki grubości 0,3- 0,4 cm. Jajka rozbełtać w misce, namoczyć w nich kromki placka. Na patelni rozpuścić cukier, dodać masło, zamieszać. Gotować aż masło się rozpuści. Ułożyć figi na patelni, smażyć około 0,5 minuty, odwrócić. Układać na nich obtoczone w jajku(...)kromki placka drożdżowego. Smażyć aż się lekko zrumienią. Odwrócić, smażyć do zrumienienia. W razie potrzeby dodać łyżkę masła. zastawa
królestwo garówprzepiórki, 25 g wątróbki, 20 g placka drożdżowego, 100 ml mleka, 15 g pestek słonecznika, 40 g foie gras, 4 - 6 plastrów boczku wędzonego, 1 jajko, sól, Balotyna - faszerowane mniejsze, pozbawione kości zwierzęta - na przykład przepiórki. Przepiórki umyć, oczyścić, odciąć kuperek, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Ja przepiórki wyluzowałam – wyjęłam kości. Trochę zabawy przy luzowaniu jest(...)czas ocierał się o powierzchnię kości. Przepiórki oprószyć lekko solą i odstawić. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Foie gras pokroić w kostkę (około 0,7x0,7 cm). Placek drożdżowy namoczyć w mleku a następnie dokładnie odcisnąć. Białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Zmiksować żółtko, wątróbkę i placek. Dodać pestki i foie gras, wyłożyć na wierzch pianę
królestwo garówprzepiórki, 50 g placka drożdżowego, 60 g wątróbki drobiowej, 50 ml brandy, 1 jajko 50 g rodzynek sułtanek, 8 plastrów boczku wędzonego. Balotyna - faszerowane mniejsze, pozbawione kości zwierzęta i ptactwo. Lepiej przepiórki wyluzować, nie będzie problemu z jedzeniem, oraz będzie można pokroić je w plasterki. Przepiórki umyć, oczyścić, odciąć kuper, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Ja przepiórki wyluzowałam – wyjęłam(...)kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Przepiórki oprószyć lekko solą i odstawić. Placek drożdżowy namoczyć w brandy, zmiksować z wątróbką i żółtkiem. Dodać rodzynki, ubite białko na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać. Wypełnić przepiórkę farszem, wypełnić od strony kupra i od strony
królestwo garówilość słonecznika keksówki obsypane otrębami pszennymi). Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną razową, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić(...)mąkę pszenną, sól, olej i miód rozpuszczony w 1 szklance letniej wody, i dobrze wyrobić luźne, choć kleiste ciasto ciasto (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego przez około 15 minut). Gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodać dodatkową porcję mąki pszennej razowej (tj. pozostałe 100 g). 2 keksówki wysmarować masłem i dokładnie obsypać ziarnami słonecznika. Do tak przygotowanych
Gospodyni Miejskajajko 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/4 szklanki oliwy 4 szklanki mąki pszennej serek twarogowy waniliowy z rodzynkami Ciasto wyrabiamy jak z wczorajszego przepisu na koszyk ciasto drożdżowe Po wyrośnięciu ciasta, lepimy ,faszerujemy, rolujemy formy i kształty jakie nam tylko wpadną do głowy. Świetna zabawa Należy tylko pamiętać, że ciasto drożdżowe naprawdę rośnie !! Pieczemy ok 20 minut
MarciochaKucharzyCiasto drożdżowe z borówką amerykańską, posypane dużą ilością kruszonki, macie ochotę na kawałek? :) Mnie już można skusić samą kruszonką. Uwielbiam wszystkie wypieki, które są nią z góry sowicie posypane, wtedy pierwsze co robię oskubuję ciasto z kruszonki. Pamiętam jak nie raz mama kupowała bułki drożdżowe z kruszonką, wyjadałam z każdej gdzie się dało
Pink EnvelopeOrkiszowy chleb na piwie, tym razem drożdżowy, chyba najlepszy ze wszystkich drożdżowych jakie upiekłam. W pierwszym dniu po upieczeniu zachwycający, pyszny, z niesamowicie chrupiącą skórką. Trudno mu się oprzeć. Pieczenie chlebka to sama przyjemność. Bardzo prosty do przygotowania, ciasto mieszałam przy pomocy ręcznego robota, no i ten cudny zapach wydobywający się z piekarnika. Składniki na 1 bochenek: 2,5 szklanki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Uwielbiam domowe wypieki, a zwłaszcza drożdżowe. Bułki, drożdżówki, rogale to coś, co lubię najbardziej. Ostatnio 'zaprzyjaźniłam się' z drożdżami, więc staram się je piec częściej. Dzisiaj upiekłam zwykłe, śniadaniowe rogaliki. Idealne z ricottą lub innym serkiem i domowym dżemem czy z masłem i dużą ilością miodu. Proste w wykonaniu, a efekt jest zdumiewający. Rogale są pyszne, puszyste i mają chrupiącą(...)skórkę. W kilku słowach, odrobina nieba na leniwe śniadanie z rodziną. Rogale drożdżowe na podstawie przepisu z bloga Kulinarne Szaleństwa Margarytki z moimi zmianami 4 sztuki Składniki: 15 g drożdży łyżka cukru 100 ml mleka 220 g mąki pszennej 30 g masła 1/4 łyżeczki soli jajko jajko, białko lub mleko do posmarowania Przygotować zaczyn - 1/4 mleka podgrzać z cukrem
tost z dżememdrożdże "ruszyły". Tortownicę posmarować masłem i oprószyć mąką. Do dużej miski przesiać mąkę. Palcami wgnieść w nią masło. Dodać brązowy cukier. Wymieszać. Do miski z mąką wlać zaczyn drożdżowy i szafranową wodę (kiedyś dawałam bez nitek, teraz dodaję z nimi). Dodać rodzynki, skórkę pomarańczową i tymianek. Wszystko dobrze wymieszać na gładką masę za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto ma mieć nieco(...)lżejszą konsystencję niż klasyczne ciasto drożdżowe . Ciasto wyłożyć do tortownicy. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na wysokość blachy. Nagrzać piekarnik do temperatury 200-210 stopni. Ciasto piec na złoty kolor ok. godziny. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy upiekło się w środku. Upieczone ciasto delikatnie wyłożyć z tortownicy i zostawić do wystygnięcia. Wersja na automat Składniki : 1/4 łyżeczki
Weekendy w domu i ogrodziewypiekać cebularze Żydzi z lubelskiego Starego Miasta, potem wyrób ten rozpowszechnił się na Kazimierz Dolny i Zamość, a w ostateczności rozpowszechnił się wśród ludności polskiej. Pyszne, drożdżowe ciasto, z duszoną cebulką posypaną makiem najlepiej smakuje na ciepło, posmarowane masłem. Robiłam niejednokrotni i niejednokrotnie kupowałam, ale czemu nie mam jeszcze przepisu na blogu, to nie wiem. Pora nadrobić(...)zaległości, a że jestem rodowitą lublinianką, to, oczywiście,to uwielbiam cebularze :) Ciasto drożdżowe: 1/2 litra mleka 10 dag drożdży 1 kg mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 1/2 kostki masła 2 jajka Nadzienie: 3 duże cebule 3 łyżki maku olej do smażenia 1 jajko do smarowania Wykonanie: Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku z dodatkiem cukru, posypuje dwiema łyżkami
Bea(u)ty kitchenczasu piekę bardzo często, to nie chce mi się nawet piec na tygodniu. Tym bardziej, że obowiązków ci u mnie dostatek. Tak więc, poszłam na łatwiznę i zrobiłam placek drożdżowy:) Czy łatwizna? Można by polemizować na ten temat, w każdym bądź razie szybko i bez wysiłku upiekłam "drożdżówkę" z dżemem. I przy okazji miałam czas na inne zajęcia, gdy moje
Ciasteczkowy Potwórminut. Następnie rogaliki posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku około 15-20 minut na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Uwaga: Składniki na ciasto drożdżowe powinny być o pokojowej temperaturze. Jeżeli nie umiesz robić rogalików to odwiedź bloga Pauliny (link powyżej
In my kitchenst.C około 20-30 minut. Po upieczeniu drożdżówki lekko przestudzić, wyłożyć z formy, posypać cukrem pudrem i najlepiej podawać na ciepło. Uwaga: 1. Pamiętaj, by składniki na ciasto drożdżowe miały temperaturę pokojową ( składniki wyłóż wcześniej z lodówki); 2. Jeżeli drożdżówki robisz z nutellą to rewelacyjnie smakują też na zimno. Na ciepło warto podawać drożdżówki z czekoladą, wówczas czekolada jest rozpuszczona
In my kitchen