chrupiącą kruszonką. Są rewelacyjne a najlepsze jeszcze letnie. Zbyt szybko znikały ale to chyba dlatego, że były takie pyszne. Drożdżówki na talerzu z kolekcji Miranda Porcelana Bogucice. Składniki: Ciasto drożdżowe: 350 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 150 g mąki orkiszowej typ 650 Młyn Kopytowa 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią Ale-raj 1 jajko(...)cukru, łyżeczkę mąki, pokruszyć drożdże i wymieszać. Odłożyć w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły pracować. Do misy miksera przesiać mąki, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajko, resztę mleka, zaczyn drożdżowy i miksować na wolnych obrotach hakiem. Gdy składniki już zaczną się łączyć wlać letnie rozpuszczone masło i miksujemy do momentu aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Miksujemy około 10 minut
Ala piecze i gotujeprzyprawami. Wegańskie kotleciki Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: - 50 g (pół opakowania) kotletów sojowych - pół puszki białej fasoli - kilka suszonych pomidorów w oleju - czubata łyżka płatków drożdżowych (jak ktoś nie ma można bez) - łyżka zmielonego siemienia lnianego - odrobina mąki ziemniaczanej (ok. łyżeczki) - panierka z mąki kukurydzianej (lub mąka kukurydziana) - łyżka oleju/oliwy - łyżeczka czarnuszki - odrobina kurkumy - odrobina pieprzu(...)drobne kwadraciki suszone pomidory. 4. Ugotowane kotlety pokrój na mniejsze kawałki. 5. Fasolę i pokrojone kotlety wkładamy do blendera z ostrzem S. Dodajemy przyprawy, siemię lniane, mąkę, płatki drożdżowe i łyżkę oleju (może być ten z pomidorów). Wszystko blendujemy na gładką masę. 6. Po zblendowaniu do masy dorzucamy pokrojone pomidory, koperek i natkę pietruszki. Wszystko mieszamy łyżką
Bananowe Poleherbaty? Można też zabrać z domu kawałek i zjeść w pracy. Albo spakować do koleżanki lub na weekendowy piknik z przyjaciółmi. To same zalety ciasta drożdżowego, a wad właściwie nie widzę - ciasto nie jest zbyt wymagające jak na drożdżowe i piecze się je bardzo krótko. Owoców nie trzeba specjalnie przygotowywać. Dodatkowo, z relatywnie małej ilości mąki
Garniec Magaliemetali ciężkich. Zarówno owoce jak i liście borówki czernicy są też surowcem leczniczym wykorzystywanym w medycynie naturalnej. Nie ma chyba osoby, która by nie jadła popularnych u nas bułeczek drożdżowych zwanych "jagodziankami" lub pierogów z jagodami. Niestety zbieranie jagód to nie jest przyjemne zajęcie. Nieźle się trzeba naschylać by uzbierać mały słoiczek. Wiem coś o tym bo zdarza mi się(...)smaku takich zerwanych prosto z krzaczka chyba nie muszę pisać. Można je również z powodzeniem zamrażać do późniejszego wykorzystania". Przepisy z jagodami Tort z owocami leśnymi Tort jagodowy Placek drożdżowy z jagodami Jagodzianki Lody jagodowe Deser jagodowy Migdałowe naleśniki z jagodami Zobacz także: Przepisy z truskawkami Przepisy z poziomkami Jabłecznik kasztelański
Wiem co jemWiadomo, że jeśli idzie o baby drożdżowe to najlepiej udają się te oszczędne z małą ilością jaj i masła, ale one bardziej nadają się do niedzielnej kawy niż na wielkanocny stół. Jeżeli zatem złapaliśmy już trochę wprawy w pieczeniu ciast drożdżowych warto pokusić się o upieczenie na święta bardziej wyrafinowanego ciasta. Ja w tym roku postanowiłam zmierzyć się ze starym
Wiem co jemleniwej niedzielnej kawy nie ma nic lepszego niż pajda drożdżowego ciasta a’la babunia. Swego czasu wpadła mi w ręce książeczka Barbary Bytnerowiczowej „Ciasta domowe”. Wprawdzie nie mogłam stać się jej szczęśliwą posiadaczką, ale z zapałem spisałam sobie co poniektóre porady i przepisy, i teraz od czasu do czasu wypróbowuję kolejny z nich. Często dokonuję niewielkich przeróbek dostosowujących przepis(...)Zapraszam więc na pyszną „babciną” drożdżówkę z serem i rodzynkami wykonaną w oparciu o przepis Barbary Bytnerowiczowej – wprawdzie troszkę mocno przypieczoną, ale mój piekarnik ewidentnie nie lubi się z drożdżowym ciastem J Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyDrożdżowe bułeczki pomarańczowe z rumowo-pomarańczowym lukrem. Aromatyczne, niezbyt słodkie, bardzo posmakowały mojej rodzinie. Przepis na ciasto zaczerpnęłam z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki" Zbigniewa Prokopczuka, lukier i kształt bułeczek to już mój własny pomysł. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyMega pyszne, mięciutkie, wilgotne ciacho drożdżowe z truskawkami i kruszonką poleca się na śniadanie i nie tylko :) Jest bardzo łatwe do przygotowania, więc nie ma wymówek - do dzieła! :) Składniki (na dużą tortownicę o śr. 28 cm): Ciasto: 400 g mąki 20 g świeżych drożdży 140 ml ciepłego mleka 2 jajka 50 g roztopionego, przestudzonego masła 70 g cukru Kruszonka(...)masło. Palcami rozetrzeć wszystkie składniki (lub krótko malakserem) , aż masa zacznie zbijać się w grudki. Truskawki umyć, osuszyć na ręczniku papierowym i odszypułkować, następnie przekroić na pół. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć truskawki w kilku rzędach, między truskawki wysypać kruszonkę. Odstawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Piec
Domowa Cookierenka Agikolejnych postaram się być już systematyczna :D Na początek grudzień: W grudniu odbywałam praktyki zawodowe i przez 3 tygodnie (bo czwarty wziełam wolne ;)) piekłam i gotowałam.... Rogaliki drożdżowe w cukrze. Wyglądają przepysznie, ale nie wiecie ile z nimi roboty! Tutaj przed pieczeniem. A tutaj te same rogaliki, ale upieczone. O, znów rogaliki! :D Tym razem krucho-drożdżowe z marmoladą. Tych
breakfast of dreamsdyniowe drożdżowe gofry gryczane z syropem z agawy ~ Ostatnio na zakupach zaciekawiła mnie łuska gryczana. Z ciekawości kupiłam. W sumie w gofrach nie było jej bardzo czuć, bo nie dodałam jej tam dużo, ale myślę, że wprowadzę ten produkt do swojego jadłospisu, bo warto - ma bardzo dużo błonnika! Wczorajsze zdjęcia mimo braku słońca wyszły super! Wczoraj parę przerobiłam i będę(...)dniach dodawać na FANPAGE - zapraszam . I w końcu spełniłam moje sny o drożdżowych gofrach :D Nie no, na prawdę już długo miałam na nie ochotę. A wczoraj wieczorem zobaczyłam drożdże w lodówce. Przypadek? Nie sądzę... ;) PRZEPIS /1 porcja/ ~60g mąki gryczanej ~10g łuski gryczanej (w przypadku braku można zastąpić otrębami gryczanymi) ~10g świeżych drożdży ~łyżeczka cukru ~jajko ~100g puree
breakfast of dreamsnieco ochota na ciężkie ciasta, z czekoladą czymś coś w tym stylu. W okresie letnim w moim piekarniku w 99% lądują ciasta z owocami, wszelakie - biszkopty, jogurtowe, maślankowe, ucierane, drożdżowe... Ciasto, ktore przedstawiam dzisiaj jest jedynym z tych, które najbardziej kojarzą mi się z latem i wakacjami, zaraz po drożdżowym. Nie wymaga dużo pracy, jest banalne w wykonaniu. W dodatku
chili & sugarmieszanego chleba, najczęściej używany program - VOLLKORN: do chleba pełnoziarnistego - WEISSBROT: do jasnego chleba o dłuższym czasie wyrastania - SCHNELL: do szybszego wypieku chleba białego i wieloziarnistego - HEFEKUCHEN: do słodkiego ciasta drożdżowego - BACKPULVER: do wypieków z proszkiem do pieczenia (np. herbatniki) - KONFITURE: do gotowania dżemów i galaretek - TEIG: na szybkie przygotowanie chleba białego i mieszanego - ULTRA-SCHNELL: program odpowiedni do pieczywa(...)bardzo lekkiej mąki - BACKEN: do pieczenia ciasta drożdżowego lub ciasta, które zostało przygotowane oddzielnie (ręcznie). - DESSERT: do pieczenia słodkiego pieczywa - EIGENPROGRAMM: ustawienia własne, do dowolnego zdefiniowania. Co ciekawe, udało nam się znaleźć zastosowanie dla programu "Ustawienia własne". Zwykle pieczemy chleby w piekarniku, ale wyrabiamy ciasto w maszynie - pisałem o tym wcześniej. I właśnie tak sobie zdefiniowaliśmy ten program, że jest
Marder&Marder Manufacturektórzy lubią dania mleczne. Nic nie mieszacie, nic nie pilnujecie i ani nie wykipi, ani się nie przypali. "YOGURT / YEAST DOUGH" - do przygotowywania domowego jogurtu, a także wyrastania ciasta drożdżowego. Podejrzewam, że to będzie jeden z najważniejszych dla nas programów. Zarówno domowy jogurt gości u nas każdego dnia, jak i ciasto na chleby wyrasta dość często. "PAELLA/RISOTTO" - przeznaczony do przygotowywania(...)paelli, risotto i innych dań z ryżu i kasz, przygotowywania garnirunków. "BAKE" - do pieczenia biszkoptów, zapiekanek, przygotowywania wypieków z ciasta drożdżowego i francuskiego. "FRY" (5 podprogramów dla danego rodzaju produktu) - do smażenia mięsa, warzyw, drobiu, ryb, owoców morza. "RICE/GRAIN" - do gotowania kasz na sypko, przygotowywania różnorodnych garnirunków. "PASTA/RAVIOLI" - program przeznaczony do gotowania makaronu, parówek i innych półfabrykatów. "HOMEMADE BREAD" - przeznaczony
Marder&Marder Manufacturedokładnie mieszamy. Zaczyn odstawiamy na chwilę przykryty ściereczką w ciepłe miejsce. Resztę mąki przesiewamy do miski. Dokładamy dokładnie ugniecione, ugotowane w słonej wodzie ziemniaki i gdy już ruszy, drożdżowy roztwór. W miarę, jak całość dokładnie mieszamy, dodajemy resztę (stosownie bacząc, by nie przedobrzyć) podanej porcji mleka i sól.. Ciasto nie może być zbyt twarde, jednak też nie może przyklejać(...)się do rąk. Można dosypać więcej mąki (może zajść taka potrzeba w przypadku, gdy używamy tej poniżej i grubości 450 do ciast drożdżowych) lub, jeśli jest zbyt zbite, dołożyć kwaśnej śmietany. Wyrabiać kilka minut do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformować kulę, posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około godzinę). Ciasta nie solimy dużo, ponieważ całość będzie
Kuchenna Kontrrewolucyajednego i drugiego) 4 ząbki czosnku 1 średnia cebula papryczka chilli lub ostra papryka w proszku pęczek pietruszki bazylia, kolendra Ciasto wyrabiamy w taki sam sposób, jak każde inne drożdżowe, pamiętając jednak, że zamiast wody dajemy jogurt naturalny, który w takim wypadku należy lekko podgrzać (choćby w garnku z gorącą wodą). Tak, jak to zwykle bywa, gotową wyrobioną masę odstawiamy(...)dokładnie wypłukać i odsączyć. Można go również przez kilkanaśce minut pomoczyć w wodzie. Farsz jest już gotowy. Ciasto po wyrośnięciu ugniatamy raz jeszcze do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masę drożdżową dzielimy na połowę i z każdej części formujemy kulę. Te następnie rozpłaszczamy i dość cienko rozwałkowujemy. Do środka nakładamy odpowiednią ilość serowego nadzienia i zaklejamy... ...Wszystko jedno w jaki sposób
Kuchenna Kontrrewolucya