Prosty przepis na pyszne ciasto drożdżowe :) Wykorzystuje go w słodkich i słonych wypiekach (pizza) Składniki: 25 dag mąki 8 dag cukru 1 jajko 2 łyżki masła 2 dag drożdży ½ szklanki mleka Drożdże rozrobić w odrobinie mleka z łyżeczką cukru i mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jajko utrzeć z cukrem, wymieszać z mąką z ciepłym mlekiem i rozczynem drożdżowym. Wyrobić
Tradycyjna KuchniaCynamonki, cinnamon rolls, ślimaczki z cynamonem - każdy nieco inaczej nazywa ten rodzaj wypieku, ale be względu na nazewnictwo, drożdżowe bułeczki zawijane z cynamonem są pyszną przekąską, uwielbianą przez małych i dużych łasuchów. Bułeczki cynamonowe to dla mnie "dyżurne" słodkości, które piekę zawsze wtedy, kiedy nie mam czasu lub ochoty na pracochłonne przygotowania, a mam ochotę na coś słodkiego. Cynamonki idealnie
Smakołyki BerenikiSkładniki: szklana łuskanych migdałów szczypta soli morskiej szczypta chili opcjonalnie 2 łyżeczki płatków drożdżowych Przygotowanie: Migdały, sól, chili i płatki drożdżowe miksujemy w blenderze i już:). Przygotowany parmezan przesypujemy do słoiczka szczelnie zamykamy i przechowujemy w temperaturze pokojowej. Świetnie nadaje się do makaronów oraz jaglanki z pesto
Łycha smakówPotrzebne składniki: opakowanie makaronu rurki (ja użyłam kukurydzianego) 1,5 l przecieru pomidorowego (przepis znajdziesz tutaj ) 2 średnie cukinie 2 łyżki płatków drożdżowych 4 łyżki migdałowego parmezany (przepis znajdziesz tutaj ) pieprz, sól zioła: majeranek, bazylia świeża, oregano Przygotowanie: Cukinie kroimy w paski i wykładamy naczynie w którym będziemy zapiekać, następnie posypujemy solą, pieprzem i majerankiem(...)Przecier pomidorowy doprawiamy solą pieprzem, majerankiem, bazylią świeżą, oregano oraz dodajemy aby go zagęścić płatki drożdżowe. Na cukinii układamy makaron polewamy sosem pomidorowym i układamy paski cukinii i tak tworzymy 3 warstwy. Ostatnią warstwę posypujemy parmezanem migdałowym. Zapiekamy w 200 st. przez 45 min. Zdjęcie zrobiłam na drugi dzień po zapiekaniu, w tym samym
Łycha smakówBajgle - drożdżowe bułki w kształcie oponek. Nie mylić z obwarzankami, te są skręcone spiralnie i mniej puszyste. To popularne żydowskie pieczywo wypiekane od XVII wieku. Rodowód bajgli sięga Krakowa. To tu zaczęto je wypiekać, następnie żydowscy emigranci przenieśli je na Manhattan. I dziś stolicą bajgli jest Nowy Jork. Od dawna się do nich przymierzałam i ciagle odkładałam pieczenie myśląć(...)dużo przy nich pracy. Wymagają nie więcej zaangażowania czasowego co każde inne drożdżowe pieczywo. Obgotowywanie w wodzie to zaledwie kilka minut. Są pyszne - mięciutkie w środku, poprzez posypkę z parmezanu mają cudownie aromatyczną i chrupiącą skórkę. Świetna podstawa kanapek, ale same lub tylko z masłem to prawdziwa uczta. Polecam! Składniki na 8 sztuk: 400 g mąki orkiszowej jasnej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciasto drożdżowe jest to jedno z tych wypieków, które przypominają mi dzieciństwo. Uwielbiam je zjadać zaraz po wyjęciu z piekarnika, takie cieplutkie. Drożdżówkę w misce robi się bez wyrabiania, na oleju i bez masła jest według mnie delikatniejsze niż tradycyjna drożdżówka. Ciasto jest wilgotniejsze i bardziej zbite, przypomina trochę połączenie ciasta ucieranego z drożdżowym. Drożdżówka
Kubki smakuresztę mleka) . Na patelni rozpuszczam masło i zostawiam do ostygnięcia. Jak zaczyn nam się ruszy przelewamy go do robota kuchennego i zaczynamy wyrabiać- najlepiej jeśli ma opcje wyrabiania ciasta drożdżowego. Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. Jeśli chcemy ciasto drożdżowe z rodzynkami musimy je wcześniej sparzyć na sitku i zostawić do ostygnięcia (ok 1 szklanki rodzynek) i dodać
Piekielna Kuchnia Patibrzuchy po świętach? najedzeni?... jeżeli dla odmiany macie ochotę na coś lżejszego od typowych świątecznych potrwa to dobrze trafiliście. U mnie w tym roku dla mnie królował wieniec drożdżowy z makiem, drożdżowe ciasto, z dużą ilością maku i orzechami na wierzchu.. nie da się nie pokochać (wariacja na temat zwykłego makowca) :3 a wy co byście mogli jeść cały
More food, love and dreamsFarszynki to nic innego jak cienkie ciasto drożdżowe (takie jak na pizzę) wypełnione pikantnym nadzieniem z mięsa mielonego i warzyw. Podałam je na ciepło z sosem czosnkowym, bo takie najbardziej lubimy. Już od dłuższego czasu rozglądałam się za mąką typu 00 czyli specjalną do ciasta na pizzę czy calzone ale nigdzie jej nie mogłam znaleźć. Wreszcie taką prawdziwą włoską mąkę(...)kurier dostarczył mi je pod same drzwi. Miałam okazję się przekonać, że ciasto z takiej mąki jest faktycznie trochę inne- bardziej elastyczne i nie lepi się jak zwykłe drożdżowe. Składniki na 4 duże sztuki: na ciasto: 225 g mąki pszennej typu 00 (ewentualnie innej "zwykłej" mąki) 135 ml ciepłej wody 15 g drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazmielonego maku. Jajka wbijamy do naczynia i ubijamy wsypując partiami cukier. Ubite jajka wlewamy do maku, dodajemy proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. składniki na ciasto drożdżowe: 60 g drożdży 3 łyżki kwaśnej śmietany 500 g mąki 250 g masła 100 g cukru pudru 2 całe jaja 2 żółtka szczypta soli wykonanie: Drożdże mieszamy ze śmietaną
Domowy Smak Jedzeniacukru kokosowego (do smaku) i blendujemy wszystko jeszcze raz. Powinien wyjść puszysty krem o konsystencji pewnego serka na "A", który cudownie lekko rozsmarowuje się np. na świeżo upieczonych bułeczkach drożdżowych (przepis na uniwersalne ciasto drożdżowe tutaj ). Do tego szklanka mleka użytego do produkcji kremu (albo nawet 2 bo jest pyszne!) i super śniadanie/drugie śniadanie/kolacja gotowe. Kremu oczywiście
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEkolejne skorupki do nadziewania orzeszków..tym razem drożdżowe...robiłam takie po raz pierwszy..jeszcze muszę wypróbować biszkoptowe..Przepis na takie drożdżowe orzeszki znalazłam tutaj. Ja użyłam zwykłej mąki pszennej.Autorka podała dwie opcje robienia orzeszków..wypróbowałam obydwie i jak dla mnie lepiej pracowało się z kuleczkami zrobionymi od razu i zostawionymi do wyrośnięcia..ale wiadomo..każdy może zrobić jak będzie
Moje domowe kucharzeniepierniczki serduszka. Szybkie i od razu do podania Ciasta (tradycyjne i proste): Sernik w makowo-pomarańczowe łaty na czekoladowym spodzie Świąteczny daktylowiec. Delikatne ciasto o wspaniałym aromacie Drożdżowy makowiec w kwiecistej odsłonie Śmietankowy piegusek najeżony jabłkami Piernik z kawałkami jabłek i nutą dżemu porzeczkowego Waniliowa babka z rodzynkami. Szybka i bez miksera. Najłatwiejsza babka(...)kawy i herbaty Śmietankowy sernik na zimno z galaretką i owocami Jabłkowo-cynamonowe ciasto - szybkie i niezawodne. Czekoladowiec z bananami i orzechową nutą Rolada makowa Miodowo-miętowy rogal drożdżowy wypełniony białym serem - zapraszam na deser pełen smaku i aromatu Mleczne ciasto z brzoskwiniami i kruszonką - szybko, prosto i bez miksera Złote ciasto
Słodkie okruszkiAromatyczny, drożdżowy wianek, intensywnie cynamonowy, doskonały na weekendowe śniadanie. Smakuje dobrze zarówno z dżemem jak i masełkiem. Prosty w formowaniu i pieczeniu. Najbardziej lubię, gdy z piekarnika wydobywa się ten głęboki aromat cynamonu. Zainspiruj się! :) Składniki: Ciasto : 600 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/2 szkl ciepłej wody 1/2 szkl ciepłego mleka 3 łyżki cukru(...)niej cukier, jajko, wodę i dobrze wymieszać. Dodać wyrośnięte drożdże oraz stopione masło. Całość dobrze wyrobić do uzyskania elastycznego, gładkiego ciasta (polecam mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego). W razie potrzeby dodać troszkę mąki. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Cynamon wymieszać z cukrem. Wyrośnięte
Nastoletnie Wypiekaniedodałam powidła śliwkowe i dzięki nim nabrał jeszcze bardziej świątecznego charakteru. Przepis pochodzi stąd [ klik ] . Zapraszam serdecznie na ciasto które pysznić się będzie na Waszych świątecznych stołach. Świąteczny wieniec drożdżowy trójkolorowy z powidłami śliwkowymi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie