drożdżowe - 16813 przepisów (strona:340/1121)

Oponki 190

Oponki to taki odpowiednik donut’ów, czyli pączków z dziurką, ale zrobiony nie z ciasta drożdżowego, a z mąki z dodatkiem twarogu. Są bardzo smaczne, mięciutkie, puszyste i o wiele szybsze do wykonania niż klasyczne pączki (nie trzeba wyrabiać ciasta drożdżowego, czekać na jego wyrośnięcie itd.). Co ważne, nie nasiąkają tłuszczem przy smażeniu. Można je polukrować lub posypać cukrem pudrem

MyCookBook.pl
Drożdżowy rwaniec 301

Wyborne, miękkie i bardzo puszyste ciasto drożdżowe o niesamowicie maślanym smaku i zapachu, z delikatną cukrową skorupką i migdałami. Jego aromat unosi się po całym domu. Jest wprost idealne do szklanki mleka czy filiżanki gorącej herbaty. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby oderwać kawałeczek i zabrać ze sobą np. do pracy :) Do jego wykonania można użyć zarówno drożdży świeżych(...)suchych. Przelicznik jest prosty: 7 g drożdży instant odpowiada 25 g drożdży świeżych. Wzbogaceni o tę wiedzę – ruszajcie do piekarników! ;) Pamiętajcie też, że jak każde ciasto drożdżowe także i to potrzebuje spokoju i czasu na wyrastanie, zatem zabierzcie się do pracy, gdy będziecie dysponować dłuższą wolną chwilą. Składniki: 400 ml mleka 100 g masła 780 g mąki pszennej

MyCookBook.pl
Cebularze 176

Pyszne domowe cebularze z ciasta drożdżowego z chrupiącą skórką oraz dużą ilością podsmażonej cebulki z makiem są wprost idealne! To nasz ulubiony przepis na ten wypiek. Cebularze można oczywiście kupić niemal w każdej piekarni, ale te przygotowane w domu są zdecydowanie lepsze, świeższe i mają o wiele więcej cebulowo-makowego „nadzienia” :D Jak każde ciasto drożdżowe wymagają trochę czasu

MyCookBook.pl
Jagodzianki z lukrem jagodowym 154

Cudownie miękkie drożdżowe bułeczki obficie nadziane jagodami, czyli popularne i lubiane jagodzianki. Idealne, jeśli szukacie pysznego pomysłu na przerobienie swoich, zbieranych w pocie czoła jagódek :) Dodatkowo oblałam je lukrem na bazie wyciśniętego z jagód soku. Jest obłędny! Ma piękny, intensywny różowo-fioletowy kolor, a w dodatku tak fantastycznie pachnie. Pamiętajcie, aby nie żałować jagód do nadziania bułeczek, dajcie ich tyle(...)mąki. Mieszamy i odstawiamy na ok. 10-15 minut w ciepłe miejsce. Do reszty przesianej mąki dodajemy pozostały cukier, 1 całe jajko, 1 żółtko oraz szczyptę soli. Wlewamy rozczyn drożdżowy i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy roztopione, ciepłe masło oraz pozostałe mleko (letnie) i wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie błyszczące i jędrne. Jeśli zajdzie taka potrzeba i ciasto będzie się

MyCookBook.pl
Maślankowe pączki 169

maślankę, dodajemy cukier i suche drożdże. Mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy na 5-10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Do większej miski wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Dolewamy rozczyn drożdżowy i miksujemy hakiem na małych obrotach około 5 minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Blat wysypujemy grubo mąką. Wykładamy(...)drożdżowe ciasto, obsypujemy z wierzchu mąką i wałkujemy na grubość około 1 cm. Przykrywamy ściereczką jeszcze na 5 minut. Rozgrzewamy olej w rondlu do temperatury 190st. Nożem do pizzy wykrawamy z ciasta prostokąty i wrzucamy na gorący olej. Marmoladę przekładamy do rondelka i podgrzewamy na gazie, aż zmięknie. Przekładamy do szprycy z cienką końcówką i nadziewamy pączki. Posypujemy cukrem pudrem

Gotowanie moimi oczami
Rogaliki drożdżowe 189

Rogaliki można robić na różne sposoby. Mogą być z ciasta kruchego, francuskiego, drożdżowego. Moje ulubione - rogaliki drożdżowe z powidłami. Do swoich rogalików dodałam powidła wiśniowe - te chyba były najlepsze, dżem z cukinii - też dobry i malinowy.  Przepis na 32 rogaliki: Składniki: 3 szklanki mąki 3 łyżki cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 1/2 kostki margaryny 50 g drożdży

Darcia w kuchni
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 224

powodzeniem można zrobić tortillę i naleśniki, a także desery, placuszki i kluski. Jest najbardziej naproteinowaną mąką posród mąk niechlebowych – warto ją wykorzystywać do pieczenia elastycznych ciast, jak ciasto drożdżowe na słodkie i wytrawne bułki oraz chleb – będzie się zachowywać jak średnioglutenowa mąka pszenna. Grubiej mielona jest idealna do panierowania produktów przed smażeniem. Można nią zagęszczać zupy i sosy. Na runku(...)smaku słodko-gorzka (przez saponiny obecne w tym ziarnie). Polecana jako zagęszczacz – w zawiesinie nie tworzy grudek. Nadaje się do pancakes, deserów, legumin i sufletów a także lekkich ciast drożdżowych.   Kupowana w sklepach mąka jaglana jest gorzka. Zawsze. Wszystko przez obecność saponin, czyli związków mydlących obecnych na ziarnach kaszy. Możecie kaszę jaglaną zrobić w domu i nie będzie miała

Karo in the Kitchen
Buchetki na parze z sosem borówkowym! 167

moim domu zawsze nazywaliśmy je kluskami na parze. Puszyste, drożdżowe i delikatne. Bez nadzienia w środku lub z dżemem malinowym, polane masełkiem i cynamonem. Dziś w innej odsłonie - z borówkowo - orzechowym sosem. Składniki na ciasto: 500g mąki pszennej 2 jajka 1 szklanka mleka 30g drożdży 2 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka cukru sól Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy(...)gotujemy. Dodajemy cukier i odparowujemy nadmiar wody. Dodajemy śmietanę i posiekane orzechy włoskie. Gotujemy aż sos zgęstnieje.  Przygotowane na parze buchetki podajemy z gorącym sosem borówkowym. Buchetki drożdżowe są świetną odmianą codziennych mięsnych obiadów. Ponadto gotowanie na parze jest zdrowe i warto się do niego przekonać. Tak przygotowane buchetki zyskują zupełnie inny smak! Zapraszam do wypróbowania nowych lub zapomnianych

Kuchnia Pani Wiosny
Parmezanowe paluchy drożdżowe z suszonymi pomidorami, czosnkiem i rozmarynem 130

tygodniu w cyklu Wypiekanie na śniadanie  naszym wyzwaniem były parmezanowe paluchy drożdżowe z suszonymi pomidorami, czosnkiem i rozmarynem pieczone w poznańskiej  Insulina . Paluchy są boskie, wspaniale pachną, nie można im się oprzeć. Parmezanowe paluchy drożdżowe z suszonymi pomidorami, czosnkiem i rozmarynem Czas przygotowania 7 godzin Proporcje na 4 duże paluchy Składniki Zaczyn

Kulinarne przygody Gatity
Quiche? a może jednak tarta…! 259

Wiecie jaka jest różnica pomiędzy quiche a tartą? Bo ja już wiem ;-)i oto postanowiłam Wam wytłumaczyć Więc tak oto : TARTA - może mieć spód zarówno kruchy, francuski jak i drożdżowy a wypełnienie... zależne od okazji, ochoty, potrzeby i możliwości - słodkie kremowe, owocowe, czekoladowe jak i warzywne, słone, pikantne - co nam w duszy gra to i na talerzu w przypadku tarty(...)się da - w formach silikonowych, metalowych, teflonowych, wysokich, niskich, okrągłych lub kwadratowych, małych i dużych - bo możemy mieć WIELKIE tarte albo MALUTKIE tarteletki QUICHE - także może mieć spód francuski, drożdżowy lub kruchy - choć podobno tradycyjnie powinien mieć spód z ciasta chlebowego. Pieczony w ceramicznych formach ale też w tradycyjnych metalowych lub silikonowych naczyniach. Różnica pojawia się dopiero gdy dochodzimy

sierotka maRysia w kuchni
Dyniowa babka drożdżowa z powidłami i czekoladą 205

Zapraszam na znakomitą drożdżową babkę dyniową z powidłami śliwkowymi z grubą polewą czekoladową. Bardzo puchata, wilgotna, dzięki dodatkowi dyniowego puree długo zachowuje świeżość. Zachwyci każdego łasucha, smakosza ciasta drożdżowego i dynii. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy. To wariacja na temat przepisu prezentowanego tutaj . Chlebek dyniowy z czekoladą tak nam smakował, że musiałam go powtórzyć. By nie było

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
O mące – typy i rodzaje mąk. Jak wybrać odpowiednią mąkę? Bajka o glutenie. 326

pierogów i klusek, chleba i bułek, ciast i pizzy.   TYP 500 pszenna – mąka wrocławska, poznańska. Wysokoglutenowa, bardzo lepka. Idealna na kluski, polskie makarony, pierogi, naleśniki, do ciast drożdżowych, pączków, racuchów, ciast półfrancuskich i ucieranych. Nadaje się do zagęszczania potraw i do zasmażki.   TYP 550 pszenna – mąka luksusowa. Lekko kremowa w kolorze. Do ciast drożdżowych, pączków, faworków, placków smażonych

Karo in the Kitchen
DROŻDŻOWE PALUSZKI Z KMINKIEM DO CZERWONEGO BARSZCZYKU 232

czerwonego barszczyku można podawać krokiety, paszteciki, uszka  a ja polecam dziś dla odmiany drożdżowe paluszki  idealne do czerwonego barszczu. Zajrzyjcie również do wpisu, gdzie polecam  paluchy z czosnkiem,ziołami i parmezanem. Są rewelacyjne jako przekąska na imprezy. Przepis na PALUCHY DROŻDŻOWE Z CZOSNKIEM ZIOŁAMI I PARMEZANEM Dla zachęty zamieszczam fotkę;-) Składniki:  3 szklanki mąki 2 opakowania

potrawyregionalne
KULEBIAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z KAPUSTĄ,GRZYBAMI I KASZĄ 255

Tradycyjny kulebiak jest wykonany z ciasta drożdżowego. Jest to potrawa kuchni kresowej. Nadziewany pieróg farszem z mięsa i warzyw. Dzisiaj postanowiłam go zrobić ale trochę zmodyfikowałam. Zamiast ciasta drożdżowego użyłam ciasto francuskie. Składniki: na około 6 porcji płat ciasta francuskiego 50 dag kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 20 dag kaszy jaglanej 2 szt. cebuli 2 szt. jajek sól, pieprz Grzyby

potrawyregionalne