drożdżowe - 16813 przepisów (strona:337/1121)

Zielone drożdżowe ciasto z czerwonymi porzeczkami 169

lampką wina gronowego smakuje wybornie. Polecam gorąco zarówno ciasto jak i wino. W oryginale nie ma w cieście porzeczek natomiast ja dodałam je dla koloru i smaku. Zielone drożdżowe ciasto z czerwonymi porzeczkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką 228

Klasyczne ciasto drożdżowe z truskawkami i słodką kruszonką na wierzchu. Robiłam je kilka tygodni temu. Gdzieś mi umknęło i zapomniałam podzielić się z Wami tym przepisem. Już nadrabiam zaległości! Wiem, że sezon na truskawkami minął, ale jeszcze spokojnie znajdziecie je na targu czy w sklepach. Truskawki można również zastąpić innymi owocami, np. malinami, jagodami lub porzeczką. Polecam! :)     Składniki(...)dodać pozostałe składniki ciasta (wraz z resztą cukru i mąki), pod koniec dodając miękkie masło. Dobrze wszystko wyrobić rękami (ok. 5-7 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto mąką. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste, jednolite i nie klei się do rąk.   Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto drożdżowe z jagodami na mące kokosowej 154

jest zbyt sypka i mało wiążąca aby być zamiennikiem w 100 % . Proporcję wybrałam na próbę i muszę przyznać, że ciasto jest bardzo smaczne. Nie wyrosło co prawda jak zwykłe drożdżowe, ale to nie umniejsza jego smaku :) Składniki: 10 dag mąki kokosowej 15 dag mąki pszennej 3-4 łyżki cukru cukru 1 jajko 2 łyżki masła 2 dag drożdży 2/3 szklanki(...)borówek Wykonanie: Drożdże rozrobić w odrobinie mleka z łyżeczką cukru i mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jajko utrzeć z cukrem, wymieszać z mąką z ciepłym mlekiem i rozczynem drożdżowym. Wyrobić ręką ciasto, dodać rozpuszczone masło jeszcze chwilę wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia- około 1 godzinę. Ułożyć na małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i poukładać owoce

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką 121

Smaki dzieciństwa... czyli ciasto drożdżowe! W połączeniu z jabłkami i kruszonką jest rewelacyjne! Polecam :) Źródło      Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką Składniki: 500 g mąki 40 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 125 g cukru 1 cukier waniliowy 100 g roztopionego masła 1 jajko szczypta soli 5-6 średnich jabłek pokrojonych w plasterki 100 g rodzynek

Smaki Natalii
Podsumowanie miesiąca - czerwiec 185

batatów i szparagi Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami Makaron "3 sery" Zupa pomidorowa z serowymi grzankami Słodkości: Ciastka francuskie z serkiem i truskawkami Chrupiące bułeczki na truskawkach Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką Ciasteczka owsiane z bakaliami Cytrynowe ciasteczka owsiane Przekąski: Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Inne: Kompot z truskawek i rabarbaru Dżem truskawkowy(...)Moje kulinarne (i nie tylko) plany na lipiec to:   Bób, bób i jeszcze raz bób Bataty w roli głównej - zupa krem, frytki i w każdej innej postaci Ciasta drożdżowe z owocami Tarty, nie tylko na słodko Gulasz z boczkiem i soczewicą na piwie Prażona ciecierzyca - na wytrawnie i na słodko Bolognese z pieczarkami, którego nie udało mi się zrobić

Cooking Monster
Placek drożdżowy z serową pierzynką, brzoskwiniami i kruszonką 170

Ciasto drożdżowe wprost uwielbiam, najlepsze jest mojej Babci, ale staram się od czasu do czasu sama też coś upiec. Tym razem padło na ciacho z serem i brzoskwiniami - niebo w gębie! <3 To ciacho jest pyszne, smakuje jak taka klasyczna drożdżówka z serem, ale dodatek świeżych brzoskwiń sprawia, że jest w nim coś wyjątkowego. Można było upiec(...)mnie jakoś bardziej przemawia jednak taka duża blacha z pachnącym placuchem. Nieskomplikowane, dość szybkie w przygotowaniu ( poza czasem wyrastania ciasta), nienachalnie słodkie i naprawdę bardzo smaczne - polecam ogromnie! :) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki tortowej 2 opakowania suchych drożdży (14 g) 80 g brązowego cukru 1 jajko + 1 żółtko szczypta soli 100 g masła 150 ml mleka 2 łyżki brązowego cukru

Cooking Monster
Naleśniki drożdżowe z twarożkiem, jogurtem i dżemem wiśniowym. 142

Witajcie:) ostatnio zakupiłam sobie książkę siostry Marii i znalazłam w niej dużo fajnych i ciekawych przepisów, jednym z nich były naleśniki drożdżowe, przyznam się że nigdy drożdżowych nie robiłam i postanowiłam wypróbować.Wyszły przepyszne i puszyste, część naleśników upiekłam na dużej patelni a część w formie placuszków, rewelacja :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 0,5 l ciepłego mleka 3 jajka

Sama słodycz i szczypta chili
Zbiór przepisów z jagodami 217

jogurcie    Sernikobrownie z jagodami     Jagodowy sernik na zimno     Jagodzianki z serem       Tarta z jagodami      Drożdżowe z serem i jagodami    Drożdżowe na maślance         Rabarbarowo-tuskawkowe    Muffinki z kremem    Babeczki na maślance      Crumble

Z miłości do słodkości
Słoneczna pizza na cebulowym cieście wg mojego męża 349

szczypta soli i pieprzu około 1 łyżeczki oleju ketchup żółty ser Przygotowanie: Do ciepłej wody dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy i odstawiamy. Do miski (u mnie specjalna do drożdżowego ciasta) wsypujemy mąkę, dodajemy nasze drożdże, olej, przyprawy (sól i pieprz) oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość zagniatamy ręką, aż z ciasto utworzy się zwarta kula. Jeśli będzie taka potrzeba można(...)dosypać odrobinę mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Jeśli nie posiadacie tak jak ja specjalnej miski do ciast drożdżowych z zamknięciem, przykryjcie swoją miskę ściereczką i zadbajcie, aby ustawić ją w ciepłym miejscu. Blachę natłuszczamy margaryną, aby łatwiej formować na niej ciasto. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę i ugniatając ręką miejsce przy miejscu tworzę dowolny kształt placka (okrągły lub rozciągam pizzę

Słodkie okruszki
Jagodzianki- najlepsze! 195

pszenną, sól, cukier oraz mąkę żytnią razową wymieszać w dużej misce. Dodać wyrośnięte drożdże, serek mascarpone i żółtka. Zacząć wyrabiać ciasto (ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Polecam ten drugi sposób, gdyż ciasto będzie dosyć klejące, a lepiej nie podsypywać ciasta zbyt dużą ilością mąki). Stopniowo wlewać letnie mleko, cały czas wyrabiając. Na koniec wlać jeszcze ciepłe(...)gorące stopione masełko i wyrobić. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste, jednolite i odchodzi od ścianek naczynia.   Gotowe ciasto drożdżowe umieścić w misce oprószonej mąką (lub pozostawić w tej, w której wyrabialiśmy). Przykryć miskę ściereczką i odstawić na bok do wyrośnięcia na około 2 godziny. W cieplejsze dni czas ten może się skrócić. Ciasto musi po prostu podwoić, a nawet

Nastoletnie Wypiekanie
CIABATTA 147

dużą ilościa pęcherzyków powietrza oraz złocistą i chrupiącą skórkę.  Przepis jest nieskomplikowany i wymaga tylko dokładnego wyrobienia ciasta. Najlepiej robić to mikserem przy użyciu specjalnej końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka, gdyż ciasto jest raczej rzadkie, luźne, z którego nie da się uformowac bochenków. Nie należy dosypywać mąki ani ugniatać ciasta.  SKŁADNIKI na 1 dużą lub 2 małe(...)przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. Do większej miski przesiewamy pozostałą mąkę pszenną, dodajemy sól i wyrośnięty zaczyn. Mieszamy przy użyciu koncówki do ciast drożdżowych (haka), aż składniki dokładnie się połaczą i powstanie gładkie, ale dość luźne ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia ( w ciepłe miejsce, bez przeciągów). Piekarnik rozgrzewamy

cool and minty
CHLEBEK MLECZNY 120

Proste przepisy zaskakują najbardziej...Delikatny chlebek drożdżowy na mleku i słodkiej śmietance jest bardzo puszysty, mięciutki i wprost rozpływa się w ustach. Ciasto dobrze się wyrabia i szybko wyrasta. Jest plastyczne. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek i kroimy go na 16 części, które układamy w wysmarowanej masłem formie. Możemy podzielone na części ciasto upiec w dwóch keksówkach lub okrągłej tortownicy(...)rozpuszczona w 1 łyżce wrzątku WYKONANIE  Do dzieży miksera wlewamy śmietankę i ciepłe mleko. Dodajemy jajko, cukier, sól i drożdże. Przesiewamy mąkę. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka, przez około 10 minut. Oprószonymi mąką dłońmi zagarniamy ciasto pod spód ( powinno lekko się kleić) nadając kształt kuli. Przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów

cool and minty
CHACZAPURI 167

Gruzińskie, okrągłe, płaskie chlebki z ciasta drożdżowego. Smażone na patelni, wypełnione ciepłym, ciągnącym serem. Można eksperymentować i dodawać różne gatunki serów, sugerując się indywidualnymi preferencjami oraz ich dostępnością w naszej lodówce.   Najlepsze będą te mniej wilgotne i ciągnące się po podgrzaniu. Ser bardzo wilgotny trzeba wcześniej odcisnąć.  W porządnej wersji, proporcje nadzienia do ciasta powinny wynosić(...)rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier, mieszamy.  Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i rozpuszczone w wodzie drożdże. Wlewamy 2 łyżki oliwy. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka lub ręcznie przez około 8 minut. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Smarujemy oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 1-2 godziny, w ciepłe, nieprzewiewne miejsce

cool and minty
DROŻDŻOWA CHOINKA Z MAKIEM 133

Ciasto drożdżowe, przekładane makiem w kształcie choinki. Delikatne i smaczne jak drożdżówka. Polecam na Święta Bożego Narodzenia.                                                                         SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej 1 jajko(...)zagniatamy elastyczne ciasto. Gdyby było zbyt twarde dolewamy mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Masę makową mieszamy z manną i bakaliami. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na stolnicę, zagniatamy, posypując je mąką i dzielimy na trzy części. Każdą rozwałkowujemy na kwadrat z którego wycinamy trójkąty jednakowej wielkości. Z kawałków ciasta robimy trzonek choinki. Na blaszkę wysypaną

Kulinarne Fantazje Marioli
Wegańska pasta ''tuńczykowa'' z ciecierzycy 138

ciecierzycy Składniki: 240 g ugotowanej ciecierzycy (ok. 120 g suchych ziaren) 1/2 średniej cebuli 100 g kukurydzy  70 g ogórków konserwowych 3 łyżki mleka sojowego 1 łyżeczka płatków drożdżowych 1/2 łyżeczki czarnej soli  1 arkusz nori sól, pieprz Przygotowanie: Rozgnieć ciecierzyce za pomocą tłuczka do ziemniaków lub widelca. Dodaj mleko i zamieszaj.  Pokrój cebule i ogórki(...)drobne kawałeczki i dodaj z kukurydzą do ciecierzycy.  Dodaj sól czarną i płatki drożdżowe.  Rozdrobnij nori na małe kawałki i dodaj do pasty.  Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego

wegujemy

Proponowane wyszukiwania