Ciasto drożdżowe, przekładane makiem w kształcie choinki. Delikatne i smaczne jak drożdżówka. Polecam na Święta Bożego Narodzenia. SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej 1 jajko(...)zagniatamy elastyczne ciasto. Gdyby było zbyt twarde dolewamy mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Masę makową mieszamy z manną i bakaliami. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na stolnicę, zagniatamy, posypując je mąką i dzielimy na trzy części. Każdą rozwałkowujemy na kwadrat z którego wycinamy trójkąty jednakowej wielkości. Z kawałków ciasta robimy trzonek choinki. Na blaszkę wysypaną
Kulinarne Fantazje Marioliciecierzycy Składniki: 240 g ugotowanej ciecierzycy (ok. 120 g suchych ziaren) 1/2 średniej cebuli 100 g kukurydzy 70 g ogórków konserwowych 3 łyżki mleka sojowego 1 łyżeczka płatków drożdżowych 1/2 łyżeczki czarnej soli 1 arkusz nori sól, pieprz Przygotowanie: Rozgnieć ciecierzyce za pomocą tłuczka do ziemniaków lub widelca. Dodaj mleko i zamieszaj. Pokrój cebule i ogórki(...)drobne kawałeczki i dodaj z kukurydzą do ciecierzycy. Dodaj sól czarną i płatki drożdżowe. Rozdrobnij nori na małe kawałki i dodaj do pasty. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego
wegujemyUwielbiam zapach ciasta drożdżowego, który wydobywa się z piekarnika :) Lubicie szarlotki? Musicie spróbować na spodzie drożdżowym! Składniki: ½ kg mąki, 3 jajka, 15 dag cukru, 1 szklanka mleka, 5 dag drożdży, 15 dag margaryny, sól do smaku, Składniki na nadzienie: 1 kg jabłek, tłuszcz do formy. Składniki na kruszonkę: 10 łyżek maki, 10 łyżek cukru, 10 łyżek oleju, ½ łyżeczki cynamonu
Tradycyjna Kuchniamasz trochę więcej czasu (i możesz włączyć piekarnik) to proponuję: Ciastka owsiane Banan + owsianka + słonecznik Po więcej przepisów na ciastka zapraszam tutaj>>>> Pierogi drożdżowe z jabłkami XXL To ostatnio hit naszych podróży. Lila często wspomina, że na placyku jadła pyszne pierogi z jabłkami. Robiłam je ostatnio z trzy razy! Ciasto drożdżowe, a w środku
lady-och-mistrzyni.blogspot.comdomu, zresztą można w tę ciepłą kanapkę z "puchnącego" chleba włożyć, co nam fantazja podpowie. Przygotowanie bułek nie jest trudne i nie odbiega znacząco od jakiegokolwiek innego ciasta drożdżowego. Poniższy przepis pochodzi ze strony kitchn.com Na 8 sztuk placków potrzeba: - 240 ml ciepłej wody - 2 płaskie łyżeczki drożdży suchych - ok. 375 g mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki soli(...)oraz pikantny chrzanowy lub musztardowy, również z jogurtem. Najfajniejsze w tym obiedzie jest, że dzieci pakują w swoje kanapki nawet te warzywa, które zwykle odsuwają :) SMACZNEGO! #pita #kolacja #drożdżowe #jakzrobićpitę
I tu będę miała takie teDlatego dziś szybki, mega szybki chleb z wieloma ziarnami, który świetnie smakuje świeży, ale nadaje się doskonale na tosty zapiekane w różnego typu tosterach. Jest też jak na pieczywo drożdżowe całkiem długo na tyle świeży, że można go jeść po prostu w kanapkach. Jeżeli jeszcze nie pokusiliście się nigdy o przygotowanie samodzielne chleba, ta propozycja jest doskonała na początek. Udaje(...)odpoczynku. Przykrywam miskę bawełnianą ściereczką i czekam 20 minut. Teraz przekładam ciasto do form. Upieczony w jednej chleb będzie miał kromki wielkości typowego chleba tostowego, ja dzielę, ponieważ chleb drożdżowy jeszcze nie nadkrojony jest mniej podatny na przesychanie, a małe kromki wygodne do szkolnych kanapek na krótką przerwę. Chleb w formach znowu przykrywam i równocześnie odpalam piekarni, kiedy uzyska
I tu będę miała takie teprzygotowujemy sobie niekłopotliwy prowiant, który pozwoli nam pozostawać dalej od cywilizacji. Tym razem przygotowałam zainspirowane "internetami" pizzugi (mariaż pizzy z maczugą), to znaczy ukryte w cieście drożdżowym, nadającym się także na tradycyjna pizzę, tradycyjne dodatki jak salami, sos pomidorowy i ser. Oczywiście miała być mozzarella, ale złe Tesco 30 kwietnia ulokowało na swoich półkach paczkę(...)piękna ciuchcia lekko zbliżona wyglądem do tej, którą profesor z "Powrotu do przyszłości" uruchomił, by przemierzać dowolnie czas. Szkoda, że jej nie umiem w tym celu uruchomić. #pizza #pizzazawijana #drożdżowe
I tu będę miała takie temoże kawałki kurczaka a’la gyros? Marchewka z groszkiem? Surówka? Papryka? Sos pikantny? Wszystkiego tego możecie użyć wraz z moją dzisiejszą propozycją – domowymi pitami! Przepis wykorzystuje uniwersalne ciasto drożdżowe, które znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/ , oraz dietetyczny sos pikantny, na który przepis podawałem tutaj: http://proste-przepisy.pl/dietetyczny-sos-pikantny/ . Lista zakupów: Ciasto z uniwersalnego przepisu: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy(...)odebrało im to uroku. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest wykonany z mojego ulubionego, uniwersalnego ciasta. No i jak Wam się podoba kolejne zastosowanie mojego ciasta drożdżowego? Po drugie: świetnie nadaje się na wynos lub na imprezy. Jedzenie rękoma jest wygodne. Dlatego wszyscy tak uwielbiamy pizzę. Chlebki pita są świetnym daniem na imprezy, a także do zabrania
Proste-przepisy.plPyszne bułeczki drożdżowe ze szpinakiem będą smakowały zarówno na śniadanie jaki i jako przekąska w ciągu dnia. DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI ze SZPINAKIEM Składniki: 4 g suchych drożdży 300 g mąki 1 łyżeczka cukru 3/4 łyżeczki soli 50 ml roztopionego masła 230 ml mleka farsz: 150 g świeżego szpinaku 100 g sera feta 2 ząbki czosnku oliwa sól i pierz do smaku
Bon appetit mon amienormalności. Trochę osłabiona zmagam się z domową rzeczywistością na zwolnieniu będąc oczekują na nowa pralkę, stara wyzionęła ducha... Zjadłabym ciasta na przykład takiego jakie upiekłam w weekend. Drożdżowe, budyń i truskawki... BAJKA! Placek drożdżowy z budyniem i truskawkami ciasto: 1 szkl. ciepłego mleka 1 opakowanie suchych drożdży lub 25 g świeżych łyżeczka cukru waniliowego 3 szkl
Dzieje kuchennej Wiewiórylodówce hula wiatr? A może zwyczajnie macie ochotę na włoskie jedzenie, ale pizza się Wam chwilowo znudziła? Stromboli to coś w sam raz dla Was! Przepis wykorzystuje uniwersalne ciasto drożdżowe, które znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/ . Lista zakupów: Ciasto z uniwersalnego przepisu: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła(...)mniejsze części, pogłębiając nacięcia, które zrobiliśmy przed pieczeniem. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest wykonany z mojego ulubionego, uniwersalnego ciasta. To kolejny przykład wykorzystania uniwersalnego ciasta drożdżowego. A mam ich w zanadrzu jeszcze co najmniej kilka! Dajcie znać w komentarzach: czy podobają się Wam te przepisy, oraz – przede wszystkim – czy wypróbowaliście któreś z nich w domu? Po drugie
Proste-przepisy.pltofurnicę – sypnijcie ‘jajecznej’ soli Kala Namak , jeśli na sernik – nie sólcie i nie dodawajcie innych dodatków. Jeśli tofu ma mieć smak sera bliski cheddarowi – niezastąpione będą płatki drożdżowe. Jeśli będziecie tofu marynować, smażyć – polecam cebulową w smaku asafetydę, paprykę i czosnek. Chwilę przesmażamy przyprawy na oleju, następnie zlewamy do garnka resztę wody znad mąki – bez mąki, sama woda. Zawiesina mąki(...)morskiej lub czarnej soli Kala-Namak ½ łyżeczki kurkumy SKŁADNIKI opcjonalne 1 łyżka zmielonych na pył suszonych grzybów 1 łyżeczka papryki mielonej 2 łyżki zmielonych alg wakame 2 łyżki płatków drożdżowych
Karo in the KitchenDziś zachęcam Was do wypróbowania przepisu na pyszne racuszki drożdżowe z truskawkami. Idealne zarówno na przekąskę jak i danie główne. Mam nadzieję, że moja propozycja przypadnie Wam do gustu. Mniam! Racuszki drożdżowe z truskawkami Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 40 g drożdży, 11/2 szklanki mleka, 4 łyżki cukru pudru, 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego, około
paapilotkaaWitajcie, obiecałam umieścić na stronie drugą wersję Pierożków, tym razem z ciasta drożdżowego. Wg tych, co je próbowali, są równie dobre, co te z ciasta krówkowego, a nawet ciut pyszniejsze;) To pewnie za sprawą cynamonu, którego jak zawsze w wypiekach nie poskąpię. Wręcz przeciwnie. W międzyczasie Pierożkom dostała się druga nazwa: Poznańskie Tytki z Jabłkami. No cóż, zwał(...)obrać i pokroić w kostkę. Do garnuszka wrzucamy masło, cukier, jabłka, wszystko delikatnie kropimy sokiem z cytryny, dodajemy rodzynki. Całość dusimy na małym ogniu ok. 20-25 minut. Ciasto drożdżowe: 200 ml mleka 50 g masła 375 gram mąki (ok. 3,5 szklanki) 1 paczuszka suchych drożdży 50 gram cukru (ok. 1/4 szklanki, ciut mniej) 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta
Kuchnia smakówmleka jajko 130 gram suszonej żurawiny (rodzynek) 100 gram migdałów w płatkach 200 gram masy marcepanowej mąka do posypania cukier puder i 1 łyżka soku z cytryny 1. Ciasto drożdżowe: mąkę wsypać do miski. Dodać suszone drożdże, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Masło rozpuścić, do rozpuszczonego masła wlać mleko. Letnie masło z mlekiem wlać do mąki i zagnieść gładkie(...)Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. 3. Migdały podprażyć na suchej patelni. Do miski wsypać żurawinę, rodzynki, migdały, rozdrobniony marcepan. Wymieszać. 4. Ciasto drożdżowe rozwałkować w płat "czworokątny". Rozdzielić mieszankę marcepanowo - żurawinową. Zrolować, odstawić na 20 minut. Pociąć plastry o grubości ok. 2 cm. Całość popędzlować żółtkiem. 5. Mini - drożdżówki piec ok. 15 - 20 minut
Kuchnia smaków