drożdżowe - 16813 przepisów (strona:330/1121)

STRUCLA MAKOWA, STRUCLA Z MAKIEM, MAKOWIEC 8644

przestudzonego maku (po kilku minutach) dodaję roztopione masło, oraz pozostałe składniki: rozdrobnione orzechy laskowe, płatki migdałów, powidła, ksylitol, jajka, mielone migdały (i orzechy), olejek i całość dokładnie mieszam. Ciasto drożdżowe: - 300g mąki orkiszowej typ750 - 1 żółtko - 15g świeżych drożdży - 100g kwaśnej śmietany - 125g masła - szczypta soli Drożdże rozkruszam do kubeczka, dodaję do nich śmietanę (nie podgrzewam jej) w temp. pokojowej(...)małe kawałki masło, żółtko oraz zaczyn z drożdży i jogurtu, można także dodać łyżeczkę cukru trzcinowego (ja nie dodaję) wszystko dokładnie mieszam (używam hak miksera), aż do uzyskania kruchego drożdżowego ciasta. Gotowe ciasto (zimne najlepiej się wałkuje i formuje) dzielę na dwie części. Każdą osobno (na arkuszu papieru lub na folii spożywczej) rozwałkowuję na blacie na cienki płat, wykładam połowę

Smaczne Zdrowe
Drożdżowe makowe ślimaczki i nowa, słodka książka od Lidla 196

Dzisiaj pyszne drożdżowe ślimaczki-bułeczki z makiem - przepis z najnowszej książki wydanej przez Lidla - "Kuchnia polska" tym razem autorstwa świetnego cukiernika Pawła Małeckiego. Bułeczki są mięciutkie i aromatyczne :) Zapachniało w domu już prawie jak w Święta! SKŁADNIKI (na około 25 ślimaczków) Ciasto: 320 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 30 g cukru 125 ml podgrzanego mleka szczypta soli

Moje Kuchenne Rewelacje
Buchty z owocami Hortex 143

Buchty, kluchy na łachu, kluski na parze to nazwa klusek drożdżowych ugotowanych na parze. W Wielkopolsce kluchy na łachu jada się jako dodatek do kaczki pieczonej z jabłkami. Śląskie buchty zjada sie z owocowym sosem, najczęściej jagodowym. Dzięki mrożonym owocom Hortex możemy takie buchty serwować cały rok. Buchty z owocami Hortex  1 opakowanie mrożonki Hortex 3 łyżki brązowego cukru(...)rozetrzyj z 2 łyżkami cukru. Do  mleka dodaj drożdże i 2 łyżki mąki. Odstaw. Gdy drożdże zaczną się burzyć dodaj pozostałe składniki ciasta  i wyrób gładkie ciasto drożdżowe.Odstaw ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość rozwałkuj je na placek po czym wykrawaj szkalnką koła. Odstaw je do ponownego wyrośnięcia. Gotuj kluski na parze w parowarze

Gotuj Sam!
Warstwowe ciasto drożdżowe z czarnuszką w wersji mini 174

weekend znowu wkręciłam się Wypiekanie na śniadanie , bo lubię drożdżowe chlebki :) Prawdę mówiąc zawsze głęboko się zastanawiam nad wzięciem udziału, bo wypieki  są tak smaczne, że po takim wypiekanym weekendzie zawsze puchną mi bioderka  :( Tym razem wzorem do wypiekania był chlebek warstwowy z bloga  SMACZNIE MI Warstwowe ciasto drożdżowe w wersji mini wytrawne czyli ....  Bułeczki warstwowe

Gotuj Sam!
Nuggetsy sojowe 179

Nuggetsy sojowe Przepis na ok. 12 sztuk Potrzebujemy: 1 opakowanie kotletów sojowych 100 g sól, pieprz 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1/2 łyżeczki zmielonej kozieradki 4 łyżeczki płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżka mąki pszennej sezam (do panierki) Przygotowanie: Zagotowujemy wodę w garnku doprawiając ją zielem angielskim, liśćmi laurowymi(...)niemalże na gładką masę. Czosnek kroimy w drobną kostkę, solimy odrobinę i rozgniatamy nożem na desce, aby uwolnić jego aromat. Do kotletów dodajemy posiekany czosnek, musztardę, sos sojowy, płatki drożdżowe i mąkę. Warto spróbować masę przed smażeniem, jeżeli jest taka potrzeba, jeszcze odrobinę solimy i pieprzymy. Masę bardzo dokładnie mieszamy rękami, powinna mieć dość zwartą i lepiącą się konsystencję. Formujemy

Bananowe Pole
Proszek do pieczenia, soda oczyszczona czy amoniak? 143

ponieważ słodkie wypieki cukiernicze zwykle zawierają znaczne ilości cukrów i tłuszczy, które hamują rozwój drożdży. Do wypieku określonego rodzaju ciasta zwykle używa się następujących środków spulchniających: • drożdże – do ciast drożdżowych, półfrancuskich, krucho-drożdżowych, obgotowywanych, • proszek do pieczenia – do ciast biszkoptowo-tłuszczowych, półkruchych, piernikowych, • soda oczyszczona (kwaśny węglan sodu) – do ciast piernikowych, półkruchych, • kwaśny węglan amonu (amoniak) – do pieczywa cukierniczego trwałego

Trzeci talerz
PIERNIKOWE ROGALIKI KRUCHO DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM ORZECHOWO KRÓWKOWYM 182

stół. Są oryginalne i można zaskoczyć bliskich. Najbardziej skuszą się dzieci, chodź nie ukrywam, że te większe dzieci też !. W internecie jet wiele przepisów na różne rogaliki np. kruche, drożdżowe, z ciasta francuskiego itd.  Moja wersja to krucho drożdżowe o smaku i zapachu zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia.  Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymaga leżenia

Kuchnia Paulettes
Pomysł na weekendowe śniadanie! Tosty francuskie 194

był zachwycony takim śniadaniem i wciągnął całość hehehe.  Jeśli macie ochotę na taki pyszny pomysł na śniadanie w weekend,  to bardzo proszę podaję przepis ;-)) SKŁADNIKI: - 2 bułeczki drożdżowe domowego wypieku (ja użyłam  dyniowych bułeczek z cynamonem ) bądź drożdżowa chałka, bułki pszenne a nawet dobrej jakości pieczywo - 1 jajko eko - 3/4 szklanki mleka - olej kokosowy do smażenia (ewentualnie

SMYKWKUCHNI
Babcine jagodzianki 121

umiejącej zaczekać na ostygnięcie bułeczek, kończącej z bólem brzucha i poparzonymi palcami ;) Składniki na ciasto: -pół kg mąki owsianej (możecie użyć jasnej orkiszowej, pełnoziarnistej lub innej sprawdzonej do drożdżowych wypieków)  -jedno całe jajko, jedno żółtko  -półtorej łyżki ekologicznego masła -2 łyżki oleju roślinnego -5 dag drożdży -pół szklanki brązowego cukru (niestety słodzik roślinny nie nadaje się do drożdżowego

Gawron w rosole
Rozczyn drożdżowy 176

rozczyn odliczamy od składników z wybranego przepisu ) 25 g świeżych drożdży ( ilość drożdży jest przykładowa - należy użyć taką ilość drożdży jaka jest zawarta w wybranym przepisie na ciasto drożdżowe ) łyżka cukru 60 ml ciepłego mleka 3 łyżki mąki WYKONANIE: 1. Rozkrusz drożdże. 2. Dodaj łyżkę cukru. 3. Zalej ciepłym ( nie gorącym! ) mlekiem i wymieszaj do rozpuszczenia drożdży. 4. Dodaj(...)łyżki mąki i dokładnie wymieszaj. 5. Przykryj ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 10-15 min. Jak zrobić rozczyn drożdżowy - instrukcja krok po kroku

Atlas Smaków
Babka cytrynowa z jogurtem 113

stole wielkanocnym pojawiają się różnorodne, piękne babki. Znanych jest kilka rodzajów babek wielkanocnych: babki drożdżowe, żółtkowe, parzone, piankowe, śmietankowe, ucierane, puchowe oraz ciężkie, które są robione z dużej ilości jaj. Najbardziej popularna jest babka drożdżowa. Ale ja Wam dzisiaj przedstawiam fajną babkę ucieraną o smaku cytrynowym, która pięknie pachnie i jest bardzo puszysta. Składniki

To co kocham
Minipizze na bakłażanie 121

bezglutenowa bez mąki pszennej? Niektórzy nie wyobrażają sobie takiej pizzy, bo nie ma nic lepszego niż cienki i chrupiący lub gruby i puszysty spód z ciasta drożdżowego. Ale cóż, potrzeba matką wynalazków, szczególnie gdy ma się nietolerancję glutenu. Tak oto powstały minipizzerynki na plastrach bakłażana. Smaczne, sycące i bardzo proste(...)cienki spód drożdżowy mimo wszystko chodzi za mną! Składniki: • 2 bakłażany • 3 pomidory średnie • 1 opakowanie kulek mozzarelli • 2 łyżki startego parmezanu • suszona bazylia • sól, pieprz do smaku • szczypiorek do posypania Wykonanie: • Bakłażany pokroić w plastry, posypać solą i odstawić na 15 minut, aż puszczą wodę. • Osuszone ręcznikiem papierowym plastry ułożyć na blaszce

To co kocham
Gofry belgijskie gryczane 137

Specyficzną odmianą tradycyjnych gofrów czyli chrupkich wafli robionych w gofrownicy, są gofry belgijskie. Są one grube, chrupiące, z gęstego drożdżowego ciasta, które nie rozlewa się po gofrownicy jak przy tradycyjnych gofrach, lecz nadaje im nieregularne kształty. To drożdżowe gofry z dodatkiem dużych kryształków perłowego cukru, który w trakcie pieczenia się karmelizuje, pozostawiając ciasto

To co kocham
Pizza włoska 148

uraczyć kulinarną ucztą. Tak też było z tą pizzą, którą przygotował według oryginalnego przepisu prosto z włoskiej kuchni. Nowością dla mnie było to, że ciasto drożdżowe zagniata się na noc. Dlatego też daje się tylko odrobinę drożdży, aby tylko trochę „ruszyło”. Ja osobiście bardzo lubię takie cienkie, chrupiące blaty. Młody również profesjonalnie wyrabiał(...)chyba, że umiecie profesjonalnie rozciągnąć ciasto na placek. Sos pomidorowy – Wszystkie składniki sosu zblendować. – Dodatki przygotować w osobnych miseczkach. – Każdy placek ciasta drożdżowego posmarować sosem pomidorowym i posypać mozzarellą. – U nas każdy nakładał sobie dodatki, jakie mu pasowały. – Tak przygotowaną pizzę włożyć do piekarnika nagrzanego do 250 st.C

To co kocham
Wegański Bread and butter pudding 140

wegańskiej. A jeszcze lepszym pomysłem będzie przygotowanie tego puddingu wieczorem, wstawienie go do lodówki aby się „przegryzł” przez noc, a rano tylko upiec. Wykorzystałam do tego kawałek drożdżowej babki pannetone , była czerstwa ale nie na kamień, możecie do tego puddingu wykorzystać chałkę (lub jakiekolwiek ciasto drożdżowe), biały chleb czy chleb tostowy. To nie jest dobre, to jest poezja

greenscarf

Proponowane wyszukiwania