drożdżowe - 16813 przepisów (strona:325/1121)

Świąteczne przepisy – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 2197

likier Irish Cream – domowy Baileys Rum piernikowy. Kremowy likier na rumie piernikowym Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Wigilijny kompot z suszu w wersji ‘modern’ Ciastka cytrynowe. Baaardzo cytrynowe Drożdżowy warkocz z ciasta brioche, z serem i żurawiną Potrójnie czekoladowa oszukana babka – ciasto last minute Krucha tarta z żurawiną i ganache z białej czekolady ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu(...)Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków Sugar Cookies – najlepsze kruche ciasteczka do dekorowania Tarta jabłkowa- Rose. Ciasto z różami Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem Zapisz Zapisz

Karo in the Kitchen
12 potraw wigilijnych 31671

Zupa grzybowa Przepisy na: Zupa grzybowa wigilijna z suszem Zupa grzybowa z fasolą Zupa grzybowa po żydowsku 6. Paszteciki Przepisy na: Kruche paszteciki z grzybami Paszteciki rybne Ślimaczki drożdżowe z kapustą i grzybami (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Buraki Buraki według tradycji mają zapewnić długowieczność i urodę. Kto spożywa je podczas Wigilii  doczeka sędziwego wieku, będąc bardzo urodziwym. 7. Barszcz czerwony(...)chroni przed złem, zapewnia radość i dostatek. Orzechy od wieków symbolizowały płodność mądrość i pieniądze.  12. Na słodko Przepisy na: SERNIKI Bakaliowy deser z makiem Ekspresowy makowiec Strucla drożdżowa z makiem Makowiec z jabłkami Makowiec z samych białek Ciasto wigilijne z orzechów i makaronu Świąteczne podkówki orzechowe Krajanka piernikowa Piernik z otrębami Piernik marchewkowy Piernik z chałwą Inne przepisy

Tradycyjna Kuchnia
Makowy warkocz drożdżowy 209

Warkocz makowy to doskonała odmiana tradycyjnej zawijanej strucli makowej. Idealny wypiek dla początkujących z ciastem drożdżowym, bo przy warkoczu nie musisz zawijać ciasta w pergamin i drżeć, pęknie, nie pęknie. Zawsze się uda, a jak smakuje! Jeśli jeszcze jako nadzienia użyjesz domowej   masy makowej sukces gwarantowany! Warkocz jest sporych rozmiarów, ale to nic, bo nadmiary spokojnie możesz zamrozić(...)Bardzo polecam! Przepis na tradycyjny drożdzowy zawijany makowiec znajdziesz  tutaj.  Jeśli nie przepadasz na ciastem drożdżowym zapraszam po przepis na świetny makowiec na kruchym spodzie - na blogu - tutaj .   Składniki na ciasto: 400 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna) 50 g cukru 50 g miękkiego masła 180 ml mleka 1 jajko + 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
STRUCLA MAKOWA, STRUCLA Z MAKIEM, MAKOWIEC 8700

przestudzonego maku (po kilku minutach) dodaję roztopione masło, oraz pozostałe składniki: rozdrobnione orzechy laskowe, płatki migdałów, powidła, ksylitol, jajka, mielone migdały (i orzechy), olejek i całość dokładnie mieszam. Ciasto drożdżowe: - 300g mąki orkiszowej typ750 - 1 żółtko - 15g świeżych drożdży - 100g kwaśnej śmietany - 125g masła - szczypta soli Drożdże rozkruszam do kubeczka, dodaję do nich śmietanę (nie podgrzewam jej) w temp. pokojowej(...)małe kawałki masło, żółtko oraz zaczyn z drożdży i jogurtu, można także dodać łyżeczkę cukru trzcinowego (ja nie dodaję) wszystko dokładnie mieszam (używam hak miksera), aż do uzyskania kruchego drożdżowego ciasta. Gotowe ciasto (zimne najlepiej się wałkuje i formuje) dzielę na dwie części. Każdą osobno (na arkuszu papieru lub na folii spożywczej) rozwałkowuję na blacie na cienki płat, wykładam połowę

Smaczne Zdrowe
Drożdżowe makowe ślimaczki i nowa, słodka książka od Lidla 254

Dzisiaj pyszne drożdżowe ślimaczki-bułeczki z makiem - przepis z najnowszej książki wydanej przez Lidla - "Kuchnia polska" tym razem autorstwa świetnego cukiernika Pawła Małeckiego. Bułeczki są mięciutkie i aromatyczne :) Zapachniało w domu już prawie jak w Święta! SKŁADNIKI (na około 25 ślimaczków) Ciasto: 320 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 30 g cukru 125 ml podgrzanego mleka szczypta soli

Moje Kuchenne Rewelacje
Buchty z owocami Hortex 194

Buchty, kluchy na łachu, kluski na parze to nazwa klusek drożdżowych ugotowanych na parze. W Wielkopolsce kluchy na łachu jada się jako dodatek do kaczki pieczonej z jabłkami. Śląskie buchty zjada sie z owocowym sosem, najczęściej jagodowym. Dzięki mrożonym owocom Hortex możemy takie buchty serwować cały rok. Buchty z owocami Hortex  1 opakowanie mrożonki Hortex 3 łyżki brązowego cukru(...)rozetrzyj z 2 łyżkami cukru. Do  mleka dodaj drożdże i 2 łyżki mąki. Odstaw. Gdy drożdże zaczną się burzyć dodaj pozostałe składniki ciasta  i wyrób gładkie ciasto drożdżowe.Odstaw ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość rozwałkuj je na placek po czym wykrawaj szkalnką koła. Odstaw je do ponownego wyrośnięcia. Gotuj kluski na parze w parowarze

Gotuj Sam!
Warstwowe ciasto drożdżowe z czarnuszką w wersji mini 227

weekend znowu wkręciłam się Wypiekanie na śniadanie , bo lubię drożdżowe chlebki :) Prawdę mówiąc zawsze głęboko się zastanawiam nad wzięciem udziału, bo wypieki  są tak smaczne, że po takim wypiekanym weekendzie zawsze puchną mi bioderka  :( Tym razem wzorem do wypiekania był chlebek warstwowy z bloga  SMACZNIE MI Warstwowe ciasto drożdżowe w wersji mini wytrawne czyli ....  Bułeczki warstwowe

Gotuj Sam!
Nuggetsy sojowe 234

Nuggetsy sojowe Przepis na ok. 12 sztuk Potrzebujemy: 1 opakowanie kotletów sojowych 100 g sól, pieprz 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1/2 łyżeczki zmielonej kozieradki 4 łyżeczki płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżka mąki pszennej sezam (do panierki) Przygotowanie: Zagotowujemy wodę w garnku doprawiając ją zielem angielskim, liśćmi laurowymi(...)niemalże na gładką masę. Czosnek kroimy w drobną kostkę, solimy odrobinę i rozgniatamy nożem na desce, aby uwolnić jego aromat. Do kotletów dodajemy posiekany czosnek, musztardę, sos sojowy, płatki drożdżowe i mąkę. Warto spróbować masę przed smażeniem, jeżeli jest taka potrzeba, jeszcze odrobinę solimy i pieprzymy. Masę bardzo dokładnie mieszamy rękami, powinna mieć dość zwartą i lepiącą się konsystencję. Formujemy

Bananowe Pole
Proszek do pieczenia, soda oczyszczona czy amoniak? 185

ponieważ słodkie wypieki cukiernicze zwykle zawierają znaczne ilości cukrów i tłuszczy, które hamują rozwój drożdży. Do wypieku określonego rodzaju ciasta zwykle używa się następujących środków spulchniających: • drożdże – do ciast drożdżowych, półfrancuskich, krucho-drożdżowych, obgotowywanych, • proszek do pieczenia – do ciast biszkoptowo-tłuszczowych, półkruchych, piernikowych, • soda oczyszczona (kwaśny węglan sodu) – do ciast piernikowych, półkruchych, • kwaśny węglan amonu (amoniak) – do pieczywa cukierniczego trwałego

Trzeci talerz
PIERNIKOWE ROGALIKI KRUCHO DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM ORZECHOWO KRÓWKOWYM 237

stół. Są oryginalne i można zaskoczyć bliskich. Najbardziej skuszą się dzieci, chodź nie ukrywam, że te większe dzieci też !. W internecie jet wiele przepisów na różne rogaliki np. kruche, drożdżowe, z ciasta francuskiego itd.  Moja wersja to krucho drożdżowe o smaku i zapachu zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia.  Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymaga leżenia

Kuchnia Paulettes
Pomysł na weekendowe śniadanie! Tosty francuskie 241

był zachwycony takim śniadaniem i wciągnął całość hehehe.  Jeśli macie ochotę na taki pyszny pomysł na śniadanie w weekend,  to bardzo proszę podaję przepis ;-)) SKŁADNIKI: - 2 bułeczki drożdżowe domowego wypieku (ja użyłam  dyniowych bułeczek z cynamonem ) bądź drożdżowa chałka, bułki pszenne a nawet dobrej jakości pieczywo - 1 jajko eko - 3/4 szklanki mleka - olej kokosowy do smażenia (ewentualnie

SMYKWKUCHNI
Babcine jagodzianki 172

umiejącej zaczekać na ostygnięcie bułeczek, kończącej z bólem brzucha i poparzonymi palcami ;) Składniki na ciasto: -pół kg mąki owsianej (możecie użyć jasnej orkiszowej, pełnoziarnistej lub innej sprawdzonej do drożdżowych wypieków)  -jedno całe jajko, jedno żółtko  -półtorej łyżki ekologicznego masła -2 łyżki oleju roślinnego -5 dag drożdży -pół szklanki brązowego cukru (niestety słodzik roślinny nie nadaje się do drożdżowego

Gawron w rosole
Rozczyn drożdżowy 229

rozczyn odliczamy od składników z wybranego przepisu ) 25 g świeżych drożdży ( ilość drożdży jest przykładowa - należy użyć taką ilość drożdży jaka jest zawarta w wybranym przepisie na ciasto drożdżowe ) łyżka cukru 60 ml ciepłego mleka 3 łyżki mąki WYKONANIE: 1. Rozkrusz drożdże. 2. Dodaj łyżkę cukru. 3. Zalej ciepłym ( nie gorącym! ) mlekiem i wymieszaj do rozpuszczenia drożdży. 4. Dodaj(...)łyżki mąki i dokładnie wymieszaj. 5. Przykryj ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 10-15 min. Jak zrobić rozczyn drożdżowy - instrukcja krok po kroku

Atlas Smaków
Babka cytrynowa z jogurtem 156

stole wielkanocnym pojawiają się różnorodne, piękne babki. Znanych jest kilka rodzajów babek wielkanocnych: babki drożdżowe, żółtkowe, parzone, piankowe, śmietankowe, ucierane, puchowe oraz ciężkie, które są robione z dużej ilości jaj. Najbardziej popularna jest babka drożdżowa. Ale ja Wam dzisiaj przedstawiam fajną babkę ucieraną o smaku cytrynowym, która pięknie pachnie i jest bardzo puszysta. Składniki

To co kocham
Minipizze na bakłażanie 173

bezglutenowa bez mąki pszennej? Niektórzy nie wyobrażają sobie takiej pizzy, bo nie ma nic lepszego niż cienki i chrupiący lub gruby i puszysty spód z ciasta drożdżowego. Ale cóż, potrzeba matką wynalazków, szczególnie gdy ma się nietolerancję glutenu. Tak oto powstały minipizzerynki na plastrach bakłażana. Smaczne, sycące i bardzo proste(...)cienki spód drożdżowy mimo wszystko chodzi za mną! Składniki: • 2 bakłażany • 3 pomidory średnie • 1 opakowanie kulek mozzarelli • 2 łyżki startego parmezanu • suszona bazylia • sól, pieprz do smaku • szczypiorek do posypania Wykonanie: • Bakłażany pokroić w plastry, posypać solą i odstawić na 15 minut, aż puszczą wodę. • Osuszone ręcznikiem papierowym plastry ułożyć na blaszce

To co kocham