drożdżowe - 16813 przepisów (strona:325/1121)

Wykwintna drożdżówka z serem i żurawiną. 163

Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na pyszne, bardzo mięciutkie ciasto drożdżowe z serem i żurawiną. Znacie już pewnie moją miłość do drożdżowych wypieków, więc nie dziwi już fakt, że każdy nowy przepis próbuję niemal natychmiast. I tak też było tym razem. Ciasto jest na samych żółtkach, śmietance, z dużą zawartością masła i to dzięki tym właśnie produktom

Rozpustne gotowanie
Bułeczki z oliwkami i rodzynkami 130

następnie odcedzić. Obydwie mąki, miód, sól, oliwki i namoczone rodzynki wymieszać w dużej misce. Dodać wyrośnięte drożdże i zacząć wyrabiać ciasto (ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego). Stopniowo wlewać letnią wodę, cały czas wyrabiając. Na koniec wlać olej i jeszcze przez chwilę wyrabiać. Dobrze wyrobione ciasto jest jednolite i odchodzi od ścianek naczynia- nie klei się. Gotowe(...)ciasto drożdżowe umieścić w misce oprószonej mąką (lub pozostawić w tej, w której wyrabialiśmy). Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Dobrze jest w połowie tego czasu odgazować ciasto, uderzając w nie pięścią. Otrzymamy tym samym bardziej puszyste bułeczki. Po tym czasie ciasto krótko zagnieść

Nastoletnie Wypiekanie
Wegański majonez z wody po ciecierzycy 176

kremową konsystencje i jest idealny do sałatek czy kanapek. Aquafaba posiada właściwości emulgujące, dzięki czemu łączy się z olejem tworząc jednolitą konsystencję. Wykorzystanie czarnej soli i płatków drożdżowych dodaje charakterystycznego jajecznego smaku. Przygotowanie takiego majonezu  to świetny sposób na wykorzystanie  płynu, który zazwyczaj zostaje wylany.  Wegański majonez z wody po ciecierzycy Na podstawie tego przepisu(...)Składniki: 0,5 szkl. wody po ciecierzycy 1,5 szkl oleju rzepakowego 1 łyżka octu 1 łyżka płatków drożdżowych 1 łyżeczka musztardy ½ łyżeczki czarnej soli  sól, pieprz opcjonalnie: 1/4 łyżeczki cukru i 1/4 suszonego czosnku Przygotowanie: W blenderze kielichowym lub za pomocą blendera ręcznego w wysokim naczyniu zmiksuj  przez ok. 5 minut na najwyższych obrotach  aquafabę

wegujemy
Działkowanie. I babka limonkowa na maśle 148

będę w siódmym niebie. A teraz biegnę wypełniać ziemią kolejne skrzynki - cukinie same się nie posieją (a może zasadzą ...?). Czy jest coś bardziej wielkanocnego od baby? Chyba nie. Oczywiście, drożdżowa klasyka wiedzie tutaj prym. Ja jednak ostatnio jestem zajęta pracą i działkowaniem , i brakuje mi czasu na mozolny proces przygotowywania babki drożdżowej. Sięgnęłam więc po prosty przepis z Moich wypieków

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Idealna babka na oleju 170

Wielkanoc najczęściej pieczemy babki drożdżowe. Wielkie, puchate, pełne rodzynek i aż żółte od smacznych, wiejskich jajek niesionych przez szczęśliwe kury. Jak wiadomo ciasto drożdżowe potrzebuje ciepła i czasu do wyrabiania, a u nas ostatnio i jednego i drugiego jakoś brakuje. Zimno, pada i nastrój jakiś taki niezbyt świateczny. Komu by się chciało zarabiać ciasto w zimnej kuchni

dolcevitainmykitchen
WYPIEKANIE NA ZAWOŁANIE! 163

wypieków z białej mąki - program CAKE - do wypieków keksów - program do ciasta przaśnego, wykorzystywany do do przygotowania krajanki, kołdunów, posiada dwa stadia wyrabiania ciasta - program do przygotowywania ciasta drożdżowego - program do przygotowywania owsianki, kasz na mleku lub wodzie - program do przygotowywania jogurtu, możemy regulować czas od 5 do 12 godzin z dokładnością do 10 minut. - program do przygotowywania konfitur - program(...)chleba, jaką mąkę użyjemy.  - dla osób zabieganych, zapracowanych, dbających o to co i jak jemy - dla osób które są na diecie bezglutenowej - dla osób, które chciałyby wypiekać ciasto drożdżowe - dla każdego kto chciałby w prosty i szybki sposób w domu przyrządzić np. mięso pieczone, a nie ma piekarnika - dla początkujących gospodyń, które chciałyby przygotować konfitury - dla wszystkich tych, którzy

SMYKWKUCHNI
Drożdżowe jajka wielkanocne – wytrawne 130

Zapiekane drożdżowe pisanki z kawałkami kiełbasy i jajkiem. Gotowe śniadanie na talerzu, bo przecież plecionka to świetna bułeczka do zjedzenia. Składniki: (3 porcje) 660g mąki pszennej 165g wody 100g mleka 40g cukru 30g masła 20g drożdży 10g soli 1 jajko 3 białe kiełbasy 3 jajka 3 łyżki szczypiorku 1 jajko do posmarowania ciasta Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, dodajemy cukier(...)sól i mieszamy do rozpuszczenia. W wysokiej misce mieszamy mąkę z jajkiem, wodą oraz rozczynem drożdżowym. Zagniatamy ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie swobodnie odchodziło od dłoni. Formujemy kulę i odstawiamy ciasto na 3-4 godziny do wyrośnięcia. Po pierwszej godzinie należy uderzyć pięścią w ciasto, by usunąć nadmiar dwutlenku węgla. Wyrośnięte

Gotowanie i blogowanie
CHLEBEK WIELKANOCNY 154

Pysza drożdżowa chałka to propozycja na Wielkanocny stół. Pięknie się prezentuje, a do tego jest bardzo dobra, jajek nie trzeba wcześniej gotować ponieważ pieką się razem z chlebkiem.  Składniki: 300g mąki pszennej  7g suszonych drożdży  50g cukru  160 ml letniego mleka  40g roztopionego masła  1/2 łyżeczki cynamonu w proszku 1/2 łyżeczki soli(...)letniego mleka, mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 10-15 minut.  Do dużej miski przesiewam mąkę, sól, cynamon,skórkę z cytryny,cukier, mieszankę drożdżową,masło, mleko. Za pomocą miksera z hakiem wyrabiam elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na 1 godzinę w ciepłe miejsce.  Stolnicę podsypuję mąką i ponownie wyrabiam ciasto. Następnie dzielę

Kukuleczki
Chlebki i zajączki do koszyczka wielkanocnego 186

powstały uszy. Oczy możemy zrobić z goździków, pieprzu lub nawet wykałaczką zwykłe otworki (ja chciałam wyraźniejsze, stąd goździki). Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem (ma być w temperaturze pokojowej, bo drożdżowe nie lubi zimna). Chlebki dodatkowo oprószyłam ziarnami sezamu, ale można też użyć siemienia lnianego czy całkowicie pominąć ten krok). Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 180 stopni i pieczemy

Kolorowy Przepisownik
Wielkanocny chlebek z rodzynkami i marcepanem 145

Wielkanoc tuż, tuż, więc pora przygotowywać wielkanocne przysmaki. My postanowiliśmy przygotować pyszny drożdżowy chlebek z rodzynkami, marcepanem, posypany prażonymi migdałami. Jest to połączenie domowej drożdżówki ze składnikami które kojarzą nam się jednoznacznie ze świętami. Zapraszamy do wypróbowania i cieszenia się zarówno w święta jak i na co dzień pyszną kuchnią. Przepis Składniki: 500 g mąki 50 g cukru kostka świeżych(...)resztę mleka (również lekko podgrzanego), skórkę z cytryny, masło (powinno być miękkie), sól, jajko i rodzynki. Całość dokładnie wyrabiamy, aż do połączenia się wszystkich składników. Ciasto jak każde ciasto drożdżowe powinno odklejać się od rąk. Nie martwcie się jeżeli będzie dość rzadkie, ważne żeby się nie kleiło. Znowu przykrywamy i odkładamy na około 30 minut w ciepłe miejsce. Przygotowujemy podłużną

KasiaiKrzysiu.pl
Muffinki a'la pizza 257

wycinanie, robienie farszu, to jednak wygląd i smak wynagradza wszelkie trudy, taką formą podania będą zachwyceni zwłaszcza najmłodsi, smakowały całej mojej rodzinie i fajnie prezentowały się na talerzu. Ciasto drożdżowe rozwałkowałam   wałkiem silikonowym  na stolnicy,  te gadżety  otrzymałam w ramach współpracy z firmą Galicja Dla Twojego domu , idealnie sprawdziły się jako niezbędnik kuchenny, taka stolnica zajmuje(...)ciasto wyłożyć na silikonową stolnicę podsypaną lekko mąką, rozwałkować na cienki płat ciasta, dużą szklanką wycinać kółka. Formę w kształcie babeczek wysmarować lekko olejem, włożyć do środka krążki ciasta drożdżowego, łyżeczką nakładać farsz. Posypać resztą startego sera, piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez 25-30 minut. Podawać z dowolnymi dodatkami np. ketchupem lub sosem czosnkowym. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Ciasto drożdżowe z makiem / makowiec drożdżowy BEZ WYRASTANIA 195

Lubię ciasta drożdżowe, ale nie mam cierpliwości do ich robienia. Dlatego odkąd odkryłam to ciasto drożdżowe, które nie wymaga rośnięcia, sięgam tylko po ten przepis:). Dziś w wersji z makiem i oczywiście jak zawsze z dużą ilością kruszonki. Pamiętajmy o wyborze dobrej jakości masy makowej - powinna być gęsta, sucha i zwarta, inaczej może wyjść zakalec.   Ciasto: 2 szklanki mąki

Szefowa kuchni
RUBASZNY MAKOWIEC 190

kuchni polskiej wyjątkowe miejsce, bez niej do dzisiaj nie mogą się obyć święta Bożego Narodzenia. Moi Drodzy przedstawiam Wam sprawdzony przepis na świąteczny makowiec. Polecam! SKŁADNIKI: na ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej 40g świeżych drożdży 250ml mleka 100g cukru 100g masła 2 jajka 1 żółtko 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej sól nadzienie(...)masła 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki miodu 150g rodzynek 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka starta z jednej cytryny 2 białka sól   PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy ciasto drożdżowe: drożdże rozcieramy z łyżką cukru kryształu i ciepłym mlekiem, dodajemy 100g mąki, mieszamy - odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ucieramy z pozostałym cukrem kryształem

Moja Książka Kucharska
10 przepisów na Babki Wielkanocne 590

sprawdzonych przepisów na pyszne babki Wielkanocne! Począwszy od tych tradycyjnych drożdżowych, skończywszy na szampańskich i miętowych :) 1. Tradycyjna Babka Wielkanocna 2. Babka sojowa 3. Babka Wielkanocna z zsiadłego mleka bez cukru 4. Babka serowo- czekoladowa 5. Babka miętowa z czekoladą 6. Wielkanocna babka cytrynowa 7. Babka waniliowa z kardamonem 8. Babka z rodzynkami 9. Babka szampańska 10. Babka drożdżowa

Tradycyjna Kuchnia
Warkocz drożdżowy marcepanowo - cynamonowy 125

Dzisiaj polecam przepis ze strony Lidla. Warkocz drożdżowy z nadzieniem marcepanowo - cynamonowym, obsypany chrupiącymi płatkami migdałowymi i pokryty glazurą z miodu. Ciasto w środku jest puszyste i mięciutkie, skórka z zewnątrz jest pysznie chrupiąca. Ciasto idealne na drugie śniadanie lub do wieczornego kubka kakao.       Warkocz  drożdżowy marcepanowo - cynamonowy   Składniki:   300g mąki 25g drożdży 150ml

Smak mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania