drożdżowe - 16813 przepisów (strona:320/1121)

Drożdżówki jogurtowe z serem i jagodami. Jagodzianki inaczej. 149

chociaż odradza się spożywania mleka zwłaszcza przed pasteryzacją, na surowo. Jednak takie mleko piliśmy w dzieciństwie, jako dzieci rolników, którzy żyli ze sprzedaży krów, mleka i upraw ziemi. Połączenie drożdżowych jagodzianek z mlekiem, to smak mojego dzieciństwa. Pachnie beztroską i latem, a smakuje zawsze wybornie. Chociaż, szczerze? Świeże mleko czasem i na wsi w dzisiejszych czasach jest ciężko kupić. Dlatego(...)bardziej doceniam jego smak.  Wracając do samego ciasta. Naprawdę bardzo polecam przepis na ten drożdżowy wypiek, bo odkąd pierwszy raz go upiekłam, wracam do niego często. Za każdym, za KAŻDYM razem wychodzi, zawsze jest wilgotny i nie staje się suchy nawet na następny dzień. Po prostu jest rewelacyjny. Pozwalam sobie na większe ilości składników, bo wiem, że nawet jeżeli

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ciasto z jagodami 189

Doczekałam się wreszcie w tym roku na moje ukochane jagody! Sezon zaczynam od najprostszej i najsmaczniejszej pozycji: drożdżowego ciacha z jagodami i kruszonką. No uwielbiam po prostu :) Nie wierzę w zasadę o nie jedzeniu ciepłego drożdżowego, takie zdecydowanie lubię najbardziej, ale w sumie na drugi dzień też jest dobre – o ile tak długo zostanie ;) Składniki na ciasto: 3 szklanki

Ciastkozercy
Drożdżowe ślimaczki z truskawkową konfiturą (Girelle con confettura di fragole) 190

Drożdżowe ślimaczki przekładane truskawkow ą  konfitur ą s ą  idealnym pomysłem na weekendowe, rodzinne śniadanie.  Ciasto drożdżowe jest bardzo delikatne, puszyste, pachnące, z wyraźną nuta cytryny a nadzienie z konfitury rozpływa sie w ustach.  Ślimaczki przetestowałam na grupie przedszkolaków, którzy walczyli o każd ą  bułeczkę i o każdy

La grande e la piccola cuoca
Drożdżowe krokiety z młodą kapustą 258

Młoda kapusta z twarogiem zawinięta w mięciutkie ciasto drożdżowe, tworząc rulon przypominający krokieta. Kształt ułatwia konsumpcję, bo taka drożdżówka dobrze leży w dłoni, dlatego idealnie sprawdzi się na wycieczkach, wyjazdach i piknikach. To jest mój optymalny wybór z margaryną Optima Omega 3, dzięki której powstały krokieciki :) CIASTO DROŻDŻOWE: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 25 g świeżych drożdży szczypta

https:KKuchniaMniam
Chleb polski pszenno-żytni 193

jasnej mąki pszennej i żytniej w stosunku 60%/40%. Używamy tu dwóch osobno przygotowanych zaczynów: żytniego na zakwaszonej mące i pszennego na drożdżach, tzw "podmłody". Podmłoda to rodzaj zaczynu drożdżowego, którego zadaniem jest: -rozmnażanie drożdży, -nagromadzenie dużych ilości substancji smakowo-zapachowych produkowanych przez drożdże, -uplastycznienie (rozmiękczenie) mocnego glutenu i poprawienie wydajności ciasta. Chleb piekłem dokładnie wg receptury podanej na blogu(...)upieczeniu po ostygnięciu bochenka na skórce pojawiły się charakterystyczne pęknięcia Przepis podaję za Adamem Piekarzem: 1 faza podmłoda i kwas nastawione jednocześnie (oczywiście osobno): podmłoda czyli rozczyn drożdżowy 80 ml woda o temp 24-26oC  10 g drożdże świeże lub 3 g drożdże suche 100 g mąka pszenna typ 750  drożdże starannie rozprowadzamy w wodzie , dodajemy

Przepisy na domowy ser i chleb
Tofucznica doskonała 180

czysto roślinna. Ja i moje dzieci zajadamy się nią na śniadanie albo na lunch. Polecam! Składniki (na jedną porcję): 180 g naturalnego tofu 1/2 szklanki aquafaby 1 łyżka płatków drożdżowych 1/3 łyżeczki kurkumy szczypta czarnej soli kala namak (lub więcej do smaku) pieprz czarny mielony mała cebulka posiekany szczypiorek (opcjonalnie) olej do smażenia (ja lubię kokosowy) Wykonanie: Odsączone tofu, aqaufabę(...)płatki drożdżowe, kurkumę, sól i pieprz wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Cebulkę obieramy i kroimy na piórka, szczypiorek drobno siekamy. Patelnię smarujemy olejem (polecam kokosowy) przy użyciu pędzelka lub ręcznika papierowego, dodajemy cebulkę i smażymy aż zmięknie. Wylewamy zmiksowane tofu i rozprowadzamy równomiernie na podsmażonej cebulce i przykrywamy patelnię. Smażymy na wolnym ogniu przez około 3 minuty

Lamarida.pl
Tofucznica z wegańską szynką 155

tofucznicę z wegańską szynką. Tofucznica z wegańską szynką Składniki: 250 g tofu 200 g wędliny wegańskiej 3 średnie cebule 1/2 szkl. mleka roślinnego 2 łyżki płatków drożdżowych ząbek czosnku  1/4-1/2 łyżeczki soli czarnej 1/4 łyżeczki kurkumy sól himalajska, pieprz olej do smażenia opcjonalnie: 1/2 łyżeczki ksylitolu lub cukru Przygotowanie: Pokrój wegańską wędlinę w kostkę(...)drobne kawałki i podsmaż na oleju, aż będzie miękka i zarumieniona. Dodaj wcześniej usmażoną wędlinę do cebuli, pokrusz tofu, dodaj na patelnie i chwilę podsmaż. Następnie dodaj płatki drożdżowe, mleko, kurkumę i smaż całość, aż mleko wyparuję. Wyciśnij czosnek i dokładnie wymieszaj. Smaż ok. minuty. Po tym czasie zdejmij patelnie z gazu, dodaj sól czarną i wymieszaj. Dodaj

wegujemy
Drożdżówka z truskawkami i kruszonką 302

Ciasto drożdżowe z truskawkami jest wyborne. Nie trzeba go wyrabiać, wystarczy wymieszanie łyżką. Lekko słodkie, zwarte, pełne smaku, z chrupiącą kruszonką i lukrem cytrynowym – pycha! Ciasto Mąkę przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy szczyptę soli. Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy olej. Drożdże rozcieramy z dwoma łyżeczkami cukru

AleTorcik
Fotorelacja z pokazu gotowania: UMAMI, piąty element podczas Vegan Food Festival 167

mięsożercom tak trudno z niego zrezygnować).   Ale   w kuchni wegańskiej wcale o niego nie trudno! Z pomocą przychodzą grzyby, wodorosty, fermentowane warzywa,   tempeh , sos sojowy, płatki drożdżowe i wiele innych. Część z tych składników została wykorzystana podczas   warsztatów , aby pokazać, że kuchnia wegańska jest również   umami   (z japońskiego — pyszna). Kilka słów ode mnie(...)marynowanym   tempehem , buraczanym makaronem i chutneyem z truskawek. Podobny przepis znajdziecie tu (klik), Zupa:  ajoblanco , czyli andaluzyjski chłodnik z migdałów i czosnku z winogronami, podrasowany płatkami drożdżowymi i oliwą z pestek dyni. Przepis na   ajoblanco   można znaleźć tutaj . Danie główne:  wegańskie maki sushi z tradycyjnym i surowym „ryżem” (z kalafiora i słonecznika), „łososiem” z marchewki

Food Square
O imionach. I drożdżówkach z morelowym twarożkiem 179

ciasto trochę ciężko się kroi i zawija, ale za to wynagradza te niedogodności smakiem. Delikatna nutka pomarańczy świetnie się bowiem z morelowym smakiem komponuje. Należy też pamiętać, że drożdżowe na maślance jest bardziej wilgotne i dłużej zachowuje świeżość; choć oczywiście, najlepsze i tak jest zaraz po upieczeniu. Słodkie, owocowe, drożdżowe bułeczki z pewnością wzbudzą wiele achów . Przepis bazowy znalazłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Odrywane bułeczki śniadaniowe 180

misa od miksera) wlać letnie mleko, wsypać drożdże, cukier i sól, dodać masło i  wbić jajo. Dodać 300 g mąki. Wyrobić ciasto mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego, początkowo na najniższej prędkości miksera (do momentu połączenia się składników ciasta), następnie zwiększając prędkość do średniej. Stale miksując, p owoli dodać pozostałe 75 g mąki, aż ciasto zbierze się wokół(...)wytrawnych rzeczy. Ciasto na bułeczki musi być miękkie i delikatnie lepkie. Nie należy dodawać zbyt dużo mąki podczas wyrabiania. Dobrze wyrobione ciasto ładnie owija się wokół haka do ciasta drożdżowego, jest lśniące, miękkie i elastyczne. Delikatnie klei się do rąk. Zbyt duża ilość mąki dodana do ciasta, sprawi że bułeczki będą twarde. Ciasto na bułeczki można także wyrobić ręcznie. Wszystkie

Gospodyni Miejska
Paszteciki drożdżowe z królikiem 156

przygotowany królik, może to być inne mięso pozostałe nam z rosołu, świetnie sprawdzi się również farsz pieczarkowy. Jak widzicie jest to kolejny przepis z serii jak wykorzystać resztki Paszteciki drożdżowe z królikiem Składniki: Ciasto: 2 szklanki mleka 3 jajka około 5 szklanek mąki 200g masła w temperaturze pokojowej 40 g świeżych drożdży łyżka cukru pół łyżki soli Farsz: mięso(...)zwłaszcza ich spód). Moje były gotowe po 30 minutach, ale były małe. Najlepiej smakują podane z czerwonym barszczem. Są pyszne zarówno na ciepło i na zimno. Smacznego Artykuł Paszteciki drożdżowe z królikiem pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Paszteciki drożdżowe z mięsem i ćwikłą – test produktów firmy Jamar 150

kwaśne i czuć w nich aromat chrzanu. Smak jest doskonale zbalansowany. Jest to pierwsza ćwikła, które mi smakowała. I na pewno sięgnę po nią jeszcze raz Paszteciki drożdżowe z mięsem i ćwikłą Składniki: Ciastko: 350 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypania około 250 ml ciepłego mleka 3 łyżki stopionego masła 2 jajka 30 g świeżych drożdży łyżka cukru szczypta soli(...)mieć złoty kolor (zarówno z góry jak i z dołu). Podajemy je jako samodzielne danie lub, tak jak ja, jako dodatek do rosołu lub barszczu czerwonego. Smacznego Artykuł Paszteciki drożdżowe z mięsem i ćwikłą – test produktów firmy Jamar pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Drożdżówka jogurtowa z serem, jagodami i truskawkami. Drożdżowiec luksusowy. 182

Odkąd odkryłam, że ciasto drożdżowe na śmietanie, serze, czy jogurcie jest znacznie lepsze niż to na mleku, wiem, że prędko nie powrócę do typowych receptur. Dodatek jogurtu bowiem sprawia, że drożdżowiec jest bardzo wilgotny, delikatny i intensywny, ale nadal puszysty - niczym z najlepszej cukierni. Polecam naprawdę, bo dobre ciasto drożdżowe jest prawdziwym rarytasem, a to zdecydowanie takie jest. Nie jest

Poezja Smaków - blog kulinarny
Rogaliki drożdżowe 144

Rogaliki drożdżowe to smak mojego dzieciństwa. Pamiętam jak moja mama była niemal zmuszana, żeby piec je co weekend. Były delikatne i mięciutkie Niemal rozpływały się w ustach. Z nadzieniami można było zaszaleć Jednym razem były nadziane różaną konfiturą, innym razem ręcznie robionymi powidłami śliwkowymi. Jako, że obecnie takowych powideł nie posiadam, musiałam wspomóc się innymi konfiturami. Rogaliki drożdżowe to świetna

Pobite gary Barbary

Proponowane wyszukiwania