składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 jajka 25 g drożdży 60 ml mleka, letniego 150 g masła 2 łyżki cukru 125 ml zsiadłego mleka (kefiru naturalnego) lub jogurtu dodatkowo: 1 białko do smarowania rogalików wykonanie: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. W miseczce dokładnie mieszamy drożdże z mlekiem, 1 łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki
Domowy Smak JedzeniaDzisiaj chciałabym Was serdecznie zaprosić do upieczenia puszystego maślanego ciasta drożdżowego z rabarbarem i kruszonką. Powoli rabarbar znika z grządek i targowisk. Warto więc dorwać ostatki rabarbaru i upiec jakieś dobre ciasto. (Znajdziesz u mnie również przepis na bułeczki z rabarbarem , kruche ciasto i placek na maślance z rabarbarem ) Bo czy jest coś milszego niż zapach ciasta rozchodzącego się(...)całym domu? :) W dodatku ciasto drożdżowe wcale nie jest skomplikowane czy trudne. Nie wymaga też wielkiej ilości czasu czy umiejętności jakimi Nas straszą niektóe poradniki i książki kucharskie. Potrzebujesz tylko pół godziny by zrobić zaczyn i zagnieść ciasto, ciasto powoli sobie rośnie, a Ty dostajesz 1,5 godziny wolnego by wypić herbatę i obejrzeć dobry film. To co jaki film
U Fiolkiokoło 100 g) 1 duża ugotowana marchewka (około 200 g) 1 grillowana marynowana papryka 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1/4 łyżeczki soli himalajskiej 2 łyżki płatków drożdżowych 1 łyżeczka pasty miso 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki wody Wykonanie: Ziemniaka i marchewkę gotujemy w mundurkach do miękkości. Po ostudzeniu obieramy i wrzucamy do blendera razem z wodą(...)octem balsamicznym. Dodajemy czosnek, paprykę marynowaną i wędzoną w proszku, miso, sól i płatki drożdżowe. Całość miksujemy i ser gotowy. Smacznego! Artykuł Wegański sos serowy pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plLubię świeże, domowe bułki, lecz zawsze niecierpliwię się kiedy trzeba czekać aż ciasto drożdżowe wyrośnie:). Alternatywą mogą być takie oto bułeczki z proszkiem do pieczenia w składnie. Są cięższe niż tradycyjne, drożdżowe pieczywo, lecz naprawdę przepyszne. 3 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki oleju 1 szklanka maślanki
Szefowa kuchniczasu , aż ładnie się połączą ( bez grudek ) Margarynę siekamy z mąką , żółtkami , szczyptą soli , 3 łyżkami śmietany i na końcu wlać rozrzedzone drożdże. Wyrabiamy ciasto tak jak na ciasto drożdżowe . Dzielimy na 2 części . 1 część ciasta wykładamy na drugiej blaszce . Jabłka zetrzeć na grubych oczkach , wymieszać z cynamonem i bułka tartą. Tak przygotowane wykładamy na 1 część ciasta(...)drożdżowego i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy w temp. 180 C ok. 40 C ( kiedy ciasto nabierze pięknego złotego koloru ) Masa: 2,5 szklanki mleka wlać do rondelka i zagotować . W 1/2 szkl. mleka rozrobić obie mąki i cukier. Do gotującego się mleka wlewamy roztwór z mąk i mieszamy do czasu aż masa zgęstnieje. Budyń studzimy a następnie miksujemy
Różne smaki w kuchniZIELONYM GROSZKIEM I JARMUŻEM Składniki na 2 porcje : 100g ryżu arborio pieprz i sól do smaku gałązka selera naciowego 1 szklanka (200g) musu dyniowego 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (zamiast parmezanu) 3 gałązki jarmużu, bardzo drobno porwane/posiekane 200g mrożonego groszku 1 marchewka łyżka oliwy ok. 1 litr bulionu warzywnego 1 cebula 50ml białego wina (opcjonalnie) Marchew, cebulę i seler pokroić(...)koniec (kiedy ryż będzie prawie ugotowany, taki al dente) dodać jarmuż, groszek i gotować jakieś 5 minut. Na końcu dodać dynię i przyprawy wedle uznania – np. płatki drożdżowe, zatar, cytrynę, tymianek. 1 porcja to ok. 320 kcal , węglowodany: 56g, białko: 9g, tłuszcz: 6g Informacja dla diabetyków: w porcji znajduje się 5,6WW i 0,9WBT Obydwa przepisy mają
Dietologłyżki wody 1 szklanka puree z dyni 1 1/2 szklanki mąki ryżowej Sos: 1/4 szklanki wody 1 cebula 2 ząbki czosnku 8 pieczarek 1 duży pomidor 2 łyżki płatków drożdżowych 1/2 łyżeczki papryki chilli w proszku 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżeczki ziół toskańskich (można zamienić inną mieszanką suszonych ziół np. prowansalskich) 1/2 szklanki mleka(...)żeby się nie kleiło do rąk i podłoża. Do garnka wlewam wodę, wrzucam cebulę i czosnek i gotuję przez około jedną minutę mieszając. Dorzucam pieczarki, pomidory, przyprawy i płatki drożdżowe i mieszam. Gotuję przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. W szklance mieszam mąkę z mlekiem i zalewam tym warzywa, skręcam ogień i pozwalam im się gotować aż sos zgętnieje
Lamarida.plWitajcie :) Lubię eksperymentować w kuchni, dzisiaj wpadałam na pomysł połączenia Gruzińskiego chaczapuri z Tunezyjską szakszuką.Pyszne pomidory duszone z cebulką na wierzchu z jajkiem zamknięte w drożdżowej łódeczce, po prostu pycha. Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek. Zapraszam :) SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE: około 550 g mąki typ 550 1 szklanka ciepłej wody 25 g drożdży 80 g oleju
Sama słodycz i szczypta chiliBabeczki drożdżowe ze słodką kruszonką i nadzieniem. Możemy je upiec z dowolnym dżemem, świeżymi owocami lub czekoladą. Upieczone w formie do muffin zyskają dodatkowo na wyglądzie :) U mnie babeczki nadziane dżemem jagodowym. Polecam! Przepis jak zwykle z Moich Wypieków. Drożdżowe babeczki z kruszonką Składniki na 10 sztuk: 230g mąki pszennej 14 g świeżych drożdży 50g cukru 125ml mleka
Smak mojej kuchniczystym sumieniem powiedzieć , że w wypieku zwykłych bułek doszłam już do wprawy :) Ale trzeba było w końcu spróbować zrobić je w wersji na słodko ! Delikatne i lekkie ciasto drożdżowe za sprawą dodatku mąki krupczatki z niespodzianką Ja zrobiłam je w dwóch wersjach, jedne z czekoladą , drugie z borówkami, ale myślę że śmiało można kombinować z różnymi dodatkami ! SKŁADNIKI(...)mąki ( 125 g mąki pszennej i 100 g mąki krupczatki) 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki drobnego cukru 1 łyżka suszonych drożdży 140 ml mleka PRZYGOTOWANIE : W miseczce robimy zaczyn drożdżowy. Kruszymy drożdże , zasypujemy je cukrem i dolewamy ok. 100 ml ciepłej wody. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą , nakrywamy ściereczką i dajemy im zacząć pracować. Do dużej miski przesiewamy mąkę
Marcepanowa kuchniamikroelementy potrzebne naszemu organizmowi, by lepiej funkcjonował. Po drugie - przygotowanie ich zajmuje nie więcej niż 15 min., bo nie musimy czekać aż ciasto wyroście, jak w przypadku ciasta drożdżowego. Jest to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych, drożdżowych pizzerinek i szybka przekąska na wieczór. Jedząc je nie musimy mieć wyrzutów sumienia 😉 Składniki: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 6 łyżek płatków gryczanych dr Gaja
Kuchnia MagdaLenyKlasyczne i pyszne Obowiązkowe ciasto w sezonie śliwkowym w moim domu. Gdy zaczęłam je opracowywać w zeszłym roku, śliwki kładłam na wierzch ciasta drożdżowego, jak to się zwykle robi. Ale mój Mąż narzekał, że mało śliwek, mało śliwek. Wymyśliłam więc, że zrobię dwie warstwy śliwek i napakuje ich ile się da Po lekkim przekalibrowaniu składu piekę więc ciasto w dużej(...)minut. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest upieczone. Praktyczne rady: Jeżeli śliwki są kwaśne, to po ułożeniu z nich warstwy na cieście posypujemy je cukrem. Smacznego! Artykuł Śliwkowe ciasto drożdżowe pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plPrzepyszne placuszki drożdżowe na szybko, bez wyrastania . Bardzo często robię placuszki z różnymi owocami. Placuszki drożdżowe z malinami Składniki na 10 placków ciasto : mąka - 2 szkl cukier - 2 łyżki mleko
Kuchnia Danusizimno :) Takie paszteciki są też smakowitym dodatkiem do czerwonego barszczu ( choć jeśli chodzi o mnie, to taki barszczyk tylko z uszkami ;) ). Wykonałam je z ciasta krucho - drożdżowego; wg mnie takie ciasto sprawdza się w pasztecikach najlepiej, no i dłużej utrzymuje świeżość. Choć jest dość tłuste, to nie redukowałabym ilości masła; dzięki takim proporcjom składników z ciastem bardzo dobrze się(...)pasztecików, to zaledwie jedna płaska piekarnikowa blacha, dlatego proponuję zrobić je z podwójnej porcji ;) Część na pewno rozejdzie się od razu :) a resztę można zamrozić. Polecam :) Ciasto krucho - drożdżowe: 350 g mąki pszennej 25 g drożdży 100 g masła pół szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18 % 1 jajko 1 żółtko 3/4 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki cukru Farsz: około
Opowieści z piekarnikanawet do poskubania przy oglądaniu filmu. Spróbujcie :) Składniki (masło ziołowe): 50 g miękkiego masła łyżeczka ziół prowansalskich 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki sera mozzarella w wiórkach Składniki (na ciasto drożdżowe): 20g świeżych drożdży 3 szklanki mąki (plus do podsypania) 1 jajko w temperaturze pokojowej 3 duże łyżki masła szklanka mleka po łyżeczce cukru i soli Przygotowanie: Przygotowanie chlebka rozpoczynamy(...)zrobienia rozczynu drożdżowego. Do kubeczka wkładamy drożdże. Zasypujemy je cukrem, zalewamy dwiema łyżeczkami ciepłego mleka oraz łyżką mąki. Mieszamy do rozdrobnienia grudek. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozpuścić masło w małym garnuszku. Do miski wyspać mąkę, cukier oraz sól. Wymieszać. Wyrośnięty rozczyn dodać do mąki i wyrobić. Dodać jajko, mleko i na końcu masło
ChilliJemy