drożdżowe - 16813 przepisów (strona:312/1121)

Bułki pieczone metodą solno-drożdżową. 192

Bułki pieczone metodą solno-drożdżową na wspólne pieczenie wybrała Ania, twórczyni Piekarni Amber . Przepis pochodzi w bloga Zorry. Bułki pięknie się upiekły, miają cieniutką, chrupiącą skórkę i bardzo delikatny i zwięzły miękkisz. To najlepsze bułki jakie dotąd upiekłam. Składniki roztworu solno–drożdżowego: 100 g wody 10 g soli 10 g świeżych drożdży Składniki ciasta (na 10 bułek): 500 g mąki

Codziennik Kuchenny
Bułeczki orkiszowe pieczone metodą solno - drożdżową. Lutowa piekarnia 123

lutowej piekarni Amber z bloga "Kuchennymi drzwiami"  wybrała przepis Zorry (oryginalny przepis pochodzi  stąd ) na pszenne bułki upieczone metodą solno - drożdżową. To przepis, który udowadnia, że sól nie zabija drożdży. Metoda ta daje wiele korzyści, choć niekoniecznie przy domowym wypieku pieczywa. Mieszanina drożdży i 10% solanki czyni ciasto wyjątkowo plastycznym, wypieki dłużej pozostają świeże, a ciasto jest stabilniejsze(...)pełnego przemiału. Dlatego nie wyrosły za mocno, ale i tak bardzo nam smakowały. Przepis na pewno jeszcze powtórzę, ale już bez dodatku mąki pełnoziarnistej. Składniki na roztwór solno-drożdżowy: 100 g wody 10 g soli 10 g świeżych drożdży Ciasto: 500 g mąki pszennej 200 g wody 15 g miodu/cukru trzcinowego 10 g miękkiego masła roztwór soli i wody Wykonanie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pączki z marmoladą 143

duża porcja ulubionej marmolady to gwarancja sukcesu. Domowe pączki nie mają sobie równych i nie ważne że nierówne, z cukrem czy z lukrem. Najważniejsze to dobrze wyrobione ciasto drożdżowe. Dzięki temu upieczony pączek po ugryzieniu wraca do swojej postaci, nie skleja się i nie tworzy gliniastej struktury. Kto chociaż raz spróbował dobrego, domowego pączka wie o czym piszę. Z przyjemnością

Pieguskowa Kuchnia
Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami 195

Uwielbiam domowe drożdżówki, ale ciasta drożdżowe już trochę mniej. W końcu znalazłam przepis na ciasto, które jest świeże przez 3 dni i smakuje świetnie. Przepis pochodzi z Thermomixa, ale zmniejszyłam ilość cukru i zamieniłam go na trzcinowy. Myślę, że przygotowane bez tego sprzętu wyjdzie równie pyszne, polecam :) kruszonka: 70 g mąki pszennej 50 g cukru trzcinowego 50 g masła ciasto(...)większe grudki i posypujemy nią ciasto. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach, po czym zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Smacznego :) Artykuł Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Pączki / Oponki jogurtowe 201

Witajcie. Przygotowałam dziś pączki i oponki drożdżowe na jogurcie. Mięciutkie jak puszek, naprawdę ciężko się im oprzeć. Miały być same oponki, ale jednak przygotowałam jeszcze pączki z tego samego ciasta. Wyszły rewelacyjnie. Ciasto jest super - nie jest słodkie, więc w sam raz komponuje się ze słodkim dżemem lub kremem budyniowym. A oponkom wystarczy cukier puder, choć z lukrem też byłyby(...)cukrem, mlekiem i łyżką mąki. Odstawić na 30 minut do podrośnięcia. 3. Do miski przełożyć przesianą mąkę, żółtka, sól, jogurt, dodać podrośnięty rozczyn, zmiksować mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Rozpuścić masło, lekko przestudzone dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60-90 minut, aż podwoi swoją objętość. 4. Gotowe ciasto wyłożyć

Kuchnia domowa Ani
NieTłusty Czwartek 174

Tłusty czwartek to jedyny taki dzień w roku, na który z utęsknieniem czekają wszyscy miłośnicy pączków! Utożsamiany przede wszystkim z tym drożdżowym przysmakiem dzień ma jednak oblicze, o którym niewielu z nas myśli. Kiedy wypada tłusty czwartek? Tłusty czwartek to święto, którego korzeni należy upatrywać w kalendarzu chrześcijańskim – jego data uzależniona jest od Wielkanocy – jest więc świętem ruchomym . Tłusty czwartek(...)pączków): 400 g mąki pszennej 175 g oleju kokosowego 3 jajka 60 g świeżych drożdży 65 g cukru szczypta soli konfitura cukier puder do dekoracji Przygotowanie: 1. Przygotuj zaczyn drożdżowy: do kubka wlej letnie mleko, dodaj świeże drożdże, cukier. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. 2. W dużej misce połącz mąkę z zaczynem, dodaj jaja i olej kokosowy oraz szczyptę soli

Mostek w kuchni
Włoskie pączki z kremem cytrynowym – castagnole 186

innych blogach, ja mam dla Was pączki włoskie. Są zupełnie inne w smaku niż klasyczne pączki polskie. Te włoskie, nie są na drożdżach, a więc jeśli boicie się ciast drożdżowych, to przepis idealny dla Was. W środku pączków jest również miła niespodziewajka. To nadzienie, tak inne od nadzień w klasycznych pączkach. Tutaj znajdziemy przepyszny, orzeźwiający krem zamiast ciężkich nadzień marmoladowych(...)jest tak pyszny, że co druga łyżeczka trafiała do pączków, a reszta do buzi Krem będzie idealny również do innych wypieków jak np. tarta. Pączki, w przeciwieństwie do tych drożdżowych, smażymy na oleju. Co ciekawe, pączki hiszpańskie i włoskie, zamiast lukru czy cukru pudru, zwykle obtaczane są w zwykłym cukrze, co przyznam się szczerze było jedyną niepasującą mi tu rzeczą

Mieszam w Garnku
Pączki 466

pączka, aby wiodło się nam w ciągu roku. Zdaniem cukierników idealny pączek powinien ważyć od 55 do 70 gramów i mieścić się w dłoni. Wykonany ma być z ciasta drożdżowego, usmażony na smalcu, lekko spłaszczony z białą obrączką dookoła. Niektórych martwi ilość kalorii zawarta w tych tłustych smakołykach, ale większość z nas jest jednak dla siebie łaskawa tego dnia(...)następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. W misie miksera ucieramy jajka i żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy drożdżowy rozczyn, przesianą mąkę i szczyptę soli. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy rum, masło i wyrabiamy mikserem wyposażonym w hak lub ręcznie, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy

Smakowity Blog Kulinarny
KREMOWY SEREK SOJOWY 104

Jeśli tak jak ja tęsknicie za dawnymi smakami i nie macie problemu z tolerowaniem soi to gorąco polecam spróbować ! SKŁADNIKI: 1 duży jogurt sojowy Sok z cytryny ½ łyżeczki płatków drożdżowych Sól Świeży koperek PRZYGOTOWANIE: 1.Miskę wykładamy gazą lub pieluchą tetrową, a następnie wylewamy na nią jogurt sojowy. 2. Zawijamy, związujemy gumką i zawieszamy nad miską, aby cała woda mogła(...)obcieknąć. Zostawiamy na całą noc. 3. Na drugi dzień wyjmujemy delikatnie  z gazy i przekładamy do miseczki. 4. Dodajemy ½ łyżeczki płatków drożdżowych(aby nadać serowego posmaku), kilka kropel soku z cytryny i sól do smaku. Dokładnie mieszamy. Koperek drobno siekamy i mieszamy z serkiem

Marcepanowa kuchnia
OPONKI POMARAŃCZOWE 111

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc i ja zaczęłam przygotowania. Chciałam zrobić próbę generalną i wypróbować przepis. Postanowiłam zrobić oponki z ciasta drożdżowego ze skórką z pomarańczy, oblane gorzką czekoladą z nutką pomarańczy...Mniamm ;) Nigdy wcześniej nie robiłam oponek, więc wyszły mi trochę koślawe - jedne mniejsze, drugie większe, ale smak rekompensuje ich wygląd. Są naprawdę przepyszne! Składniki: 3 szklanki

Kuchnia MagdaLeny
Paszteciki krucho drożdżowe 158

Paszteciki krucho drożdżowe z farszem z soczewicy i pieczarek oraz z farszem z kapustą i pieczarkami Witam wszystkich po dłuższej przerwie. Nowy rok  przyniósł w moim życiu wiele zmian na dobre, ale niestety nie mam już tyle czasu bloga jak wcześniej. Postaram jak najczęściej tutaj zaglądać i dzielić się z wami nowymi przepisami, a póki co trzeba nadrobić zaległości(...)więc mam dla was parę nowości. Pierwszy przepis jest na paszteciki krucho drożdżowe, z dwoma farszami, pierwsze z soczewicą i pieczarkami, drugie z kapustą i pieczarkami. Smakowały mi oby dwie wersje, jednakże muszę podkreślić, że podczas pieczenia pasztecików soczewica się lekko wysusza. Ale do barszczyku… znakomite. Moje paszteciki posypałam nasionami chia , oczywiście można posypać, sezamem, czarnuszką, makiem. Wybór jest dowolny

Mój pomysł na
Maślane rogaliki z truskawkami 168

ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, rozpuszczone masło, mąkę i szczyptę soli. Ciasto wyrobić na jednolite gładkie i lśniące drożdżowe ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić aż do wyrośnięcia

Szalona Kuchnia Eweliny
Bułki jogurtowe 464

Bułki jogurtowe to słodkie drożdżówki bez nadzienia, przygotowane z ciasta drożdżowego z dodatkiem jogurtu. Bułeczki są miękkie i lekko słodkie, więc można je jeść same lub oprószone cukrem pudrem. Z poniższego przepisu można przygotować 16 sztuk. Bułki jogurtowe Składniki: 600g mąki pszennej 300g jogurtu naturalnego 150g cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 25g drożdży 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Smakołyki Bereniki
5 pomysłów na rogaliki 129

będę mogła ich spróbować (przygody z nietolerancjami ciąg dalszy), ale mam nadzieję, że domownicy się ucieszą A Wy, na które rogaliki się skusicie :)? 5 pomysłów na rogaliki 1. Drożdżowe rogaliki z dżemem 2. Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą 3. Croissanty z białą czekoladą 4. Rogaliki francuskie na wytrawnie 5. Francuskie rogaliki z makiem Artykuł 5 pomysłów na rogaliki pochodzi

365 dni dookoła kuchni
Rogaliki z różą 99

Kiedy rozczyn wyrośnie dodać go do mąki , wlać jaja roztarte z solą a następnie ubite z cukrem, roztopione masło, resztę mleka.Wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia. Partię ciasta drożdżowego wyjąć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt.Kroić w szerokie pasy, potem w kwadraty i każdy kwadrat przekoić na dwa trójkąty. Smarować konfiturą z róży i zwijać w wałeczki kształtując

Z Marcepanem

Proponowane wyszukiwania