drożdżowe - 16813 przepisów (strona:311/1121)

Muffinki jogurtowo waniliowe z borówkami 126

Mało kto o tym wie, ale muffiny i muffinki to nie to samo . Muffiny to puszyste placki drożdżowe, wypiekane w Anglii już tysiąc lat temu. Muffinki to ich znacznie młodsze siostry, bez dodatku drożdży, za to z proszkiem do pieczenia. Prawdziwą popularność muffiny zdobyły na początku XVIII wieku. Wtedy to angielski piekarz, Samuel B. Thomas wyemigrował do Nowego Jorku, gdzie(...)upiekł drożdżowe babeczki według przepisu swojej matki. Od tej pory Anglicy podają je do tradycyjnej popołudniowej herbaty, a Amerykanie na śniadanie. Muffinki, czyli bezdrożdżowe bułeczki w kształcie grzybka, pojawiły się dopiero w drugiej połowie XIX wieku, gdy przepis Thomasa zdążył zadomowić się na dwóch kontynentach. Proszek do pieczenia był nowym wynalazkiem z tego właśnie okresu. Zastąpienie nim drożdży ułatwiło wypieki

mojewypiekiinietylko
Pączki jogurtowe – Fritule 175

lukrem amaretto Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Racuchy jak pączki, z jabłkami Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki hiszpańskie Racuchy drożdżowe jak pączki Pączki z budyniem Pączki z serka mascarpone Puszyste racuchy drożdżowe Chrusty na winie Markizy z kremem ajerkoniakowym Pudrowane poduszeczki Sycylijskie cannoli z ricottą Faworki robione mikserem Oponki z twarogu

mojewypiekiinietylko
Najlepsze pierogi ruskie 171

apetyty domowników. Gorąco polecam życzę smacznego. W treści wykorzystałam artykuł pt. „Pierogi – dobre, bo polskie” Izabeli Gruszkowskiej ze strony Kobieta40.pl Zwolenników pierogów zapraszam do „pierogowego surfowania po blogu”: Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kaszanką gryczaną Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi smażone w głębokim tłuszczu Pierogi z truskawkami Pierogi ze słodką kapustą i grzybami Pierogi leniwe(...)Pierogi ruskie Pierogi drożdżowe gotowane Chruściki z ciasta na pierogi       Wydrukuj przepis The post Najlepsze pierogi ruskie appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Drożdżowe ciasto owsiane z rabarbarem :) 209

podjęłam się tego ryzyka, które finalnie bardzo, ale to bardzo się opłacało. Ciasto wyszło fantastyczne! W pełni udane. Dla mnie to po prostu perfekcyjne, zdrowe ciasto drożdżowe . Mąkę pszenną zamieniłam na płatki owsiane, biały cukier na cukier kokosowy, a margarynę na olej kokosowy. Drożdże pracowały jak należy, co w konsekwencji dało puszyste, wyrośnięte wnętrze ciasta . Aktualnie trwa sezon na rabarbar(...)innych owoców - truskawek, malin czyli śliwek. Jeżeli wykorzystasz płatki owsiane certyfikowane jako bezglutenowe jednocześnie Twoja drożdżówka będzie pozbawiona glutenu.  Koniecznie spróbujcie tego przepisu, będziecie zachwyceni cudownym zapachem ciasta drożdżowego i jego niesamowicie pysznym smakiem 😍 Dodatkowo, na samym dole wpisu zamieściłam wartości odżywcze dla całego ciasta.  Składniki: 400 g płatków owsianych 40 g świeżych drożdży 250 ml mleka

Zdrowie na języku :P
Szybko-rosnąca drożdżówka zaparzana 317

Ciasto drożdżowe bywa kapryśne. A to nie chce rosnąć, a to trzeba je długo zagniatać. Ta zaparzana drożdżówka jest zupełnie inna. Nie trzeba jej wyrabiać – wystarczy wymieszać składniki łyżką, a dzięki zaparzaniu cały czas jest ciepła, dlatego rośnie dwa razy szybciej niż zwykłego ciasta drożdżowego – jedno wyrastanie trwa ok. 20 minut zamiast 40 czy 60. Ja do swojej

Poezja smaku
Szybka zapiekanka makaronowa dla jednej osoby 199

dołu: 1/2 ugotowanego makaronu podsmażona cebula wraz z czerwoną papryką piersi z kurczaka reszta makaronu sos ser Wszystko zapiekamy aż do zarumienienia się sera. Zajrzyj również: 1.  Drożdżowe bułeczki z czekoladą 2.  Drożdżowa babka cytrynowa 3.  Pasztet z mięsa mielonego z jajkiem

My World by Dagmara Rek
DROŻDŻOWE PALUCHY Z MAKIEM 117

Paluchy drożdżowe są idealne jako przekąska, na śniadanie, kolację czy do grilla. Nie są pracochłonne, jedyny minus to taki, że trzeba poczekać aż wyrośnie ciasto drożdżowe. Najlepsze jeszcze ciepłe... mniam :) Koniecznie spróbujcie ;) Składniki: * 4 szklanki mąki pszennej * 7 g suchych drożdży * 1 szklanka ciepłego mleka * 1 łyżeczka cukru * 1 jajko + 1 jajko do posmarowania * 4 łyżki oleju * szczypta łyżeczki soli

Zrób to smacznie
Kakaowe ciasto z rabarbarem i jogurtem 127

zróbcie to znakomite kakaowe ciasto z rabarbarem i jogurtem. Na blogu znajdziecie również inne ciasta z rabarbarem  w roli głównej: Szybkie ciasto z jogurtem, truskawkami i rabarbarem Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem Kakaowe ciasto z rabarbarem Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tartę z rabarbarem Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Racuchy nadziane czekoladą 106

Racuchy z ciasta drożdżowego są wspaniale puszyste, lekko słodkie i nadziane! Sama nie wiedziałam jak to wypali, ale wypaliło i to całkiem świetnie. Zwykle racuchy jadamy z jabłkami, ale stwierdziłam, że kostka czekolady dodana podczas smażenia będzie cudna, kiedy się rozpuści i nie myliłam się. Czekoladowo - racuchowy obłęd! Czekolada jakiej użyłam zawiera 35% kakao, jest to czekolada mleczna, cudownie rozpuszczająca

MamaOskarka
Drożdżówki z budyniem (bez laktozy) 160

dzieciństwem, beztroską i pysznym smakiem. Jak się okazało mój dwuletni syn również drożdżówki uwielbia, a dzięki nabiałowi bez laktozy Mlekovita , możemy całą rodziną cieszyć się ich smakiem. SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 250 ml mleka Wydojone bez laktozy 3,2 Mlekovita 30 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 70 g cukru 8 g soli 1 jajko(...)budyń według instrukcji na opakowaniu, wykorzystując jednak tylko 800 ml mleka. Ugotowany budyń zostawić do ostudzenia (aby nie powstał kożuch, to budyń przemieszać od czasu do czasu). Wyrośnięte ciasto drożdżowe mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Ciasto krótko zagnieść, po czym podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach

Passions hobbies life
Cebularze z makiem i tuńczykiem 164

Niewielkie krążki ciasta drożdżowego nadziewane sporą ilością cebuli. Zrobiłam je na wzór cebularzy lubelskich, ale do nadzienia dodałam jeszcze tuńczyk i to było to! Są bardzo smaczne :) CIASTO DROŻDŻOWE: 3 szklanki mąki pszennej typ 500 1/2 łyżeczki soli 25 g drożdży 1 szklanka wody 1/4 szklanki oliwy z oliwek NADZIENIE : 4 cebule 2 łyżki maku suchego 1 puszka tuńczyka Princes

https:KKuchniaMniam
Pizza kebab na szybkim cieście drożdżowym 87

Długi czas ‚rośnięcia’ ciasta drożdżowego zawsze mnie zniechęcał. Pewnego wieczoru Betka uświadomiła mnie, że można takie ciasto zrobić momentalnie! I faktycznie, przygotowanie tej pizzy jest niesamowicie szybkie i proste Ciasto bardzo polecam! Składniki oczywiście można dobrać według własnych upodobań Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi(...)rozkładamy cebulę pokrojoną w talarki. Wieńczymy zółtym serem i przyprawami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, aż ciasto będzie upieczone od spodu. Smacznego! Post Pizza kebab na szybkim cieście drożdżowym pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni

Za drzwiami kuchni
CIASTA NA WIOSNĘ 161

truskawkami, rabarbarem. Na puszystą i babciną drożdżówkę. Na idealny sernik na zimno. Sprawdź sam i się przekonaj! CIASTO Z RABARBAREM  CIASTO Z TRUSKAWKAMi, krem budyniowym i bezą BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ! O ZAPACHU RUMU I WANILII, A SMAKU RABARBARU Z MORELĄ I TRUSKAWKĄ!  UCIERANE CIASTO CZEKOLADOWE Z OWOCAMI! DROŻDŻOWE CIASTO Z RABARBAREM! URODZINOWY PUCH TRUSKAWKOWY TRUSKAWKOWE

SMYKWKUCHNI
Tarta ze szparagami 119

Tarta ze szparagami , z ciasta krucho - drożdżowego, może być ze szparagami białymi, zielonymi lub jednymi i drugimi. Tarty przygotowałam z ciasta krucho drożdżowego, ale można użyć ciasto kruche . ciasto: 250 g mąki pszennej*, 10 g drożdży, 100 g masła, 2 żółtka, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżka gestej 18% śmietany, 1 łyżka mleka, nadzienie: 500 g szparagów**, beszamel: 40 g masła

królestwo garów
Ziołowy „ser” z ziemniaka – doskonały do kanapek i pizzy 223

razu po przygotowaniu ma doskonałą konsystencję. Jest też lekko ciągnący. Mój mąż był zachwycony, że do naszego menu powróciły grzanki z serem 3 średnie ziemniaki 3 płaskie łyżki płatków drożdżowych 6 łyżek oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości. Gotowe ziemniaki chwilę studzimy i przekładamy do blendera. Dodajemy(...)łyżek oleju, 3 płaskie łyżki płatków drożdżowych, łyżeczkę soli, łyżeczkę oregano oraz łyżeczkę bazylii. Blendujemy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Gotowy „ser” będzie miał jednolitą lekko ciągnącą konsystencję

Dieta bez mleka

Proponowane wyszukiwania