drożdżowe - 16813 przepisów (strona:314/1121)

Pizza na preclowym cieście 219

miksera) wlać ciepłą wodę i miód. Wsypać suche drożdże instant. Wymieszać. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut. Po tym czasie, do misy z rozczynem drożdżowym, wsypać mąkę pszenną oraz sól i wymieszać mikserem (przy pomocy haka do ciasta drożdżowego), aż składniki ciasta się połączą i uformują w jedną masą, po czym dalej wyrabiać mikserem jeszcze

Gospodyni Miejska
Drożdżówka po francusku – na deser lub śniadanie 159

bitą śmietaną będzie doskonałym deserem. Natomiast podana z owocami może być ciekawym pomysłem na śniadanie. Prosto, szybko i smacznie, czyli tak jak lubię najbardziej. Spróbujcie Składniki: 3 kawałki ciasta drożdżowego z masłem i rodzynkami Brześć 1 jajko 3 łyżki mleka niespełna 1/2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 3 łyżki masła do podania: cukier puder, bita śmietana lub owoce Przygotowanie(...)miseczce mieszamy dokładnie jajko, mleko i cukier waniliowy. Następnie w naszej masie maczamy z obu stron kawałki ciasta drożdżowego. Tak przygotowane ciasto smażymy na rozgrzanym maśle z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. cukrem pudrem i bitą śmietaną. Smacznego

Słodkie okruszki
Ciasto drożdżowe maślane z migdałami 107

Ciasto drożdżowe puszyste, miękkie i mega smaczne. Całość posypana migdałami, które po upieczeniu są chrupiące. Do tego szklanka mleka lub kakao i jesteśmy w raju. Uwielbiam takie ciasta i zapach w domu, kiedy się je piecze. Może i Wy skusicie się na kawałek drożdżówki :) Jeśli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Ciasto(...)migdałowymi i cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z termoobiegiem do momentu aż ciasto będzie lekko brązowe. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest jeszcze surowe. ciasto drożdżowe maślane z migdałami

O kuchni z uczuciem
PRZEPYSZNY MAKOWNIK 176

Wspaniały drożdżowe , mięciutki w środku i piękny z wierzchu.Chcesz zaskoczyć swoich domowników i gości podaj im go na tacy.Makownik jest jak piękne dzieło cukiernika .Zobaczysz ,każdy będzie chciał przepis na to cudo!. Ciasto: ******************* 50 dag.mąki pszennej 120 ml.ciepłego mleka 120 ml.jogurtu naturalnego gęstego (5łyżek) 3żółtka L 25g.drożdży 5 łyżek oleju 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru(...)cytryny 2.5 dag.rodzynek ***************************  Lukier: ***************** 1 szklanki.cukru pudru sok z cytryny ***********************  1.Z 1 łyżki mąki pszennej , drożdży , 1 łyżeczki cukru i 50 ml. ciepłego mleka zrobić zaczyn drożdżowy, zostawić na 15 minut. 2. Do gotowego zaczynu dodać wszystkie składniki o temperaturze pokojowej oprocz oleju, mieszać ,dodać teraz olej i wyrabiać aż ciasto wchłonie olejmi będzie odchodzić od reki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Domowe bułki do hot dogów 371

składników) kolejności tj. suche drożdże instant, letnią wodę, mąkę pszenną, jajo oraz żółtko, olej (lub roztopione masło), sól oraz cukier.  Zagnieść mikserem (przy pomocy haka/haków do ciasta drożdżowego, przez około 7 minut) lub ręcznie (przez około 15 minut), gładkie i elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na około 1 godzinę, aż ciasto(...)wymaga robienia zaczynu z drożdży. Wystarczy wszystkie składniki, w podanej kolejności wsypać do miski i zagnieść ciasto. Ciasto na bułki można zagnieść: mikserem, przy pomocy haka/haków do ciasta drożdżowego, przez około 7 minut; ręcznie, przez około 15 minut; w przypadku ręcznego zagniatania ciasta najlepiej wszystkie składniki wsypać do miski w podanej kolejności, po czym wymieszać drewnianą łyżką, aż powstanie

Gospodyni Miejska
Najlepsze pierogi ruskie 209

apetyty domowników. Gorąco polecam życzę smacznego. W treści wykorzystałam artykuł pt. „Pierogi – dobre, bo polskie” Izabeli Gruszkowskiej ze strony Kobieta40.pl Zwolenników pierogów zapraszam do „pierogowego surfowania po blogu”: Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kaszanką gryczaną Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi smażone w głębokim tłuszczu Pierogi z truskawkami Pierogi ze słodką kapustą i grzybami Pierogi leniwe(...)Pierogi ruskie Pierogi drożdżowe gotowane Chruściki z ciasta na pierogi       Wydrukuj przepis The post Najlepsze pierogi ruskie appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Strucla serowa 163

Pyszne ciasto drożdżowe z serem Dzień jak co dzień, ciasto musi być w domu. Dzisiaj drożdżowe z serem.  Składniki na ciasto 2 żółtka 250 g mąki 100g masła cukier 4 łyżki olejek rumowy szczypta soli Serowa masa ser twarogowy tłusty 400g 1 cukier wanilinowy 2 zółtka 2 łyżki cukru Rozczyn drożdże 40 g 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru

Kurnikowo
Bułki pieczone metodą solno-drożdżową. 182

Bułki pieczone metodą solno-drożdżową na wspólne pieczenie wybrała Ania, twórczyni Piekarni Amber . Przepis pochodzi w bloga Zorry. Bułki pięknie się upiekły, miają cieniutką, chrupiącą skórkę i bardzo delikatny i zwięzły miękkisz. To najlepsze bułki jakie dotąd upiekłam. Składniki roztworu solno–drożdżowego: 100 g wody 10 g soli 10 g świeżych drożdży Składniki ciasta (na 10 bułek): 500 g mąki

Codziennik Kuchenny
Bułeczki orkiszowe pieczone metodą solno - drożdżową. Lutowa piekarnia 111

lutowej piekarni Amber z bloga "Kuchennymi drzwiami"  wybrała przepis Zorry (oryginalny przepis pochodzi  stąd ) na pszenne bułki upieczone metodą solno - drożdżową. To przepis, który udowadnia, że sól nie zabija drożdży. Metoda ta daje wiele korzyści, choć niekoniecznie przy domowym wypieku pieczywa. Mieszanina drożdży i 10% solanki czyni ciasto wyjątkowo plastycznym, wypieki dłużej pozostają świeże, a ciasto jest stabilniejsze(...)pełnego przemiału. Dlatego nie wyrosły za mocno, ale i tak bardzo nam smakowały. Przepis na pewno jeszcze powtórzę, ale już bez dodatku mąki pełnoziarnistej. Składniki na roztwór solno-drożdżowy: 100 g wody 10 g soli 10 g świeżych drożdży Ciasto: 500 g mąki pszennej 200 g wody 15 g miodu/cukru trzcinowego 10 g miękkiego masła roztwór soli i wody Wykonanie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pączki z marmoladą 127

duża porcja ulubionej marmolady to gwarancja sukcesu. Domowe pączki nie mają sobie równych i nie ważne że nierówne, z cukrem czy z lukrem. Najważniejsze to dobrze wyrobione ciasto drożdżowe. Dzięki temu upieczony pączek po ugryzieniu wraca do swojej postaci, nie skleja się i nie tworzy gliniastej struktury. Kto chociaż raz spróbował dobrego, domowego pączka wie o czym piszę. Z przyjemnością

Pieguskowa Kuchnia
Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami 185

Uwielbiam domowe drożdżówki, ale ciasta drożdżowe już trochę mniej. W końcu znalazłam przepis na ciasto, które jest świeże przez 3 dni i smakuje świetnie. Przepis pochodzi z Thermomixa, ale zmniejszyłam ilość cukru i zamieniłam go na trzcinowy. Myślę, że przygotowane bez tego sprzętu wyjdzie równie pyszne, polecam :) kruszonka: 70 g mąki pszennej 50 g cukru trzcinowego 50 g masła ciasto(...)większe grudki i posypujemy nią ciasto. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach, po czym zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Smacznego :) Artykuł Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Pączki / Oponki jogurtowe 190

Witajcie. Przygotowałam dziś pączki i oponki drożdżowe na jogurcie. Mięciutkie jak puszek, naprawdę ciężko się im oprzeć. Miały być same oponki, ale jednak przygotowałam jeszcze pączki z tego samego ciasta. Wyszły rewelacyjnie. Ciasto jest super - nie jest słodkie, więc w sam raz komponuje się ze słodkim dżemem lub kremem budyniowym. A oponkom wystarczy cukier puder, choć z lukrem też byłyby(...)cukrem, mlekiem i łyżką mąki. Odstawić na 30 minut do podrośnięcia. 3. Do miski przełożyć przesianą mąkę, żółtka, sól, jogurt, dodać podrośnięty rozczyn, zmiksować mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Rozpuścić masło, lekko przestudzone dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60-90 minut, aż podwoi swoją objętość. 4. Gotowe ciasto wyłożyć

Kuchnia domowa Ani
NieTłusty Czwartek 162

Tłusty czwartek to jedyny taki dzień w roku, na który z utęsknieniem czekają wszyscy miłośnicy pączków! Utożsamiany przede wszystkim z tym drożdżowym przysmakiem dzień ma jednak oblicze, o którym niewielu z nas myśli. Kiedy wypada tłusty czwartek? Tłusty czwartek to święto, którego korzeni należy upatrywać w kalendarzu chrześcijańskim – jego data uzależniona jest od Wielkanocy – jest więc świętem ruchomym . Tłusty czwartek(...)pączków): 400 g mąki pszennej 175 g oleju kokosowego 3 jajka 60 g świeżych drożdży 65 g cukru szczypta soli konfitura cukier puder do dekoracji Przygotowanie: 1. Przygotuj zaczyn drożdżowy: do kubka wlej letnie mleko, dodaj świeże drożdże, cukier. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. 2. W dużej misce połącz mąkę z zaczynem, dodaj jaja i olej kokosowy oraz szczyptę soli

Mostek w kuchni
Włoskie pączki z kremem cytrynowym – castagnole 175

innych blogach, ja mam dla Was pączki włoskie. Są zupełnie inne w smaku niż klasyczne pączki polskie. Te włoskie, nie są na drożdżach, a więc jeśli boicie się ciast drożdżowych, to przepis idealny dla Was. W środku pączków jest również miła niespodziewajka. To nadzienie, tak inne od nadzień w klasycznych pączkach. Tutaj znajdziemy przepyszny, orzeźwiający krem zamiast ciężkich nadzień marmoladowych(...)jest tak pyszny, że co druga łyżeczka trafiała do pączków, a reszta do buzi Krem będzie idealny również do innych wypieków jak np. tarta. Pączki, w przeciwieństwie do tych drożdżowych, smażymy na oleju. Co ciekawe, pączki hiszpańskie i włoskie, zamiast lukru czy cukru pudru, zwykle obtaczane są w zwykłym cukrze, co przyznam się szczerze było jedyną niepasującą mi tu rzeczą

Mieszam w Garnku
Pączki 454

pączka, aby wiodło się nam w ciągu roku. Zdaniem cukierników idealny pączek powinien ważyć od 55 do 70 gramów i mieścić się w dłoni. Wykonany ma być z ciasta drożdżowego, usmażony na smalcu, lekko spłaszczony z białą obrączką dookoła. Niektórych martwi ilość kalorii zawarta w tych tłustych smakołykach, ale większość z nas jest jednak dla siebie łaskawa tego dnia(...)następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. W misie miksera ucieramy jajka i żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy drożdżowy rozczyn, przesianą mąkę i szczyptę soli. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy rum, masło i wyrabiamy mikserem wyposażonym w hak lub ręcznie, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy

Smakowity Blog Kulinarny