znajduje się pyszny dżem truskawkowy. Po prostu niebo w gębie! Mi najbardziej smakują na ciepło z dodatkową porcją dżemu. Czym są brioszki? Brioszka lub też brioche, to francuskie pieczywo drożdżowe, którego głównym składnikiem jest masło i jajka. Nie wiem dlaczego, ale brioszki kojarzą mi się z kuchnią rosyjską. Dlaczego? Bo przypominają mi matrioszkę ;-) Inspiracją do powstania moich brioszek był przepis(...)wolnych obrotach. Do masy dodawać partiami masło, za każdym razem miksując do jego całkowitego wchłonięcia. Na koniec wsypać pozostałą mąkę wymieszaną z kardamonem i połączyć końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Jeżeli ciasto jest bardzo lepkie, to dosypać jeszcze mąki i wyrobić ręcznie (ja dodałam 3 łyżki mąki). Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 60 minut
Passions hobbies lifeorzechów laskowych - 1/3 szklanki miodu - 1/3 szklanki cukru - 2 łyżki nasion chia Mak gotujemy przez 12 minut, odcedzamy na sitku, dodajemy pozostałe składniki i odstawiamy na 1 godzinę. CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWCA: ( z podanych składników otrzymasz 3 duże makowce, na jedną standardową blachę) - 500 g mąki pszennej tortowej - 1/2 paczki drożdży świeżych - 1/2 szklanki mleka - 1/2 kostki masła - 1/2 szklanki(...)orzechów włoskich posiekanych DO PRZEŁOŻENIA - 4 pomarańcze - 1 opakowanie skórki pomarańczowej - 1/3 szklanki cukru - 2 łyżki miodu - opakowanie marcepanu DALSZY CIĄG TUTAJ 3. GWIAZDA PRZEPIS NA GWIAZDĘ DROŻDŻOWĄ: CIASTO: -500g mąki pszennej tortowej - 2 jajka wiejskie - 1/2 margaryny (lub 120 g masła) - 1/2 szklanki mleka 3,2% tłuszczu - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżeczki cukru z wanilią -1/2 opakowania
SMYKWKUCHNIpachnący świeżym ciepłym chlebem w świąteczny czas Brzmi zachęcająco? Poniżej przedstawiam przepis na pyszny chleb z mąki pełnoziarnistej i gryczanej, bez konserwantów i sztucznych spulchniaczy. Składniki : na zaczyn drożdżowy: – 225 g mąki pszennej chlebowej – 225 g wody – 1/4 łyżeczki pokruszonych drożdży świeżych Składniki zaczynu wymieszać, przykryć szczelnie, pozostawić w temperaturze pokojowej na 12 – 16 godzin(...)chleb: – 450 g mąki pełnoziarnistej – 225 g mąki gryczanej – 1 łyżka soli – cały zaczyn 16 godzinny Przygotowanie : Przygotować zaczyn drożdżowy i odstawić na 12h-16h (najlepiej na całą noc). Rano lub na drugi dzień do miski wsypać dwa rodzaje mąk dodać łyżkę soli. Następnie cały zaczyn 16 h. Wyrobić ciasto ręcznie i odstawić w ciepłe miejsce
I LOVE LIFEBliny to bardzo wdzięczne drożdżowe placki z mąki gryczanej, które mimo swej prostoty są dla mnie wykwintnym daniem, jak z restauracji Amaro. ;) Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym kupiła gotową mąkę gryczaną. Wydaje mi się bardziej ekonomicznym i mniej miejscochłonnym posiadanie kaszy gryczanej, którą zawsze mogę zmielić na mąkę. W odwrotnym przypadku z mąki nie udałoby mi się zrobić kaszy
MamaOskarkatradycyjne, pachnące migdałami i rodzynkami ciasteczkami, idealnymi na wigilijną kolację. Jednak co ważne rogaliki zachowują długo swoją świeżość. Tegoroczne świąteczne rogaliki z makiem są na bazie ciasta krucho-drożdżowego. Tak przygotowane i upieczone małe pyszności goszczą co rok na moim stole świątecznym. Dzięki nim w całym domu czuć atmosferę i klimat świat. Znikają w mgnieniu oka. Polecam! Składniki: ciasto krucho(...)drożdżowe: 300 g mąki pszennej 100 g masła 40 g drożdży 30 ml śmietany 18% 20 g cukru pudru(2 łyżki) 10 g cukru(1 łyżka) 1 jajko masa makowa 200 g mielonego maku 200 ml mleka 50 g miodu 50 g rodzynek 10 g mąki(1 łyżka) aromat migdałowy krem dekoracyjny Mąkę, cukier puder przesiewam. W jednej łyżce cukru
Ciasta z tradycjaminaprawdę ciasta na kluski różnią się dodatkiem i ilością mąki, ziemniaków oraz wody. Jaki rodzaj ciasta używa się na kluski? Tak naprawdę mamy tu dowolność. Może być to drożdżowe czy francuskie. Podstawowe ciasto na kluski krojone(łazanki): Składniki: 200 g mąki pszennej 2 jajka około 20 ml wody(kilka łyżek) Ciasto zagniatamy(powinno mieć konsystencje makaronu). Rozwałkowujemy na cienkie placki(...)Uformować wałek. Pokroić na cienkie małe kluseczki. Wodę zagotować z olejem i solą. Wrzucać kluski. Gotować do wypłynięcia. Odcedzić. Podawać z bułką tartą i cukrem. Podstawowe ciasto na pyzy drożdżowe: Składniki: 250 g mąki 100 ml mleka 15 g drożdży 2 jajka 2 łyżki masła Drożdże rozkruszyć z połową letniego mleka i połową mąki. Poczekać aż urosną. Następnie dodać pozostałą
Ciasta z tradycjamiwłaśnie z takiego mleka wychodziły najlepsze, babcine wypieki. Rogaliki z serem (drożdżówki z serem) to przepis, który przeniesie każdego do smaków dzieciństwa. Ciasto drożdżowe pozwala przywołać magiczne wspomnienia. Drożdżówki z tego przepisu są miękkie i długo zachowują świeżość. Rogaliki najlepiej smakują podane na drugie śniadanie wraz ze szklanką zimnego mleka lub kakao. Ja przygotowuję je najczęściej w weekend(...)farsz: 400 g półtłustego twarogu 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 18% 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią skórka otarta z wyparzonej wrzątkiem cytryny Przygotowujemy ciasto drożdżowe: Drożdże rozpuszczamy w dwóch łyżkach mleka. Dodajemy szczyptę cukru i odstawiamy, aż podwoją objętość (zajmie to nie dłużej niż 10 minut). Mąkę wsypujemy do dużego naczynia (jeśli wyrabiamy ręcznie
Poezja smakuPomysł na nietypową świąteczną potrawę na słodko...pierogi z masą makową w dwóch wersjach. Pierwsza to drożdżowe pierożki orkiszowe pieczone w piekarniku, smaczne zarówno na ciepło, jak i zimno, polane białą czekoladą oraz druga wersja to tradycyjne pierogi gotowane, podawane na ciepło, również polane białą czekoladą. Przygotowując na Wigilię kluski z makiem oraz pierogi z kapustą i grzybami
Kuchnia MagdaLenylampka białego wytrawnego wina (ok. 140 ml) (niekoniecznie) 1 łyżka masła (w wersji wegańskiej pomijamy masło) ser typu parmezan lub grana padano (w wersji wegańskiej możemy posypać płatkami drożdżowymi) półtora litra bulionu (powinien być gorący) ( w wersji wegańskiej bulion warzywny) sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek kilka listków świeżej bazylii oliwa z wytłoczyn do smażenia Wykonanie: 1. Cebulę kroimy w kosteczkę(...)Jeżeli zostanie coś na drugi dzień, wtedy polecam zrobić z risotta kuleczki, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć jak kotleciki. Risotto pomidorowe w wersji wegańskiej, posypane płatkami drożdżowymi
Kawa z mlekiemprzygotowywany w formie rolady to już klasyka. Natomiast wieniec z makiem to trochę inna jego wersja, która na pewno zachwyci każdego i będzie stanowić piękną ozdobę świątecznego stołu. Drożdżowe maślane ciasto wypełnione pyszną masą makową, udekorowane lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową - to musi być pyszne! Składniki: 500 g mąki pszennej 7 g suchych drożdży szkl. mleka 50 g masła(...)sól, drożdże i cukier. Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać masło do suchych składników. Wlać również mleko i wbić jajko. Całość zagnieść ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych na gładkie i elastyczne ciasto. Uformować je w kule, wsadzić do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na około godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować
wyzwania kuchennejabłkowego lub balsamicznego sól i pieprz do smaku Puree ziemniaczane: 5 obranych średnich ziemniaków 1/2 szklanki mleka roślinnego (mniej lub więcej w zależności od “suchości” ziemniaków) 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku Wykonanie: Soczewicę gotujemy do miękkości. Chyba, że została Wam od pasztetu lub sałatki z soczewicy , to ten krok macie z głowy Obrane ziemniaki(...)Zagotowujemy, skręcamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu pozwalając odparować wodzie aż uzyskania żądanej konsystencji. Ugotowane, najlepiej jeszcze ciepłe ziemniaki rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem dodając stopniowo mleko. Dosypujemy płatki drożdżowe i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do żaroodpornego naczynia przekładamy warzywa, a na wierzchu układamy puree ziemniaczane. Do nagrzanego do temperatury 220 stopni C wkładamy naszą zapiekankę, ustawiamy opcję
Lamarida.plwyciągnął z zamrażarki łososia z jakimś zmyślnym planem, o którym, oczywiście, zapomniał. Rybka więc leżała, a wiadomo, że zbyt długie leżenie rybkom nie służy. Zakasałam więc rękawy, zagniotłam drożdżowe (no dobrze - Walle zagniótł), przygotowałam krem serowy, zapakowałam go w ciasto razem z łososiem - i upiekłam. Wyszło pysznie! Co prawda najlepszy jest w dniu pieczenia (następnego warto lekko go podgrzać(...)znika niesamowicie szybko. Idealny jako dodatek do zupy kremu, na szybkie śniadanie (nie trzeba robić kanapek), czy na kolację. Spróbujecie...? Drożdżowy warkocz z wędzonym łososiem Składniki: (na 2 chlebki) 600 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 150 ml letniego mleka 150 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko 55 g masła nadzienie
Pożeraczka, czyli raz adobrzezbytnio aż każda warstwa odpowiednio się schłodzi. Jedyne co wymaga czasu, to krem. Ale nie dlatego, że trzeba przy nim stać godzinami ;) Z nim to tak jak z drożdżowym ciastem, że powinien być wyrośnięty zaczyn i dopiero cała reszta. Z tym wyjątkiem, że tu zaczynu drożdżowego nie potrzebujemy, a jedynie śmietankę podgrzaną z chałwą i następnie mocno schłodzoną. Kilka
Kuchnia w czekoladziePIERNIKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM Czas na pierniczki właśnie nadszedł. Te pierniczki są drożdżowe, więc na już. Miękkie i puszyste z pysznym nadzieniem oblane czekoladą. Nie trzeba czekać, aby zmiękły. Można zajadać się do woli, ale jak wiadomo najlepsze są na drugi a nawet trzeci dzień. Kto próbował, ten wie ! :D Prawie jak ze sklepu :) ~~PRZEPIS~~ mąka pszenna
Kuchnia Paulettescheese, czyli makaron z serem to potrawa popularna głównie w Stanach Zjednoczonych. Aby stworzyć jego wegańską wersję potrzebujemy wegańskiego sera. Możemy go otrzymać z ziemniaków, do których dodajemy płatki drożdżowe. Jednak chcę Wam pokazać coś jeszcze innego – czyli makaron z sosem serowym zrobionym z dyni! Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie smak tego dania, więc polecam Wam wypróbować przepis // Składniki(...)makaronu 1 szklanka puree z dyni 3 łyżki płatków drożdżowych 1 cebula 1 ząbek czosnku 2/3 szklanki mleka (ok. 160 ml) przyprawy i zioła (u mnie sól, curry i suszona natka pietruszki) Sposób przygotowania: Makaron ugotuj zgodnie z informacją na opakowaniu. Puree z dyni zblenduj na gładką masę z pokrojoną cebulą, czosnkiem i mlekiem. Następnie do powstałego „sera
Via Gusto