drożdżowe - 16813 przepisów (strona:314/1121)

Brioszki pomarańczowo-kardamonowe z dżemem truskawkowym 171

znajduje się pyszny dżem truskawkowy. Po prostu niebo w gębie! Mi najbardziej smakują na ciepło z dodatkową porcją dżemu. Czym są brioszki? Brioszka lub też brioche, to francuskie pieczywo drożdżowe, którego głównym składnikiem jest masło i jajka. Nie wiem dlaczego, ale brioszki kojarzą mi się z kuchnią rosyjską. Dlaczego? Bo przypominają mi matrioszkę ;-) Inspiracją do powstania moich brioszek był przepis(...)wolnych obrotach. Do masy dodawać partiami masło, za każdym razem miksując do jego całkowitego wchłonięcia. Na koniec wsypać pozostałą mąkę wymieszaną z kardamonem i połączyć końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Jeżeli ciasto jest bardzo lepkie, to dosypać jeszcze mąki i wyrobić ręcznie (ja dodałam 3 łyżki mąki). Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 60 minut

Passions hobbies life
9 najlepszych przepisów na świąteczne ciasta 322

orzechów laskowych - 1/3 szklanki miodu - 1/3 szklanki cukru - 2 łyżki nasion chia Mak gotujemy przez 12 minut, odcedzamy na sitku, dodajemy pozostałe składniki i odstawiamy na 1 godzinę. CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWCA: ( z podanych składników otrzymasz 3 duże makowce, na jedną standardową blachę) - 500 g mąki pszennej tortowej - 1/2 paczki drożdży świeżych - 1/2 szklanki mleka - 1/2 kostki masła - 1/2 szklanki(...)orzechów włoskich posiekanych DO PRZEŁOŻENIA - 4 pomarańcze - 1 opakowanie skórki pomarańczowej - 1/3 szklanki cukru - 2 łyżki miodu - opakowanie marcepanu DALSZY CIĄG TUTAJ 3. GWIAZDA PRZEPIS NA GWIAZDĘ DROŻDŻOWĄ: CIASTO: -500g mąki pszennej tortowej - 2 jajka wiejskie - 1/2 margaryny (lub 120 g masła) - 1/2 szklanki mleka 3,2% tłuszczu - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżeczki cukru z wanilią -1/2 opakowania

SMYKWKUCHNI
Chleb z mąki pełnoziarnistej 166

pachnący świeżym ciepłym chlebem w świąteczny czas Brzmi zachęcająco? Poniżej przedstawiam przepis na pyszny chleb z mąki pełnoziarnistej i gryczanej, bez konserwantów i sztucznych spulchniaczy. Składniki : na zaczyn drożdżowy: – 225 g mąki pszennej chlebowej – 225 g wody – 1/4 łyżeczki pokruszonych drożdży świeżych Składniki zaczynu wymieszać, przykryć szczelnie, pozostawić w temperaturze pokojowej na 12 – 16 godzin(...)chleb: – 450 g mąki pełnoziarnistej – 225 g mąki gryczanej – 1 łyżka soli – cały zaczyn 16 godzinny Przygotowanie : Przygotować zaczyn drożdżowy i odstawić na 12h-16h (najlepiej na całą noc). Rano lub na drugi dzień do miski wsypać dwa rodzaje mąk dodać łyżkę soli. Następnie cały zaczyn 16 h. Wyrobić ciasto ręcznie i odstawić w ciepłe miejsce

I LOVE LIFE
Gryczane bliny z łososiem 122

Bliny to bardzo wdzięczne drożdżowe placki z mąki gryczanej, które mimo swej prostoty są dla mnie wykwintnym daniem, jak z restauracji Amaro. ;) Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym kupiła gotową mąkę gryczaną. Wydaje mi się bardziej ekonomicznym i mniej miejscochłonnym posiadanie kaszy gryczanej, którą zawsze mogę zmielić na mąkę. W odwrotnym przypadku z mąki nie udałoby mi się zrobić kaszy

MamaOskarka
Świateczne rogaliki z makiem 171

tradycyjne, pachnące migdałami i rodzynkami ciasteczkami, idealnymi na wigilijną kolację. Jednak co ważne rogaliki zachowują długo swoją świeżość. Tegoroczne świąteczne rogaliki z makiem są na bazie ciasta krucho-drożdżowego. Tak przygotowane i upieczone małe pyszności goszczą co rok na moim stole świątecznym. Dzięki nim w całym domu czuć atmosferę i klimat świat. Znikają w mgnieniu oka. Polecam! Składniki: ciasto krucho(...)drożdżowe: 300 g mąki pszennej 100 g masła 40 g drożdży 30 ml śmietany 18% 20 g cukru pudru(2 łyżki) 10 g cukru(1 łyżka) 1 jajko masa makowa 200 g mielonego maku 200 ml mleka 50 g miodu 50 g rodzynek 10 g mąki(1 łyżka) aromat migdałowy krem dekoracyjny Mąkę, cukier puder przesiewam. W jednej łyżce cukru

Ciasta z tradycjami
Kluski, kopytka-praktyczne porady 160

naprawdę ciasta na kluski różnią się dodatkiem i ilością mąki, ziemniaków oraz wody. Jaki rodzaj ciasta używa się na kluski? Tak naprawdę mamy tu dowolność. Może być to drożdżowe czy francuskie. Podstawowe ciasto na kluski krojone(łazanki): Składniki: 200 g mąki pszennej 2 jajka około 20 ml wody(kilka łyżek) Ciasto zagniatamy(powinno mieć konsystencje makaronu). Rozwałkowujemy na cienkie placki(...)Uformować wałek. Pokroić na cienkie małe kluseczki. Wodę zagotować z olejem i solą. Wrzucać kluski. Gotować do wypłynięcia. Odcedzić. Podawać z bułką tartą i cukrem. Podstawowe ciasto na pyzy drożdżowe: Składniki: 250 g mąki 100 ml mleka 15 g drożdży 2 jajka 2 łyżki masła Drożdże rozkruszyć z połową letniego mleka i połową mąki. Poczekać aż urosną. Następnie dodać pozostałą

Ciasta z tradycjami
Rogaliki z serem 183

właśnie z takiego mleka wychodziły najlepsze, babcine wypieki. Rogaliki z serem (drożdżówki z serem) to przepis, który przeniesie każdego do smaków dzieciństwa. Ciasto drożdżowe pozwala przywołać magiczne wspomnienia. Drożdżówki z tego przepisu są miękkie i długo zachowują świeżość. Rogaliki najlepiej smakują podane na drugie śniadanie wraz ze szklanką zimnego mleka lub kakao. Ja przygotowuję je najczęściej w weekend(...)farsz: 400 g półtłustego twarogu 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 18% 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią skórka otarta z wyparzonej wrzątkiem cytryny Przygotowujemy ciasto drożdżowe: Drożdże rozpuszczamy w dwóch łyżkach mleka. Dodajemy szczyptę cukru i odstawiamy, aż podwoją objętość (zajmie to nie dłużej niż 10 minut). Mąkę wsypujemy do dużego naczynia (jeśli wyrabiamy ręcznie

Poezja smaku
ŚWIĄTECZNE PIEROGI MAKOWE - PIECZONE ORAZ GOTOWANE 198

Pomysł na nietypową świąteczną potrawę na słodko...pierogi z masą makową w dwóch wersjach. Pierwsza to drożdżowe pierożki orkiszowe pieczone w piekarniku, smaczne zarówno na ciepło, jak i zimno, polane białą czekoladą oraz druga wersja to tradycyjne pierogi gotowane, podawane na ciepło, również polane białą czekoladą.   Przygotowując na Wigilię kluski z makiem oraz pierogi z kapustą i grzybami

Kuchnia MagdaLeny
Risotto pomidorowe (bezglutenowe + wersja wegańska) 160

lampka białego wytrawnego wina (ok. 140 ml) (niekoniecznie) 1 łyżka masła (w wersji wegańskiej pomijamy masło) ser typu parmezan lub grana padano (w wersji wegańskiej możemy posypać płatkami drożdżowymi) półtora litra bulionu (powinien być gorący) ( w wersji wegańskiej bulion warzywny) sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek kilka listków świeżej bazylii oliwa z wytłoczyn do smażenia Wykonanie: 1. Cebulę kroimy w kosteczkę(...)Jeżeli zostanie coś na drugi dzień, wtedy polecam zrobić z risotta kuleczki, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć jak kotleciki. Risotto pomidorowe w wersji wegańskiej, posypane płatkami drożdżowymi

Kawa z mlekiem
Drożdżowy wieniec z makiem 167

przygotowywany w formie rolady to już klasyka.  Natomiast wieniec z makiem to trochę inna jego wersja, która na pewno zachwyci każdego i będzie stanowić piękną ozdobę świątecznego stołu. Drożdżowe maślane ciasto wypełnione pyszną masą makową, udekorowane lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową - to musi być pyszne! Składniki: 500 g mąki pszennej 7 g suchych drożdży szkl. mleka 50 g masła(...)sól, drożdże i cukier. Masło rozpuścić i przestudzić.  Dodać masło do suchych składników. Wlać również mleko i wbić jajko. Całość zagnieść ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych na gładkie i elastyczne ciasto.  Uformować je w kule, wsadzić do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na około godzinę.  Po tym czasie ciasto rozwałkować

wyzwania kuchenne
Zapiekanka pasterska, czyli shepard’s pie (bez oleju, bez glutenu) 136

jabłkowego lub balsamicznego sól i pieprz do smaku Puree ziemniaczane: 5 obranych średnich ziemniaków 1/2 szklanki mleka roślinnego (mniej lub więcej w zależności od “suchości” ziemniaków) 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku Wykonanie: Soczewicę gotujemy do miękkości. Chyba, że została Wam od pasztetu lub sałatki z soczewicy , to ten krok macie z głowy Obrane ziemniaki(...)Zagotowujemy, skręcamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu pozwalając odparować wodzie aż uzyskania żądanej konsystencji. Ugotowane, najlepiej jeszcze ciepłe ziemniaki rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem dodając stopniowo mleko. Dosypujemy płatki drożdżowe i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do żaroodpornego naczynia przekładamy warzywa, a na wierzchu układamy puree ziemniaczane. Do nagrzanego do temperatury 220 stopni C wkładamy naszą zapiekankę, ustawiamy opcję

Lamarida.pl
Chlebek z łososiem wędzonym 180

wyciągnął z zamrażarki łososia z jakimś zmyślnym planem, o którym, oczywiście, zapomniał. Rybka więc leżała, a wiadomo, że zbyt długie leżenie rybkom nie służy. Zakasałam więc rękawy, zagniotłam drożdżowe (no dobrze - Walle zagniótł), przygotowałam krem serowy, zapakowałam go w ciasto razem z łososiem - i upiekłam. Wyszło pysznie! Co prawda najlepszy jest w dniu pieczenia (następnego warto lekko go podgrzać(...)znika niesamowicie szybko. Idealny jako dodatek do zupy kremu, na szybkie śniadanie (nie trzeba robić kanapek), czy na kolację.  Spróbujecie...? Drożdżowy warkocz z wędzonym łososiem Składniki: (na 2 chlebki) 600 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 150 ml letniego mleka 150 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko 55 g masła nadzienie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kawowo chałwowe ciasto bez pieczenia 496

zbytnio aż każda warstwa odpowiednio się schłodzi.  Jedyne co wymaga czasu, to krem. Ale nie dlatego, że trzeba przy nim stać godzinami ;) Z nim to tak jak z drożdżowym ciastem, że powinien być wyrośnięty zaczyn i dopiero cała reszta. Z tym wyjątkiem, że tu zaczynu drożdżowego nie potrzebujemy, a jedynie śmietankę podgrzaną z chałwą i następnie mocno schłodzoną. Kilka

Kuchnia w czekoladzie
PIERNIKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM 171

PIERNIKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM Czas na pierniczki właśnie nadszedł. Te pierniczki są drożdżowe, więc na już. Miękkie i puszyste z pysznym nadzieniem oblane czekoladą. Nie trzeba czekać, aby zmiękły. Można zajadać się do woli, ale jak wiadomo najlepsze są na drugi a nawet trzeci dzień.  Kto próbował, ten wie ! :D Prawie jak ze sklepu :) ~~PRZEPIS~~ mąka pszenna

Kuchnia Paulettes
Mac and Cheese – makaron z serem w nowej wersji – z dynią! (wegański) 173

cheese, czyli makaron z serem to potrawa popularna głównie w Stanach Zjednoczonych. Aby stworzyć jego wegańską wersję potrzebujemy wegańskiego sera. Możemy go otrzymać z ziemniaków, do których dodajemy płatki drożdżowe. Jednak chcę Wam pokazać coś jeszcze innego – czyli makaron z sosem serowym zrobionym z dyni! Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie smak tego dania, więc polecam Wam wypróbować przepis // Składniki(...)makaronu 1 szklanka puree z dyni 3 łyżki płatków drożdżowych 1 cebula 1 ząbek czosnku 2/3 szklanki mleka (ok. 160 ml) przyprawy i zioła (u mnie sól, curry i suszona natka pietruszki) Sposób przygotowania: Makaron ugotuj zgodnie z informacją na opakowaniu. Puree z dyni zblenduj na gładką masę z pokrojoną cebulą, czosnkiem i mlekiem. Następnie do powstałego „sera

Via Gusto

Proponowane wyszukiwania