Idealny deser na jesienny chłodny dzień? Ciepłe pachnące bułeczki drożdżowe, polane ciągnącym się karmelem z chrupiącymi orzechami :) Od razu robi się cieplej i przyjemniej. Do pełni szczęścia brakuje tylko osób, z którymi możemy się podzielić tymi słodkościami :) drożdżówki: 250 g mąki pszennej łyżka Cukru Trzcinowego Dry Demerara Diamant 20 g świeżych drożdży 0/5 szklanki maślanki 1/4 szklanki oleju jajko karmel(...)mieszamy). Dodajemy masło i energicznie mieszamy silikonową trzepaczką. Stopniowo dolewamy śmietankę, cały czas mieszając. Gotujemy 2-3 minut aż zgęstnieje. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia, po czym […] Artykuł Bułeczki drożdżowe z karmelem i orzechami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogDrożdżowe bułeczki nadziane gyrosem z kurczaka doskonale sprawdzą się teraz jako rozgrzewająca przekąska na ponure jesienne dni. Możemy zjeść je na śniadanie lub kolację albo zabrać je ze sobą do szkoły lub pracy. Do bułeczek użyłam oleju Wielkopolskiego rzepakowego i przepis bierze udział w konkursie #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski www.olejkonwenanse.pl ciasto: 400 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży(...)czarny,słonecznik Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i cukrem,odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę,dodać sól,wbić jajka i lekko przemieszać. Wlać rozczyn drożdżowy i olej,wyrobić dokładnie ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Filet pokroić w drobną kostkę i oprószyć przyprawą do gyrosa
Kolorowa kuchnia Elkirobiłam rogalików. Mam kilka przepisów i tym razem wybrałam ten. Są to rogaliki na drożdżach, ale nie rosną w cieple tylko w lodówce. Po upieczeniu nie przypominają typowych drożdżowych rogali. Wypróbujcie koniecznie :) Składniki: 1/4 szklanki ciepłego mleka 2 łyżeczki cukru 30 g. drożdży 3 szklanki mąki + trochę mąki do podsypania 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 200 g. margaryny(...)łyżkę mąki. Odstawić na 15 minut żeby drożdże zaczęły pracować. Masło lub margarynę roztopić w rondelku i zostawić żeby przestygło. Mąkę wsypać do miski, dodać żółtka, śmietanę i zaczyn drożdżowy. Wymieszać i wlać letni tłuszcz. Wyrobić na gładkie ciasto. Jak będzie za rzadkie to delikatnie podsypać mąką. Wyrobione ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Po godzinie ciasto wyłożyć na stolnicę
Agusiowe smakołykiświeżych drożdży 1 1/2 łyżeczki cukru 1 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 2 łyżki rozpuszczonego masła olej do posmarowania misy Jak przygotować bułki kajzerki z ciasta drożdżowego? Wszystkie składniki mieszamy w misie robota za pomocą haka do pizzy, wyrabiamy tak długo (ok. 5 minut) aż ciasto będzie odstawać od ścianek misy robota. Możemy oczywiście wyrabiać ciasto ręcznie. Ciasto po wyrobieniu(...)zostawiamy na ok. 10 minut aby odpoczęło, potem jeszcze raz wyrabiamy przez około 5 minut. Ciasto powinno mieć wygląd i konsystencję plasteliny. Przekładamy ciasto drożdżowe do posmarowanej olejem miski. Ciasto zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką. Wyrośnięte ciasto zagniatamy, dzielimy na 8 części, z każdej formujemy okrągłą bułeczkę obsypując je mąką, nacinamy promieniście 3 razy , kajzerki układamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŁatwe Tanie Prosty przepis na puszyste rogaliki drożdżowe. Składniki 600g mąki 30g drożdży 1 szklanka mleka 125g masła 5 łyżek cukru szczypta soli 3 jajka ulubiony dżem, budyń lub czekolada (u mnie powidła śliwkowe) Sposób przyrządzenia 1 Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 50 ml ciepłego mleka (nie gorącego), łyżkę cukru i 3 […] Artykuł Rogaliki drożdżowe pochodzi z serwisu Blog
PysiaGotuje.plCiasto drożdżowe z truskawkami jest wyborne. Nie trzeba go wyrabiać, wystarczy wymieszanie łyżką. Lekko słodkie, zwarte, pełne smaku, z chrupiącą kruszonką i lukrem cytrynowym – pycha! Ciasto Mąkę przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy szczyptę soli. Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy olej. Drożdże rozcieramy z dwoma łyżeczkami cukru i dodajemy pół szklanki mleka o maksymalnej temperaturze
AleTorciksosie śliwkowym I na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Przyprawa do ciasta dyniowego Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Placuszki dyniowe na słodko Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Ciasto z dynią, gruszką i figami Sernik dyniowy z karmelem ------------------------------------------------------------- Sałatka z dynią i figami Czas przygotowania
Kulinarne przygody GatityDzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasto drożdżowe z owocami, placek jest puszysty i bardzo smaczny. Ciasto drożdżowe- przepis na ok 600g mąki. 3/4 szklanki mleka podgrzej w rondelku, dodaj 5 łyżek cukru i rozpuść w nim połówkę drożdży. Dodaj 5 łyżek mąki i wymieszaj, odstaw przykryty ścierką do wyrośnięcia. Po 20 minutach dodaj
KurnikowoKluski drożdżowe, pampuchy, parowańce, pyzy poznańskie - te kluchy mają wiele nazw. Nazywajcie je jak chcecie bo nazwa nie ma większego znaczenia. Ważne, że są bardzo smaczne. Czasami gotuje się je nawet na ścierce, którą przykrywa się garnek w wodą i wtedy to są kluchy na łachu. Ja gotuję je na sitku do robienia galuszek bo świetnie się do tego nadaje(...)smakują z jakimś sosem, którym można je polać. Tym razem zrobiłam wersję z owocami jagodowymi, śmietaną i cukrem, bo pogoda paskudna i chciałam przywołać smak lata. Ale takie pyzy drożdżowe równie dobrze smakują z sosem waniliowym lub sosami wytrawnymi - pieczeniowymi, mięsnym czy grzybowym. Jeżeli jeszcze nie znacie takich klusek to zachęcam do ich przygotowania. To łatwe i pyszne! ROZWIŃ
Smaczna PyzaMało kto o tym wie, ale muffiny i muffinki to nie to samo . Muffiny to puszyste placki drożdżowe, wypiekane w Anglii już tysiąc lat temu. Muffinki to ich znacznie młodsze siostry, bez dodatku drożdży, za to z proszkiem do pieczenia. Prawdziwą popularność muffiny zdobyły na początku XVIII wieku. Wtedy to angielski piekarz, Samuel B. Thomas wyemigrował do Nowego Jorku, gdzie(...)upiekł drożdżowe babeczki według przepisu swojej matki. Od tej pory Anglicy podają je do tradycyjnej popołudniowej herbaty, a Amerykanie na śniadanie. Muffinki, czyli bezdrożdżowe bułeczki w kształcie grzybka, pojawiły się dopiero w drugiej połowie XIX wieku, gdy przepis Thomasa zdążył zadomowić się na dwóch kontynentach. Proszek do pieczenia był nowym wynalazkiem z tego właśnie okresu. Zastąpienie nim drożdży ułatwiło wypieki
mojewypiekiinietylkojest delikatniejsza w smaku. potrzebujecie: 2 kostek naturalnego tofu pół łyżeczki soli opcjonalnie można dodać: płaską łyżeczkę sody, która skróci czas gliwnienia o 2 dnia opcjonalnie łyżeczka nieakatywnych płatków drożdżowych 5 dni oczekiwania aż ser zgliwieje, tak to się ładnie nazywa, a tak naprawdę, to lekko musi się mówiąc wprost zepsuć, zupełnie jak nasze polskie kiszonki Tofu należy dokładnie podziabać(...)Należy smażyć z 10 minut, i cały czas mieszać, aby ser stał się idealnie kremowy i nie miał żadnych grudek. Gdy już był idealnej konsystencji dodałam łyżeczkę niekatywych płatków drożdżowych i podprażony na suchej patelni kminek oraz sól. Smacznego! Ser przechowywać w lodówce do 5 dni. Artykuł Wegański smażony ser pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfLubicie jak ciasto drożdżowe pachnie w kuchni?...lubicie... To może drożdżówki z serem przypadną Wam do gustu. Łatwo, prosto i oczywiście bardzo smacznie. Składniki na ok 22-24 sztuki. Ciasto drożdżowe: - 1 kg mąki pszennej - 7 dag świeżych drożdży - 2 szklanki mleka - 6 żółtek - 12 dag masła - 15 dag cukru - skórka starta z 1 cytryny - szczypta soli
Apetyczna babeczkaPszenno-razowe bułeczki drożdżowe ze sporą ilością siemienia lnianego w środku i na zewnątrz. Bardzo dobrze spiszą się na śniadanie. Kto wie, może i Wasze dzieci polubią nasiona lnu, którym właściwości zdrowotnych nie brakuje! Składniki: (na ok. 10 małych bułeczek) Ciasto: 25 g świeżych drożdży 250 g mąki pszennej 150 g mąki żytniej razowej(...)ruszenia drożdży". Mąkę żytnią razową, resztę mąki pszennej, sól i siemię lniane wymieszać. Dodać pozostałe mleko, wodę, wyrośnięte drożdże i olej. Wszystko dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (lub ręcznie). W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę mąki lub mleka. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na 10 równych
Nastoletnie Wypiekanieposypka z żółtego sera sprawia, że tworzy się na wierzchu pyszna, chrupiąca skórka. Składniki: 500 g mąki pszennej typ 650 125 ml ciepłej wody... Artykuł Drożdżowy chlebek szpinakowy pochodzi z serwisu AleTorcik
AleTorcikWytrawne drożdżowe bułeczki ślimaki do odrywania, nadziewane zielonym pesto z bazylii i posypane orzeszkami piniowymi. Smakują znakomicie jako samodzielna przekąska lub dodatek np. do zupy krem. Gwarantuję, że znikają w szybkim tempie ;) Składniki na 16 bułeczek: 3 szkl. mąki pszennej 30 g drożdży świeżych szkl. letniej wody łyżka cukru łyżka soli 3 łyżki oliwy z oliwek słoiczek pesto z bazylii(...)odstawić na około 20 min., aby powstał rozczyn. Pozostałą mąkę przesiać do miski razem z solą. Dodać rozczyn i oliwę. Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych. Uformować w kulę, ułożyć w misce, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1 godzinę). Po tym czasie ciasto rozwałkować na duży prostokąt, posmarować pesto. Zwinąć
wyzwania kuchenne