drożdżowe - 16813 przepisów (strona:326/1121)

Chleb w doniczce pieczony 127

korzystając z okazji, zabrałam się ze znajomym do sklepu, gdzie doniczek multum było, ale były same duże.  Kupiłam więc dużą, rodzinną.  Jarek dziękuje za dzisiejsze zakupy. Chleb drożdżowy.  Taki do zjedzenia na dziś, ew jutro, bo jak to chleby prosty drożdżowe, szybko usychają. Aromatyczny i lekki.  Pieczenie w doniczce nadało mu niesamowicie chrupiącą skórkę. Przepis

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Bezglutenowe naleśniki z twarożkiem ze słonecznika i kiełkami 115

jajka 250 ml mleka roślinnego 25 ml oleju kokosowego Dodatki: ulubione kiełki (np. słonecznika i rzodkiewki) kawałek czerwonej kapusty Twarożek ze słonecznika: 1 szklanka nasion słonecznika 1 łyżka płatków drożdżowych 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku świeżo mielony pieprz sól * PRZYGOTOWANIE Bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej Mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną, jajka, mleko oraz płynny olej kokosowy wymieszaj(...)namaczamy przez noc w zimnej wodzie, a następnie odcedzamy. Przesypujemy go do kielicha blendera i mielimy na pastę. Można wlać odrobinę wody, aby uzyskać bardziej gładką teksturę. Dodajemy płatki drożdżowe, sok z cytryny i sól. Miksujemy ponownie, aż składniki się połączą. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Podanie Usmażone naleśniki smarujemy twarożkiem, posypujemy kiełkami i startą na mandolinie czerwoną kapustą. * * Przepis

Food Square
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 139

Puchate, lekko słodkie ciasto drożdżowe z kwaśnymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Jak to drożdżowe - najlepsze pierwszego dnia, dla mnie obowiązkowo jeszcze ciepłe (a zdjęcia robiłam, gdy ciasto było jeszcze gorące, więc naprawdę dobrze się kroi), choć to podobno niezdrowe ;)  Składniki Ciasto 425 g mąki pszennej 75 g cukru 20 g świeżych drożdży 200 ml letniego mleka szczypta soli

Słodkie inspiracje
Domowe pszenne bułki z zielonym sosem holenderskim na bazie pesto, jajkiem w koszulce, chipsem z szynki parmeńskiej i karmelizow 106

będzie zmarnowana.  I na koniec dodam tylko, że gotowanie w męskiej koszuli narzeczonego ma wiele plusów, ale najważniejszą zaletą jest zdecydowanie to, że jest idealnym tłem dla surowego, drożdżowego ciasta.  Z tego całego, naszego wspólnego, gotowania nagraliśmy krótki film, by pokazać Wam jak ułożyć gotowe składniki w całą kanapkę:  A teraz zabieramy się do dzieła!  Przepis(...)drożdżowe, pszenne bułki: 2 szklanki mąki  3/4 szklanki mleka 1 opakowanie suchych drożdży  1 łyżeczka soli  4-5 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka cukru  1 jajo  białko do posmarowania pieczywa  otręby owsiane do posypania  Mąkę, sól, cukier i drożdże mieszam do połączenia. Dodaję podgrzane mleko, olej i jajko. Wyrabiam gładkie, jednolite ciaso, które

Mango Papaja
Szybkie drozdzowe rogaliki 158

szklanki mleka 250 g margaryny szczypta soli 4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka marmolada,krem czekoladowy do nadziania mleko lub jajko do posmarowania Ciasta drożdżowego nie wyrabiamy w metalowej misce, ani przy użyciu metalowej łyżki. Najlepiej sprawdzają przyrządy drewniane lub plastikowe. Do dużej miski kruszymy drożdże i zasypujemy je cukrem. Podgrzewamy nieco mleko, tylko tyle(...)lodówki, aby ciasto odpoczęło, urosło oraz nieco stężało. Tuż przed wyjęciem ciasta z lodówki, włączamy piekarnik na 200 stopni góra dół. Zauważyliśmy, że drożdżowe ciasta najlepiej pieką się bez termoobiegu, przynajmniej w naszym piekarniku. Można także włączyć termoobieg, ale należy wtedy ustawić temperaturę na 190 stopni. Przygotowujemy także blachę, którą wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy wedle uznania

Kuchnia od dwojga
Bułeczki drożdzowe z twarogiem. 105

słodkości i uwielbiamy, kiedy zostaje nam troszkę czasu w tym codziennym natłoku zajęć na przygotowanie ich. Wczoraj wieczorem wpadłam na  pomysł, że dawno nie było u nas ciast drożdżowych. Więc postanowiłam upiec szybkie bułeczki drożdżowe z twarogiem. Składniki: 1/2 kg mąki  1 jajko 1 żółtko 40 g drożdży 250 ml ciepłego mleka 4 łyzki cukru 125 g masła

My World by Dagmara Rek
Lasowiackie kapuśniaczki – kuchnia podkarpacka 240

Lasowiackie kapuśniaczki - kuchnia podkarpacka Lasowiackie kapuśniaczki to małe drożdżowe bułeczki z odpowiednio przygotowanym nadzieniem z kiszonej kapusty. Czym się różnią lasowiackie kapuśniaczki od kapuśniaczków pieczonych w innych regionach? Różnią się kształtem (są okrągłe i „zamknięte”), delikatnym doprawieniem kapusty oraz smakiem cieniutkiego drożdżowego ciasta, które choć wytrawne, jest jednocześnie lekko słodkie. Dla mnie to kwintesencja domowej, wiejskiej kuchni z czasów naszych

Trzeci talerz
Cebularz 208

Drożdżowa bułka z serem i cebulą :)  Robimy ciasto drożdżowe z 0,5 kg mąki, 1/4 kostki drożdży, 1 szklanki ciepłej wody, łyżeczki soli. Potem gdy ciasto wyrasta, smażymy cebulę, kroimy ser... Ciasto po wyrośnięciu zagniatamy i dzielimy na części, wałkujemy na placki 1cm grubości,  układamy na papier do pieczenia i odgniatamy na każdym placku dnem szklanki kółka. Napełniamy

chleba naszego
Makaron z dyni z kremowym sosem - wege, bez glutenu, light :) 142

serowy sos. Całość smakuje genialnie!  Składniki (2-3 porcje): 1 dynia piżmowa gotowy, wegański sos beszamelowy w kartoniku (200 g) kilka kawałków uparowanej dyni  2 łyżki płatków drożdżowych  1 mała cebula 2 ząbki czosnku  1 łyżka oleju kokosowego  sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Za pomocą krajalnicy spiralnej Brava (Delimano) przygotuj makaron z dyni piżmowej(...)minut). Na patelni rozgrzej olej kokosowy i delikatnie podsmaż na nim posiekaną cebulę z czosnkiem.  Kolejno do malaksera przełóż usmażoną cebulę z czosnkiem, sos beszamelowy, płatki drożdżowe, przyprawy i kawałki uprowanej dyni, o których wspominałam wcześniej. Całość zmiksuj na gładki krem.  Dyniowy makaron wyłóż na talerz, dodaj sos oraz uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika

Zdrowie na języku :P
Paszteciki z pieczoną i gotowaną karkówką 168

karkówka 600 g pieczarki 200 g pomidor 1 szt marchew 3 szt pietruszka 3 szt bułka tarta 3 łyżki wywar z rosołu 1.1/2 szklanki     Wykonanie ciasta drożdżowego: Mąkę przesiewamy, wsypujemy drożdże,sól i cukier. Wlewamy ciepłe mleko,olej i wbijamy jajo.Wyrabiamy przez 15 minut( cykl 3 x 5 minut wałek klikamy ).Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia(...)marchew i pietruszkę też wyjmujemy.Przekładamy mięsko do misy razem z pieczarkami  z marchewką i pietruszką.Miksujemy do rozdrobnienia.Dodajemy bułkę tartą i wywar rosołowy ostudzony. Mieszamy. Zakończenie: Ciasto drożdżowe wałkujemy na prostokąt, farsz przekładamy na środek i zwijamy w rulon. Kroimy na 2-3 centymetrowe porcję. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy paszteciki niech wyrosną jeszcze. Po wyrośnięciu

Różowa kuchnia
Drożdżowe paszteciki z chorizo 179

Czasami mamy ochotę coś przegryźć, ostatnio szukając w internecie natrafiłam na przepis na paszteciki drożdżowe z mięsem. Zainspirowałam się tym przepisem i wymyśliłam takie oto nadzienie.  Składniki 1 jajko 50 g roztopionego masła 20 g drożdży 250 g mąki 1/4 szklanki letniego mleka kilka plasterków chorizo 5 pieczarek 3 łyżki pomidorowej passaty łyżka cukru 1 i 1/2 łyżki suszonego(...)miseczce mieszamy passatę z oregano i czosnkiem. Na wysypany mąką blat wykładamy wyrośnięte ciasto i rozciągamy na prostokąt grubości około 5 cm. Generalnie nie lubię używać wałka do ciasta drożdżowego, zazwyczaj wychodzi ono wystarczająco elastyczne aby je uformować w dłoniach, ale jak ktoś woli to może użyć wałka. Smarujemy całość sosem pomidorowym, na to układamy plastry chorizo, następnie nakładamy pieczarki

Delusional Trine
Subiektywna recenzja „Przepisów na szczęście” Mai Sobczak 149

będę go robić. Więc mimo falstartu jest ok. Drugie podejście to był „Bananowiec na gruszkach, maśle orzechowym i czarnym pieprzu” str. 143. W sumie to typowe ciasto drożdżowe, ale bez mąki pszennej. Osiągnęłam mistrzostwo w wegańskich ciastach drożdżowych i czytając listę składników zachodziłam w głowę, jak takie ciasto może wyjść bez mąki pszennej, ale spokojnie Magda, sobie powiedziałam

greenscarf
Cytrynowa, wilgotna babka 133

nierozerwalnie kojarzy mi się z Wielkanocą. I nie ma nic gorszego, niż wyschnięta, sucha babka, przy jedzeniu której aż nas drapie w gardle. Tak dzieje się często przy babkach drożdżowych. Dzisiaj dlatego zapraszam Was na babkę cytrynową. Wilgotną, miękką. Idealną do mleka jak i samą. Pachnącą cytryną. Babka drożdżowa aby wyszła nam naprawdę dobra, wymaga odrobiony wprawy. Tą babkę upiecze

Mieszam w Garnku
Żytni chleb zagrodowy 119

łyżki cukru 2,5 łyżeczki soli 3 szklanki wody 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno Przygotowujemy wysokie naczynie w którym będzie rósł nasz zaczyn drożdżowy , wsypujemy do niego 2 płaskie, łyżki mąki pszennej , suszone drożdże , cukier , wlewamy 0,5 szklanki wody , mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut , lub do czasu kiedy zaczyn potroi swoją objętość(...)maszyny do chleba ( ja używam jej tylko do wyrabiania ciasta, bo piecze beznadziejnie ) , wlewamy olej , wsypujemy resztę mąki z listy , sól , wodę oraz zaczyn drożdżowy . Wyrabiamy około 30 minut . Ciasto powinno być lepkie , kleiste lekko rozjeżdżające się , jeśli utworzyło zbyt zwartą konsystencję twardej kuli , trzeba dodać dodatkowe pół szklanki wody i wyrobić ponownie . Przekładamy do formy do pieczenia o wysokich

Ogrodnik w podróży
Babka jogurtowa - na Wielkanoc też doskonała 154

Wielkanoc coraz bliżej, na stołach pojawią się wszelkiej maści baby, babeczki i babki drożdżowe. Może dla odmiany zaserwować babkę jogurtową ? Jej przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu niż tradycyjnych babek drożdżowych, można ją wzbogacić przeróżnymi dodatkami np. skórką cytrynową lub pomarańczową, rodzynkami, drobno posiekaną czekoladą lub suszoną żurawiną, polać polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem Składniki jako miarki używałam szklanki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania