drożdżowe - 16813 przepisów (strona:332/1121)

Chleb pszenny parzony, trzy dni świeży, z super chrupiącą skórką 202

jest tutaj kluczowym czynnikiem. Uruchamiamy robot na poziomie 2-3 (średnie obroty) – i powoli wlewamy gorącą wodę. Po wlaniu całej wody prędkość nieznacznie zwiększamy. Ciasto zagniatamy hakiem do ciast drożdżowych przez około 8-10 minut – musi być idealnie wyrobione, gładkie, elastyczne i całkowicie odejść od ścianek miski. Jeśli widzicie, że ciasto jest za mokre i po 4 minutach mieszania lepi(...)żeby wierzch za bardzo się nie przypiekł. Puknięty od spodu dłonią chleb powinien wydać głuchy dźwięk. Wyjmujemy go z piekarnika i studzimy na kratce. Kroimy – tak jak wszystkie chleby drożdżowe – dopiero po całkowitym ostygnięciu. Dzięki metodzie pieczenia z ciepłą wodą ten chleb zachowuje świeżość przez 3 dni, jeśli trzymamy go w szczelnym chlebaku. Chociaż u nas nie udało mu się

Karo in the Kitchen
Książki kucharskie część I 166

jednak da się normalnie. Znajdziecie tam sporo inspiracji i ciekawych połączeń smakowych. No i wiecie – przystojny Yotam i jeszcze przystojniejszy Sami huehuehue Tadeusz Barowicz – „Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne” – język polskim Znacie moje podejście do pieczenia? Zrobię wszystko, ale jak mam piec, to dopada mnie niemoc twórcza i wszelkie choroby świata, byleby tylko się od tego wymigać(...)nagle trafiacie na książkę pana Barowicza i okazuje się, że pieczenie to nie dopust boży i nie należy się ciąć z rozpaczy. Kilkadziesiąt przepisów na łatwe wypieki drożdżowe i bardzo fajne wydanie. Sporo inspiracji i praktycznych wskazówek. Radek Polak, Vaho Babunashbili – „Smak Gruzji” – język polski Dwóch panów spotyka się przy stole i powstaje najpiękniejsza opowieść o podróży przez

ladykitchen
Bułeczki drożdżowe z karmelizowanymi gruszkami 171

Bułeczki drożdżowe z karmelizowaną gruszką, rewelacja.Zaskoczenie i przyjemność w jednym.To debiutanckie bułeczki, polecam bo mu wyszły i były bardzo smaczne. Składniki na bułeczki: 500 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol 250 ml mleka 50 g ksylitolu Kłos Pol 40 g świeżych drożdży 150 g rozpuszczonego masła masła 1 płaska łyżeczka soli 3 żółtka   Karmelizowane gruszki(...)zacznie ładnie odchodzić od rączek. Tak wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłym miejscu (  nastawiam piekarnik na 40 stopni i tak ogrzewam ciasto drożdżowe).Ciasto pięknie wyrosło więc dziele je na dwie części wyrabiam ponownie i wałkuje na prostokąt. Kładę po środku prostokąta karmelizowane gruszki ( ostudzone) i zwijam jak na paszteciki.Wałeczki wyjdą

Różowa kuchnia
Warstwowe ciasto drożdżowe 153

Witajcie. Dziś z samego rana zaproponuję Wam warstwowe ciasto drożdżowe, które upiekłam w ramach akcji  Wypiekanie na śniadanie . Ciasto jest proste w przygotowaniu, choć wymaga trochę więcej zachodu niż zwykłe drożdżowe. Przepis warto wypróbować, choć trochę inaczej smakuje, ale powstałe warstwy bardzo łatwo odchodzą i ciasto przez to jest całkiem inne. Składniki: 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru szczypta

Ewusiowe Smaki
Wegański makaron z serem - zdrowo i bezglutenowo :) 133

ząbki czosnku  1 łyżka oleju kokosowego  50 g nerkowców  200 ml śmietany owsianej (Bio-Kraina) lub wybranego napoju roślinnego  2 czubate łyżki płatków drożdżowych  2 łyżki soku z cytryny  1 łyżeczka ostrej musztardy  1 łyżeczka soli himalajskiej  1/2 łyżeczki pieprzy prawdziwego  1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego  Przygotowanie: Makaron ugotuj wg instrukcji(...)przez 10 minut posiekaną cebulę z czosnkiem.  Do malaksera/miksera/blendera przełóż usmażoną cebulę z czosnkiem, uparowaną dynię, nerkowce, śmietankę sojową lub napój roślinny, sok z cytryny, musztardę, sól, płatki drożdżowe i przyprawy. Całość miksuj do momentu uzyskania gładkiej, niemalże bezgrudkowej konsystencji.  Gotowy sos wymieszaj z ugotowanym makaronem

Zdrowie na języku :P
Bajaderki, słodkie kartofelki - czyli drugie życie czerstwego ciasta 150

nieczęsto, ale bywa i tak że ciasto poleży trochę i już szybko się suszy, a w rezultacie nie przyciąga już tak jak pierwszego dnia. Szczególnie ta wzmianka dotyczy ciast drożdżowych czy przeciągniętych i źle nasączonych biszkoptów czy też nie zabezpieczonych lukrem ciast ucieranych. Mnie zostało trochę ciasta drożdżowego z chałki  o której pisałam tutaj , więc postanowiłam nadać mu drugie

vaniliowoczekoladowa
Prosty chleb razowy bez wyrabiania 275

gorącą wodą. Dodaję masło, miód i sól – mieszam i odstawiam do ostygnięcia – na około godzinę. Do oddzielnej, mniejszej miski wsypuję obie mąki i zmielone siemię lniane. Zaczyn drożdżowy przygotowuję jak już namoczone płatki owsiane są przestudzone. W małej misce umieścić trzeba drożdże, cukier i wodę – dobrze wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 10-15 minut(...)czasie zaczyn drożdżowy trzeba wlać do miski z płatkami owsianymi. Następnie dodać suche składniki. Dodać dodatkową ilość wody około 75 ml ( jak w przepisie ) i całość tylko wymieszać do połączenia składników *. Ciasto powinno być raczej rzadkie. Miskę przykryć folią i odstawić na maks 20 minut. Po tym czasie ciasto odgazować – wbijając w nie pięść lub łyżkę i przełożyć

Niebieski kubek z kawa
paszteciki drożdżowe z kapustą i kabanosem 169

prostu obowiązkowe. Jadamy je na ciepło, zaraz po upieczeniu albo na zimno z sosem czosnkowym. Są też nieodłącznym dodatkiem do czystego pikantnego barszczyku. Najczęściej robię je z ciasta drożdżowego, jakoś tak wolę pracować z drożdżowym niż z kruchym. Takie paszteciki zabieramy też na piknik czy do pracy. Składniki: na ciasto: 500 g mąki  2 jajka 30 g drożdży

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bułeczki z dziurką czyli bajgle 123

czas spędzony przy przygotowaniach. Sprężyste i puszyste wnętrze oraz chrupiąca, aromatyczna, pachnąca ziarnami skórka. Do przygotowania bułeczek użyłam Mąki Basia Extra Wypiek , którą mam przyjemność testować idealnej do wypieków drożdżowych. I powiem Wam, że się nie zawiodłam i mogę ją Wam polecić. Ta mąka naprawdę idealnie się do nich nadaje jak i zapewne do wielu innych drożdżowych wypieków. Składniki

W garach u Gosi
Bawarska pizza na grubym cieście 184

height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Był to przedziwny twór , mutant ciasta drożdżowego z kiełbachą i serem , ale zły nie był . Żeby przemycić, tą iście rustykalną potrawę , podałam ją mówiąc ,że to pizza Bawarska – bo z kiełbasą . Chwyciło i to nawet bardzo(...)kiełbaski śląskie 1 łyżeczka suszonego majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżki musztardy sarepskiej pieprz , sól do smaku około 200-300 g , łagodnego ,sera żółtego np. ementaler Składniki na ciasto drożdżowe , wkładamy do maszyny do chleba ( j,a jej używam do wyrabiania ) lub wyrabiamy ręcznie, na gładką masę . Dokładnie , bez certolenia , wszystko razem do jednej michy " class="wp-smiley" style="height

Ogrodnik w podróży
Aksamitny krem z dyni z mleczkiem kokosowym 130

sosie śliwkowym I na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Przyprawa do ciasta dyniowego Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Placuszki dyniowe na słodko Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Ciasto z dynią, gruszką i figami Sernik dyniowy z karmelem Aksamitny krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe koperty z budyniem kokosowym 309

Jedne z lepszych drożdżówek na blogu! Kokosowy budyń jest tu szefem, świetnie współgra z puszystym i maślanym ciastem drożdżowym. Na górze każdej drożdżówki jest mała okrągła kakaowa posypka, która nadaje bułeczkom uroku. Kto nie spróbuje, ten gapa ;-). Zachęcam do pieczenia!     Składniki: (na ok. 12 sztuk)   Ciasto: 20 g świeżych drożdży 380 g mąki pszennej 190 g ciepłego(...)ciasta (wraz z resztą cukru, mleka i mąki), pod koniec dodając stopione masło. Dobrze wszystko wyrobić rękami (ok. 10 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto mąką. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste, jednolite i nie klei się do rąk.   Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą

Nastoletnie Wypiekanie
Szarlotka sypana. Jabłecznik sypany. 240

tania szarlotka sypana. Z maślanym posmakiem i zapachem jabłek. Z chrupiącą, kruchą warstwą ciasta na górze i z lukrem. Na blogu są już przepisy na sypane ciasta: ciasto drożdżowe sypane z kruszonką i sypany chleb . Przepis na kruchy Jabłecznik sypany błyskawiczny. Składniki na tortownicę o śr. 24 cm: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru(...)kruche lub półkruche ciasto z jabłkami i to jest jedyna różnica między jabłecznikiem a szarlotką, bo jabłecznikiem można nazwać wszystkie ciasta z jabłkami, mogą być na biszkopcie, na cieście drożdżowym, na cieście francuskim, czy wspomnianym kruchym cieście. Czyli powyższe ciasto z jabłkami można nazwać zarówno szarlotką, jak i jabłecznikiem 🙂 The post Szarlotka sypana. Jabłecznik sypany. appeared first on Damsko-męskie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką 178

Najlepsza jesienna zawijana drożdżówka ze śliwkami i kruszonką. To zakręcone ciasto ze śliwkami jest tak smaczne, że błyskawicznie zniknęło. Ciasto drożdżowe oczywiście bazuje na przepisie na uniwersalnym przepisie na Crazy Dough , z którego namiętnie tworzę słodkie i wytrawne wypieki. Piotrek stwierdził, że ta zawijana drożdżówka ze śliwkami jest lepsza od jego ciasta ucieranego ze śliwkami i kruszonką. Ciasto jest ułożone(...)spiralnie w tortownicy, a pomiędzy wałki z ciasta drożdżowego włożone zostały połówki śliwek, a na wierzchu jest pyszna kruszonka. Każda pora roku ma swoje sezonowe hity, w lecie uwielbiam drożdżówki z jagodami i serem i ciasto z rabarbarem , ale we wrześniu na stole do kawy króluje zakręcona drożdżówka ze śliwkami i kruszonką. Jak przygotować pyszną zawijaną drożdżówkę ze śliwkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogaliki z orzechowym nadzieniem 185

zrobiłam bez musu dyniowego. Mimo to rogaliki są pyszne szczególnie to orzechowe nadzienie ze szczyptą cynamonu. Do studzenia rogalików użyłam metalowej kratki, którą można kupić w Cukieteria. Składniki: Ciasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej typ 500 90 g masła 200 ml mleka 1,5 łyżeczki drożdży suszonych 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 żółtka 0,5 łyżeczki soli(...)Przygotowanie: Mleko, masło i cukier podgrzać razem w rondelku. Żółtka utrzeć. Mąkę przesiać wymieszać z suchymi drożdżami i solą. Dodać letnie mleko, utarte żółtka i miksować końcówką do ciast drożdżowych na wolnych obrotach około 10 minut aż ciasto będzie jednolite, gładkie i nie będzie kleić się do rąk. Przykryć misę miksera i pozostawić w ciepłym nieprzewiewnym miejscu do wyrośnięcia

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania