składniki ciasta tj. mąkę pszenną, letnie mleko, letnie, płynne masło klarowane, żółtka jaj i szczyptę soli. Zagnieść elastyczne i błyszczące ciasto (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego przez około 7 minut; w przypadku ręcznego wyrabiania należy to robić przez około 15 minut). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę(...)powinno podwoić objętość. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem (u mnie margaryna). Jajo (całe) wbić do miseczki. Roztrzepać widelcem. Dodać mleko (1 łyżka). Wymieszać. Po upływie godziny wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na placek o grubości około 1 cm i wycinać szklanką/okrągłą wycinarką do ciastek krążki ciasta. Na środek każdego krążka ciasta nakładać czubatą
Gospodyni MiejskaChaplin - the musical . Oczywiście, jak zwyczaj nakazuje, zabrałam ze sobą przekąski. Tym razem upiekłam orzechowe ciasteczka (o których innym razem) i drożdżówki z porzeczkami. Puszyste, maślane ciasto drożdżowe połączyłam z typowo duńską masą marcepanową: mazarin masse . To tylko marcepan, cukier, masło, jajka i mąka, a smakuje naprawdę wybornie. Dzięki niej bułeczki nabierają migdałowego smaku i niesamowitej wilgotności. Dla przełamania słodyczy(...)minut. Ostudzić. Smacznego! Przepis dodaję do akcji Ani . Przepis na masę marcepanową mam z pracy, połączenie jej z porzeczkami jest już niemal duńskim klasykiem, a puszyste, maślane drożdżowe jest uniwersalne dla całego chyba świata
Pożeraczka, czyli raz adobrzewymieszaniu ze sobą kilku składników. I tyle Super nadaje się do wszelkiego rodzaju kanapek, wegabów czy pieczonego fenkuła . Polecam! Składniki: 1 szklanka sojowego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie) 1-2 łyżeczki czosnku granulowanego sól i pieprz do smaku Wykonanie: Jogurt, czosnek i płatki drożdżowe mieszamy razem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Banalne, prawda? Praktyczne uwagi: Ten przepis
Lamarida.plDrożdżowe z brzoskwiniami i borówką amerykańską Pachnące aromatyczne ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami. Przepis zaczerpnięty z bloga , żródło Składniki : Rozczyn mleko - 300 ml cukier - 1 łyżka mąka - 1 łyżka drożdże świeże - 37,5 g Ciasto jajka - 3 szt masło - 150 g mąka - 750 g cukier -3/4 szkl szczypta soli Kruszonka cukier - 5 łyżek cukier waniliowy - 1 łyżka masło
Kuchnia Danusipotraw na koleżeńskim spotkaniu . Wystarczy przełożyć go na deskę, pokroić w mniejsze lub większe kawałki, a każdy z uczestników biesiady sięgnie po niego jeśli będzie miał ochotę. Wykorzystałam ciasto drożdżowe takie jak do zapiekanki z cebulą, pissaladiere , którą już kiedyś Wam pokazywałam. Ale jak widzicie farsz można zrobić inny i placek będzie równie pyszny. Ten placek drożdżowy to coś
Smaczna Pyzawiem jak Wy, ale co roku nie mogę doczekać się sezonu borówkowego. Pyszne ciasta drożdżowe z borówkami, tarty, serniki z borówkami, zapiekane omlety, naleśniki, no i drożdżówki! Dziś właśnie na drożdżówki mam dla Was idealny przepis. Puszyste ciasto wypełnione obficie owocami i posypane chrupiącą kruszonką. Delikatne, słodkie … najlepsze na świecie jagodzianki ! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna
Ostra na SłodkoSkładniki: 10 małych młodych ziemniaków 30 gr kurek 1/2 brokułu 1 średnia cebula 2 łyżki oleju kokosowego garść koperku garść rozmarynu garść oregano oliwa z oliwek płatki drożdżowe sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obieramy , kroimy w plastry, brokuł dzielimy na mniejsze różyczki . Oba warzywa gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. C ebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym(...)kurki. Całość posypujemy świeżymi ziołami: rozmaryn, oregano, pieprz, sól i koperek oraz polewamy oliwą z oliwek. Zapiekamy przez 30 min w 180 st. Przed podaniem posypujemy płatkami drożdżowymi
Łycha smakówBardzo lubię drożdżowe wypieki. Ostatnio przygotowując grilla ze znajomymi zrobiłam takie chlebki drożdżowe z dodatkami. Bardzo każdemu smakowały. Może warto czasami upiec pieczywo na grilla w domu aniżeli częstować gości tym kupnym. Możliwości na to aby zrobić coś ciekawego jest naprawdę wiele. Składniki 1 0 g drożdży 200 ml wody 350g mąki 5 suszonych pomidorów z zalewy 1 łyżka suszonego
Delusional Trineziemniaczane z młodych ziemniaków autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Młoda kapusta zasmażana autorka: Marta | blog: Codzienne gotowanie Risotto z zielonymi szparagami autorka: Marta | blog: Codzienne gotowanie leniwe drożdżowe z truskawką i kruszonką... autorka: w mojej kuchni lubię.. | blog: W Mojej Kuchni Lubię Ugotować Coś Smacznego... Polenta - włoska potrawa z kaszy - przepis podstawowy autorka: Wyraczynka | blog: Kuchnia(...)blog: Kosą po patelni Kotlety mielone autor: kosapopatelni | blog: Kosą po patelni Owoce pod kruszonką autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Wiśnie w spyrytusie autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Chleb drożdżowy bez wyrabiania autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Smalec smak dzieciństwa autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Sałatka z kapusty na zimę autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Śląski galert autorka: katarzynazielinska29 | blog
Codzienna kuchnia niecodziennachociaż odradza się spożywania mleka zwłaszcza przed pasteryzacją, na surowo. Jednak takie mleko piliśmy w dzieciństwie, jako dzieci rolników, którzy żyli ze sprzedaży krów, mleka i upraw ziemi. Połączenie drożdżowych jagodzianek z mlekiem, to smak mojego dzieciństwa. Pachnie beztroską i latem, a smakuje zawsze wybornie. Chociaż, szczerze? Świeże mleko czasem i na wsi w dzisiejszych czasach jest ciężko kupić. Dlatego(...)bardziej doceniam jego smak. Wracając do samego ciasta. Naprawdę bardzo polecam przepis na ten drożdżowy wypiek, bo odkąd pierwszy raz go upiekłam, wracam do niego często. Za każdym, za KAŻDYM razem wychodzi, zawsze jest wilgotny i nie staje się suchy nawet na następny dzień. Po prostu jest rewelacyjny. Pozwalam sobie na większe ilości składników, bo wiem, że nawet jeżeli
Poezja Smaków - blog kulinarnyDoczekałam się wreszcie w tym roku na moje ukochane jagody! Sezon zaczynam od najprostszej i najsmaczniejszej pozycji: drożdżowego ciacha z jagodami i kruszonką. No uwielbiam po prostu :) Nie wierzę w zasadę o nie jedzeniu ciepłego drożdżowego, takie zdecydowanie lubię najbardziej, ale w sumie na drugi dzień też jest dobre – o ile tak długo zostanie ;) Składniki na ciasto: 3 szklanki
CiastkozercyDrożdżowe ślimaczki przekładane truskawkow ą konfitur ą s ą idealnym pomysłem na weekendowe, rodzinne śniadanie. Ciasto drożdżowe jest bardzo delikatne, puszyste, pachnące, z wyraźną nuta cytryny a nadzienie z konfitury rozpływa sie w ustach. Ślimaczki przetestowałam na grupie przedszkolaków, którzy walczyli o każd ą bułeczkę i o każdy
La grande e la piccola cuocaMłoda kapusta z twarogiem zawinięta w mięciutkie ciasto drożdżowe, tworząc rulon przypominający krokieta. Kształt ułatwia konsumpcję, bo taka drożdżówka dobrze leży w dłoni, dlatego idealnie sprawdzi się na wycieczkach, wyjazdach i piknikach. To jest mój optymalny wybór z margaryną Optima Omega 3, dzięki której powstały krokieciki :) CIASTO DROŻDŻOWE: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 25 g świeżych drożdży szczypta
https:KKuchniaMniamjasnej mąki pszennej i żytniej w stosunku 60%/40%. Używamy tu dwóch osobno przygotowanych zaczynów: żytniego na zakwaszonej mące i pszennego na drożdżach, tzw "podmłody". Podmłoda to rodzaj zaczynu drożdżowego, którego zadaniem jest: -rozmnażanie drożdży, -nagromadzenie dużych ilości substancji smakowo-zapachowych produkowanych przez drożdże, -uplastycznienie (rozmiękczenie) mocnego glutenu i poprawienie wydajności ciasta. Chleb piekłem dokładnie wg receptury podanej na blogu(...)upieczeniu po ostygnięciu bochenka na skórce pojawiły się charakterystyczne pęknięcia Przepis podaję za Adamem Piekarzem: 1 faza podmłoda i kwas nastawione jednocześnie (oczywiście osobno): podmłoda czyli rozczyn drożdżowy 80 ml woda o temp 24-26oC 10 g drożdże świeże lub 3 g drożdże suche 100 g mąka pszenna typ 750 drożdże starannie rozprowadzamy w wodzie , dodajemy
Przepisy na domowy ser i chleb