Dzień Zaduszny zapraszam Was na błyskawiczne bułeczki drożdżowe i spacer po cmentarzu Melaten. Wszystkich Świętych jest dla mnie szczególnym Świętem, bardzo nastrojowym, pełnym nostalgii i wspomnień. Kojarzy mi się z dzieciństwem, rodzinnymi spotkaniami, zadumą, zapachem świeczek, lejącego się wosku i jesiennych liści. Jak wiele byśmy dali, żeby choć na chwilę spotkać się z tymi
dolcevitainmykitchenfamily:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na dużą blachę: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 30 g drożdży 150 ml mleka 80 g cukru 100 g masła 2 jajka szczypta soli 1 cukier waniliowy Nadzienie jabłkowe: 2 kg jabłek(...)łyżka bułki tartej Kruszonka: 100 g masła 100 g cukru 180 g mąki pszennej Kruszonka: Podane składniki zagnieść ze sobą na kruszonkę i włożyć do lodówki. Ciasto drożdżowe: Przygotować zaczyn: mleko podgrzać w rondelku. Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do podwojenia objętości. Masło rozpuścić. Do miski przesiać
My simple kitchenczasu jest mało. Jeśli spodziewacie się gości, możecie śmiało podać ten makaron, bo prezentuje się okazale. W piątek planujemy coś bardziej w stylu slow cooking, czyli pierogi z ciasta drożdżowego z wędzoną rybą i nadzieniem warzywnym. Danie niecodzienne, bardzo sycące i pyszne. Całe menu wygląda tak: Poniedziałek: BUDDHA BOWL. MISKA BOSKICH SMAKÓW I ZDROWIA Do misy Buddy możesz wrzucić wszystko(...)maślanym sosie. Piątek: PIECZONE PIEROGI Z PSTRĄGIEM Zupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli tworzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem. Pieczone pierogi z pstrągiem – będziecie zaskoczeni, jak wspaniale smakują. Artykuł Menu na tydzień: 4 szybkie dania i jedno w stylu wolnym pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzmnie weekend to nie czas na leniuchowanie, a pieczenie. W piątkowy wieczór zamiast imprezować wolę ugniatać ciasto drożdżowe i rozpieszczać się aromatem przypraw, które unoszą się w domu podczas pieczenia. Dziś naszła mnie ochota na bułeczki, ale takie na bogato... z cynamonem, miodem, serem i jabłkami. Wszystko na raz smakuje lepiej niż osobno - gwarantuję! Bułeczki są pełnoziarniste i upieczone(...)miękkie, a otacza je chrupiąca skórka. Czy wyobrażacie sobie smaczniejszy sobotni poranek? 😉 Bułki można przygotować także tylko z mąki pszennej, będą równie smaczne. Zamiast oleju możecie użyć masła, ciasto drożdżowe będzie delikatniejsze i cudownie maślane, ale nie jest to konieczne. Bułeczki cynamonowo-miodowe: 250ml mleka 80ml oleju słonecznikowego lub kokosowego (można także użyć rozpuszczonego masła) 100g miodu 250g mąki pszennej
Cooking MonsterCiasto marchewkowe jest puszyste, wilgotne i ma bardzo pyszny smak. Wiele osób uważa, że przygotowania ciasta z marchewki jest niemożliwe, a wręcz ciasto takie będzie niejadalne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!drugie śniadanie polecam pyszne, mięciutkie, aromatyczne bułeczki drożdżowe ze szpinakiem, twarogiem i serem Składniki: Ciasto: – 2 szklanki mąki pszennej, – 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej, – 1 szklanka ciepłej wody, – 25g drożdży (świeżych), – 1 łyżka soli, – 1/2 łyżeczki cukru, – 1/3 szklanki oleju, – 1 jajko Nadzienie wg uznania. Ja wymieszałam szpinak z twarogiem półtłustym(...)układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25 minut. Artykuł Bułeczki drożdżowe ze szpinakiem pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki ArmineDynia po raz kolejny tym razem w gofrach na wytrawnie. Dzięki płatkom drożdżowym nieaktywnym gofry nabierają wyśmienitego smaku! Składniki: 2 jaja 1/2 szklanki puree z dyni 3 łyżki mąki żytniej 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych szczypta proszku do pieczenia przyprawy: sól, pieprz czarny, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, papryka słodka 1 łyżka pestek dyni Sposób przygotowania: W misce umieszczamy
Truskawkowa Fiestailość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, rozpuszczone masło, mąkę i szczyptę soli, wyrobić na jednolite gładkie i lśniące drożdżowe ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją
Szalona Kuchnia EwelinyStrasznie się cieszę, że przygotowane ostatnio dla Was bezglutenowe bułeczki zrobiły taką furorę! Dziś dla fanów drożdżowych wypieków mam dziś fantastyczne puszyste drożdżowe bezglutenowe chałki. Pachnące cynamonem , bo to cynamon właśnie najbardziej chyba kojarzy się z jesiennymi wypiekami. Są niesamowicie puszyste delikatne, a swoim smakiem i konsystencją bardzo, ale to bardzo przypominają tradycyjne wypieki z glutenem. Do ich przygotowania użyłam
Ostra na Słodkowytrawnie! Składniki: 2 jaja 200g puree z dyni 3 łyżki mąki żytniej przyprawy: pieprz czarny, czosnek granulowany, sól, papryka słodka, curry, szczypta proszku do pieczenia 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych 1 łyżka pestek dyni olej do smażenia Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jaja, dodajemy mąkę, puree z dyni oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni(...)olejem. Po usmażeniu placuszki posypujemy płatkami drożdżowymi nieaktywnymi oraz pestkami dyni. Smacznego
Truskawkowa FiestaJestem ogromną fanką ciasta drożdżowego - pulchnego, z kruszonką, najlepiej w wersji mojej Babci. Sama jednak bardzo lubię eksperymentować z wypiekami, dlatego właśnie powstała ta miodowa wersja tego klasyku. Bez dodatku masła, bez cukru, bez kruszonki, ale za to z pulchniutką serowo-miodową pierzynką, w której zatopione są śliwki podsypane cynamonem. Pyszności! Ciasto drożdżowe: 500 g dobrej jakości mąki tortowej
Cooking Monstermasa z orzechów nerkowca będzie dla was strzałem w dziesiątkę. pulpa po przygotowaniu mleka z orzechów nerkowca (100 g orzechów zblendowanych z wodą i odcedzonych) 2 łyżeczki płatków drożdżowych 3 łyżki zalewy z ogórków kiszonych sól i pierz do smaku szczypiorek Orzechy nerkowca namaczamy przez noc, a następnie blendujemy dodając 3 szklanki wody. Następnie płyn kilka razy przecedzamy przez gęste(...)sito (tak otrzymamy pożywne mleko z orzechów nerkowca ). Pulpę, która pozostanie na sicie mieszamy z 2 łyżeczkami płatków drożdżowych i 3 łyżkami zalewy z ogórków kiszonych. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy. Gotowe
Dieta bez mlekaPieczone warzywa bardzo uwielbiam. Zapiekanka z cukinią oraz z płatkami drożdżowymi jest przepyszna! Składniki: 2 jaja 3 łyżki mąki żytniej 1 łyżka płatków drożdżowych przyprawy: pieprz czarny, czosnek granulowany, jarzynka bez soli, kebab-gyros szczypta proszku do pieczenia 1 mała cukinia Sposób przygotowania: Cukinię myjemy, obieramy, ścieramy na tartce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na 5-10 minut
Truskawkowa Fiestateż obowiązkowy wypiek w sezonie? Ja piekę drożdżowe ze śliwkami co najmniej kilka razy w sezonie. Do tego kubek mleka, kawa lub herbata w zależności co kto lubi. Najlepsza drożdżówka jest w tym samym dniu i nie może zabraknąć chrupiącej kruszonki. Składniki: Ciasto drożdżowe: 35 g świeżych drożdży 250 ml mleka 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru
Ala piecze i gotujechyba najprostszy przepis na ciasto drożdżowe, jaki istnieje. I przy okazji idealny sposób, na to by na śniadanie, w szybki sposób cieszyć się gorącą drożdżówką :) 42 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru trzcinowego 3 jajka 0/5 szklanki oleju rzepakowego szklanka mleka 0/5 kg mąki łyżeczka konfitury ze skórek pomarańczy (lub skórka starta z całej sparzonej pomarańczy) szczypta soli 0/5 szklanki(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy owocami i wstawiamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy temperaturę 180 stopni i pieczemy 40-45 minut (do suchego patyczka). Smacznego :) Artykuł Nocne ciasto drożdżowe z owocami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blog