Brzózy Królewskiej - kuchnia podkarpacka Brzóza Królewska to niewielka miejscowość położona niedaleko Leżajska, na północy województwa podkarpackiego. Specjalnością tego regionu jest pieróg jaglany, zwany też brzózańskim jaglakiem. Jest to tradycyjny drożdżowy wypiek, w którym pomiędzy cieniutkimi warstwami drożdżowego ciasta znajduje się zwarty farsz z ugotowanej kaszy jaglanej, wymieszanej z białym serem. Pieróg jest lekko słony, ale i słodki. Słodycz ta wynika
Trzeci talerzlubię najbardziej. Do zrobienia tych bułeczek zainspirowała mnie moja znajoma, która podobne cuda tworzy za pomocą Thermomixa. Niestety nie posiadam takiego cudotwórczego urządzenia, nie uniemożliwia mi to jednak upieczenia drożdżowych bułek orkiszowych. Może wymagają nieco więcej wysiłku, ale dla bliskich warty jest każdy wysiłek. DROŻDŻOWE BUŁKI ORKISZOWE (8 bułek) Składniki 2,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej + mąka do podsypywania
W kuchni Karmel-itkipozostaje mi grzać się w cieple piekarnika i słońca zza szyby. W takiej atmosferze odczytałam zaproszenie do wrześniowej Piekarni Amber, no to się ucieszyłam bardzo bo wypieki na wodach drożdżowych nie są mi obce, więcej uwielbiam je. Te typowe dla Szwajcarii bułki sprzedawane są w dwu lub czteropakach i każdy Szwajcar je zna. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniełyżeczka margaryny szklanka gorącej, ale nie wrzącej wody Na sam początek mieszam całość łyżką, następnie składniki łączę dłońmi. Z tego przepisu wychodzi ok.40 pierogów. Zajrzyj również tu: 1. Drożdżowa babka cytrynowa 2. Drożdżowe bułeczki z czekoladą 3. Placuszki jajeczne - idealne na śniadanie
My World by Dagmara RekMieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia , na około 30 minut . Do maszyny do chleba ( jak już niejednokrotnie pisałam , używam jej do wyrabiania ciasta – zapasowe rączki ) , wlewamy oliwę , wyrośnięty zaczyn drożdżowy , oba typy mąki , letnią wodę , sól . Wsypujemy wszystkie zioła , czosnek , parmezan i pomidory . Na pewno nie będzie ich za dużo , ciasto mocno łagodzi ich smaki . Wyrabiamy na gładką masę . Ciasto musi(...)Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia , na około 30 minut . Do maszyny do chleba ( jak już niejednokrotnie pisałam , używam jej do wyrabiania ciasta – zapasowe rączki ) , wlewamy olej , wyrośnięty zaczyn drożdżowy , oba typy mąki , letnią wodę , sól i wyrabiamy na gładką masę . Ciasto musi być zwarte , ale sprężyste . Przekładamy je do miski wysypanej mąką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia
Ogrodnik w podróżydrożdżówki! Przepadam za jabłkami! Cynamonowe bułeczki to typowe szwedzkie wypieki . Dzisiaj upiekłam je ze smażonym jabłkiem. Jabłka i cynamon to aromatyczna kombinacja. Pachniało w całym domu. Mam sentyment do drożdżowych wypieków. Bardzo je lubię, bo są delikatnie słodkie. Pamiętam drożdżówki na podwieczorek będąc któregoś roku na kolonii. Jednak domowe drożdżówki są najlepsze! Cynamonowe bułeczki z jabłkiem 16 sztuk Składniki
codojedzeniaBułeczki cynamonowe można już przez jakiś czas spotkać praktycznie w każdej cukierni. Ostatnio postanowiłam je zrobić. Muszę przyznać, że ciasto drożdżowe wyszło idealne, takie jak robiła moja babcia ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Słodkie bułeczki cynamonowe składniki: 35 dag drożdży 4 - 5 szklanek mąki 150 g cukru 80 g masła 2 jajka 1 szklanka + 3 łyżki mleka 1/2 szklanki cukru szczypta soli(...)resztę cukru i jajka. Mieszamy łyżką, dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Jeżeli trzeba należy dodać trochę ciepłego mleka lub mąki w zależności od tego jakie będzie ciasto. Gotowe ciasto drożdżowe powinno odchodzić od ręki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowujemy na długi prostokąt szerokości około 15 cm. brązowy cukier łączymy z cynamonem i posypujemy grubo i równo ciasto, zwijamy w rulon
Delusional Trinecebula średniej wielkości 2 łyżki pasty pomidorowej lub koncentratu 2 średnie cukinie 0,5 kalafiora (ok. 400 g) 1 jajko kilka łyżek gęstego mleka kokosowego 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych 2 łyżki mielonych migdałów do posypania wierzchu sól, pieprz i inne przyprawy do smaku Sposób przygotowania Cukinię kroimy na wąskie wstążki (niczym tagliatelle) lub kroimy spiralizerem na spaghetti. Posypujemy solą(...)trzymamy jeszcze przez chwilę na ogniu, po czym odstawiamy i dajemy ostygnąć. Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i jeszcze ciepłego miksujemy z mlekiem kokosowym i płatkami drożdżowymi. Doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy surowe jajko i miksujemy dokładnie aż powstanie jednorodna masa. W tym momencie wszystkie elementy naszej układanki- zapiekanki są gotowe. Piekarnik nagrzewamy
Modern Cave Girldania cieszą się w naszym domu dużą popularnością. Szczególną miłością darzy je moja córcia, a nawet mąż takim obiadem nie pogardzi. Na blogu jest już przepis na znane racuchy drożdżowe , ale tym razem powstała wersja z jabłkami. Przepisów na pyszne racuszki nigdy dość, więc pomimo, że różnią się tylko dodatkiem jabłek, postanowiłam taki wpis umieścić. Na blogu znajduje się już(...)jeden przepis na drożdżowe racuszki z jabłkami , który różni się proporcjami składników a ciasto jest luźniejszej konsystencji, idealnej do plastrów jabłek w cieście. Obie wersje są bardzo smaczne! Polecam serdecznie :) Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży szczypta soli 2 łyżki cukru 1,5 szklanki letniego mleka 1 jajko 6 mniejszych jabłek Przygotowanie: Mąkę przesiać do dużej miski
Kocham..lubię..gotuję..większej mierze na wsi. Najpierw pierwsze sześć lat swojego życia, potem każde wakacje, weekendy, ferie..Najpiękniejsze wspomnienia związane z kochana Babcią i jej prosta , a jak smaczną kuchnią. Drożdżowe racuchy miały moc ściągania z najlepszej zabawy. Kiedy tylko w powietrzu unosił się zapach drożdżowego smażonego ciasta zaraz byłam obok. Każdy racuch o innym kształcie, każdy obficie posypany cukrem pudrem
Z Majeczką w kuchniCiasto jogurtowe to jest mój absolutny hit. Wszyscy zawsze myślą, że to drożdżowe – jest puszyste, mięciutkie i świetnie trzyma dużo owoców i kruszonki. Od drożdżowego różni się tylko jednym: czasem przygotowania! Na Ciastkożercach pojawiło się już kiedyś z rabarbarem . Jedyne zastrzeżenie jakie mam do tej rabarbarowej wersji to wielkość blaszki. Bo wiecie, prawda jest taka, że ja szanuję ciasta
CiastkozercyPyszna i łatwa w przygotowaniu pizza na drożdżowym cieście, z cieniutkimi plastrami boczku i cukinii. Z pełnym smaku, domowym - ekspresowym sosem pomidorowym i białą mozzarellą. Dzięki długiemu wyrastaniu, ciasto jest lekkie i delikatne, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. SKŁADNIKI / NA 1 PIZZĘ 35 cm. CIASTO 250 g mąki 150 ml cletniej wody 1 łyżka cukru(...)letniej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy sól, oliwę i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek dzieży (około 10 minut). Skrapiamy odrobiną oliwy i zagarniając ciasto pod spód formujemy kulę. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w misce na 1-2 godziny
cool and mintywywodzi się już z Chin. Aby zatem nie zastanawiać się zbytnio, uznam to bardzo ogólnie (i pewnie trąci ignorancją), że to azjatyckie wydanie niedzielnego, polskiego rosołu. Wykorzystałam też płatki drożdżowe nieaktywne, które wzmacniają smak potraw. Można je pominąć w przepisie. Zamiast natki pietruszki można wykorzystać nać kolendry. Ja jej nie używam, ponieważ nie lubię jej smaku. Podobno świat dzieli się(...)kolendry i często ich używam. 4 porcje: Zupa: 1/2 białej, większej cebuli 1 noga indycza lub mięsa z ud indyka 1-2 łyżki miso, wedle upodobania 1 łyżeczka płatków drożdżowych (można też pominąć) 2 łyżki natki pietruszki ok. 1 cm korzenia imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1-2 suszone grzyby 1 łyżeczka soli Dodatki do zupy: 4 mini cukinie
Kucharzycamusi posiadać specjalny certyfikat, którym odznaczone jest zaledwie kilka piekarni. U mnie to wersja domowa – takie wyjątkowe smaki warto promować, nie tylko przy okazji wizyty w Lublinie. Placek drożdżowy z nadzieniem z cebuli i maku może się wydawać nietypowy, ale jest to zdecydowanie przemyślane połączenie. Zamiast kupować bułkę pizzową spróbujcie koniecznie cebulaków. Cebularze smakują najlepiej gorące np. posmarowane masłem(...)się rozpuszczą i odstawiamy do podwojenia objetości. Masło rozpuszczamy, mleko lekko podgrzewamy (powinno być lekko letnie – nie gorące). Do dużej miski wsypujemy mąkę (ja użyłam orkiszowej), wyrośnięty zaczyn drożdżowy, mleko, rozpuszczone masło oraz sól. Wyrabiamy na jednolite gładkie ciasto (ręcznie lub hakiem miksera). Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią w celu
Poezja smakuCiastka Kocie oczka - kuchnia podkarpacka Tradycyjne podkarpackie wypieki najczęściej charakteryzuje prostota składników, a jednocześnie doskonały, zrównoważony smak. Do tego typu słodkości poza różnego rodzaju nadziewanymi bułkami drożdżowymi, przekładanymi plackami amoniakowymi, czy miodowymi, z pewnością należą kruche ciasteczka. Małe, niepozorne, a jednak lubiane przez wszystkich – zwykle są tanie i proste w przygotowaniu. W naszym regionie kruche ciasteczka zazwyczaj przygotowywano z posypką(...)posypką, delikatniejsze i kruche. Na Podkarpaciu kruche ciastka zazwyczaj przygotowywano z dodatkiem amoniaku. Jednakże wśród wielu domowych przepisów nie brakuje również receptur na ciastka z ciasta krucho drożdżowego. Z takiego właśnie ciasta gospodynie ze wsi Dębów koło Przeworska przygotowują ciasteczka Kocie oczka. Swoją nazwę ciastka te zawdzięczają niewielkiemu rozmiarowi i formie – małe kółeczka z dziurką, przez którą widać ciemną marmoladę
Trzeci talerz