drożdżowe - 16813 przepisów (strona:295/1121)

Ciasto jogurtowe 196

Ciasto jogurtowe to jest mój absolutny hit. Wszyscy zawsze myślą, że to drożdżowe – jest puszyste, mięciutkie i świetnie trzyma dużo owoców i kruszonki. Od drożdżowego różni się tylko jednym: czasem przygotowania! Na Ciastkożercach pojawiło się już kiedyś z rabarbarem . Jedyne zastrzeżenie jakie mam do tej rabarbarowej wersji to wielkość blaszki. Bo wiecie, prawda jest taka, że ja szanuję ciasta

Ciastkozercy
PIZZA Z BOCZKIEM I CUKINIĄ 215

Pyszna i łatwa w przygotowaniu pizza na drożdżowym cieście, z cieniutkimi plastrami boczku i cukinii. Z pełnym smaku, domowym - ekspresowym sosem pomidorowym i białą mozzarellą.   Dzięki długiemu wyrastaniu, ciasto jest lekkie i delikatne, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. SKŁADNIKI / NA 1 PIZZĘ 35 cm. CIASTO 250 g mąki  150 ml cletniej wody 1 łyżka cukru(...)letniej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy sól, oliwę i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek dzieży (około 10 minut). Skrapiamy odrobiną oliwy i zagarniając ciasto pod spód formujemy kulę. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w misce na 1-2 godziny

cool and minty
Ramen z klopsikami 155

wywodzi się już z Chin. Aby zatem nie zastanawiać się zbytnio, uznam to bardzo ogólnie (i pewnie trąci ignorancją), że to azjatyckie wydanie niedzielnego, polskiego rosołu. Wykorzystałam też płatki drożdżowe nieaktywne, które wzmacniają smak potraw. Można je pominąć w przepisie. Zamiast natki pietruszki można wykorzystać nać kolendry. Ja jej nie używam, ponieważ nie lubię jej smaku. Podobno świat dzieli się(...)kolendry i często ich używam. 4 porcje: Zupa: 1/2 białej, większej cebuli 1 noga indycza lub mięsa z ud indyka 1-2 łyżki miso, wedle upodobania 1 łyżeczka płatków drożdżowych (można też pominąć) 2 łyżki natki pietruszki ok. 1 cm korzenia imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1-2 suszone grzyby 1 łyżeczka soli Dodatki do zupy: 4 mini cukinie

Kucharzyca
Cebularze z makiem 339

musi posiadać specjalny certyfikat, którym odznaczone jest zaledwie kilka piekarni. U mnie to wersja domowa – takie wyjątkowe smaki warto promować, nie tylko przy okazji wizyty w Lublinie. Placek drożdżowy z nadzieniem z cebuli i maku może się wydawać nietypowy, ale jest to zdecydowanie przemyślane połączenie. Zamiast kupować bułkę pizzową spróbujcie koniecznie cebulaków. Cebularze smakują najlepiej gorące np. posmarowane masłem(...)się rozpuszczą i odstawiamy do podwojenia objetości. Masło rozpuszczamy, mleko lekko podgrzewamy (powinno być lekko letnie – nie gorące). Do dużej miski wsypujemy mąkę (ja użyłam orkiszowej), wyrośnięty zaczyn drożdżowy, mleko, rozpuszczone masło oraz sól. Wyrabiamy na jednolite gładkie ciasto (ręcznie lub hakiem miksera). Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią w celu

Poezja smaku
Ciastka Kocie oczka – kuchnia podkarpacka 227

Ciastka Kocie oczka - kuchnia podkarpacka Tradycyjne podkarpackie wypieki najczęściej charakteryzuje prostota składników, a jednocześnie doskonały, zrównoważony smak. Do tego typu słodkości poza różnego rodzaju nadziewanymi bułkami drożdżowymi, przekładanymi plackami amoniakowymi, czy miodowymi, z pewnością należą kruche ciasteczka. Małe, niepozorne, a jednak lubiane przez wszystkich – zwykle są tanie i proste w przygotowaniu. W naszym regionie kruche ciasteczka zazwyczaj przygotowywano z posypką(...)posypką, delikatniejsze i kruche. Na Podkarpaciu kruche ciastka zazwyczaj przygotowywano z dodatkiem amoniaku. Jednakże wśród wielu domowych przepisów nie brakuje również receptur na ciastka z ciasta krucho drożdżowego. Z takiego właśnie ciasta gospodynie ze wsi Dębów koło Przeworska przygotowują ciasteczka Kocie oczka. Swoją nazwę ciastka te zawdzięczają niewielkiemu rozmiarowi i formie – małe kółeczka z dziurką, przez którą widać ciemną marmoladę

Trzeci talerz
Sernik oreo z borówkami i malinami 216

stężałej masie serowej i zalać tężejącą galaretką. Cisto wstawić do lodówki, aby całkowicie zastygło. Sernik oreo z borówkami i malinami Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką Drożdżowe jagodzianki z kruszonką Pudding chia z musem z mango i kiwi Artykuł Sernik oreo z borówkami i malinami pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Domowe bułeczki 151

Dobre i naturalne pieczywo to podstawa każdego śniadania. Dlatego dziś pokażę Wam przepis na pyszne, pachnące, domowe bułeczki. Jest to zarazem pierwszy przepis z wykorzystaniem uniwersalnego ciasta drożdżowego, który znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/ . Lista zakupów: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła, by nie parzyć po włożeniu do niej(...)mniej więcej 12 minut, do lekkiego zarumienienia się skórki. Gotowe bułki odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest jednym z przepisów z wykorzystaniem uniwersalnego ciasta drożdżowego. Jeden przepis, wiele zastosowań! Po drugie: bułeczki to podstawa. Każdy lubi bułki. A świeże, domowe, pachnące… No poezja. Idealne na przyjazd gości. Po trzecie: jest przejrzysty. Bez spulchniaczy i polepszaczy

Proste-przepisy.pl
Wspaniała domowa pizza 110

placówki gastronomicznej. Jedzą ją niemal wszyscy, ale w domowych warunkach dobra wychodzi ledwie garstce. Proszę Państwa, królowa jest tylko jedna. Czapki z głów, oto pizza! Przepis wykorzystuje uniwersalne ciasto drożdżowe, które znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/ . Lista zakupów: Ciasto z uniwersalnego przepisu: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła(...)zarumieni – pizza jest gotowa. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest pizzą. Komentarz jest zbędny, pizza to pizza. Po drugie: jest jednym z przepisów z wykorzystaniem uniwersalnego ciasta drożdżowego. I to moim ulubionym! Po trzecie: dodatki nie mają znaczenia. Tak naprawdę powyższy przepis można konfigurować na setki sposobów. Podmieniać sos na śmietanowy, ziołowy lub używać samej oliwy, kombinować

Proste-przepisy.pl
Calzone 166

genialny pomysł na Food Truck, a także na drugie śniadanie do szkoły i pracy – Calzone, po pokrojeniu na mniejsze części, je się wygodnie jak kanapkę. Przepis wykorzystuje uniwersalne ciasto drożdżowe, które znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/ . Lista zakupów: Ciasto z uniwersalnego przepisu: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła(...)pierwsze: jest ciekawą, niestandardową wersją pizzy. Ile razy w życiu jedliście pizzę? A calzone? Ano, właśnie. Spróbujcie, bo warto! Po drugie: jest kolejnym przepisem z wykorzystaniem uniwersalnego ciasta drożdżowego. Geniusz tkwi w prostocie! Po trzecie: dodatki nie mają znaczenia. Podobnie jak w przypadku pizzy – powyższy przepis ma nieskończoną ilość możliwości konfiguracji. Mięso, owoce, warzywa, różne sosy – kombinowanie pozostawiam już

Proste-przepisy.pl
Stromboli 176

lodówce hula wiatr? A może zwyczajnie macie ochotę na włoskie jedzenie, ale pizza się Wam chwilowo znudziła? Stromboli to coś w sam raz dla Was! Przepis wykorzystuje uniwersalne ciasto drożdżowe, które znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/ . Lista zakupów: Ciasto z uniwersalnego przepisu: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła(...)mniejsze części, pogłębiając nacięcia, które zrobiliśmy przed pieczeniem. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest wykonany z mojego ulubionego, uniwersalnego ciasta. To kolejny przykład wykorzystania uniwersalnego ciasta drożdżowego. A mam ich w zanadrzu jeszcze co najmniej kilka! Dajcie znać w komentarzach: czy podobają się Wam te przepisy, oraz – przede wszystkim – czy wypróbowaliście któreś z nich w domu? Po drugie

Proste-przepisy.pl
Domowe pity 143

może kawałki kurczaka à la gyros? Marchewka z groszkiem? Surówka? Papryka? Sos pikantny? Wszystkiego tego możecie użyć wraz z moją dzisiejszą propozycją – domowymi pitami! Przepis wykorzystuje uniwersalne ciasto drożdżowe, które znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/ , oraz dietetyczny sos pikantny, na który przepis podawałem tutaj: http://proste-przepisy.pl/dietetyczny-sos-pikantny/ . Lista zakupów: Ciasto z uniwersalnego przepisu: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy(...)odebrało im to uroku. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest wykonany z mojego ulubionego, uniwersalnego ciasta. No i jak Wam się podoba kolejne zastosowanie mojego ciasta drożdżowego? Po drugie: świetnie nadaje się na wynos lub na imprezy. Jedzenie rękoma jest wygodne. Dlatego wszyscy tak uwielbiamy pizzę. Chlebki pita to świetne danie na imprezy, a także do zabrania

Proste-przepisy.pl
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania 119

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania w ostatnim czasie stało się moim ulubionym ciastem – jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do tego wyjątkowo pyszne i puszyste! Continue reading Ciasto drożdżowe bez wyrabiania at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl

PysiaGotuje.pl
Bostock - słodkie francuskie śniadanie 190

Bostock to nic innego jak nadawanie drugiego życia słodkim czerstwym drożdżówkom, chałkom czy plackom drożdżowym. Jeśli zostanie babka drożdżowa która nadal jest pyszna a już lekko sucha nadajcie jej drugie życie i zróbcie Bostock. Jeśli kupicie/upieczecie wielką chałkę której nie sposób zjeść na raz nadajcie jej drugie życie i zróbcie Bostock. Jeśli kupicie za dużo drożdżówek i nie zjecie

Moje Małe Czarowanie
Przepis na tradycyjne pączki drożdżowe 228

Przepis na tradycyjne pączki drożdżowe – miękkie, puszyste i wręcz rozpływające się w ustach! Ten przepis na pączki domowe to moim zdaniem jeden z najlepszych przepisów! Bez dużej ilości drożdży, a mimo to pączki pięknie wyrastają. Z poniższych The post Przepis na tradycyjne pączki drożdżowe appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Domowe wino z jeżyn 181

Jeśli używacie suszonych, to wystarczy je wymieszać w 100 ml wody o temperaturze pokojowej (20-27 stopni C.) przed przebieraniem jeżyn. Jeśli decydujecie się na szlachetne drożdże płynne, matkę drożdżową* trzeba przygotować 2 dni wcześniej. Pożywkę rozpuścić zgodnie z etykietą, czyli najczęściej w 100 ml przegotowanej wody o temperaturze, która nie przekracza 28 stopni C. Jeżyny przebrać (wiem, że można(...)wyparzonych butelek, zakorkować i odstawić stojące do ciemnego i chłodnego pomieszczenia. Gdy z korkami nic się nie będzie dziać przez 2 dni, można butelki przetrzymywać w pozycji leżącej. * Matkę drożdżową przygotowuje się, wlewając drożdże do soku owocowego (150 ml) rozcieńczonego wodą (100 ml) i dosypuje łyżeczkę cukru. Całość dobrze wymieszać w bezbarwnej, przezroczystej i szklanej butelce o pojemności

Weekendy w domu i ogrodzie