drożdżowe - 16813 przepisów (strona:294/1121)

BUŁECZKI PEŁNOZIARNISTE 155

Miękkie, lekkie, pełnoziarniste bułeczki drożdżowe. Zdrowsze niż tradycyjne bułki przygotowane wyłącznie ze zwykłej  białej mąki pszennej. Możecie przygotować je tylko z pełnoziarnistej mąki Typ 1850 (bułeczki będą cięższe i mniej wyrośnięte) lub użyć skomponowanej przez siebie mieszanki mąk pszennych.  Swoje bułeczki przygotowałam z mąki pszennej typ 450 i pełnoziarnistej typ 1850, w proporcji 1:1.  Dokładnie(...)Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut, do wyrośnięcia. Do dzieży miksera przesiewamy pozostałą mąkę. Dodajemy sól, wyrośnięte drożdże, mleko, olej i żółtko. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka, przez około 10 minut, aż ciasto zacznie odstawać od boków miski, będzie elastyczne, gładkie i lśniące.  Natłuszczonymi rękoma zagarniamy ciasto pod spód, formując kulę. Przykrywamy folią spożywczą

cool and minty
Cynamonowy drożdżowy chlebek z orzechami 129

Chlebek drożdżowy to nietypowy wypiek na świąteczny stół. Wzbogacony dużą ilością aromatycznego cynamonu i orzechów włoskich. Udał mi się ten chlebek. I to bardzo. Chrupiąca skórka i miękkie wnętrze i chrupiące orzechy. Chlebek upiekłam z użyciem orzechów włoskich, które otrzymałam od HELIO w ramach świątecznej współpracy. Słodkich wypieków Wam życzę :)   Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki

Izabelawkuchni
Ciasteczka na Święta - 35 przepisów 127

Rogaliki z powidłem i orzechami 22.  Wafle z masą mleczno - kakaową 23.  Wafel z masą kajmakową, powidłem śliwkowym i petitkami 24.  Pierniczki 25.  Rogaliki drożdżowe z nutellą 26.  Ciasteczka kajmakowe 27.  Kruche gwiazdeczki z białą czekoladą i dżemem 28.  Pieczone pierożki krucho - drożdżowe z marmoladą 29.  Kruche ciasteczka z żurawiną, gorzką czekoladą

kruche babeczki
Potrawy wigilijne z Podlasia i przepisy kuchni regionalnej 211

Kuchnia regionalna – cebularze lubelskie Wiele regionów Polski może poszczycić się pysznymi i prostymi przepisami. Tak, jak na Podlasiu flagową potrawą jest babka ziemniaczana, tak na Lubelszczyźnie cebularze lubelskie. To drożdżowe placki, które są niejako wizytówką tegoż regionu. W 2007 roku zostały wpisane na specjalną listę produktów tradycyjnych, a 7 lat później receptury zaczęła chronić Unia Europejska. Przepis pochodzi z przedwojennej(...)kuchni żydowskiej i jest niezwykle prosty. Cebularze przepis – wystarczy zagnieść placki drożdżowe, na których kładzie się parzoną cebulę z makiem, a następnie piecze. Farsz najlepiej zrobić dzień wcześniej, dzięki czemu cebula puści sok i połączy się idealnie ze smakiem maku. Tradycyjnie je się bez dodatków, ale można dodać do nich trochę boczku lub polać po upieczeniu keczupem

Słodkie okruszki
Drożdżowe wianuszki nadziane kiszoną kapustą z kurkami 127

Wianuszki z ciasta drożdżowego przygotowałam do którego dużą ilość koperku dodałam. Farsz z cebuli dymki, kapusty kiszonej zrobiłam w którym grzyby KURKI ukryłam. W cieście farsz w małe wianki  pozawijałam, i na ciepło z żurkiem podałam.  Składniki na 8 szt.: farsz: 2 cebule dymki, 250 rozdrobnionych kurek (poza sezonem mrożone), 300 g delikatnie odciśniętej kiszonej kapusty, 2 łyżki(...)łyżka masła, pieprz czarny mielony do smaku, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka mielonego kminku, sok z cytryny do skropienia (1/2 łyżeczki), ciasto: ok. 450 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków typ 550, 20 g świeżych drożdży, 1/2 płaska łyżeczka cukru, 2 jaja, 1 kopiasta łyżka miękkiego masła, 1 mała łyżeczka soli, 150 ml ciepłej wody, mąka do podsypania, ponadto

Moniki Smakołyki
Przepisy na Mikołajki – smaczne i wesołe 196

Makowiec z ciasta francuskiego Makowiec w kształcie choinki Piernik z choinką Piernik bananowy Piernik marchewkowy Ciasteczkowy kalendarz adwentowy Ciasteczka dla Mikołaja Kruche ciasteczka renifery Rudolfy Ślimaczki cynamonowe z ciasta drożdżowego Granola piernikowa Leniwe z cynamonem Sernik piernikowy Babeczki świąteczne – najłatwiejsze Piernikowe ciasto drożdżowe do odrywania Bułeczki do odrywania pomarańczowo – cynamonowe Piernikowe muffinki z żurawiną Drożdżówki piernikowe Gofry à la makowiec

Dorota Smakuje
Drożdżowe babeczki z kiełbasą i kapustą 207

grillowanej marzy, potem bigos, żurek tak tradycyjnie wspominamy, albo na myśli jajecznice na kiełbasie mamy. Ja jednak kiszoną kapustę z cebulką podsmażyłam, do niej kiełbasy, kminku dołożyłam, ciasto drożdżowe z curry, zieloną pietruszką przygotowałam, do którego duża ilość pieprzu dodałam i wszystkie składniki ze sobą zmieszałam. Takim ciastem z kiełbasą i kapustą foremki na babeczki wypełniłam, i na chwilę(...)ciasto: 30 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłej wody, 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego, 1 płaska łyżeczka curry, 3 łyżeczki suszonej natki pietruszki, 250 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków, 1/3 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli (do smaku), ponadto: 3   kiełbasy śląskie Morliny https://morliny.pl , 1 średniej wielkości biała cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, 150 g kiszonej kapusty

Moniki Smakołyki
Strucla z orzechami 135

orzechami włoskimi. Masa nie wyjdzie nam za mokra za to aromatyczna, ciasto elegancko się wyrabia i formuje a do tego nie jest za suche, co często też bywa zmorą drożdżowych wypieków. taka strucla z orzechami na pewno podbije podniebienia waszych współbiesiadników;) Jeśli z jakiegoś względu nie jadacie maku, bo za ciężki, bo nie smakuje wam albo macie po prostu uczulenie

Mieszam w Garnku
Kostka rosołowa warzywna 120

taką przyprawą można śmiało przechowywać w lodówce przez dłuższy czas. 50 g par­me­za­nu, po­kro­jo­ne­go na ka­wał­ki[ dałam płatki drożdżowe] 200 g se­le­ra na­cio­we­go 250 g mar­chew(...)pokry­wę na­czy­nia mik­su­ją­ce­go za­miast miar­ki po­sta­wić ko­szy­czek. Zdjąć ko­szy­czek, do­dać parmezan [płatki drożdżowe] , za­ło­żyć miar­kę, zmik­so­wać 1 min/obr. 10 . Przełożyć do sło­iczków, zakręcić, po­zo­sta­wić do osty­gnię­cia. Po ostudzeniu, przechowywać w lodówce

Moje domowe kucharzenie
Dyniowe gofry z pietruszkowym pesto i pstrągiem łososiowym 91

natłuszczenia patelni pesto pietruszkowe: natka pietruszki skórka starta z połowy cytryny sok z połowy cytryny 40 ml oliwy 2 małe ząbki czosnku łyżka prażonego, solonego słonecznika łyżka płatków drożdżowych sól do smaku dodatkowo: opakowanie pstrąga łososiowego SuperFish plasterki cytryny Składniki na gofry mieszamy na gładką masę. Gofrownicę natłuszczamy cienką warstwą oleju. W nagrzanej gofrownicy pieczemy gofry (czas pieczenia zależy(...)minuty). Przygotowujemy pesto. Natkę myjemy i wkładamy do blendera. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, słonecznik, skórkę, sok z cytryny i zalewamy oliwą. Dokładnie miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i płatkami drożdżowymi. Na każdym gofrze rozsmarowujemy łyżeczkę pesto. Na wierzchu układamy plasterek pstrąga łososiowego SuperFish i plasterek cytryny. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z SuperFish. Artykuł Dyniowe gofry z pietruszkowym pesto

Mienta blog
Szybki makaron z jarmużem i indykiem 106

kształcie) upieczone mięso z piersi indyka ( lub jakiekolwiek inne: pozostałości z rosołu, wędlina itp) 100 g jarmużu czerwona papryka pomidorki koktajlowe 2 łyżki śmietany kokosowej (lub zwykłej) ewentualnie: płatki drożdżowe sól, pieprz oliwa Sposób wykonania: Jeśli masz makaron, który został Ci z dnia poprzedniego możesz śmiało go użyć, jeśli nie to ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu(...)przesmażaj przez ok. 5 minut. Na koniec dodaj śmietanę kokosową lub zwykła, przepraw solą i pieprzem i podsmażaj jeszcze przez 2 minuty. Gotowe danie przełóż na talerz, posyp płatkami drożdżowymi. Smacznego Artykuł Szybki makaron z jarmużem i indykiem pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Rogaliki drożdżowe 2508

Zobacz jak zrobić najlepsze rogaliki drożdżowe . To moje ulubione rogaliki z marmoladą, które piekę na drożdżach świeżych lub suszonych. Rogaliki można po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.  - najlepszy przepis na rogaliki drożdżowe - można je zrobić z dowolnym słodkim nadzieniem - dużo porad oraz zdjęcia szykowania krok po kroku

AniaGotuje.pl

Proponowane wyszukiwania