drożdżowe - 16813 przepisów (strona:294/1121)

Ptasie gniazdka 139

Ptasie gniazdka to pyszne drożdżowe buleczki, które zrobią zrobią furorę na każdym przyjęciu. A szczególnie pięknie wygladają na wielkanocnym stole. Można podać je na śniadanie, imprezę, grilla, jako dodatek do zup i dań warzywnych. Bułeczki są malutkie, takie na jednego zęba i szybko znikają z talerza. Na przekrojone bułeczki można położyć pomidora, plaster jajka lub ogórka

dolcevitainmykitchen
Pączki z nadzieniem wieloowocowym 114

się). Do dużej miski wsypujemy resztę mąki, szczyptę soli, dodajemy żółtka jaj, 50 g roztopionego i masła oraz resztę cukru. Wlewamy też resztę ciepłego mleka i dodajemy nasz drożdżowy zaczyn. Dodajemy też spirytus (można pominąć, ale ten dodatek sprawia, że pączki podczas smażenia chłoną mniej tłuszczu, dodatek alkoholu jest niewyczuwalny). Mieszamy wstępnie wszystkie składniki, a następnie wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy(...)miski, tak ma być. Ciasto zostawiamy w misce, w której je wyrabiamy. Miskę z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką lub folią spożywczą (ja mam specjalną miskę z pokrywką do ciast drożdżowych). Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 h w ciepłe miejsce. Ciasto powinno ładnie urosnąć. Ciasto wykładamy na stolnicę obsypaną mąką. Ciasto będzie lekko lepkie, dlatego warto je również

Słodkie okruszki
Drożdżowe bułeczki na kefirze z serem i jabłkami 70

usuwamy gniazda nasienne. Skrapiamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem, mieszamy.  Podprażamy na patelni, pilnując aby jabłka sie nie rozpadły, studzimy. Smacznego! *Inspiracją był przepis na razowe słodkie bułeczki drożdżowe z książki Doroty Świątkowskiej “Moje wypieki

Tajemnice Smaku
Pomarańczowa chałka pieczona w okrągłej foremce 72

Chałka to drożdżowe pieczywo, które najczęściej przygotowujemy w postaci zaplecionego warkocza. Ta chałka jest również zapleciona, ale trochę inaczej. Dzięki tej technice możemy zaplecione ciasto umieścić w okrągłej foremce. Do chałki dodajemy sok z pomarańczy, skórkę otartą z pomarańczy, kandyzowaną skórkę pomarańczową, likier pomarańczowy, jest więc bardzo pomarańczowa. Przestudzoną oprószamy cukrem pudrem, ale możemy zmieszać łyżkę miodu z odrobiną likieru

Tajemnice Smaku
Chleb orkiszowy z mix ziaren 122

Zaczyn drożdżowy z mąką orkiszową wymieszałam do którego mix ziaren dodałam. Słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam podprażyłam i nasiona chia do nich dołożyłam. Ciasto wyrobiłam, do wyrośnięcia odstawiłam, potem tylko w piekarniku wypiekałam, a po przestygnięciu już zjadałam. Pieczywo wyszło znakomicie, krojone cienko, tylko z masełkiem smakowało wyśmienicie. Składniki: 350 g mąki orkiszowej, 20 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłej(...)łyżkami mąki i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Odstawiamy   na 15 min w temp. pokojowej. Wszystkie nasiona bez chia prażymy na suchej patelni i pozostawiamy do przestygnięcia. Do zaczynu drożdżowego dodajemy sól, nasiona, pestki, ziarna, część mąki, mieszamy. Następnie dodając pozostałą część mąki wyrabiamy ciasto, które przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Ciasto ponownie wyrabiamy (w razie potrzeby

Moniki Smakołyki
Jaglane drożdżówki z serem 142

czasu do czasu nachodzi mnie wielka ochota na drożdżowe wypieki i jeśli nie mija mi przez kilka dni to nie ma to tamto, trzeba coś upiec, bo sklepowych drożdżówek nie tykam i już.  Tym razem postanowiłam pokombinować z zastąpieniem części mąki pszennej jaglaną i wiecie co - to był całkiem udany eksperyment. Bułeczki wyszły miękkie puszyste i nawet na drugi

Cynamonowe szczęście
Drożdżowe pałeczki pomidorowe z dynią i słonecznikiem 101

Pomidory suszone z olejem zmiksowane, z zaczynem drożdżowym i mąką zmieszane, mieszanką przypraw ziół toskańskich i pieprzem doprawione z pestkami dyni i słonecznika wyrobione.  Ciasto na 12 części podzielone, zrolowane i skręcone, wyrośnięte i upieczone, ze smakiem wielkim zostały zjedzone. Smak niebanalny, smaczny i z pewnością oryginalny. Składniki na 12 szt.: 20 g świeżych drożdży, 250 g mąki(...)robota z hakiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min w temp. pokojowej. Pomidory z olejem miksujemy do uzyskania pasty. Słonecznik, dynię prażymy na suchej patelni. Do zaczynu drożdżowego dodajemy pomidory, pieprz, zioła toskańskie i całość mieszamy. Przesiewamy pozostałą część mąki z pełnego przemiały, mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Następnie dodajemy 100 g mąki pszennej, pestki dyni, słonecznik

Moniki Smakołyki
Paszteciki w cieście półkruchym 98

Paszteciki można przygotować z różnego ciasta: kruchego, francuskiego , drożdżowego , krucho drożdżowego . Proponuję paszteciki w cieście półkruchym. Nadzienie może być z mięsa drobiowego , wieprzowego, z mięsa gotowanego , gotowanego mięsa ze szpinakiem lub warzywny. Proponuję paszteciki z ciasta półkruchego z nadzieniem z płucek cielęcych. Ciasto : 400 g mąki pszennej, 100 g zimnego masła, 2 jajka, 40 g cukru, 70 ml śmietany

królestwo garów
Pizza z patelni 91

taka pizza się uda i czy będzie smakowała, ale ku mojemu zdziwieniu wyszła bardzo smaczna i właściwie niewiele różni się smakiem od pizzy pieczonej. Zrobiłam ją na tradycyjnym cieście drożdżowym na świeżych drożdżach, z dodatkiem ziół. Jako dodatki wybrałam jedynie cienką kiełbasę, ser żółty i cebulę. No i oczywiście sos pomidorowy. A oto dokładny przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)równe części i każdą z nich rozwałkowałam na okrągły placek równy szerokości patelni. Można też przygotować jedną większą pizzę. Dwie małe patelnie rozgrzałam i natłuściłam lekko olejem. Włożyłam ciasto drożdżowe i smażyłam je na małym ogniu ok. 5 minut pod przykrywką. Następnie ciasto przewróciłam, każde posmarowałam sosem, nałożyłam cebulę, kiełbasę oraz ser. Pizzę doprawiłam do smaku solą i pieprzem, znów

Waniliowe Improwizacje
Placki z kaszy jaglanej z jabłkiem 130

doskonały pomysł na pełnowartościowy posiłek na śniadanie czy podwieczorek. Placuszki zawierają same zdrowe składniki takie jak kasza, mleko, jabłka, jajka. No i to coś mniej oczywistego niż popularne placki drożdżowe czy naleśniki. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 100g kaszy jaglanej 0,5l mleka 2 jajka 3 łyżki mąki tortowej 1 cukier waniliowy 1 jabłko olej do smażenia cukier puder(...)ziemniaczane z patisonem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/placki-ziemniaczane-z-patisonem.html), placki z cukinii z serem feta (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/placki-z-cukinii-z-serem-feta.html), cytrynowe placki dyniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/cytrynowe-placki-dyniowe.html), drożdżowe placki z dyni z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/drozdzowe-placki-z-dyni-z-jabkiem.html), placki z cukinii (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/placki-z-cukinii.html) i inne. SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Pizza na ziołowym cieście 104

Pizza na ziołowym cieście to moja kolejna propozycja na domową pizzę i wariacja na temat pizzy na grubym cieście. Tak naprawdę jest to pizza na tradycyjnym drożdżowym cieście, do którego dodałam zioła prowansalskie i czosnek. W ten sposób pizza jest jeszcze bardziej aromatyczna i wyrazista w smaku. Jako dodatki wybrałam to co było akurat w lodówce, czyli parówki, jakaś szynka(...)przepisami na pizze, np.: pizza z mięsem mielonym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-miesem-mielonym.html), pizza z patelni bez drożdży (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-patelni-bez-drozdzy.html), pizza z patelni na drożdżowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pizza-z-patelni.html), pizza z kiełbasą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/pizza-z-kiebasa.html), pizza na spodzie z tortilli (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/pizza-na-spodzie-z-tortilli.html), pizza na kalafiorowym

Waniliowe Improwizacje
Drożdżowe racuchy z dżemem 116

Racuchy drożdżowe to placki, które najbardziej kojarzą mi się z dzieciństwem. Moja mama często je robiła i robi do tej pory. U nas w domu mówiło się na te placki pępuchy, ale jak zwał tak zwał, ważne, że pysznie smakowały. Ja przeniosłam tradycję smażenia tych placków do swojego domu i również od czasu do czasu je serwuję. Tym razem postanowiłam(...)ziemniaczane z patisonem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/placki-ziemniaczane-z-patisonem.html), placki z cukinii z serem feta (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/placki-z-cukinii-z-serem-feta.html), cytrynowe placki dyniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/cytrynowe-placki-dyniowe.html), drożdżowe placki z dyni z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/drozdzowe-placki-z-dyni-z-jabkiem.html), placki z cukinii (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/placki-z-cukinii.html) i inne. SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Bułeczki z Rokietnicy – kuchnia podkarpacka 123

Bułeczki z Rokietnicy - kuchnia podkarpacka Bułeczki z Rokietnicy to nietypowy wypiek. Choć wyglądem przypominają pieczywo drożdżowe, są to wytrawne bułeczki z ciasta krucho-drożdżowego. Charakterystyczny smak nadaje im kiełbasa i czerwona cebula, które pokrojone w kosteczkę miesza się z ciastem. Kropkę nad „i” stanowi majeranek, którym pospane są bułeczki. Przepis na ten regionalny przysmak pochodzi z miejscowości Rokietnica, położonej pomiędzy

Trzeci talerz
LUKSUSOWE BUŁECZKI IMPREZOWE 625

Mini bułeczki drożdżowe - miękkie, puszyste i lekkie.  Bogate w smaku, bo przygotowane z ciasta z dodatkiem masła i jajek. Po uformowaniu i napuszeniu, dodatkowo posypane nasionami chia (lub makiem).   Są dosyć małe, dzięki czemu nadają się na imprezy i przyjęcia. Zawsze jako pierwsze znikają z talerza.  Oczywiście, można też uformować i upiec większe bułki, które będą świetne(...)dzieży miksera przesiewamy pozostałą mąkę. Dodajemy sól, 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania bułeczek), dolewamy wyrośnięty rozczyn i pozostałe mleko lub wodę. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka, przez około 10 minut.  Podczas miksowania, dodajemy po kawałku miękkie masło, kolejną porcję dorzucając, gdy poprzednia dokładnie połączy się z ciastem. Na koniec ciasto powinno odchodzić od ścianek

cool and minty
Calzone z szynką i trzema serami 110

zalewy, kroimy na cienkie plasterki. Serek śmietankowy łączymy ze startym serem (cheddar i sokół lub gouda) oraz pokrojoną szynką. Doprawiamy ziołami, granulowanym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Na połowie ciasta drożdżowego kładziemy plasterek szynki parmeńskiej. Wykładamy porcję serka śmietankowego. Na wierzchu rozkładamy po 3 plasterki mozzarelli. Ciasto składamy na pół i zlepiamy brzegi (można je nawet nieco zrolować). Przygotowane pierogi układamy

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania