Chałka z ciasta drożdżowego przygotowana na kefirze. Miękka, puszysta i lekko słodka bułeczka, której smak zna prawie każdy z nas. Szczególnie kojarzy się z dzieciństwem. Tradycyjne chałki są zazwyczaj podłużne, zaplatane w warkocz, a moją odróżnia jedynie to, że jest okrągła i ma inny splot. Dokładna instrukcja splotu jest pokazana krok po kroku na zdjęciach pod przepisem i wcale
Kuchnia MagdaLenypieprz do smaku olej do smażenia Beszamel sos: 4 łyżki oleju 3 łyżki mąki ryżowej 1 szklanka (240 ml) mleka roślinnego (lub więcej) 2 łyżki (30 ml) płatków drożdżowych nieaktywnych (koniecznie!) 1/4 łyżeczki (1 ml) pieprzu Dodatkowo: makaron do lazanii wegański ser żółty (ja używam VioLife do pizzy) – opcjonalnie Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Surową soczewicę(...)wsypujemy mąkę. Mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu przez około 2 minuty cały czas mieszając. Zalewamy mlekiem roślinnym i cały czas mieszając gotujemy aż zgęstnieje. Wówczas dodajemy pieprz, płatki drożdżowe i dokładnie mieszamy i, trzymając garnek cały czas na ogniu, gotujemy przez około 1 minutę. I sos beszamel gotowy Dno naczynia smarujemy niewielka ilością oleju, na spodzie układamy surowe kawałki
Lamarida.plprzede wszystkim znane z przygotowania na słodko. Świetną odskocznią jest zrobienie ich na wytrawnie w słonym smaku. Z warzywami komponują się idealnie! Składniki: 2 jaja 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych 3 łyżki mąki pełnoziarnistej szczypta proszku do pieczenia przyprawy: papryka słodka, czosnek granulowany, pieprz czarny, zioła prowansalskie 250g warzyw po włosku Sposób przygotowania: Jaja ucieramy na puszystą masę. Dodajemy płatki(...)drożdżowe nieaktywne, mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Całość dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do dobrze nagrzanej i natłuszczonej gofrownicy. Pieczemy przez ok 7 minut. Po przygotowaniu pieczemy warzywa. Smacznego
Truskawkowa Fiestapodsunął mi pomysł na to ciasto, ale nie znał dokładnie przepisu. Zapamiętał tylko, że nadzienie musi być z cukru i kakao, więc reszta była improwizacją z mojej strony. Ciasto drożdżowe bardzo lubię przygotowywać, więc była to dla mnie czysta przyjemność. Drożdżówka wyszła znakomita, a kakao z cukrem w środku, który pod wpływem wysokiej temperatury się rozpuścił, utworzyło czekoladowe nadzienie
Kuchnia MagdaLenyProste pizzerinki z ciasta francuskiego z dodatkami w stylu włoskim... pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, mozzarellą oraz bazylią. Mogą być świetną alternatywą dla tradycyjnych pizzerinek z ciasta drożdżowego - przygotowuje się je błyskawicznie, a do tego pysznie smakują. Aby je wykonać nie trzeba posiadać żadnych zdolności kulinarnych, gdyż w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego, nie ma tu co zepsuć i każdemu się udadzą... Bardzo
Kuchnia MagdaLenyŁadnie wyrośnięte, delikatne i lekkie bułeczki drożdżowe z czarnuszką. Świetnie nadają się na tradycyjne kanapki z ulubionymi dodatkami lub do spożytkowania na domowy fast food. SKŁADNIKI / 9 SZT. 400 g mąki pszennej 250 ml mleka 20 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 2 żółtka 75 g miękkiego masła 2 łyżeczki czarnuszki WYKONANIE Masło(...)miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy sól i czarnuszkę. Mieszamy. Dolewamy rozczyn z drożdży i pozostałe mleko (można nim wypłukać miseczkę po zaczynie). Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka. Cały czas miksując dodajemy 2 żółtka, a gdy połączą się z ciastem, łyżka po łyżce dodajemy miękkie masło. Miksujemy 7 minut, do otrzymania gładkiego, lśniącego ciasta. Lekko
cool and mintyPączki na zakwasie pszennym robiłam po raz pierwszy i z pewnością nie ostatni. Są pyszne również następnego dnia, nie tracą świeżości tak szybko jak tradycyjne pączki drożdżowe .To najlepsze pączki na Tłusty Czwartek i każdą inną okazję. Pączki na zakwasie pszennym wbrew pozorom nie są aż tak bardzo pracochłonne, jak mogłoby wynikać z długości tego przepisu, większość czasu zajmuje(...)mieszamy pozostawiamy w temperaturze pokojowej na kolejne 12 godzin. Po tym czasie zakwas pszenny jest gotowy do użycia.Zarówno do pączków, jak i do wypieku chleba. Jak zrobić zaczyn drożdżowy czas przygotowania 8 godzin 1 kulka świeżych drożdży wielkości ziarna groszku 2 szklanki mąki pszennej typ 550 1 szklanka letniego mleka Wszystkie składniki wymieszałam na gładką masę, naczynie przykryłam
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamożna je przyrządzić z dodatkiem mleka owsianego. Doskonale zastępuje ono śmietanę. Do tego mleko owsiane naturalnie zagęszcza się podczas podgrzewania sprawiając, że sos ma doskonałą konsystencję. Dzięki dodatkowi płatków drożdżowych sos nabiera lekko „serowego” posmaku. Pieczarki przygotowane według tego przepisu możecie podać po prostu do ziemniaków, albo jako dodatek do obiadu. 250 g pieczarek (+ olej do podsmażenia(...)szklanki mleka owsianego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka płatków drożdżowych 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Podsmażamy je na patelni z odrobiną oleju, aż nie puszczą soku. Na patelnię wlewamy mleko owsiane (koniecznie niesłodzone) i wsypujemy przyprawy. Całość zagotowujemy i mieszamy dokładnie aż sos nie zgęstnieje. Gotowe
Dieta bez mlekaKiedyś ciasto drożdżowe było dla mnie największą zmorą – dziś darzę je największą miłością i gdybym tylko miała czas i możliwości codziennie przygotowywałabym z niego wypieki ( ku uciesze rodziny, która je uwielbia! ). Dziś mam dla Was przepis na przepyszne drożdżówki z serem, zwane również drożdżówkami krakowskimi. Delikatne, niesamowicie puszyste ciasto i słodka serowa masa tworzą fantastyczną całość, której żaden łasuch
Ostra na Słodkomiksera mieszamy mąkę z solą i drobniutko posiekanymi listkami rozmarynu. Wlewamy zapienione drożdże, dodajemy 2 łyżki oliwy i łączymy składniki ciasta. Całość wyrabiamy około 8 minut, do czasu aż drożdżowe ciasto będzie elastyczne i miękkie. Może być tak, że Wasza mąka albo wchłonie więcej wody, albo ciasto będzie zbyt mokre — dolewajcie wtedy ciepłą wodę po 1 łyżce do ciasta, albo(...)dodatkowej łyżki wody. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy z powrotem do miski i przykrywamy wilgotną lnianą ściereczką. Zostawiamy w cieple do podwojenia objętości. Żeby utrzymać stałą temperaturę wyrastania drożdżowego ciasta ja zawsze traktuję je tak samo – nakrywam miskę folią spożywczą żeby ciasto nie obsychało i robię w folii duże dziury nożem – ciasto powinno ‘oddychać’, drożdże potrzebują tlenu. Tak naszykowaną
Karo in the Kitchenpuknięty dłonią od spodu powinien wydać głuchy dźwięk. Studzimy świeżo upieczone chleby na kratce, tak by dać ujście wilgoci. Kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu. UWAGA 1 Krojenie ciepłego chleba drożdżowego często kończy się “kluchem” – po przekrojeniu rozbijamy zasklepioną, chrupiącą chlebową skorupkę i uwalniamy szybo i nierównomiernie parę wodną, która chleb rozpulchnia i unosi. Chleb po upieczeniu już nie opadnie(...)będzie zdecydowanie mniej smaczny. UWAGA 2 Wszyscy dookoła krzyczą „nie jedz gorącego chleba”? Okazuje się, że to ostrzeżenie o niejedzeniu gorących ciast znikąd się nie wzięło – gorące pieczywo drożdżowe ma bardzo wysoką zawartość tyraminy. Jedzony na ciepło chleb powoduje znaczące podniesienie poziomu tyraminy we krwi, które skutkuje gwałtownym skokiem ciśnienia a następnie jego szybkim spadkiem. W nomenklaturze medycznej
Karo in the Kitchenwypełnione dużą ilością czekolady. A jak same są czekoladowe, to już w ogóle maksimum szczęścia! Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne czekoladowe croissanty z ciasta takiego jakby francusko-drożdżowego. Pięknie listkuje, a zarazem cały czas jest puszyste i delikatne. Wypełniłam je dodatkowo jeszcze kremem czekoladowym – było pysznie! Przepis zdecydowanie dla tych, którzy kalorii nie liczą ;) Spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI
Ostra na Słodkowizja szczęścia opisana, sfotografowana, ale i ugotowana! Autorka znalazła miejsce w swojej książce na proste przepisy, które każdy może zrobić. Są to przepisy min. z jej dzieciństwa takie jak drożdżowe racuch. Kto nie jadł ich w dzieciństwie? Ja jadłam i były przysmakiem, choć ze względów zdrowotnych mama nie przyrządzała ich zbyt często. Jednak za każdym razem jak robię je teraz(...)przenoszę się do czasów dzieciństwa. Przepis na drożdżowe racuchy – “Hygge, duńska sztuka szczęścia” Marie Tourell Søderberg Przepis na bułeczki – “Hygge, duńska sztuka szczęścia” Marie Tourell Søderberg Moimi hygge przepisami i smakami dzieciństwa jest min. jabłecznik, który często pojawiał się w domu, pewnie z okazji dużej ilości jabłoni w sadzie. TUTAJ znajdziesz przepis na szybki
Cookery.pl