drożdżowe - 16813 przepisów (strona:287/1121)

Drożdżowe bułeczki z mięsnym farszem (Panini con ragù di carne) 177

smakowały. Skoro bułeczki przeszły testy smakosza, dzi ś  chciałabym podzielić się z Wami przepisem na bułeczki "brudaski", tak nazwa ł a je moja córka ;) Przepis przypomina "ravazzate siciliane" drożdżowe bułeczki z mięsnym ragù z groszkiem, które można skosztować w Sycylii.  Jedno jest pewne, w bułeczkach można zakochać się od pierwszego kęsa. Polecam Wam serdecznie! SKŁ ADNIKI Buł eczki(...)przygotowujemy jako pierwsze, najlepiej dzień wcześniej, ponieważ po przygotowaniu musimy go ostudzić i schłodzić. Bułeczki napełniamy zimnym farszem, aby pod wpływem pieczenia nie wypłynął i nie rozmiękczył ciasta drożdżowego.  Cebulę oraz marchew kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju, na których podsmażamy  cebulę, marchew oraz ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę przez

La grande e la piccola cuoca
Szwedzkie Cynamonki- KanelBuLLe 183

Składniki na ciasto: 450-500 g mąki pszennej (najlepsza jest krupczatka lub lubella do ciast drożdżowych)  40 g cukru  1/4 kostki świeżych drożdży (25g) 1 kubek ciepłego mleka 3 łyżki  masła 1 jajko 2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka kurkumy szczypta soli Składniki na nadzienie: 0.5 kostki miękkiego masła  1 łyżka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka(...)plasterki. Rolujemy je i zwijamy w ślimaczek, końcówki podwijamy pod spód. Jeśli nie mamy zdolności manualnych możemy zwinąć ciasto w rulon i pokroić ślimaczki (pamiętajmy, że ciasto drożdżowe rośnie Po uformowaniu bułeczek, odstawiamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kilka minut do ponownego wyrośnięcia. Ja zostawiam do czasu nagrania piekarnika

Luźna Kuchnia
Rogaliki krucho drożdżowe 129

Rogaliki krucho drożdżowe to śliczne, małe słodkości dla każdego łasucha. Są połączeniem ciasta drożdżowego i kruchego. A do tego możesz je nadziewać zarówno marmoladą, czekoladą, czy nawet kawałkiem jabłka. - bez dodatku jajek - tylko kilka składników na ciasto - na drożdżach świeżych lub suszonych

AniaGotuje.pl
PROSTE RACUSZKI Z JABŁKAMI (NA PROSZKU DO PIECZENIA) 161

się chciało ostatnio racuszków .... takich puszystych, najlepiej  z jabłkami w środku 😋  Uwielbiam drożdżowe, ale są odrobinę bardziej czasochłonne, a czasu akurat zazwyczaj u mnie brak 😠, więc postanowiłam zrobić równie dobre w smaku, a szybsze w wykonaniu - takie na proszku do pieczenia. Można je robić z jabłkami (tak jak u mnie) albo z innymn owocami np. borówkami czy brzoskwiniami(...)nawet z puszki).  Każda wersja jest bardzo smaczna 😍 Racuszki są smaczne (w przeciwieństwie do drożdżowych) nawet na drugi dzień, po uprzednim lekkim podgrzaniu w piekarniku lub mikrofalówce.  Składniki : (na 10 średniej wielkości sztuk) 1 jajko + 1 żółtko  2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Walijskie Pichcenie
Najprostszy chleb na drożdżach... 5 lat później 183

fotografii cenię sobie najbardziej, a jest to autentyczność i dokumentowanie, a nie kreowanie i stylizacja. Te bez żalu pozostawiam kolorowym magazynom. Bloga odkopałam, bo szukałam przepisu na drożdżowe ciasto, które chciałam zrobić na tą Wielkanoc w izolacji. Z Kubą w pamięci mamy ciasto drożdżowe, które robiłam jeszcze na Żoliborzu, a które wyrosło niemiłosiernie ( z tego wpisu ). Wskrzesiłam więc blog

W kuchni wieczorem
Chleb pszenny z chrupiącą skórką – prosty przepis. 145

typy nadają chlebom konsystencję bardziej bułkową niż chlebową. Uważam, że mój chlebek był taki akurat. Do wzrostu chlebka użyłam drożdży , czyli biologicznej techniki spulchniania pieczywa. Jak przystało na ciasto drożdżowe chleb wymaga wyrabiania . Chleb pszenny lubi być wyrabiany długo , dzięki czemu ogrzewa się od ciepła naszych rąk, a w wyższej temperaturze drożdże pracują sprawniej. Wszystko o cieście drożdżowym dowiesz się

SmartBake.pl
Bułki orkiszowo-owsiane / Spelt Oat Rolls 143

Spelt and Oat Rolls Jeśli lubicie zdrowe pieczywo, to polecam dzisiejsze bułki orkiszowo-owsiane. Są bardzo proste w przygotowaniu, a z tych proporcji upieczecie dużą blachę pysznych, domowych bułeczek drożdżowych. Jeśli chcecie upiec bułki orkiszowo-owsiane na śniadanie, możecie zagnieść ciasto drożdżowe wieczorem i pozwolić wyrastać mu przez noc w lodówce. Ciasto rośnie też oczywiście metodą tradycyjną, pozostawione w ciepłym

Lekcje w kuchni
Błyskawiczny chleb mieszany (bez wyrabiania, bez rozczynu) / Quick and Easy Sunflower No Knead Bread 138

uploaded Mieszany chleb słonecznikowy na drożdżach (suchych lub świeżych) to chleb dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać dużo czasu w kuchni:) Poradzimy sobie bez żmudnego wyrabiania ciasta drożdżowego, nie musimy nawet przygotowywać rozczynu - nieważne, czy korzystamy z suchych czy świeżych drożdży. Wszystkie składniki wystarczy tylko krótko zmiksować, odstawić na trochę, a potem przełożyć do keksówki. Resztę zrobi(...)świeżych, dodatkowo garść słonecznika do posypania chleba, opcjonalnie Przepis na błyskawiczny chleb mieszany (bez wyrabiania i rozczynu), przygotowanie: Połączyć wszystkie składniki. Krótko zmiksować mieszadłami do ciasta drożdżowego (ok 3-5 minut) - ciasto będzie się bardzo kleić. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 min do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć ciasto do wyłożonej papierem blaszki, posypać słonecznikiem i odstawić

Lekcje w kuchni
Najłatwiejsze placki na tortille w 10 minut 154

garść mąki, olej i woda. Jedna tylko uwaga: do ciasta dodaj ciepłej wody, wtedy będzie się łatwiej wyrabiało, choć trzeba dodać, że nie jest ono tak miękkie jak ciasto drożdżowe i trzeba odrobinę siły w pracę włożyć. Podobnie jest z wałkowaniem – ciasto jest sztywnawe i trzeba docisnąć wałek. Plus jest taki, że placek nie zwija się, jak w przypadku ciasta(...)drożdżowego, co ułatwia pracę. Poza tym ciasto zawiera olej i nie przywiera do podłoża, ani wałka, nie trzeba go cały czas podsypywać. Pamiętaj, żeby placki na tortille bardzo, bardzo cienko rozwałkować – placek powinien być niemal przezroczysty. Wtedy szybciej się piecze, a później lepiej smakuje. Placki na tortille z tego przepisu są nadspodziewanie miękkie i elastyczne. Musisz jednak pamiętam

Niedzielny kucharz
Calzone – sposób jak wykorzystać resztki warzyw i wędlin 142

warzywami (wrzucamy wszystkie warzywa, którym zbliża się termin ważności) i hiszpańską kiełbasą chorizo – która podkręca smak. Składniki: Ciasto: Ciasto na calzone możesz zrobić według tego przepisu na ciasto drożdżowe Jeśli nie masz drożdży lub czasu – możesz zrobić calzone wykorzystując to ciasto na bazie mąki samorosnącej Z obydwu przepisów zrobisz cztery duże calzone. Nadzienie: Wykorzystujemy te składniki, które mamy(...)Łyżeczka słodkiej papryki Łyżeczka suszonego czosnku Łyżeczka tymianku Łyżeczka oregano Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj ciasto na calzone według tego przepisu na ciasto bez drożdży (szybsza wersja) lub na ciasto drożdżowe. Krok 2 Pokrój warzywa i wędliny w kostkę. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć wszystkie składniki, żeby je chwilę przesmażyć . Jeśli nie masz czasu, nie zawracaj sobie głowy smażeniem, wrzuć

Niedzielny kucharz
Drożdżowe racuchy z bananami 198

Muszę przyznać, że zazwyczaj robiłam racuchy w różnych wersjach, ale na sodzie. Jednak zdecydowanie prościej robi się te drożdżowe. W trakcie smażenia znacznie łatwiej się je obraca, banany nie wypadają i wchłaniają znacznie mniej tłuszczu. Jak przygotowywałam racuchy na sodzie, to musiałam ciągle dolewać oleju, tymczasem przy drożdżowych nie dolałam go ani razu. Wiem, że racuchy są bardzo kaloryczne

Passions hobbies life
Ciasto Murzynek – przepis tradycyjny 203

mleka oraz dwie 2 łyżki kakao rozpuszczamy (nie gotować). Polewamy upieczony placek i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto Murzynek – przepis tradycyjny Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką Sernik oreo z borówkami i malinami Oponki serowe – przepis Drożdżowe jagodzianki z kruszonką Artykuł Ciasto Murzynek – przepis tradycyjny pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Wielkanocna colomba bez wyrastania (Colomba di Pasqua senza lievitazione) 174

naszym wielkanocnym stole co roku pojawia ł a si ę   colomba ,  drożdżowa babka w kszta ł cie go ł ębia , jeden z popularnych w ł oskich wypiek ó w.  W tym roku z powodu braku dro żdż y przygotowa ł am colomb ę  bez wyrastania. Przepis zainspirowany jest tradycyjnym przepisem, nie zabrakło w nim aromatu migda(...)owego, likieru amaretto, wanilii, sk ó rki pomarańczowej ani cytrynowej. Ciasto jest niezwykle puszyste, delikatne w smaku i nie traci na smaku w porównaniu z drożdżową babk ą  ;) Polecam serdecznie! SKŁ ADNIKI Colomba 250 g mą ki pszennej 150 g cukru 100 g masła 70 g mleka 50 g rodzynek 50 g kandyzowanej skó rki pomarańczowej 16 g proszku

La grande e la piccola cuoca
Drożdżowe bułeczki – mini chlebki 198

Drożdżowe bułeczki – mini chlebki Dziś dzielę się z Wami prostym przepisem na mini chlebki. Gdy przygotowywałam ten przepis myślałam oczywiście o koszyczku, święconce… Ale tegoroczne święta niestety są zupełnie inne. Jednak takie mini chlebki, a w zasadzie proste drożdżowe bułeczki w formie chlebków , możecie spokojnie przygotować na śniadanie i zjeść z ulubionymi dodatkami Pyszne, proste w przygotowaniu mini

Słodkie okruszki
Murzin 181

możemy się spotkać, choć bardzo byśmy chcieli. Na naszym stole pojawią się tradycyjne potrawy, a wśród nich Murzin (Murzyn), wywodząca się ze Śląska Cieszyńskiego potrawa wielkanocna. Jest to ciasto drożdżowe w środku z kiełbasą lub szynką, upieczone w formie chleba lub mniejszych bułek. Bywa też nazywany Święcelnikiem. Tradycyjnie wypiekano go w Wielki Piątek, po to aby w Wielką Sobotę mógł(...)łyżkę mąki, wszystko razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy jajka, roztopione masło i zaczyn drożdżowy. Ciasto mieszamy i zagniatamy lub wyrabiamy za pomocą miksera z hakiem. Odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Następnie

Smakowity Blog Kulinarny