drożdżowe - 16813 przepisów (strona:287/1121)

Małe bezy 115

suszenie długie. Równie ważna jest odpowiednia ilość dodanego cukru. Standardowo zakłada się, że na jedno białko przypada 50 g cukru. Co można zrobić z pozostałych żółtek? Upiec ciasto drożdżowe, babkę drożdżową, rogaliki, zrobić domowe lody lub wykorzystać do tarty. Możliwości jest wiele

Passions hobbies life
Azerbejdżan - Wegański omlet z ziołami (KyuKyu) 127

zweganizowanie ziołowego omletu i efekty przeszły nasze oczekiwania! Składniki (2 omlety): - 1 szklanka mąki z ciecierzycy - 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka mielonego siemienia lnianego - 1 łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie) - 0.5 łyżeczki soli - szczypta pieprzu - 1 szklanka wody gazowanej + kilka łyżek  Proporcje ziół można jak najbardziej zmieniać, dodać ulubione zioła - odrobinę estragonu, bazylii, a nawet szpinaku (wedle własnych(...)mięty  - olej - opcjonalnie do podania gęsty jogurt sojowy (w wersji wegetariańskiej kwaśna śmietana)  Przygotowanie: 1) Do dużej miski przesiewamy mąkę z ciecierzycy. Dodajemy proszek do pieczenia, płatki drożdżowe, siemię lniane, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.  2) Do mąki wlewamy szklankę wody gazowanej. Dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekane zioła i znowu mieszamy. Odstawiamy na 5 minut. 3) Na patelni

Roślinożerni urlopowicze
Jogurtowe bułeczki maślane / Fluffy Yogurt Rolls 1061

Jogurtowe bułeczki maślane Szukacie łatwego przepisu na domowe bułki pszenne ? Maślane bułeczki jogurtowe to  pyszne, śniadaniowe bułki mleczne - miękkie i puszyste jak chmurka. Jeśli lubicie drożdżowe bułeczki , to zdecydowanie coś dla Was. Zobaczcie, jak mięciutkie i puszyste są te bułeczki na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Nasze maślane bułki jogurtowe mogą wyrastać przez(...)lodówce (jak bułki nocne ) albo tradycyjnie w ciepłym miejscu - wtedy wystarczy im 60-90 minut. Możecie zagniatać je ręcznie lub przy pomocy miksera. Jogurtowe ciasto drożdżowe jest bardzo przyjemne w dotyku, wspaniale się z nim pracuje. Śniadaniowe bułki mleczne upieczecie w dowolnej blaszce - ważne, by po wyrośnięciu wypełniały całą formę, wtedy po upieczeniu będą pięknie się prezentować jako  bułeczki

Lekcje w kuchni
Focaccia z oliwkami i rozmarynem 102

Pyszna drożdżowa focaccia z dużą ilością oliwek i aromatycznych ziół i przypraw. Idealna na przekąskę, przystawkę, można zabrać również na piknik czy do grillowanych mięs. Wyszła niezwykle puszysta i aromatyczna. Bardzo polecam :)   Potrzebujemy: Na ciasto: 70 dag mąki pszennej 400 ml ciepłej wody 25 g świeżych drożdży 100 ml oleju sól do smaku pieprz kolorowy mielony do smaku oregano

Izabelawkuchni
Sojonez – Wegański Majonez 115

żółty, dlatego jeśli chcesz uzyskać biały wegański majonez, to użyj zwykłego oleju rzepakowego lub słonecznikowego. Bardzo ważnym składnikiem jest też czarna sól, która daje jajecznego aromatu oraz płatki drożdżowe. Na pewno nie można powiedzieć, że jest on light, ale od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi zjedzenie łyżeczki, łyżki… czy słoika majonezu 😂 Świetnie sprawdzi się na kanapki, do sałatek(...)również z wody spod ciecierzycy, kalafiora, fasoli … postaram się w przyszłości przedstawić ich jak najwięcej. Sojonez to klasyka, która mam nadzieję przypadnie Ci do gustu. Gdzie znajdziesz płatki drożdżowe? -> Kliknij! Przepis na wegański majonez wykonałem w blenderze próżniowym Wartmann – polecam: https://sklep.ronic.pl/13-blendery 😍 Artykuł Sojonez – Wegański Majonez pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy

Blendman
Rodzinna drożdżówka z owocami 186

Rodzinna drożdżówka z owocami Puszyste, wilgotne i pysznie maślane ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Idealne do kawki w piękne, wiosenne popołudnie. Ciasto pieczemy w keksówce, dzięki czemu jest wysokie oraz tylko delikatnie rumiane z wierzchu, a nie mocno przypieczone i wysuszone jak płaskie ciasto w dużej formie. Zazwyczaj robię podwójną porcję ciasta (z jednej paczuszki drożdży) i piekę

Blog z Apetytem
Włochy - Wegańska carbonara z nerkowców i pieczonego czosnku 92

łyżka oleju - 40 g tofu (najlepiej wędzonego) - 1/4 łyżeczki wędzonej papryki - 1/4 łyżeczki wędzonej soli (można zastąpić zwykłą solą; wędzoną sól można nabyć w większych supermarketach) - 2 łyżki płatków drożdżowych  - 2/3 szklanki mleka (my użyliśmy owsianego) - sól, pieprz (do smaku) - 2-3 łyżki wody Przygotowanie: 1) Nerkowce zalewamy ciepłą wodą i moczymy przez około 15 minut. 2) W międzyczasie(...)sól, i smażymy na rozgrzanym oleju przez około 5-6 minut, rzadko mieszając.  5) Gdy tofu się smaży, do blendera wrzucamy odcedzone i przepłukane zimną wodą nerkowce, płatki drożdżowe i wlewamy mleko. Wszystko blendujemy na jednolitą pastę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zależnie od konsystencji możemy dodać kilka łyżek wody. Sos nie powinien być bardzo gęsty, woda jeszcze z niego

Roślinożerni urlopowicze
Mac & cheese 128

Wartości odżywcze: 868 kcal/ W: 126 g/ B: 30,2 g/ T: 27,7 g 70 g makaronu 2 ziemniaki duża marchew 30 g orzechów nerkowca 3 łyżki płatków drożdżowych ząbek czosnku 10 g oliwy pieprz czarna sól (można zastąpić zwykłą) Sposób przygotowania: Na początek makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ziemniaki i marchewkę obierz, pokrój w kostkę(...)następnie gotuj do miękkości. W międzyczasie cebulkę drobno posiekaj i podsmaż na oleju. Potem ugotowane warzywa zblenduj z nerkowcami, płatkami drożdżowymi, czosnkiem, podsmażoną cebulką i przyprawami. Na koniec makaron wymieszaj z sosem. Podawaj posypany natką pietruszki lub wegańskim parmezanem. Smacznego Artykuł Mac & cheese pochodzi z serwisu Z miłością do jedzenia

365 dni dookoła kuchni
Bagietki chlebowe wiejskie 96

mojej lodówce zamieszkały dwa zakwasy - żytni, którego maż ochrzcił Zdziśkiem, oraz pszenny, jeszcze bezimienny, a do zakwasowej rodzinki tydzień temu dołączyła woda owocowa, inaczej owocowe drożdże albo woda drożdżowa. Też na razie nie nazwana. No więc piekę chleb. Na razie doszlifowuję przepis, a raczej swoje umiejętności do tartina, ale idzie mi całkiem sprawnie, co zresztą widzieliście pewnie na moim(...)typu użytej mąki, ciasto będzie miało inny kolor oraz inną strukturę, te z mąki typ750 są bardziej chlebowe w smaku (na zdjęciu one są bez nacięcia). Inne przepisy na drożdżowe pieczywo znajdziecie na blogu:) Chleb francuski wiejski na drożdżach  Chałka litewska Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) Szwajcarski wiejski chleb - rustic chnurzel bread (chnurzelbrot) Bagietki chlebowe wiejskie

Obiad gotowy
Wegańska carbonara 147

końcu udało mi się wypracować proporcje idealne. I tak jak w pozostałych, wegańskich potrawach nie zalecam zamiany składników. Czarna sól to nie to samo co zwykła sól. Płatki drożdżowe również są tutaj z ważnego powodu Piszę o tym dlatego, że często spotykam się z opinią, że dania wegańskie nie są dobre, ale z dalszej rozmowy wynika, że nie były przygotowane(...)Składniki na jedną porcję: 70 g suchego makaronu 150 ml mleka sojowego 2 łyżki mąki z ciecierzycy 2 łyżki płatków drożdżowych 1/2 łyżeczki czosnku w proszku 1 łyżeczka octu jabłkowego 1/2 łyżeczki soli kala Namak lub do smaku 100 g wędzonego tofu 1 ząbek czosnku, posiekany 10 g oliwy z oliwek świeżo zmielony czarny pieprz przyprawa suszone pomidory Sposób wykonania

365 dni dookoła kuchni
Drożdżówka z rabarbarem i jabłkami z nutą imbiru 89

domaga się zrywania na już. No więc czynię to i popełniam znów jak co roku nowe potrawy. Sezon rabarbarowy jednak nie zacząłby się jak należy gdyby nie ciasto drożdżowe z dużą ilością kruszonki. Zapraszam wszystkich, którym słodkości po świętach jeszcze się nie znudziły ;) Drożdżówka z rabarbarem, jabłkami i nutą imbiru - 50 g drożdży - 3 jajka - 1 szklanka ciepłego mleka(...)wszystkich składników w jedno , gładkie ciasto, które potem rozdrabniamy i rozrzucamy po gotowym cieście. Blachę 25X35 cm wyściełamy papierem do pieczenia , piekarnik nastawiamy na 170 C ( z termoobiegiem) . Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na wymiary blachy a następnie je do niej przekładamy. Na wierzch ciasta układamy jabłko połączone z rabarbarem a na to kruszonkę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok.50min

Kuchnia Pełna Emocji
Ciasto kruche - nie tylko dla początkujących 117

Jeśli dodacie mąki tortowej czyli typ 450 może być ciut zbyt kruche ( sprawdziłam ;) ) Jest to mąka o średniej zawartości glutenu. Te o większym typie świetnie nadają się na ciasta drożdżowe i chleby czyli wszędzie tam , gdzie ciasto lubi rosnąć. O cieście drożdżowym - moim osobistym ulubionym rodzaju ciasta ,będzie następny post o przepisach podstawowych. Teraz jeszcze przed przepisem ważna sprawa

Kuchnia Pełna Emocji
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką bez wyrabiania 115

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką to proste ciasto ucierane drewnianą łyżką. Delikatne i puszyste. Duża blacha znika w mig :). Idealne do kawy, herbaty czy gorącego kakao. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki : 500 gram maki pszennej tortowej 70 gram roztopionego masła/margaryny 2 żółtka 125 ml mleka ciepłego (pół szklanki) 125 gram cukru (pół szklanki) + 2 łyżeczki 250-300 ml ciepłego(...)składniki mniej więcej się połączą mieszając wlewamy lekko przestudzony tłuszcz i mieszamy kilka minut aż ciasto będzie jednolite. Konsystencja ciasta ma być delikatnie „rzadsza” od typowego ciasta drożdżowego wyrabianego ręcznie, ciasto po wierzchu lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia, po tym czasie ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach

Blog kulinarny S9.PL

Proponowane wyszukiwania