drożdżowe - 16813 przepisów (strona:289/1121)

Tarta z rabarbarem i budyniem 107

mozaiki powrócę przy kolejnej okazji pieczenia tej tarty.  Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne pomysły na rabarbar na słodko: Szybkie ciasto z jogurtem, truskawkami i rabarbarem Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem Kakaowe ciasto z rabarbarem Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tartę z rabarbarem Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem

Kulinarne przygody Gatity
Sezonowo z rabarbarem 89

pierwszy raz piekłam galette z rabarbarem . Rabarbar ma to do siebie, że można go łączyć z owocami. Świetnie pasuje a malinami lub agrestem zarówno w kruchym cieście jak i drożdżowym. Rabarbarowa drożdżówka to klasyczny przepis z rabarbarem. Drożdżówka z owocami to mój letni faworyt. To ciasto mogę jeść począwszy od śniadanie po kolację, no bo kto nie lubi drożdżowego

codojedzenia
Małe bezy 98

suszenie długie. Równie ważna jest odpowiednia ilość dodanego cukru. Standardowo zakłada się, że na jedno białko przypada 50 g cukru. Co można zrobić z pozostałych żółtek? Upiec ciasto drożdżowe, babkę drożdżową, rogaliki, zrobić domowe lody lub wykorzystać do tarty. Możliwości jest wiele

Passions hobbies life
Azerbejdżan - Wegański omlet z ziołami (KyuKyu) 106

zweganizowanie ziołowego omletu i efekty przeszły nasze oczekiwania! Składniki (2 omlety): - 1 szklanka mąki z ciecierzycy - 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka mielonego siemienia lnianego - 1 łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie) - 0.5 łyżeczki soli - szczypta pieprzu - 1 szklanka wody gazowanej + kilka łyżek  Proporcje ziół można jak najbardziej zmieniać, dodać ulubione zioła - odrobinę estragonu, bazylii, a nawet szpinaku (wedle własnych(...)mięty  - olej - opcjonalnie do podania gęsty jogurt sojowy (w wersji wegetariańskiej kwaśna śmietana)  Przygotowanie: 1) Do dużej miski przesiewamy mąkę z ciecierzycy. Dodajemy proszek do pieczenia, płatki drożdżowe, siemię lniane, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.  2) Do mąki wlewamy szklankę wody gazowanej. Dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekane zioła i znowu mieszamy. Odstawiamy na 5 minut. 3) Na patelni

Roślinożerni urlopowicze
BUŁKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM 94

pojawia się w sklepach i na działkach, nareszcie będzie można przyrządzać rożne smakowitości z jego dodatkiem. Jednym z moich ulubionych wypieków z rabarbarem są Chelsea buns, czyli pyszne bułeczki drożdżowe. W sezonie, robię je własnie, z pyszna frużelina rabarbarowa i rabarbarowa glazura…… są pyszne! Bardzo je Wam polecam. SKŁADNIKI: CIASTO: 500 G MAKI PSZENNEJ 1 PLASKA ŁYŻECZKA SOLI

Pani M - kuchnia smakowita
Jogurtowe bułeczki maślane / Fluffy Yogurt Rolls 1046

Jogurtowe bułeczki maślane Szukacie łatwego przepisu na domowe bułki pszenne ? Maślane bułeczki jogurtowe to  pyszne, śniadaniowe bułki mleczne - miękkie i puszyste jak chmurka. Jeśli lubicie drożdżowe bułeczki , to zdecydowanie coś dla Was. Zobaczcie, jak mięciutkie i puszyste są te bułeczki na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Nasze maślane bułki jogurtowe mogą wyrastać przez(...)lodówce (jak bułki nocne ) albo tradycyjnie w ciepłym miejscu - wtedy wystarczy im 60-90 minut. Możecie zagniatać je ręcznie lub przy pomocy miksera. Jogurtowe ciasto drożdżowe jest bardzo przyjemne w dotyku, wspaniale się z nim pracuje. Śniadaniowe bułki mleczne upieczecie w dowolnej blaszce - ważne, by po wyrośnięciu wypełniały całą formę, wtedy po upieczeniu będą pięknie się prezentować jako  bułeczki

Lekcje w kuchni
Focaccia z oliwkami i rozmarynem 90

Pyszna drożdżowa focaccia z dużą ilością oliwek i aromatycznych ziół i przypraw. Idealna na przekąskę, przystawkę, można zabrać również na piknik czy do grillowanych mięs. Wyszła niezwykle puszysta i aromatyczna. Bardzo polecam :)   Potrzebujemy: Na ciasto: 70 dag mąki pszennej 400 ml ciepłej wody 25 g świeżych drożdży 100 ml oleju sól do smaku pieprz kolorowy mielony do smaku oregano

Izabelawkuchni
Sojonez – Wegański Majonez 87

żółty, dlatego jeśli chcesz uzyskać biały wegański majonez, to użyj zwykłego oleju rzepakowego lub słonecznikowego. Bardzo ważnym składnikiem jest też czarna sól, która daje jajecznego aromatu oraz płatki drożdżowe. Na pewno nie można powiedzieć, że jest on light, ale od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi zjedzenie łyżeczki, łyżki… czy słoika majonezu 😂 Świetnie sprawdzi się na kanapki, do sałatek(...)również z wody spod ciecierzycy, kalafiora, fasoli … postaram się w przyszłości przedstawić ich jak najwięcej. Sojonez to klasyka, która mam nadzieję przypadnie Ci do gustu. Gdzie znajdziesz płatki drożdżowe? -> Kliknij! Przepis na wegański majonez wykonałem w blenderze próżniowym Wartmann – polecam: https://sklep.ronic.pl/13-blendery 😍 Artykuł Sojonez – Wegański Majonez pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy

Blendman
Rodzinna drożdżówka z owocami 171

Rodzinna drożdżówka z owocami Puszyste, wilgotne i pysznie maślane ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Idealne do kawki w piękne, wiosenne popołudnie. Ciasto pieczemy w keksówce, dzięki czemu jest wysokie oraz tylko delikatnie rumiane z wierzchu, a nie mocno przypieczone i wysuszone jak płaskie ciasto w dużej formie. Zazwyczaj robię podwójną porcję ciasta (z jednej paczuszki drożdży) i piekę

Blog z Apetytem
Włochy - Wegańska carbonara z nerkowców i pieczonego czosnku 79

łyżka oleju - 40 g tofu (najlepiej wędzonego) - 1/4 łyżeczki wędzonej papryki - 1/4 łyżeczki wędzonej soli (można zastąpić zwykłą solą; wędzoną sól można nabyć w większych supermarketach) - 2 łyżki płatków drożdżowych  - 2/3 szklanki mleka (my użyliśmy owsianego) - sól, pieprz (do smaku) - 2-3 łyżki wody Przygotowanie: 1) Nerkowce zalewamy ciepłą wodą i moczymy przez około 15 minut. 2) W międzyczasie(...)sól, i smażymy na rozgrzanym oleju przez około 5-6 minut, rzadko mieszając.  5) Gdy tofu się smaży, do blendera wrzucamy odcedzone i przepłukane zimną wodą nerkowce, płatki drożdżowe i wlewamy mleko. Wszystko blendujemy na jednolitą pastę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zależnie od konsystencji możemy dodać kilka łyżek wody. Sos nie powinien być bardzo gęsty, woda jeszcze z niego

Roślinożerni urlopowicze
Mac & cheese 116

Wartości odżywcze: 868 kcal/ W: 126 g/ B: 30,2 g/ T: 27,7 g 70 g makaronu 2 ziemniaki duża marchew 30 g orzechów nerkowca 3 łyżki płatków drożdżowych ząbek czosnku 10 g oliwy pieprz czarna sól (można zastąpić zwykłą) Sposób przygotowania: Na początek makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ziemniaki i marchewkę obierz, pokrój w kostkę(...)następnie gotuj do miękkości. W międzyczasie cebulkę drobno posiekaj i podsmaż na oleju. Potem ugotowane warzywa zblenduj z nerkowcami, płatkami drożdżowymi, czosnkiem, podsmażoną cebulką i przyprawami. Na koniec makaron wymieszaj z sosem. Podawaj posypany natką pietruszki lub wegańskim parmezanem. Smacznego Artykuł Mac & cheese pochodzi z serwisu Z miłością do jedzenia

365 dni dookoła kuchni
Bagietki chlebowe wiejskie 84

mojej lodówce zamieszkały dwa zakwasy - żytni, którego maż ochrzcił Zdziśkiem, oraz pszenny, jeszcze bezimienny, a do zakwasowej rodzinki tydzień temu dołączyła woda owocowa, inaczej owocowe drożdże albo woda drożdżowa. Też na razie nie nazwana. No więc piekę chleb. Na razie doszlifowuję przepis, a raczej swoje umiejętności do tartina, ale idzie mi całkiem sprawnie, co zresztą widzieliście pewnie na moim(...)typu użytej mąki, ciasto będzie miało inny kolor oraz inną strukturę, te z mąki typ750 są bardziej chlebowe w smaku (na zdjęciu one są bez nacięcia). Inne przepisy na drożdżowe pieczywo znajdziecie na blogu:) Chleb francuski wiejski na drożdżach  Chałka litewska Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) Szwajcarski wiejski chleb - rustic chnurzel bread (chnurzelbrot) Bagietki chlebowe wiejskie

Obiad gotowy
Wegańska carbonara 136

końcu udało mi się wypracować proporcje idealne. I tak jak w pozostałych, wegańskich potrawach nie zalecam zamiany składników. Czarna sól to nie to samo co zwykła sól. Płatki drożdżowe również są tutaj z ważnego powodu Piszę o tym dlatego, że często spotykam się z opinią, że dania wegańskie nie są dobre, ale z dalszej rozmowy wynika, że nie były przygotowane(...)Składniki na jedną porcję: 70 g suchego makaronu 150 ml mleka sojowego 2 łyżki mąki z ciecierzycy 2 łyżki płatków drożdżowych 1/2 łyżeczki czosnku w proszku 1 łyżeczka octu jabłkowego 1/2 łyżeczki soli kala Namak lub do smaku 100 g wędzonego tofu 1 ząbek czosnku, posiekany 10 g oliwy z oliwek świeżo zmielony czarny pieprz przyprawa suszone pomidory Sposób wykonania

365 dni dookoła kuchni

Proponowane wyszukiwania