drożdżowe - 16813 przepisów (strona:343/1121)

Pasta bezjajeczna z ciecierzycy 115

ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka ciecierzycy) 3-4 łyżki oliwy z oliwek 3/4 łyżeczki musztardy pół łyżeczki kurkumy ok. 1/3 łyżeczki czarnej soli (kala namak) 1-2 łyżeczki płatków drożdżowych  Przygotowanie: 1. Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka dobrych godzin, żeby się namoczyła (najlepiej zostawić na noc). Rano zmieniamy wodę i wstawiamy do gotowania z odrobiną sody(...)sól kala namak (jest to kluczowy składnik pasty, gdyż ona nadaje charakterystyczny jajeczny smak). Sól dodajemy stopniowo i sprawdzamy, czy dany smak nam odpowiada.  Dodatkowo dodajemy płatki drożdżowe nieaktywne. 3. Wszystko blendujemy na gładką masę. Jeżeli pasta jest zbyt sucha dodajemy więcej oliwy.  4. Pastę podajemy ze szczypiorkiem, który idealnie podkreśla smak naszej żółtej pasty :) Smacznego! Maugo

Bananowe Pole
Kilka pomysłów na... 169

sosem musztardowym  burger z dom. hummusem, pieczoną marchewką i rukolą (vegan) makaron udon w mleczku kokosowym z curry, warzywami (vegan) potrawka z soczewicy czerwonej, z kasza bulgur, płatkami drożdżowymi (vegan) dyniowe* kluski z serowym sosem tahini (vegan) *z pure, mąki dyniowe *płatki drożdżowe+tahini+woda pomidorowe curry z ciecierzycą i batatem, ryż jaśminowy (vegan

More food, love and dreams
Skąd pochodzą pączki i faworki? 107

pączki wpadł płatek pączkowego ciasta i pod wpływem wysokiej temperatury powyginał się w fantazyjny kształt przypominający tasiemkę. Tak powstały faworki. Przepis od tego czasu był wielokrotnie modyfikowany. Ponieważ ciasto drożdżowe było za ciężkie i wchłaniało zbyt dużo tłuszczu próbowano przyrządzać je z ciasta lanego i biszkoptowego. Ostatecznie faworki najlepiej smakowały wykonane z tzw. zbijanego ciasta śmietanowego. Polska nazwa faworków pochodzi(...)też chrustem, chruścikami oraz kreplami – od niemieckiego słowa krapfen, czyli ciasta smażonego w tłuszczu. Ta nazwa funkcjonuje również w odniesieniu do pączków. Pączek niejedno ma imię Pulchne, okrągłe ciastko drożdżowe ze słodkim nadzieniem, którym zajadamy się dziś pierwotnie było przysmakiem typowo wytrawnym. Prawdopodobnie swój początek miały na Bliskim Wschodzie, gdzie przyrządzano okrągłe bułeczki z ciasta chlebowego, w środek których wsadzano

Moja smaczna kuchnia
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką 109

nasycić. Oczywiście robię z nich przetwory albo zamrażam, ale przyznacie - to już nie to samo. No więc na koniec ciasto kojarzące się z ciepłym dzieciństwem i wakacjami u babci - drożdżowe z truskawkami. CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ Składniki: 500 g mąki 80 g cukru 1 cukier waniliowy 220 mililitrów mleka 70 g masła 20 g świeżych drożdży 1 całe

Bon appetit mon amie
Paszteciki z kapustą i grzybami 137

Odstawiamy w ciepłe miejsce czekamy aż zaczną pracować (zwiększą objętość, lekko się spienią) Do misy przesypujemy resztę mąki, dodajemy jajka, resztę mleka, rozpuszczone przestudzone masło, sól  oraz zaczyn drożdżowy. Wszystko zagniatamy na dość plastyczne ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.  farsz: Grzyby moczymy przez całą noc w zimnej wodzie, a następnie gotujemy(...)wodę i kroimy drobno. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na złoty kolor Kapustę, grzyby i cebulę mieszamy razem doprawiając do smaku sola i pieprzem. wykonanie: Ciasto drożdżowe dzielimy na 2 kawałki, rozwałkowujemy na prostokąt, wzdłuż dłuższego boku nakładamy farsz i zawijamy w rulon. Każdy z rulonów kroimy na mniejsze kawałki.  Tak powstałe paszteciki smarujemy z wierzchu

Bon appetit mon amie
Rogaliki krucho drożdżowe 115

Przyznam szczerze ,że mimo iż uwielbiam rogaliki krucho-drożdżowe robiłam je samodzielnie pierwszy raz.  Zawsze zwalałam winę na to, że dużo przy nich pracy, a przecież można ułatwić sobie życie i kupić je w cukierni. Oczywiście można, ale o wiele lepiej smakują te, które wyjdą spod naszej ręki. Kto ma ochotę na rog alika z marmoladą? ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE

Bon appetit mon amie
Muffiny drożdżowo-pomarańczowe 239

Moja córka uwielbia drożdżówkę z kruszonką. Dzisiaj upiekłam jej drożdżówkę, ale ciut w innej postaci, ponieważ jako muffiny. Dodałam świeży sok pomarańczowy dzięki czemu drożdżowe muffiny mają delikatny posmak pomarańczy. Składniki:    300g mąki    40g masła    2 żółtka    1/3 szklanki ciepłego mleka    0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy(...)wsypać pozostałą mąkę, cukier, żółtka, masło, rozczyn i sok z pomarańczy. Ciasto wyrobić. Odstawić na ponad godzinę pod przykryciem aby podwoiło swoją objętość. 10 foremek do muffin napełnić ciastem drożdżowym. Posmarować białkiem i posypać kruszonką (masło, cukiery i mąkę połączyć) i piec w 180C około 30min

Amatorka kuchenna
Bruschetta z pomidorami, papryką i bazylią 164

małych kromek Potrzebujemy: - 1 mała bagietka - 1 pomidor - 1/4 papryki czerwonej - 1 ząbek czosnku - kilka liści świeżej bazylii - pół łyżeczki sosu sojowego - oliwa z oliwek - sól, pieprz - płatki drożdżowe nieaktywne (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Pomidora, paprykę i liście bazylii siekamy bardzo drobno. Czosnek rozgniatamy i również drobniutko siekamy. Dodajemy sól, pieprz, odrobinę oliwy z oliwek i sos sojowy. Wszystko dokładnie mieszamy(...)Blachę skrapiamy oliwą i kładziemy na niej pociętą w plastry bagietkę. Bułkę dodatkowo smarujemy odrobiną oliwy. Na wierzch kładziemy łyżeczką nasze warzywa. Możemy posypać wierzch płatkami drożdżowymi czy też położyć piórka cebuli. 3. Pieczemy kilka minut w nagrzanym piekarniku, aż bułka będzie chrupiąca. 4. Po wyjęciu dekorujemy świeżą bazylią. Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Babka majonezowa z nutką cytryny 98

Babka to ciasto, które nieodmiennie kojarzy się z Wielkanocą. Właściwie tylko wtedy używam foremki w kształcie babki, chociaż przyznam, że chyba muszę to zmienić. Nie przepadam za babami drożdżowymi. Jeśli dobrze jej nie zrobisz, to będzie sucha. A mało kto, potrafi zrobić dobrą babkę wielkanocną, która mi zasmakuje Jeśli więc masz podobne gusta do moich, albo boisz się ciasta drożdżowego

Mieszam w Garnku
Semla bułka maślana z bitą śmietaną 168

Semla czyli szwedzka bułka maślana nadziewana marcepanem i bitą śmietaną. Są to bułeczki drożdżowe pieczone z dodatkiem kardamonu i masła. Mięciutkie i puszyste jak brioszki. Semla piekę raz do roku aby zadość uczynić tradycji ale czasami odbiegam od oryginalnego przepisu. Tym razem upiekłam semla kokosowe. Bitą śmietanę doprawiłam kokosowym likierem. Do drożdżowego ciasta dodałam kokosowe wiórki. Zamiast marcepanu ubiłam pianę

codojedzenia
Bułeczki z polędwicą i serem . 162

Moje dzieci bardzo lubią bułeczki drożdżowe, często je piekę raz na słodko raz na słono. Dzisiaj postanowiłam upiec w kształcie róży z serem i przepyszną polędwicą nad ogniem wędzoną Hańderek Bułeczki podałam z dresingiem tysiaca wysp Roleski . Taką bułkę śmiało można zabrać  do szkoły lub do pracy.  Zapraszam do wypróbowania :)    Składniki : 500g mąki + do podsypania(...)ciasta ułożyć paseczek sera i polędwicy zwinąć rulon, za rulonikiem znowu ułożyć paseczek sera i polędwicę i tak do końca paska.  Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,przełożyć róże drożdżowe, przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około 15 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, piec na złoty kolor około 20 minut. W moim piekarniku tak się upiekły

Sama słodycz i szczypta chili
Racuchy drożdżowe z jabłkami 166

Racuszki drożdżowe z jabłkami - mięciutkie, puchate, grubiutkie prawie jak pączki. Uwielbiają je wszyscy, a szczególnie dzieci. Znikają szybciej z talerza niż się je smaży. Nie dla głodomorów niestety, ponieważ oczekiwanie, aż wyrośnie ciasto drożdżowe może okazać się wiecznością. Składniki: 20 dkg mąki orkiszowej (mieszana jasna 630 + 1050) 200 ml mleka 3-4 łyżki cukru 1 duże jajko 2 łyżeczki drożdży

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Indyjskie pieczywo – chlebki naan 263

restauracji serwującej dania tej kuchni na świecie. Uzupełnia dania główne, maczany w sosach spełnia funkcję łyżki czy widelca. Prosty i pyszny chleb, minimalnie czasochłonny. Naturalny, charakterystycznie przypieczony, lekko drożdżowy, trójkątny placek. Albo czosnkowy, ziołowy, mocno przyprawiony. Można go robić na wiele sposobów i każdy będzie równie dobry. Kuchnia fusion wykorzystuje naan jako bazę otwartych kanapek a nawet jako alternatywę(...)drożdżowego spodu od pizzy. Możliwości jest mnóstwo – wystarczy znaleźć własny ulubiony sposób na jedzenie naan.   Naan tradycyjnie wypiekany jest w opalanych drewnem piecach tandoor – ale z powodzeniem można go zrobić na patelni, na kuchence. Tekstura tego pieczywa jest dosyć specyficzna: skórka jest jasna, krucha, chrupiąca, z przypieczonymi mocno zwęglonymi fragmentami ciasta. Środek natomiast powinien być miękki, puszysty, z widocznymi

Karo in the Kitchen
Pulpety z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym z wegańskim kremem o smaku sera 190

siemienia lnianego lub otrębów owsianych sól pieprz czosnek Sos pomidory: 1 puszka pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku sól cukier pieprz Krem serowy: 2 duże ziemniaki 1/3 szklanki płatków drożdżowych szczypta kurkumy kilka łyżek wody sól pieprz Przygotowanie: Kaszę jaglaną zalewamy dwiema szklankami wody, delikatnie solimy i gotujemy, aż zmięknie i wchłonie cała wodę. Ugotowaną kaszę odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę(...)Dodajemy pomidory z puszki i przyprawy. Masę z kaszy formujemy w kształt pulpetów i dusimy w sosie pomidorowym przez około 15 minut. Ziemniaki dokładnie dusimy na puree. Dodajemy płatki drożdżowe i kurkumę oraz kilka łyżek wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane pulpety polewamy sosem i kremem o smaku sera

Jacob Tastes
Ciasto na pizzę -puszyste, mięciutkie 61042

wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłym miejscu – by drożdże zaczęły pracować. Na ciasto: 500 g. mąki pszennej ( użyłam 650) 2 łyżeczki drobnej soli łyżeczka cukru zaczyn drożdżowy 3 łyżki oliwy 275 ml. ciepłej wody Do miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie. Po brzegach wsypać sól, a do wgłębienia zaczyn drożdżowy. Następnie dodać cukier, oliwę oraz stopniowo dolewać wodę

Niebieski kubek z kawa

Proponowane wyszukiwania