upiekłam. Pierwszy raz robiłam ciasto zatapiane, wiele razy o nim słyszałam ale jakoś wcześniej się nie złożyło. Sposób przygotowania może wydawać się dziwny, w końcu każdy wie, że ciasto drożdżowe ma wyrastać w ciepłym miejscu. A w tym wypadku jest odwrotnie- ciasto umieszczamy w lodowatej wodzie i czekamy aż wypłynie. Wypieki z tego ciasta są równie pyszne co z tradycyjnego(...)drożdżowego, delikatne i lekkie a do tego dłużej świeże. Składniki: 500 g mąki 250 g masła 1 jajko 2 żółtka 1/3 szklanki cukru 50 g drożdży świeżych 20 ml mleka szczypta soli dodatkowo: konfitura z płatków róż ( użyłam Nasze Domowe ) cukier puder do posypania Masło rozpuścić w rondelku i wystudzić. Mąkę przesiać do miski. Na środku zrobić wgłębienie, wlać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPaszteciki to obowiązkowa przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Robię je z ciasta kruchego lub z drożdżowego. Najczęściej wypełniam je farszem z kapusty kiszonej lub pieczarek ale tym razem postawiłam na cebulowe nadzienie. Wspaniale smakowały podane z sosem czosnkowym. Składniki: na ciasto: 600 g mąki 1 szklanka mleka 30 g drożdży 2 jajka łyżeczka soli łyżeczka cukru 100 g masła(...)sezam czarnuszka Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem i odrobiną mąki. Odstawić na kwadrans. Masło stopić i wystudzić. Mąkę przesiać z solą, wymieszać z ziołami. Dodać jajka, rozczyn drożdżowy i masło. Wszystko razem wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju. Lekko posolić, przyprawić pieprzem a na końcu dodać ketchup
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawszystkich rodzajów ciast drożdżowe piekę najchętniej. Uwielbiam patrzeć jak w piekarniku pięknie wyrasta i kocham zapach piekącej się drożdżówki. Dziś po mojej kuchni roznosił się aromat truskawek, sera i oczywiście drożdżowego ciasta, bo sezon truskawkowy nie może się obejść bez drożdżówek. Składniki na 13 dużych drożdżówek: na ciasto: 700 g mąki pszennej 35 g drożdży 300 ml ciepłego mleka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMakowiec na drożdżowym cieście to jedno z ciast, które kojarzą mi się z babcią. Bardzo lubię puszyste drożdżowe i grubą warstwę maku, którą w sklepowych drożdżówkach ciężko spotkać. Takie ciasta jadany na drugie śniadanie ze szklaneczką kakao. Ale może ono być też wypiekiem świątecznym. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki ciepłego
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDrożdżowe bułeczki często zabieramy ze sobą na wycieczki, do pracy czy szkoły. Nie muszą to być te na słodko, bo wytrawne też są bardzo smaczne. Dodatkowym plusem jest to, że po zjedzeniu takiej bułki nie jesteśmy z powrotem tak szybko głodni jak po słodkiej drożdżówce. Upiekłam już setki drożdżowych bułeczek ale te smakowały mi wyjątkowo. Po wyjęciu z piekarnika były
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKiedy nie mam czasu na pieczenie pojedynczych drożdżówek wtedy robię jedną wielką blachę drożdżowego z dodatkami.Wychodzi podzielnie a taki wypiek może stanowić nie tylko deser ale także drugie śniadanie czy przekąskę do zabrania ze sobą na wycieczkę. Ciasto z tego przepisu wychodzi bardzo puszyste, na zdjęciach może tego nie widać ale to dlatego, że kroiłam jeszcze gorące. Zresztą takie lubimy(...)jeść najbardziej- ciepłe drożdżowe ze szklanką zimnego mleka. Może i nie zdrowo ale za to pysznie! Składniki na dużą blaszkę 40*25 cm na ciasto: 500 g mąki 190 g masła 120 g cukru 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 35 g drożdży 200 ml ciepłego mleka na nadzienie serowe: 250 g serka homogenizowanego kostka twarogu (250 g) 2 jajka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiasto drożdżowe osiągnęło furorę, znajomi i rodzina zachwycali się . Podoba im się kształt oraz wykonanie. Więc i wam polecam , pyszna i jeszcze raz pyszna. Rwane różyczki idealne na imprezę dla dzieci albo do kawki dla dorosłych :) Ciasto drożdżowe z różyczek : 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej Kłos -Pol 1 szklanka mleka
Różowa kuchniarozgrzać się mocną zupą cebulową po francusku. Wegańska zupa cebulowa Przepis na 4-5 porcji Potrzebujemy: 7 średniej wielkości cebuli 250 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki płatków drożdżowych 2 łyżki bazylii 2 łyżki oregano 3 łyżki tymianku 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru pieprz i sól olej lub oliwa Bulion warzywny: 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula(...)warzywa w bulionie staną się miękkie, wówczas całość blendujemy na jednolitą masę, wyjmując wcześniej ziele angielskie. 4. Zeszkloną złocisto-brązową cebulę dodajemy do bulionu. Doprawiamy płatkami drożdżowymi, tymiankiem, pieprzem, solą i gotujemy przez 5-10 minut, aby wszystkie smaki odpowiednio przeszły. 5. Zupę podajemy z grzankami i wegańskim serem. Życzymy smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Poleletniej wody; 1/2 łyżki soli; Cały zaczyn. Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe(...)wymieszać ze sobą. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 - 60 minut. Po tym czasie dodać sól i dobrze wyrobić ciasto (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 2,5 godziny do wyrośnięcia, odgazowując
Gospodyni Miejskasoli; Cały zaczyn. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe(...)tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta właściwego tj. mąkę pszenną oraz sól i dobrze wyrobić ciasto (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 4 godziny do wyrośnięcia, odgazowując
Gospodyni MiejskaChodziło za mną ciasto cały dzień. I to takie drożdżowe. W końcu upiekłam kołacza takiego co utrzymuje bardzo długo wilgoć. Można przechowywać kilka dni zawinięty w ściereczkę dzięki czemu zachowa swoją świeżość. Powiem Wam, że na drugi dzień jeszcze lepiej smakuje. Daje się dużą ilość masła co sprawia, że ciasto jest naprawdę smaczne i nie jest suche. Do tego kubek(...)roztopionym masłem i posypać cukrem pudrem. Po 5 minutach ponownie posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem pudrem. Dzięki temu otrzymamy skórkę, która uchroni ciasto przed wysychaniem. zródło gazeta ciasta drożdżowe ( stara, nawet nie wiem z którego roku) kołacz polski
O kuchni z uczuciemKaszubskie ciasto drożdżowe z kruszonką i lukrem ( Młodzowy kuch z kruszonką i glancem) "Na niedzielę z zasady musi być placek drożdżowy, niechby nawet dosyć postny, ale za to ze słodką, grubą warstwą kruszonki na wierzchu." Taką informację możemy znaleźć w "Bedekerze Kaszubskim, w którym jest opisany kaszubski jadłospis. Kaszubska drożdżówka, to wypiek z wieloletnią tradycją. Nie dziwne więć, że młodzowy
Pełny talerzBardzo pyszne drożdżówki, robię je od wielu lat. Są przepyszne. Proszek budyniowy i cukier rozmieszać w małej ilości mleka, pozostałe mleko zagotować i do gotującego się
Kuchnia PokoleńSKŁADNIKI: CIASTO DROŻDŻOWE: 300 g mąki orkiszowej 200 g mąki pszennej 40 g drożdży 1/2 l mleka lub wody 2 żółtka 1 płaska łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli masło do smarowania jajka ser kozi lub koryciński Zrobić ciasto drożdżowe. Do miski wsypać mąki, w kruszyć drożdże, 2 żółtka dobrze ubić z cukrem, dodać do mąki, wlać
harrisazimę. dzisiaj jednak zapragnęłam zjeść pomidory smażone w bułce tartej. Przepis jest bardzo prosty a przygotowanie nie sprawi nikomu kłopotu. Składniki: - zielone pomidory, - bułka tarta, - sól, pieprz, - ew. płatki drożdżowe i suszony czosnek, - bułka tarta do smażenia. Wykonanie: Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy w plastry min. 1 cm, w głębokim talerzu mieszamy bułkę tartą, odrobinę soli, pieprzu, szczyptę płatków drożdżowych
Co na wege obiad?