drożdżowe - 16813 przepisów (strona:354/1121)

Tofucznica jalapeño ze szpinakiem i pieczarkami 199

tofucznica do złudzenia - nie tylko wizualnego, ale też smakowego - przypomina tradycyjną jajecznicę. Pomogą w tym trzy składniki. Po pierwsze sól kala namak, która nada jajeczny smak. Po drugie płatki drożdżowe, które zlepią wszystkie składniki i sprawią, że Twoja tofucznica będzie miała głęboki i sycący smak. Po trzecie kurkuma dla odpowiedniej kolorystyki. Pozostałe dodatki to dowolna kwestia, warto eksperymentować i próbować(...)duże porcje: 2 łyżki warzywnego bulionu ½ średniej cebuli 250 g pieczarek 2 duże garście świeżego szpinaku 1 płaska łyżeczka suszonych papryczek jalapeño (opcjonalnie) ½ łyżeczki kurkumy 1 kopiasta łyżka płatków drożdżowych (można zastąpić zmieloną mąką z cieciorki lub kaszy jęczmiennej) sól kala namak do smaku (u mnie ½ łyżeczki) 1 kostka naturalnego tofu kilka pomidorków koktajlowych i szczypior do dekoracji Cebulę pokrój

Roślinna - blog wegański
3 razy burak cukrowy. Nr 3: Ciasto drożdżowe z buraków cukrowych 166

szaleć, to szaleć: buła czyli ciasto drożdżowe z dodatkiem buraków cukrowych. Składniki: (na 2 blachy 26x20 cm) 1 średni burak cukrowy 1,5 paczki suchych drożdży około 1 kg mąki szczypta soli 1/2 szklanki jasnobrązowego cukru 1 jajko W misce wymieszać mąkę z drożdżami, cukrem i solą. Buraka cukrowego obrać, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości. Odlać wodę, przestudzić(...)powoli dosypywać suche składniki z drugiej miski, wyrabiając ręką ciasto - można to zrobić na stolnicy, ja wyrabiałam wszystko w misce. Ciasto powinno mieć taką samą konsystencję jak regularne ciasta drożdżowe, dlatego mąkę należy dodawać stopniowo - w przypadku wszystkich buraczanych propozycji mąkę właśnie tak należy dodawać, gdyż nie da się precyzyjnie określić ile będzie jej trzeba. Ciasto włożyć do miski, przykryć

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Nowość w mojej kuchni - Kamień do pizzy od firmy Bakero 156

przyjemnością się zgodziłam i tuż po otrzymaniu paczki... zabrałam do testów! Powiem tajemniczo, że pierwszy test okazał się sukcesem i jeszcze dziś bądź jutro spodziewajcie się przepisu na ciasto drożdżowe pieczone na kamieniu! Kamienie firmy Bakero znajdziecie tutaj: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=2753216  Zachęcam również do odwiedzenia facebookowego profilu kamieni do pizzy BAKERO oraz oczywiście do polubienia profilu Ewa Kuchennie :) Kamień jest(...)więc ostrożni! 5. Zaleca się, żeby kamień nagrzewać około 30-60 minut przed położeniem na niego potrawy. Im dłużej - tym lepszy efekt.  I poniżej zapowiedź najbliższego wpisu - ciasto drożdżowe ze śliwkami pieczone na kamieniu firmy Bakero ! :) Kamienie firmy Bakero znajdziecie tutaj: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=2753216  Zachęcam również do odwiedzenia facebookowego profilu kamieni do pizzy BAKERO oraz oczywiście do polubienia profilu

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Kringel, estoński wieniec drożdżowy 218

Kringel to tradycyjny estoński wieniec cynamonowy z ciasta drożdżowego. Z całą pewnością podbije serca i podniebienia wielbicieli cinamon rolls, cinabons, bułeczek cynamonowych i innych tego rodzaju smakołyków. Zewnętrzne warstwy wieńca są chrupiące, a wewnętrzne miękkie i puszyste. Kringel najlepiej smakuje lekko ostudzony, kiedy w środku jest jeszcze ciepły. Już od dłuższego czasu planowałam zamieścić ten przepis na blogu, jednak(...)łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Pokruszone drożdże mieszamy z mlekiem i cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z solą. Do zaczynu drożdżowego dodajemy jajko i roztopione masło. Mieszamy i wlewamy do miski z mąką. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do miski wysmarowanej olejem

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami 218

Sernik na kruchy spodzie przypomina trochę ciasto drożdżowe (tzn. śląski kołocz :), ale ma taką zaletę, że dłużej trzyma świeżość, dlatego go lubię :) W przyszłości pewnie też zrobię go w wersji oryginalnej, czyli drożdżowej, a tymczasem przepis na kruchy serniczek ;) Ciasto: 12 dkg margaryny 1 szklanka cukru, 2 jajka, 2,5 szklanki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę rozpuścić

Smakowy Raj
Domowa Pizza wersja od A do Zet 157

kupujemy tyle produktów, by dało się wszystko skonsumować, gdy jest jeszcze świeże, a na pizze kupuję osobne składniki, bo zdarza się, że czegoś nie ma. Podane ciasto drożdżowe sprawdza się do pizzy, ale także jako ciasto na bułeczki. A składniki na pizze wymieniam jakie dodałam, ale Wy dodajcie to co lubicie :) Ciasto drożdżowe na pizze: 3 szklanki mąki ( + ½ do podsypania

Smakowy Raj
Domowe bułeczki na kebab, burgery i nie tylko. 174

smaku są pyszne. Tak zrobione bułki możecie jeść jako tradycyjne bułki lub użyć je do kebabów, burgerów, sharmy, pity i innych pysznych rzeczy. Polecam mój przepis :) Ciasto drożdżowe: ½ kg mąki (+ ½ szklanki do podsypania) 3 dag drożdży 1 łyżeczka cukru ½ szklanki mleka ½ szklanki wody 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli W letnim mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem i pozostawiamy do wyrośnięcia(...)wsypujemy mąkę i sól, robimy w nich dołek, do którego wlewamy wyrośnięte drożdże, wodę i oliwę. Wszystkie składniki mieszamy razem widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie. Jeśli się lepi do rąk, podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy bułkę. Pamiętajcie, że ciasto po upieczeniu podwoi swoją

Smakowy Raj
Stromboli- zwijana pizza 255

Znakomity pomysł na kolację bądź spotkanie ze znajomymi. Smaczny farsz owinięty ciastem drożdżowym. Wyglądem przypomina ogromną bułkę z nadzieniem. Stromboli swoimi korzeniami sięga do Stanów Zjednoczonych. Ciasto drożdżowe: 2 szklanki maki pszennej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 3 łyżki oleju 35 g świeżych drożdży 200 ml letniej wody Farsz: Keczup Oregano 5 plastrów wędliny 0,5 czerwonej

VioletoweKucharzenie
Dolnośląska Skandynawia 166

maszyniści pociągów w Szwecji, protestując przeciwko zakazowi noszenia szortów, noszą do pracy spódnice. Nic tylko bukować lot do Sztokholmu. Żeby ułatwić wszystkim wczucie się w klimaty skandynawskie proponuję drożdżowe bułeczki- tradycyjnie są z cynamonem- moje zrobiłam trochę bardziej wiosenne. Takie bułeczki jadłam pierwszy raz w Niemczech, potem długo szukałam ich w Polsce i znalazłam- w kawiarni Marcello (pisałam o niej(...)mnie w pracy. Skserowałam go, ciasto wyrobiliśmy u znajomych, którzy posiadają to cacko i mogliśmy się delektować pysznymi bułkami. Ale bez Thermomixa też się da! Oto dowód: SKANDYNAWSKIE* BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RÓŻĄ 600 g mąki 80 g cukru 50 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 100 gram masła 300 ml mleka 2 jajka   Na nadzienie   100 g cukru

les mirabelles
Dzień Dużego Dziecka 175

było dokończyć przycinanie trawska, posadzić jeszcze jedną komarzycę, skrócić niektóre gałązki. Ale wiedzieliśmy, że wieczorem czeka nas uczta- ognisko i kolejne testowanie marketowych produktów. Tym razem na tapetę poszedł drożdżowy spód do pizzy, którego użyliśmy do zawinięcia mini kiełbasek śląskich (z plasterkiem sera), które potem upiekliśmy na ognisku- cu-do! Do tego oscypki z naszą własnoręcznie robioną żurawiną. I pianki(...)musiał być jakiś dziecięcy akcent. Ja wciąż się do pianek z ogniska nie przekonałam- są dla mnie zdecydowanie za słodkie. Ale wyglądają pięknie. Genialny pomysł. Z pewnością domowe drożdżowe ciasto jest lepsze, ale gotowiec też dał radę! Oscypki na ruszcie. Piękne te pianki ale okropnie słodkie. I zapanował czil. Nawet specjalnie nie chciało się nam gadać- po prostu siedzieliśmy

les mirabelles
Piecuchy (Calzone) 310

jednej z restauracji w naszym mieście widnieją pod nazwą piecuchy, równie dobrze można je nazwać calzone. Cienkie ciasto drożdżowe wypełnione po brzegi nadzieniem. Tradycyjne calzone mają kształt pieroga, piecuchy zaś mają łączenie u góry, dzięki czemu przy pieczeniu można mieć pewność, że się nie rozkleją, nawet pod wpływem sosu. Wszyscy w domu bardzo je lubimy, dlatego postanowiłam wykonać takie(...)marchewkę, smażyć do miękkości. Dodać passatę i dusić do odparowania doprawiając sos do smaku. Należy przygotować sos trochę bardziej doprawiony, gdyż ciasto „zabiera” trochę smaku. Przygotowanie ciasto drożdżowe podzielić na 6 części, każdy rozwałkować na koło, grubość 4 mm. Nakładać warstwę sera, sos, znów ser. Zlepiać u góry. Posmarować jajkiem i posypać oregano. Piec w 180 stopniach około

dom-agi.pl
43. Drożdżowy puch 162

Przedstawiam przepis na drożdżowe ciasto, które robi się bardzo szybko i prosto, dodatkowym atutem ciasta jest to, iż jest niezwykle puszyste, no i zawsze się udaje! Podane proporcje są na bardzo dużą blachę, taką, jaka jest w komplecie w każdym piekarniku. Ciasto: 10 dag drożdży 1 szklanka cukru 4 jajka 3/4 szklanki oleju 1 szklanka ciepłego mleka 600 dag mąki(...)minut. Wyrobić kruszonkę. Na ciasto wyłożyć owoce i kruszonkę. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Nie wiem jak inne piekarniki, ale ja ciasto drożdżowe zawszę piekę tylko na górnej grzałce, dolną wyłączam gdyż ciasto zbyt mocno się spieka od dołu

Jadło i czytadło
Drożdżówka z serem 235

Kiedy zobaczyłam zdjęcie tej drożdżówki z serem to od razu przypomniały mi się czasy dzieciństwa. Takimi tradycyjnymi ciastami się wtedy zajadaliśmy i do tej pory zresztą bardzo takie ciasta drożdżowe lubię. Z przygotowaniem tego ciasta właściwie nie miałam żadnych kłopotów. Jedyny błąd, jaki zrobiłam to użyłam do niego mąki chlebowej a nie dodałam więcej mleka i przez to ciasto

UgotujmyTo.pl
Drożdżowe muffiny na ostro 199

rano wstaje ten ma babeczki ! Postanowiłam wypróbować moją nową formę i zrobiłam drożdżowe, wytrawne muffiny. Idealne do szkoły bądź pracy na drugie śniadanie. Można bez problemu przekroić je i posmarować serkiem. Z całości wyszło 15 średniej wielkości babeczek.  Wytrawne muffiny drożdżowe Składniki: 300g mąki (200g mąki pszennej razowej + 100g pszennej); 150 ml wody; 25 g drożdży; 1 jajko

Życie na widelcu
Chleb orkiszowy na zakwasie 396

łyżki masła; 1 szklanka ziaren słonecznika. Szklanka = 240 ml Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę żytnią razową, mąkę orkiszową, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję(...)miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta chlebowego tj. mąkę pszenną, mąkę orkiszową, wodę, sól, miód, i dobrze wyrobić luźne ciasto (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego przez około 10 minut). Ciasto jest dość rzadkie - powinno spływać kleistym, leniwym strumieniem. 2 małe keksówki wysmarować masłem i dokładnie obsypać ziarnami słonecznika. Do tak przygotowanych keksówek przelać ciasto

Gospodyni Miejska