daniu, jak i w wypadku pierogów z podobnym nadzieniem, wolę używać tych suszonych. Tym razem pod ręką miałam jednak tylko świeże i też wyszło pysznie. ;) Wyrabiamy ciasto drożdżowe z podanych składników tak, jak nam wygodnie. (bo właściwie nie ma to znaczenia, najważniejsze, żeby wyrosło ;) ) Ale gdyby ktoś miał wątpliwości, oto przykład: Drożdże rozcieramy z cukrem, zalewamy połową podanej porcji letniej(...)wody i dokładnie razem mieszamy. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej dołek, wlewamy rozczyn drożdżowy. Wsypujemy sól, dobrze zagniatamy, podlewając wodą, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyrabiamy przez kilka minut, do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (by podwoiło objętość). W czasie, gdy ciasto rośnie, przygotowujemy farsz. Kapustę przepłukujemy na sicie i dobrze
Kuchenna KontrrewolucyaMuszę przyznać, że ciasto drożdżowe udało mi się zepsuć tylko jeden raz i to przez drożdże instant. Niestety. Ostatnio ganiałam za świeżymy przez dwa osiedla i... nic. Trochę mnie to rozdrażniło, bo już nastawiłam się na pieczenie drożdżowych rogalików i zmusiłam się do użycia kolejny raz tych suszonych. Tym razem się udało. ;) Miałam ochotę na coś słodkiego - niesłodkiego i takie
Kuchenna Kontrrewolucyasię jak w buszu bo to cholerstwo zdążyło urosnąć wyżej niż moja blond czupryna sięga. Ale koniec końców maliny zawsze się znajdą :) Od pary dni chodziło za mną ciasto drożdżowe. Najpierw miało być z czarnymi porzeczkami. Później myślałam nad czerwonymi porzeczkami. Jednak po ostatniej przeprawie po "buszu" padło ostatecznie na maliny. Z kremowym waniliowym serkiem. I kwaśnym lukrem cytrynowym. Poezja(...)Polecam na słodki początek weekendu :) Przepis na ciasto drożdżowe podaję za autorką tego przepisu ( klik ) a serek i maliny to już moja inwencja :) Porcja na dużą blachę. Składniki: 500 g przesianej mąki 120 g cukru 150 g masła 3 duże jaja 1 opakowanie drożdży instant (7 g) skórka starta z jednej cytryny szczypta soli około 220 ml mleka Dodatkowo
My simple kitchendrożdże i wymieszać. Pozostawić na około 10-15 minut aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać do misy z miksera. Dodać resztę ciepłej wody, sól, cukier, oliwę z oliwek, zaczyn drożdżowy i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych(hak) wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać na wolnych obrotach około 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Misę z ciastem przykryć ręcznikiem i odłożyć
Ala piecze i gotujedrożdże i wymieszać. Pozostawić na około 10-15 minut aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać do misy z miksera. Dodać resztę ciepłej wody, sól, cukier, oliwę z oliwek, zaczyn drożdżowy i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych(hak) wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać na wolnych obrotach około 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Misę z ciastem przykryć ręcznikiem i odłożyć
Ala piecze i gotujewspomnienie całkiem spontanicznie upieczonej babki. Po prostu w Boże Ciało prawie już wieczorową pora wszystkim zachciało się ciasta. Poszło w ruch moje ulubione ciasto drożdżowe i to co znalazłam w zamrażalniku czyli kawałek marcepanu i porzeczki :) robimy miejsce na kolejne, już tego roczne :) Babka drożdżowa z czarna porzeczka i marcepanem ciasto: 1,5 szkl. mąki 70 g cukru
Dzieje kuchennej Wiewióryząbki czosnku (można użyć również cebuli, nam się akurat skończyła:) - ćwiartka papryki (u nas żółta) - 1 duży pomidor - spora garść rukoli - łyżeczka kurkumy - czarna sól kala namak - płatki drożdżowe (ilość w zależności od upodobań, my dodaliśmy ok. 3 łyżeczek) - olej/oliwa 1. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy go na rozgrzany na patelni olej. 2. Paprykę kroimy w kostkę(...)zarumieni. 3. Rozgniecione widelcem tofu wrzucamy na patelnię. 4. Dodajemy kurkumę, czarną sól (która ma jajeczny posmak za sprawą dużej ilości siarczanów - trzeba uważać, żeby nie przesolić) i płatki drożdżowe (które mają delikatny smak sera) 5. Całość mieszamy, i czekamy aż tofu będzie ciepłe. 6. Gotową tofucznicę wykładamy na talerz, posypujemy rukolą i pomidorem i zjadamy ze smakiem :) My jedliśmy
Bananowe PoleZapraszam na pyszne bułeczki drożdżowe inne od wszystkich innych drożdżowych wypieków, bułeczki odrywane. Chociaż upieczone z mąki razowej są wyjątkowo puchate i mięciutkie. Bułeczki nie tylko wyjątkowo pyszne, ale bardzo zdrowe, bo w całości upieczone z mąki orkiszowej. Od dawna już przymierzałam się do ich upieczenia. Teraz pełnia sezonu truskawkowego, wiec w środku każdej bułeczki wylądowała ogromna, słodka truskawka. Posypka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszne racuchy drożdżowe na podwieczorek są dobrym pomysłem, uwielbiane przez dzieci, ale nie tylko, gdyż amatorów drożdżowych specjałów nie brakuje, w letnie, ciepłe dni mogą stanowić doskonały obiadowy posiłek z kompotem rabarbarowym (propozycja) Składniki: 3 jajka całe 1 szklanka mleka 2,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżki cukru 3 dkg drożdży świeżych 1 łyżeczka soku z cytryny Ponadto
kgwjanczewoPróbowałam, naprawdę ale niestety moje weekendowe uzależnienie od ciasta drożdżowego jest silniejsze niż moja wola, jak to się mówi mam słabą silną wolę. Jako dziecko nie przepadałam za tym ciastem, tylko „górę” z owocami i kruszonką zjadałam bo ciasto było suche (resztę ciasta zawsze dawałam tacie), dlatego namiętnie dopracowuję sposoby na to jak umieścić owoce w środku, żeby(...)wyszedł zakalec- udało się! Składniki na dużą blachę: ciasto drożdżowe wg mojego sprawdzonego przepisu: 50 g drożdży pół litra mleka sojowego 150 g cukru 900 g mąki 200 g masła kokosowego rafinowanego szczypta soli dokładnie wyrabianie ciasta pod tym linkiem: http://www.greenscarf.pl/weganskie-buleczki-cynamonowe/ farsz: około 1 kg rabarbaru 100 g cukru Przygotowanie: Rabarbar obieramy, kroimy w 1 cm kawałki podsmażamy
greenscarfZbierając pokrzywy do pesto wybierajcie małe, nie kwitnące okazy i najlepiej z terenu oddalonego od miasta i dróg. Drożdżowe ciasto wspaniale komponuje się z intensywnym dodatkiem rucoli, prażonego słonecznika i pokrzyw, wypróbujcie - samo zdrowie!. Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 4 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 4 łyżeczki oliwy z oliwek Pesto: 4 łyżki ziaren słonecznika(...)Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z dodatkiem cukru, wymieszać i odstawić na kwadrans aby zaczęły pracować. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i oliwę, mieszamy. Łączymy z rozczynem drożdżowym i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto szczenie przykrywamy folią do żywności i odkładamy na 50 - 60 minut aby podwoiło swoją objętość. 3. Na suchej patelni prażymy słonecznik
Apetyczna babeczkaśledzą mój prywatny profil na fb wiedzą co robiłam wczoraj od rana. Córcia wstała z uśmiechem na ustach o 6.45, z przeświadczeniem ze czuje zapach bułek drożdżowych... Ja wstałam chwilę przed nią i żadnych bułek nawet w planach nie miałam... Wielki smutek zapanował i marsowa mina zagościła na jej buzi. No to matko do dzieła(...)Postanowiłam upiec drożdżówki z truskawkową konfiturą i kokosową kruszonką. Bułeczki drożdżowe z konfitura truskawkowa i kruszonka 10 g drożdży 100 ml cieplej maślanki lub mleka 60 g cukru 20 g mąki Składniki mieszamy i zostawiamy na 10 minut. następnie dodajemy: 300 g mąki 40 g miękkiego masła 2 jajka cukier lub ekstrakt waniliowy (kilka kropli
Dzieje kuchennej WiewióryZaczyn: mleko podgrzać dodać pokruszone drożdże, cukier i wymieszać. Pozostawić na około 10 minut aż drożdże "ruszą". Ciasto: do misy miksera przesiać mąką, wbić jajko dodać sól, cukru, zaczyn drożdżowy i letnie rozpuszczone masło. Mikserem za pomocą końcówki do ciast drożdżowych(hak) wyrobić gładkie ciasto. Misę przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć
Ala piecze i gotuje