Wykorzystuję zapasy z zamrażarki. Znalazł się zmielony indyk, szpinak oraz piersi drobiowe z których powstały mi takie zawijańce. Część zniknęła na obiad zanim zrobiłam zdjęcie a reszta jako wędlina na kanapkę. składniki: 4 pojedyńcze piersi z kurczaka ( moje miały po 300 g) 400 g mięsa mielonego z indyka, u mnie zmielony udziec 150 g szpinaku, u mnie mrożony pół
Monia miesza i gotujeŚwiąteczny żurek który podałam z jajkiem ale zapiekanym na cieście francuskim. Do żurku dodałam suszone pieczarki które wzbogacają jego smak. Wiosna za oknem i na talerzu. 1 litr bulionu drobiowego 400 ml zakwasu żytniego na żurek 1 cebula 1 kiełbasa biała 10 dkg boczku wędzonego 20 dkg szynki wędzonej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 125 ml śmietany 1 garść
wesoła kuchniawłoszczyzna ziele angielskie, liść laurowy jarzynka 3 jajka 40 g żelatyny 120 g groszku 1 łyżka posiekanego koperku Przygotowanie: Kurczaka poporcjować, obrać … Czytaj dalej Galaretka drobiowa
czarrna od kuchni800g cebula – 1 sztuka (ok. 120g) czosnek świeży – 2 ząbki (ok. 10g) cukier – 1 łyżeczka (ok. 5g) sól, pieprz olej do smażenia Dodatki: Białko: mięso drobiowe, wołowe, płatki drożdżowe, tofu, granulat sojowy Strączki: soczewica, fasola, ciecierzyca Korzenie: marchewka, seler naciowy Zielone: świeży szpinak, jarmuż, kapusta pak choi, liście botwiny Zioła: bazylia, tymianek, oregano, papryka mielona, majeranek, cynamon
wiecejwarzyw.plidealny smak pasztetu. Składniki na 2 foremki aluminiowe 23 cm x 10 cm, przepis na pyszny pasztet z dzika: 1 kg mięsa z dzika np. szynka ½ kg wątróbki drobiowej ( u mnie z indyka) 1 szt. marchew 1 pietruszka, 1 szt. cebula, 1/4 szt. selera, 1 łyżeczka soli do gotowania 1 szt. czerstwa bułka 2-3 jajka 2 ząbki czosnku Sól
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcodzienny posiłek. Może być podawany do dań smażonych, pieczonych lub grillowanych. Doskonale pasuje ryb, mięs oraz warzyw Sosik polecam do… ** Domowych nuggetsów ** Mielonych pieczonych w boczku ** Szaszłyków drobiowych z ananasem ** Ziemniaków pieczonych w przyprawach (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200 ml jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 12% 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku pęczek koperku sól i pieprz
Kulinarny S.O.S.był nie tylko zdrowy, ale i smaczny. Choć p[przyznaję, że teraz w tym okresie kwarantanny nie jest łatwo. Dziś przygotowałam dla was przepis na pyszny obiad – drobiowe pulpeciki z makaronem orzo i sosem jogurtowym. Danie lekkie, ale sycące. Idealne na obiad, albo kolację na ciepło. Zamiast makaronu możecie oczywiście podać je z ryżem ugotowanym na sypko, ulubioną kaszą
Ostra na SłodkoBardzo nie lubię kiedy marnuje się jedzenie. Dlatego Wciąż szukam nowych sposobów na wykorzystanie pozostałości po niektórych potrawach.Te kotlety to jeden z moich sposobów na wykorzystanie mięsa drobiowego, które zostaje po gotowaniu rosołu. Są naprawdę smaczne i super szybkie w przygotowaniu.Kilka składników, które są w każdej kuchni i obiad mamy gotowy. Bardzo bałam się o ich smak
Krylowa Kuchniateż postanowiliśmy pomysł przenieść na marynatę do skrzydełek. Daliśmy więcej cytryny, mniej miodu, dużo rozmarynu, za to w ogóle czosnku i imbiru – tak więc podobnie, ale zupełnie inaczej. Drobiowe skrzydełka marynowały się całą noc w zalewie, a po upieczeniu wyczuwało się wyraźny smak cytryny. Składniki 1 kg skrzydełek 1 / 3 szklanki soku z cytryny 1 łyżka miodu
niecodziennikparyleśną żurawinę, która swoim charakterystycznym smakiem nadaje pasztetowi ciekawego wymiaru. Składniki na pasztet z jelenia 1 kg mięsa z jelenia 500 g podgardla 500 karkówki wieprzowej 300 g wątróbki drobiowej 2 duże marchewki 1 kawałek selera 1 duża pietruszka 2 średnie cebule 25 ml brendy 3 kajzerki 150 g świeżej żurawiny 4 jajka wielkości L 4 ziarenka jałowca 4 ziarenka
niecodziennikparykolejnym jego wykonaniem czas się coraz mniej dłuży, zwłaszcza jeśli ma się przy sobie Wyjątkową Osobę. Składniki na risotto z krewetkami 250 g ryżu do risotto 1 l rosołu drobiowego 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku 1 / 4 kawałka ostrej papryczki (bez pestek) 200 g mrożonych krewetek 50 g masła 50 g parmezanu sól
niecodziennikparySkładniki na Zupę z fasolki szparagowej z kurkumą: 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 cebula 1/2 pora 2 ząbki czosnku 1 marchewka 4 ziemniaki 1 litr bulionu, rosołu (drobiowego lub warzywnego), może być z kostki 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku duża szczypta imbiru Ok.400-500 g fasolki szparagowej 1 łyżka posiekanego koperku 100 g śmietanki 30 % Przygotowanie Zupy z fasolki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcebula 3 ząbki czosnku 1 por biała część 1 marchewka 3 ziemniaki 1 kawałek korzenia selera 1 papryka czerwona 100 g kabanosów 1 polędwica wieprzowa 1 litr bulionu drobiowego sól, pieprz czarny i czerwony 1 łyżeczka papryki wędzonej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1 papryczka chili ostra 1 łyżeczka 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżeczka rozmarynu natka pietruszki chleb
wesoła kuchniaDietetyczne, drobiowe gołąbki z sałata rzymską. Są błyskawiczne do zrobienia. Jak ugotujecie sobie ryż wcześniej to skrócicie sobie czas oczekiwania. Sałata jest delikatna. gołąbki gotowałam na parze. Są bezglutenowe. gołąbki: 1 pierś z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki papryki czerwonej wędzonej sol, pieprz 1/2 łyżeczki oregano suszone 1/2 łyżeczki bazylii suszonej 1 jajko 2 łyżki mąki migdałowej
wesoła kuchniagramów bułki tartej sól pieprz majeranek Opcjonalnie wegeta Sos pomidorowy do gołąbków 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej ok 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz szczypta majeranku opcjonalnie wegeta Przygotowanie gołąbków Ryż ugotować i przełożyć do miski. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Andzia Pichci