Widoczne na zdjęciu kotlety rybne , są zdecydowanie urozmaiconą wersją tradycyjnej pieczonej ryby :P Bez zbędnego pisania... przejdźmy do przepisu ! : SKŁADNIKI : 200 g białej ryby (dorsz, mintaj) 1 ugotowany batat 1/2 marchewki 1/2 pora koperek mieszanka ziół sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Rybę doprawiamy solą ,pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny - gotujemy na parze , lub pieczemy
Marcepanowa kuchniasmaku , uwielbiam szpinak, uwielbiam sery pleśniowe, więc postanowiłam wypróbować przepis. Leciutko go zmodyfikowałam dodając pod koniec pieczenia do ryby posiekane solone orzeszki. Wyszło pysznie i nawet ryba podana z moich rąk smakowała wszystkim Składniki: – 5 kawałków po 120 gram polędwicy z dorsza atlantyckiego Marynata: – 100 ml oleju; – 1 łyżka pieprzu cytrynowego; – 2 ząbki czosnku; – łyżeczka(...)dorsza natrzeć marynatą i włożyć na godzinę do lodówki. Tak przygotowaną rybę włożyć na 20 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, 7 minut przed końcem posypać posiekanymi orzechami. Sos: W rondelku lub na głębokiej patelni zeszklić cebulę i czosnek, dodać ser, wino, mleko i śmietanę. Gotować, aż ser się rozpuści, dodać pomidory, szpinak i doprawić do smaku. Pieczone
dom-agi.plsolą i pieprzem, dodać startą skórkę z cytryny i posiekany koperek i wymieszać. 3. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia a na nim jeden arkusz ciasta francuskiego (jeżeli mamy ciasto w bloku to należy je najpierw rozwałkować) Na ciasto wykładamy dorsza. Rybę smarujemy olejem czosnkowym Kujawskim. Na dorsza wykładamy przestudzone pory. Drugi arkusz ciasta francuskiego nacinamy w środkowej części(...)roztrzepanym jajkiem. 4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 30 minut. Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.pl Smacznego Porada: Ciasto francuskie należy wyjąć z lodówki około 15 minut wcześniej, żeby nabrało temperatury i wtedy łatwiej będzie je formować. Post Dorsz w porach w cieście francuskim pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plDzisiaj dorsz. Wcale niełatwo go kupić świeżego, nie wybierając się jednocześnie do marketu. Ja mam jednak, jak już kiedyś wspominałam, taki niby plac niedaleko domu i tam podjeżdża samochód z takimi rybkami raz w tygodniu, z reguły w czwartek lub piątek właśnie. Nie jest tanio, ale chętnych nie brakuje...Świeża rybka nastraja wakacyjnie, przypomina o szumie fal i widokach(...)proponuję danie nie do końca obiadowe, choć oczywiście można podać je na ciepło. Sos tysiąca wysp pasuje bowiem idealnie do grillowanych mięs, ryb, pieczonych ziemniaków czy frytek...Serdecznie polecam. Składniki: 4 świeże filety z dorsza bez skóry ( u mnie 80 dkg) 2 jajka mąka pszenna do panierowania przyprawa do ryb Kamis sól i pieprz do smaku
Gosia gotujekokosowego 4 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól pieprz grubo mielony Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia. Dorsza nacieramy 1 łyżką słodkiej papryki, solą i 1 łyżką oliwy z oliwek. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy
My Chcemy Jeśćpodpieczonymi na patelni ziemniakami. Druga to potrawa to nawiązanie do kaszubskiej tradycji wekowania mięsa, czyli łopatka wieprzowa w weku. Trzecia propozycja to pulpety z dorsza w sosie śmietanowym. Oglądnij odcinek programu. Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami (źródło: karolokrasa.pl) Składniki: 4 – 5 ziemniaków 1 łyżka smalcu 2 mlecze z solonego śledzia 4 filety solonego(...)ciemnym miejscu przez kilka tygodni. Dobra rada: możemy też pasteryzować słoiki dwukrotnie, pierwszego dnia przez 2 godziny, potem studzimy i drugiego dnia ponownie pasteryzujemy przez godzinę. Klopsiki z dorsza na dwa sposoby Klopsiki z dorsza na dwa sposoby (źródło: karolokrasa.pl) Składniki: 800 g dorsza bez skóry i ości 100 g wędzonego surowego boczku 1-2 ostre papryczki 3 łyżki
WojnaNaSmaki.plmłodymi ziemniaczkami. Zdrowo, smacznie, kolorowo i prosto – czego więcej trzeba? No może kieliszka białego, schłodzonego wina gdy już nadejdą te upały! Ryba pieczona na warzywach: 4-5 porcji filetów z białej ryby (u mnie dorsz) 1 bakłażan 1 papryka 2 cukinie 2 pomidory 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1-2 łyżeczki octu balsamicznego(...)się upieką, układamy na nich kawałki ryby. Na każdym kawałku kładziemy plasterek cytryny. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 15 (cienkie i średnie filety ryb) do 20 minut (grube filety). Po upieczeniu posypujemy posiekaną natką pietruszki. Post Ryba pieczona na warzywach pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakusię nam nie znudziły staram się podawać je pod różną postacią. Tym razem przyrządziłam rybkę w lżejszej, pieczonej wersji z delikatnym serowym nadzieniem pełnym aromatycznych ziół. Danie okazało się naprawdę bardzo smaczne a do tego mało kaloryczne:) Składniki: 700g filetu z dorsza, sok z 1/2 cytryny, 100g serka kremowego Apetina z czosnkiem i ziołami, czubata łyżka posiekanego(...)Filet z dorsza oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny. Serek utrzeć ze śmietaną, posiekanym koperkiem oraz drobno posiekaną dymkę wraz ze szczypiorkiem. Dodać starty ser, doprawić odrobiną soli i pieprzu. Masę rozsmarowywać na filetach, zwijać tworząc roladki. Spiąć wykałaczką. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Polać stopionym masłem, posypać płatkami migdałowymi. Piec około
Z miłości do słodkościczegoś nie dodałam dopiero jak ją jadłam i zachwycałam się sama sobą, jak wyjątkowo pyszną rybę po grecku zrobiłam. Potrzebujesz: włoszczyzna cebula kawałek ryby (dorsz super pasuje) masło, oliwa z oliwek, sól Co robić? 1. Piec nagrzać do 180 C góra-dół. 2. Marchewki, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na dużych oczkach. 3. Cebulę pokroić w kostkę, a pora
Matka Żywicielkanaczyniu na grubość 2-3 mm. Docisnąć dobrze brzegi. Delikatnie nakłuć spód widelcem. Składniki na farsz do tarty: 200 g wędzonego dorsza (można zastąpić wędzoną makrelą), oczyszczonego – bez ości, skóry 100 g świeżego szpinaku 1 pieczony burak typ podłużny (ale oczywiście może być jak najbardziej okrągły duży) 2 ząbki czosnku 1 mała cebula łyżka masła 200 ml śmietanki(...)sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, zioła suszone posiekana natka pietruszki Zanim do wykonania przejdę, parę słów o „robieniu” buraczków. Ja je zawsze piekę. Są smaczniejsze, bardziej aromatyczne, mają ładniejszy kolor. Wystarczy je przed pieczeniem dokładnie umyć, nie obierać ze skórki, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika. Tak więc i teraz, zanim dodałam je do tarty
gutfutStaram się je powoli włączać do mojej diety. Smażone ryby nie za bardzo mi smakują, albo nie potrafię ich przyrządzić ;). W książce "Szybki i smaczny obiad" znalazłam przepis na dorsza z kuskusem i warzywami. Upiekłam i co? Danie jest rewelacyjne! Całość smakuje tak pysznie, że nie można się oprzeć i zjeść drugiej porcji. Ten przepis bardzo często będzie u mnie(...)mój R chwalił danie, a też nie przepada za rybami ani za kaszą kuskus. Myślę, że trzeba będzie trochę poeksperymentować z pieczoną rybą i jeszcze coś pysznego mi wyjdzie :). Polecam Wam gorąco wypróbować ten przepis! DORSZ Z KUSKUSEM I WARZYWAMI. Składniki na 2 - 3 porcje: 500 g filetów z dorsza 180 g kaszy
Zakątek rozkoszy kulinarnychtradycyjną rybę na bazie warzyw korzeniowych. Chyba jestem nie reformowalna w tym temacie:). Ryba po grecku wg Magdy Gessler 1 kg fileta z dorsza 0,5 kg marchewki 0,5 kg selera 1 kg pieczonej papryki czerwonej 1 kg cytryny wino biale niesłodkie (dałam półwytrawne) cukinia bakłażan 1 kg cebuli 2 kg pomidorów lub 2 puszki pelati i słoik
Pieguskowa Kuchniawewnętrznej stronie rybiego płata kładziemy kawałki masła, następnie układamy na rybie koperek ( sporo) i spinamy ryby wykałaczkami, zabezpieczając masło i koper przed wypadnięciem. Dorsze smarujemy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez 30 minut a następnie wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na talerze, podając z ulubionymi dodatkami
Miód i pieprzrozpada się w sałatce. Delikatnie wędzony na jabłonce pstrąg, z plackiem ziemniaczanym z odmiany augusta , śmietana z koperkiem. Trzy kartoflanki: - z pieczonych ziemniaków z frytkami - frytki Jelly typ B* - kartoflanka rybna z dorsza - ziemniak odmiany Augusta typ BC* - kartoflanka z chorizo i wędzoną papryką ziemniaki odmiany Jelly B* Aby otrzymać zupę krem z ziemniaków, należy użyć ziemniaków typu
królestwo garówGenialny obiad, który robi się sam :) Wystarczy oprószyć rybę solą i pieprzem, zalać smietaną z suszonymi pomidorami, wstawić do pieca na 20 min i gotowe. A smak, cóż.... spróbujcie koniecznie :) SKŁADNIKI (4 porcje) 4 filety z dorsza (ok. 600g) 400g śmietany 12% 12 suszonych pomidorów 2 łyżki tartego parmezanu 100ml oliwy z suszonych pomidorów kilka gałązek świeżego oregano
DefinicjaSmaku