dorsz pieczony - 594 przepisów (strona:13/40)

Warsztaty kulinarne „Mój Ulubiony – na słodko i słono” 162

drobne kawałki zimne masło, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i wyrabiamy kruszonkę. Polędwicę z dorsza myjemy, osuszamy i delikatnie solimy. Układamy w wysmarowanym masłem naczyniu, posypujemy kruszonką i pieczemy w temp 160 ̊ C 17 minut. Brokuł myjemy i szatkujemy bardzo drobno same różyczki (bez głąba). Na patelnię wlewamy oliwę, rozgrzewamy, podsmażamy ząbek czosnku i drobno posiekane brokuły. Tak podsmażone brokuły(...)dodajemy miód, sok z limonki i cynamon. Zostawiamy w chłodnym miejscu na ok 30 min. Twarożek ” Mój ulubiony” mieszamy z sokiem z pomarańczy i whiskey, doprawiamy solą. Dorsza serwujemy na risotto. Mus z białych szparagów, twarożku „Mój ulubiony” i białej czekolady Czas przygotowania 70 min. 4 porcje Składniki: 100 g twarożku ” Mój ulubiony

karmelowy
Dorsz z cytryną i oliwkami 134

pachnące cytryną z dodatkiem oliwek i cebuli. Ryba jest delikatna i bardzo aromatyczna. Jako dodatek polecam ryż lub kaszę kuskus. Ja dorsza podsmażyłam bardzo krótko, ale możecie też włożyć go od razu do piekarnika i wydłużyć ciut czas pieczenia. Zresztą nie ma co się rozpisywać. Sami wypróbujcie. :) Składniki dla 2 osób: 1 średnia cebula 1 cytryna (niepryskana) ½ - ¾ szklanki zielonych oliwek

Pełny talerz
Fish and chips 206

ortodoksyjnie pojmowane wymogi stawiane tej potrawie przez tamtejszą kuchnię, ale z tego co się orientuję, jest dość zbliżony do oryginału. Typową rybą używaną do przygotowania fish and chips jest dorsz. Polecam polędwiczki, łatwo teraz dostępne w sklepach w postaci mrożonej, gdyż doskonale nadają się do tej potrawy kształtem i rozmiarem. Nie zawierają też w praktyce ości, co jest bardzo wygodne(...)ryba w chrupiącej złoto-piwnej panierce podana z frytkami i konserwowymi ogórkami. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 polędwiczki z dorsza (po ok. 180g) 100g pszennej mąki 100ml piwa 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu olej rzepakowy w ilości do głębokiego smażenia Do podania 2 porcje po ok. 200g

Kulinarna Pokusa
DORSZ W SOSIE SEROWO-POMIDOROWYM. 195

smaku, jak i strukturze. Białe mięso, lekkie, nie tuczące. Świetnie komponuje się z różnymi sosami, sałatkami. Idealny do pieczenia, smażenia, przyrządzania na parze, do wędzenia, gotowania. Kiedy kupujemy go, wybierajmy okazy mające powyżej 38 cm długości, czyli te większe. Mniejsze dorsze są pod ochroną. Ale spokojnie - w obecnych czasach, dzięki prężnie działającym programom ochrony tego gatunku, populacja jest dość stabilna

W kuchni Karmel-itki
Zapiekanka ziemniaczano-selerowa 186

Zapiekanka z selera i ziemniaków to świetna alternatywa do zwykłego puree. Podałam ją w towarzystwie Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej , z którym stworzyła świetne danie idealne na niedzielny obiad. Przepis pochodzi z książki „Christmas with Gordon”. Składniki: (5 porcji) masło do wysmarowania formy 120ml pełnego mleka 120ml śmietany kremówki 30% 2 ząbki czosnku obrane i zmiażdżone(...)kolejne 15 minut i zapiekaj, do momentu gdy góra zapiekanki nabierze złotego koloru i będzie chrupiąca. Gotową zapiekankę wyjmij z pieca i poczekaj z podaniem kilka minut. Żeby nie wystygła proponuje ją przykryć. Podawaj w towarzystwie np. Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej i sałatki z zielonego ogórka . * U mnie po 50 minutach ziemniaki i seler były lekko twardawe

Moja Delicja
DORSZ CURRY Z SOSEM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW 152

ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: 2 filety z dorsza atlantyckiego (około 150-200 g każdy), 1,5 łyżki mąki, 1/2 łyżeczki curry, 2 łyżki masła, sól; sos: 4 pomidory, 1/2 większej cebuli, łyżka masła, zioła prowansalskie, pieprz cayenne, sól, cukier; warzywa pieczone: 6 większych ziemniaków, 20 dag pieczarek, papryka słodka, sól, pieprz, 6 łyżeczek oleju(...)cukru. Warzywa: Ziemniaki kroję w kostkę, pieczarki na mniejsze kawałki. Całość układam w naczyniu żaroodpornym, posypuję przyprawami i polewam olejem. Piekę w 240 stopniach około 20 minut (przemieszać w trakcie 2-3 razy). Ryba: Mąkę mieszam z curry. Dorsza myję, dokładnie osuszam ręcznikami papierowymi, solę i obtaczam w mące. Rozgrzewam masło, smażę od strony skóry około 4,5 minuty, następnie

JejKuchnia
Dorsz w sosie szpinakowym 155

wyraźnego zgęstnienia szpinaku. Dodać śmietanę i 3 łyżki fety. Wymieszać i smażyć na patelni jeszcze przez około 5 minut. Gotowym sosem zalać dorsza w formie żaroodpornej. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec ok. 25 minut. Po wyjęciu posypać fetą (pozostałą 1 łyżką

Bullio
Pieczony dorsz prosto z polskiego morza 192

Na piątkowy obiad ryba! Świeży dorsz prosto z polskiego morza. Czytaj więcej »

Ana Mari's world
Proste przepisy na świąteczne włoskie dania 171

Kroimy dorsza na plasterki o grubości 1,5 cm, wykładamy na posmarowaną oliwą formę i przykrywamy warstwą  lazanii , beszamelu, znowu dorsza i kilku łyżeczek pesto. Powtarzamy 2-3 razy (do wyczerpania składników).    Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.     Oliwki z  Ascoli  z tuńczykiem     Składniki

SzczyptaSmaQ
Fishburger z pieczonym halibutem. 192

salsą pomidorową i marynowanym imbirem smakuje fantastycznie. Rybne burgery są naprawdę rewelacyjne! SKŁADNIKI 1 ciabatta ( lub inne ulubione pieczywo) 1 kawałek smażonej lub pieczonej ryby ( u mnie halibut, może być każda inna białą ryba - dorada, dorsz, pstrąg, sandacz etc.) 1/2 pomidora 1/2 szalotki 1 łyżka majonezu 1/2 łyżeczki wasabi ( moża użyć zwykłego chrzanu i dać go dwa razy więcej

DefinicjaSmaku
Pieczony dorsz prosto z polskiego morza 199

Na piątkowy obiad ryba! Świeży dorsz prosto z polskiego morza. Czytaj więcej »

Ana Mari's world
Dorsz z warzywami 166

Skladniki: Ok 700 gr dorsza 1 por przyprawy wylozyc folia foremke, poukladac do niej dorsz. Doprawic pieprzem I ziolowymi ziarenkami. Na wierz posypac porem. Zamkanc I piec 25 min w tem 180C Warzywa ( do wlasnego wyboru ) 3-4 marchewki 1 kalafior Gotowac 2-4 min Smacznego

Smaki Edyty
Mój dzienny przykładowy jadłospis :) 228

Źródła danych wartości spożywanych przeze mnie: Białko: Mięso: kurczak, indyk, prosciutto, szynka drobiowa (najczęściej domowa) Ryby i owoce morza: dorsz, tuńczyk z puszki, łosoś (bardzo rzadko), krewetki, mieszanka owoców morza Jajka (na miękko, twardo, jajecznica, jajko sadzone, w koszulce, pieczone) Odżywka białkowa Ok. 5 razy w tygodniu: Twaróg chudy Ser feta/żółty Jogurt naturalny Mleko bez laktozy/roślinne Węglowodany(...)orzechami 5. Wafle z warzywami i jajkiem 6.  Kasza jaglana z wpc  🍚 3 1.  Kokosowa owsianka z karmelizowaną gruszką 2.   Jajka faszerowane pieczarkami 3. Dorsz z kaszą gryczaną i papryką  4. Makaron ryżowy z pesto jarmużowym i tuńczykiem 5. Jajecznica na słodko z masłem orzechowym 4 1. Jajecznica ze szczypiorkiem, pomidorem i cebulką

Czarnawisienka
Polędwica z dorsza pieczona z marchewką i suszonymi pomidorami 156

Bardzo soczysta polędwica o zapachu świeżo zmielonego pieprzu, cytryny, tartej marchewki i suszonego pomidora. Jest rewelacyjna z pieca. Podałam ją z ziemniakami z koperkiem i kiszoną kapustą. Składniki: 700 g polędwicy z dorsza przekrojonej na pół - dwie duże porcje 1 średnia marchewka 2 suszone pomidory 2 plastry cytryny ze skórką 3 łyżeczki oleju z zalewy z suszonych pomidorów (ewentualnie(...)oliwa z oliwek) sól, świeżo zmielony pieprz (jak nie macie pieprzu może być świeżo zmielona czarnuszka) Przygotowanie: Kupiłam duży kawał polędwicy z dorsza - 700 g, podzieliłam ją na dwie części, wyszło po 350 g na głowę (na dwie osoby, mega pyszna i zdrowa porcja;), umyłam, osuszyłam delikatnie ręcznikiem papierowym; przygotowałam dwa kawałki folii aluminiowej, w które miałam owinąć

Zasmakuj Kuchni
Dorsz pieczony na szpinaku 152

dorsza pokroić na 4 kawałki i skropić sokiem z cytryny. • Posypać pieprzem cytrynowym i odrobiną soli. • Dorsza ułożyć na szpinaku, posypać płatkami z suszonych pomidorów. • Całość skropić resztą oliwy. • Piec w 200 st.C przez 20 minut

To co kocham
dietetyczna ryba po grecku 173

niewielkim ogniu. Z lodówki wyjmujemy pojemnik z rybą i dużą łyżką układamy warstwę     (grubości około półtorej centymetra) gorących warzyw na kawałkach dorsza, następnie całość przykrywamy aluminiową folią ( pozostawiając z boku nie zakrytą kilkucentymetrowa szczelinę) pieczemy przez  30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, po czym rybę wyjmujemy, danie możemy podawać wedle uznania na ciepło

Miód i pieprz
Ryba po grecku 119

niewielkim ogniu. Z lodówki wyjmujemy pojemnik z rybą i dużą łyżką układamy warstwę     (grubości około półtorej centymetra) gorących warzyw na kawałkach dorsza, następnie całość przykrywamy aluminiową folią ( pozostawiając z boku nie zakrytą kilkucentymetrowa szczelinę) pieczemy przez  30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, po czym rybę wyjmujemy, danie możemy podawać wedle uznania na ciepło

Miód i pieprz
Dorsz zapiekany w jarzynach 171

Uwielbiam ryby ! Nie tylko ryby smażone , ale również ryby duszone , robione na parze czy też ryby pieczone w folii . Dziś mam dla Was przepis na jedną z tych ulubionych – dorsza z dodatkiem zdrowych warzyw i aromatycznych przypraw. Zapiekana w piekarniku jest zdrowa i mało kaloryczna – śmiało mogą po nią sięgnąć osoby będące na diecie. SKŁADNIKI: - filet

Ostra na Słodko