dorsz pieczony - 594 przepisów (strona:11/40)

Ryba w cieście piwnym podana z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami. 139

pieczonymi ziemniakami. Duża ilość - około 20-25 niedużych kawałków. Składniki na rybę: 1 kg filetów ryby ze skórką np. miruna, dorsz 2 niepełne szklanki mąki pszennej + trochę do otaczania płaska łyżeczka proszku do pieczenia płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej sól i pieprz 2 jajka 250 ml jasnego piwa olej do smażenia plasterki cytryny do podania.  Składniki(...)cytryny kilka ogórków konserwowych słoiczek 200 ml marynowanych pieczarek 200 ml majonezu (można zastąpić jogurtem greckim i dodać starte gotowane jajko) 100 ml jogurtu greckiego sól i pieprz. Pieczone ziemniaczki - przepis podawałam tutaj. WYKONANIE: 1. Najpierw przygotowujemy sos tatarski. Do wysokiego naczynia wkładamy posiekane drobno ogórki i pieczarki, sok z cytryny, jogurt i majonez, po czym dokładnie łączymy składniki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Warsztaty z Frosta – relacja 152

się, że warsztaty poprowadzi sam Tomasz Jakubiak wraz ze swoją niezawodną i przesympatyczną ekipą. Po wstępnych uprzejmościach, zabraliśmy się do dzieła. Tym razem przygotowaliśmy: Dorsza w kruszonej bułce na czarnej soczewicy, w pomidorach i pieczonym czosnku/ jajko poche z topinamburem/ palone masło i czosnek niedźwiedzi Lasagne z batatami/ karmelizowane pory z chrzanem/ sałatka ze smażonych pieczarek Chrupiące kulki(...)ziemniaków i łososia/ siekany sos ziołowy/ majonez pietruszkowy/ frytki z kalarepy w tempurze Dorsz smażony w ziołowym maśle/ soczewica z serami pleśniowymi/ sos jabłkowo-waniliowy/ chipsy z batatów Po wszystkim klasycznie nastąpiła zbiorowa degustacja przygotowanych dań:) Było to kolejne miłe spotkanie blogerów, gdzie nauczyłam się kilku nowych rzeczy i bardzo przyjemnie spędziłam czas. Dziękuję za zaproszenie! Przepisy

karmelowy
pstrąg i brzuszki dorsza pieczone... 135

olej rzepakowy - ile potrzeba/chili z pstrąga odciąć ogon, płetwy, brzuszki dorsza i pstrąga opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym natrzeć ryby dobrze przyprawami z każdej strony, brzuszki dorsza zawinąć w rulony forma z papierem do pieczenia, w formie ułożyć ryby, rozsypać pokrojoną cebulę, skropić olejem rzepakowym chili i piec w 200C, grzanie góra/dół około 40 minut, podać z czym się

W Mojej Kuchni Lubię
Wieprzowina w sosie sojowym 176

Bardzo często nie mając czasu na gotowanie obiady jemy na mieście. Dużą popularnością cieszy się popularny „ chińczyk „, gdzie do wyboru mamy naście potraw w

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
DORSZ ZAPIEKANY Z TRAWĄ CYTRYNOWĄ NA SAŁATCE Z BOTWINY 201

DORSZ ZAPIEKANY z pastą z trawy cytrynowej, natki pietruszki i... Artykuł DORSZ ZAPIEKANY Z TRAWĄ CYTRYNOWĄ NA SAŁATCE Z BOTWINY pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Empanadas z pieczoną dynią i chorizo 179

Dzień dobry, Dziś zapraszam Was na moją wersję empanadas , popularnych w Hiszpanii i Ameryce Południowej chrupiących pierogów.  Tradycyjnie przygotowuje się je z ciasta chlebowego, a następnie smaży lub piecze, uzyskując grube, sycące pierogi zawierające soczyste nadzienie. Hiszpanie traktowali je kiedyś jako przenośne jedzenie i zabierali ze sobą, np. gdy pracowali w polu. Obecnie jadają je jako tapa(...)tuńczyka i pomidorów (w tym wpisie poczytacie też o tradycjach z związanych z tym daniem), ale do wnętrza można włożyć prawie wszystko - mięso, wędzonego dorsza, sardynki, chorizo, grzyby czy warzywa.  Moje empanadas nadziałam pieczoną dynią, którą zaostrzyłam kiełbasą chorizo i chilli , a przełamałam dodatkiem cynamonu. Nie jest to może typowa dla kuchni hiszpańskiej kombinacja, ale okazała się naprawdę

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekanka ziemniaczana na 5 sposobów 468

sposób przygotujesz słynną angielską zapiekankę pasterską lub indyjską zapiekankę z mielonej jagnięciny, doprawioną curry oraz świeżą kolendrą. Do pieczonych ziemniaków rewelacyjnie pasuje kurczak – wystarczy tylko dodatek śmietanowego sosu oraz tymianku i rozmarynu, żeby przyrządzić proste i smaczne danie. Przed pieczeniem dobrze jest podsmażyć mięso, zwłaszcza jeśli zależy Ci na czasie. Do zapiekanki ziemniaczanej pasować będą nie tylko filety(...)także często spotykany zestaw obiadowy, jednak nieco rzadziej łączy się te składniki w zapiekankach. A łączyć je warto, ponieważ pasują do siebie naprawdę dobrze. Do pieczenia najlepiej wybierać ryby o zwartym mięsie, takie jak dorsze, tuńczyki i miruny . Jest mnóstwo sposobów na to, by urozmaicać dania z rybami – jednym z nich są owoce morza . Dodatek krewetek sprawi, że zapiekankę ziemniaczaną

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ryby są super! Nowa książka Lidla! - Karol Okrasa i Dorota Wellman 174

częściach ryby dostępnych w sprzedaży - jak powstaje rybny filet czy tuszka. Tu dowiemy się też jak dobrze przyprawiać ryby oraz trochę więcej o sposobach i możliwościach jej przygotowania - o pieczeniu w soli, grillowaniu, gotowaniu na parze czy spożywaniu na surowo! I kiedy już przejdziemy przez tą całą wiedzę dochodzimy do piątego rozdziału - 80 pysznych i zupełnie nowych przepisów, które nigdzie(...)podzielone - mamy przystawki, zupy, dania główne, dania na święta, na grilla i owoce morza! W książce każdy znajdzie coś dla siebie - przepis na dorsza w cieście piwnym, pyszne drożdżowe kołaczki rybne, domowa tortilla z pikantną pieczoną flądrą i sosem z korniszonów! A kiedy chcemy dojść do konkretów znajdziemy przepis na  palonego łososia z miętowym serkiem, gęstą zupę rybna

Plate of Joy
Dorsz w chrupiącej panierce 194

smażony jest na maśle klarowanym co dodatkowo daje piękny maślany aromat daniu. Taką rybkę podaję z ziemniakami z wody z koperkiem, puree lub pieczonymi ziemniakami z dodatkiem warzyw lub surówek. Składniki: 475 g filetów z dorsza ze skórą bułka tarta 2 jajka do smaku: sól, pieprz, ostra papryka, majeranek masło klarowane Przygotowanie: filety myjemy, osuszamy dobrze, kroimy na większe

Zasmakuj Kuchni
Dorsz na imbirowym mango 173

obiad  z dorszem w roli głównej postanowiłam  je odtworzyć. Trochę zastanawiałam się jak Mąż zareaguje na taką oryginalną mieszankę smaków, ale jak się okazało zupełnie niepotrzebne były moje obawy, bo był zachwycony pomysłem i ta odrobiną egzotyki jaką wprowadziłam.  Samo danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu (jego przyrządzenie razem z pieczeniem zajęło mi jakieś(...)białego octu winnego  2-3 łyżki  drobno posiekanych orzechów (użyłam brazylijskich, bo akurat takie miałam pod ręką)  Dorsza kroimy na małe kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 15 minut w 170 st. C. Mango obieramy, a następnie kroimy w cienkie paski, podobnie robimy z papryką, a cebulę siekamy

Cynamonowe szczęście
DORSZ POD ZIOŁOWĄ KRUSZONKĄ NA DELIKATNYM PUREE Z KALAFIORA I SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 209

już prawie wszystko działa, więc wracam do Was z cyklem #fishfriday. Co powiecie na nowy przepis na piątkową rybkę? Tym razem polędwiczki z dorsza. Dorsz jest białą rybą o zwartym mięsie, świetnie nadaje się do pieczenia. Tym razem upiekłam go w piekarniku bez przykrycia, ale żeby nie był suchy posypałam go kruszonką z mielonych migdałów i posiekanych ziół. Jako dodatek

Dietolog
AROMATYCZNY DORSZ PIECZONY 109

Pieczona rybka to smaczny i szybki obiad.Tak niewiele potrzeba a dorsz wychodzi rewelacyjny i soczysty.Polecam. Składniki:   dorsz - jeden filet sól,pieprz ostra wędzona papryka 3 ząbki czosnku masło(4-5 cienkich kawałków) cytryna  Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową.Rybkę umyć,osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki - 4-5 w zależności jak duży jest filet.Przyprawić solą,pieprzem(...)rybka przeszła przyprawami.Piekarnik nastawić na 200 st C,na każdy kawałek rybki położyć po plasterku masła i plasterku czosnku,posypać grubo zmielonym pieprzem ( w moździerzu)zawinąć w folię i piec ok 30 min.Moja rybka podana była z pomidorkami,które również się dusiły w piekarniku,wyszły bardzo słodkie

Niespełnione zdolności kulinarne
DORSZ ZESZPARAGAMI W SOSIE TYMIANKOWYM 139

wraz z pysznym sosem ze świeżym tymiankiem. Składniki: filet z dorsza ok. 40 dag szklanka jogurtu naturalnego kilka gałązek tymianku sól, pieprz pęczek szparagów Wykonanie: Dorsza oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 20 minut. W tym czasie w garnku zagotowujemy wodę,solimy i słodzimy, ustawiamy w  niej szparagi żeby główki wystawały znad wody.Gotujemy

Z Majeczką w kuchni
CHRUPIĄCY DORSZ W SŁODKIM SOSIE CHILI 238

jeśli lubicie takie słodko -ostre smaki to spróbujcie też Dorsza po seczuańsku : http://ostra-na-slodko.pl/2015/02/06/biala-ryba-po-seczuansku/ Równie pyszny! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z dorsza – 200 g * mąka pszenna – 60 g * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * jajko – 1 szt * oliwa – 1 łyżka * mleko – 4 łyżki SŁODKI SOS CHILI: * świeża chili – 1 szt * czosnek

Ostra na Słodko
Dorsz pod orzechową kruszonką 205

Kolejna propozycja na niecodzienne podanie ryby. Ostatnio coraz częściej zamiast pieczonej ryby podaję właśnie pieczoną. Tym razem ryba pokryta jest chrupiącą, orzechowo - ziołową skorupką. Rodzinka stwierdziła, że to chyba najlepsza wersja jaką jedli:) Składniki: 700g filetu z dorsza,  3 czubate łyżki bułki tartej,  3 gałązki rozmarynu,  250g orzechów włoskich,  1/2 pęczka natki pietruszki(...)rozmaryn, skórkę startą z 1/2 cytryny oraz oliwę z oliwek. Doprawić solą, pieprzem i papryką, wymieszać.  Kawałki ryby ułożyć w naczyniu do zapiekania, na wierzchu rozłożyć orzechową masę. Piec około 25 minut w temp. 180st. Inspiracja: Czasopismo "Gotuj krok po kroku

Z miłości do słodkości