dorsz pieczony - 594 przepisów (strona:14/40)

dietetyczna ryba po grecku 156

niewielkim ogniu. Z lodówki wyjmujemy pojemnik z rybą i dużą łyżką układamy warstwę     (grubości około półtorej centymetra) gorących warzyw na kawałkach dorsza, następnie całość przykrywamy aluminiową folią ( pozostawiając z boku nie zakrytą kilkucentymetrowa szczelinę) pieczemy przez  30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, po czym rybę wyjmujemy, danie możemy podawać wedle uznania na ciepło

Miód i pieprz
Ryba po grecku 96

niewielkim ogniu. Z lodówki wyjmujemy pojemnik z rybą i dużą łyżką układamy warstwę     (grubości około półtorej centymetra) gorących warzyw na kawałkach dorsza, następnie całość przykrywamy aluminiową folią ( pozostawiając z boku nie zakrytą kilkucentymetrowa szczelinę) pieczemy przez  30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, po czym rybę wyjmujemy, danie możemy podawać wedle uznania na ciepło

Miód i pieprz
Dorsz zapiekany w jarzynach 143

Uwielbiam ryby ! Nie tylko ryby smażone , ale również ryby duszone , robione na parze czy też ryby pieczone w folii . Dziś mam dla Was przepis na jedną z tych ulubionych – dorsza z dodatkiem zdrowych warzyw i aromatycznych przypraw. Zapiekana w piekarniku jest zdrowa i mało kaloryczna – śmiało mogą po nią sięgnąć osoby będące na diecie. SKŁADNIKI: - filet

Ostra na Słodko
Ryba pieczona w warzywach w sosie czosnkowo ziolowym 166

Wrzucamy do naczynia zaroodpornego, na wierzch kladziemy dorsza. Sos czosnkowy- jogurt grecki ok 200 ml, smietana ok 200 ml, 4 zabki czosnku, ziola- majeranek, bazylia, oregano, tymianek I pietruszka. Mieszamy I dodajemy ok 100 gr sera mozzarella Zalewamy rybe. Pieczemy ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 C Ja podalam z pieczonymi ziemniakami Smacznego

Smaki Edyty
Zapiekana ryba z warzywami i ryżem :) 138

obłędnie pysznego :) Ryba jest soczysta, ryż kremowy, a warzywa lekko chrupiące - obłęd w ustach :D  Składniki (3-4 porcje): 200 g ryżu (u mnie paraboliczny) 4 filety z dorsza 450 g mrożonych warzywa (brokuł, kalafior, marchew) kawałek dyni Hokkaido  przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, papryka wędzona oliwa z oliwek  kulka mozzarelli  Przygotowanie: Ryż zalej(...)Legend (Delimano) ok. 10-15 minut, do momentu, kiedy wraz z ryżem pozostanie jeszcze troszkę wody - przyda się ona podczas pieczenia.  Prawie ugotowany ryż rozprowadź równomiernie po powierzchni garnka kamiennego. Następnie ułóż pokrojone w paski filety z dorsza, które należy oprószyć solą i szczyptą tymianku.  Teraz wysyp mrożone warzywa, dodaj pokrojoną w kostkę dynię. Ponownie oprósz solą

Zdrowie na języku :P
Dorsz z sosem malinowym i pieczoną marchewką 263

Świeża-Ryba.pl Umyte i osuszony filety z dorsza przyprawiamy solą i pieprzem, kroimy w kostkę i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Przygotowujemy kruszonkę do ryby: mielone orzechy mieszamy w parmezanem w proporcjach 2:1 i dodajemy miód do momentu uzyskania spójnej konsystencji. Tak przygotowaną kruszonkę przekładamy na rybę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

MarcinChef
Ryba w cieście z curry 98

pomysł na rybę. Możecie wykorzystać każdy rodzaj ryby (filet bez ości). Podawać można z ziemniakami, ryżem, frytkami, pieczonymi ziemniakami. Do obiadu podałam surówkę z pora z marchewką  Na piątek idealne smaczne danie. Koniecznie spróbujcie. Składniki 700 g filetów z dorsza sól pieprz szczypta sumaku Rybę pokroić na kawałki i oprószyć solą, pieprzem i delikatnie sumakiem. Odstawić

O kuchni z uczuciem
Dorsz w razowej panierce 96

Lidla i pomyślałam, że piątkowy obiad to doskonała okazja na wypróbowanie przepisu.  Na pierwszy ogień poszedł dorsz w razowej panierce.  W książce jest on podany z sałatką z brokułów i paprykową salsą, ale u mnie był w towarzystwie pieczonym ziemniaczków w tymianku ( klik ) i kapusty.  Polecam i na pewno wypróbuję kolejne przepisy.     Składniki: Panierka(...)wysuszonych kawałków chleba razowego (u mnie 2 kromki tego ) 1 pęczek natki pietruszki (dałam 3 łyżki siekanej, mrożonej)   Dorsz: 600 g filetów dorsza biały mielony pieprz sól 2 łyżki musztardy chrzanowej olej do smażenia masło   Wykonanie:   Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Włożyć kawałki chleba i podpiekać, aż będzie suchy.  Zmiksować blenderem.  Dodać natkę

Sto kolorów kuchni
Filet z dorsza z bobem i pieczarkami w sosie limonkowym 178

naczynia żaroodpornego, w marynacie układamy kawałki dorsza. Piecczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) przez 2-3 minuty. Następnie wyjmujemy dorsza z piekarnika, ponownie obtaczamy w marynacie i wstawiamy do piekarnika na kolejne 5 minut (czas pieczenia jest uzależniony od grubości filetów). Wyjmujemy z piekarnika, zbieramy pędzlem marynatę i rozsmarowyjemy ją na powierzchni ryby.  Pieczarki przesmażamy na rozgrzanej(...)masło, całość gotujemy na wolnym ogniu około 3-4 minut, by sos zgęstniał. Sos wykładamy na talerz, na sosie układamy bób z pieczarkami, a na nich kładziemy porcję upieczonego dorsza. Całość dekorujemy świeżymi ziołami. Smacznego

Plate of Joy
Przygotowujemy drugie śniadanie dla dziecka do szkoły! 137

mniejsze kawałki serek lub masełko do posmarowania pieczywa chuda szynka lub wędzona rybka ugotowane jajo twarożek różne bakalie i suszone owoce pieczone chipsy ( np.  dyniowe ) domowe dżemy, konfitury domowe pasty (np. pasta pietruszkowa , pasta z dorsza , pasta z wędliny i jajka , pasta karotenowa , A co do picia? Musimy pamiętać o odpowiedniej ilości i jakości płynów jakie podajemy swoim

Tradycyjna Kuchnia
Fiskibollur ( islandzkie kuleczki rybne) 160

Fiskibollur ( islandzkie kuleczki rybne) ryba - filety (Ysa "łupacz", dorsz lub inna), 60 dag ziemniaki ugotowane, 25 dag sol, pieprz Rybę gotujemy lub pieczemy, według uznania. Mielimy rybę i ziemniaki na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Robimy niewielkie kuleczki i delikatnie je spłaszczamy. Smażymy na zł oto. Podajemy ze wszystkim co tylko lubimy, świetnie smakują z sosem czosnkowym. Smacznego

Tradycyjna kuchnia inaczej
PIECZONY DORSZ POD PISTACJOWO-ZIOŁOWĄ PANIERKĄ I WIELKANOCNE PISANKI 188

rybę. Dla nas taka potrawa jest też urozmaiceniem postnego menu (idealne przedświąteczne danie w iście wiosennych kolorach). Rybę podałam z pieczonymi ziemniaczkami i pomidorami, oraz blanszowanymi warzywami. Także dzisiaj przygotowałam pisanki. Prosta instrukcja znajduje się poniżej receptury na dorsza. Nie mogę się doczekać wielkanocnego śniadania, stołu suto nakrytego tradycyjnymi potrawami, wiązanki wiosennych kwiatów, stroiku zrobionego przez moją Mamę

Przepisy Aleksandry
Dorsz z ziemniakami i szpinakiem według Josepha Seeletso 126

pastę, którą następnie nacieramy rybę z obu stron. Żaroodporne naczynie smarujemy olejem z pomidorów i kładziemy nań kawałki dorsza. Posypujemy go następnie świeżo siekaną kolendrą oraz pozostałymi pomidorami i oliwkami. Odstawiamy na czas przygotowania reszty składników, a następnie pieczemy w 200°C przez 15-20 minut . Ziemniaki Ziemniaki oczyszczamy dokładnie z ziemi i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie

Food Square
Pieczony dorsz w śródziemnomorskim stylu - w dwóch odsłonach! 270

przepis na szybki obiad. Zapiekana ryba z panierką, a w niej ... same pyszności! Oliwki, czosnek, natka pietruszki, ser! Jest chrupiąco i soczyście! A to lubimy :)  Składniki: 2 kawałki dorsza atlantyckiego, 3-4 łyżki bułki tartej, 3-4 suszonych pomidorów w zalewie, 1 ząbek czosnku, natka pietruszki, starta mozzarella, świeża bazylia,  sól, pieprz, oliwa z oliwek Pomidory drobno posiekać(...)łyżek. Rybkę wyłożyć na blaszkę lub naczynie żaroodporne, powstałą panierkę umieścić na rybie, lekko docisnąć. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut, w zależności od grubości ryby! Panierka musi się zrumienić.  Najlepiej podawać ze świeżymi warzywami i/lub pieczonymi ziemniaczkami! Druga propozycja! Jeśli zamiast pomidorów dodamy 5-6 drobno pokrojonych oliwek, bazylię zamienimy

Plate of Joy
Moje włoskie przyjemności 218

też zapomnieć o lasagne! Na moim blogu mam ich kilka, ale poniżej przedstawiam Wam moje ulubione lasagne z dorszem, szpinakiem i groszkiem i lasagne bolognese z pieczarkami . Warto też wspomnieć o ich ich słynnych ravioli. Przedstawiam moje ulubione ravioli z pieczoną dynią i trzema serami w sosie maślanym z chrupiącą szałwią . Przypominam też moje ukochane mule. Mam ich wiele

karmelowy