dzięki temu nie ma w niej niepotrzebnego tłuszczu. Pyszna zarówno na ciepło jak i zimno- obie wersje wypróbowane ;) Polecam :) Składniki: 700-800g filetów ryby- ja miałam dorsza, filety mrożone 6 sztuk marchwi (ok 800g) seler pietruszka duża cebula koncentrat pomidorowy (200g) sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy cytryna 1/2 kostki rosołowej Rybę rozmrażamy i dokładnie osuszamy. Nacieramy(...)solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na 1-2 godziny do zamarynowania (można też ją upiec od razu). Następnie układamy na blasze i pieczemy w 190 stopniach przez 30 minut. Pod koniec pieczenia można ją rozwinąć i podpiec trochę na opcji grill, żeby się ładnie zarumieniła. Marchew, seler, pietruszkę obieramy i ścieramy
Czerwona Porzeczkaimię jak moja mama, ale przede wszystkim dlatego, że właśnie przypomina mi kuchnię mojej mamy :) Gorąco pozdrawiam panią Danusię, a tymczasem zapraszam na rybę! Składniki: 1 duży filet z dorsza 1 por zioła prowansalskie sól, pieprz olej gałka muszkatołowa 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 1 szklanka mleka ser żółty masło do posmarowania naczynia Sposób przygotowania: 1. Odmrożoną rybę kroimy(...)mniejsze kawałki, doprawiamy solą pieprzem i ziołami prowansalskimi. 2. Naczynie smarujemy masłem, układamy rybę i wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawiamy na ok 200 st. C i rybę pieczemy ok. 15 minut, aż puści sok. 3. Z naczynia odlewamy do szklanki płyn, który puściła ryba. Będzie nam potrzebny. 4. Pora kroimy w talarki, rzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem, doprawiamy
Kuchnia domowa Anidanie jest bardzo lekkie, wręcz dietetyczne. Co akurat jest bardzo pozytywne, biorąc pod uwagę ilość potraw zjedzonych w Święta. Składniki (na 4 porcje): 300 gram filetów białej ryby (np. dorsz, mintaj, morszczuk) szczypta soli i pieprzu 1/2 cytryny 1/2 pęczka kopru 2 łyżki oleju rzepakowego 1 cebula pół selera 2 marchewki pietruszka biała część małego pora 3 łyżki dobrego koncentratu(...)lampka czerwonego wina 1/2 szklanki bulionu sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru trzcinowego łyżeczka słodkiej papryki liść laurowy ziele angielskie szczypta gałki muszkatołowej natka pietruszki do dekoracji Pieczona ryba Filet pozbawiam skóry i ości, doprawiam szczyptą soli i pieprzu i układam w naczyniu żaroodpornym. Całość polewam sokiem z cytryny, obkładam koprem i umieszczam w piekarniku nagrzanym
Mango Papajasklepie jest dla mnie zazwyczaj zbyt ostry. Domowy paprykarz można sobie przyprawić wedle własnych upodobać i do tego nie ma w nim żadnej chemii. Składniki: filet z ulubionej ryby (dorsz, miruna, morszczuk) woreczek ryż cebula średnia marchew 4 ząbki czosnku łyżeczka słodkiego sosu chili sól, pieprz, cukier, papryka ostra pieprz cytrynowy, sok z cytryny 250 ml passaty pomidorowej 2 łyżki(...)opcjonalnie ketchupu) olej do smażenia Przygotowanie Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Rybę solimy, oprószamy pieprzem cytrynowym i skrapiamy sokiem z cytryny, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku przez ok 20 min. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Podsmażamy. Następnie dodajemy startą na tarce o dość grubych oczkach marchew
e-PrzepisyKulinarnewartości co ryba i spokojnie może ją zastąpić. Przepis na niezwykle smacznego królika znajdziecie tu: Mamo czy jadłaś już królika? Przepis w sam raz dla niemowlaka. Udziec z królika pieczony pod pierzynką z warzyw. Z cyklu czym zastąpić rybę? Przepis na bulion wykorzystany w przepisie znajdziecie tu: Jak przemycić kilka warzyw i mnóstwo witamin w jednym dodatku do potraw(...)warzywny, który nie widział kostki rosołowej. Zupa rybna dla bobasa 1 burak (/ mały) 1 cebula (/ mała) 1 marchew (/ duża) 1 szklanka bulionu warzywnego (/ 200 mililitrów) 100 gramów polędwicy z dorsza 1 łyżka masła klarowanego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki lubczyku 1/3 łyżeczki imbiru Rybę pozbawić skóry, jeśli posiada i pokroić w kostkę. Do garnka wlać i zagotować bulion
Krupeczkirybne oliwa do wysmarowania formy 40 g mąki pszennej 70 g płatków kukurydzianych 2 łyżki posiekanego koperku 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu 2 jajka, rozbełtane 450 g filetów z dorsza, bez skóry Nagrzewamy piekarnik do 230 st.C. Blaszkę wykładamy papierem i smarujemy oliwą. W osobnych miseczkach umieszczamy mąkę, jajka i zmiażdżone lub zblendowane płatki kukurydziane. Płatki mieszamy z koperkiem, solą(...)kroimy w grube paski i osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy kawałek obtaczamy najpierw w mące, potem zanurzamy w jaju a na końcu obtaczamy płatkami. Kawałki ryby układamy na blasze. Całość pieczemy ok 12 minut by stały się chrupiące ale ryba nie przesuszyła się. Do tych paluszków idealnie pasuje sos tzatziki i świeży pomidor z oliwą
Dzieje kuchennej WiewióryPrzygoda Marleny de Blasi z gotowaniem zaczęła się, gdy autorka miała dziewięć lat. Na jednej z plaż południowego wybrzeża Italii spotkała staruszkę, piekącą na ognisku ziemniaki, skropione oliwką z oliwek i posypane rozmarynem oraz grudkami morskiej soli. Wtedy postanowiła, że zgłębi arkana sztuki kulinarnej..." "Marlena de Blasi, Smaki Południowej Italii. Wspaniałe przepisy i włoskie opowieści." Czy to nie jest czarujące(...)Fesa di Vitello del Carnacottaro - udziec cielęcy duszony a la wędrowny sprzedawca gotowanego mięsa, La Vera Pizza - prawdziwa pizza) Apulia (np. La Rustichella - smakowita tarta z suszonego dorsza, solonych anchois i cebuli, Frittata con Aspargi Selvatici e Mentuccia - omlet na zimno z dzikimi szparagami i miętą) Basilicata (np. Cialledd'alla Contadina - zupa chlebowa gospodyni, Lepre al Miele
Brzuszki Łakomczuszkiukladu nerwowego i odporosciowego -sprzyjaja powstawaniu serotoniny,chormonu dobrego nastroju Najbogatsze w kwasy omega-3 sa tluste ryby morskie:makrela,halbut,sledz,losos.Cude ryby morskie sa rowniez godne polecenia:dorsz, Unikajmy natomiast ryb sprowadzanych z Chin,Wietnamu czy Egiptu takich jak :tilapia,panga,sum egipski itp nie dosc,ze posiadaja znikome wartosci odzywcze,maja bardzo wysoka zawartosc toksyn. U mnie(...)lososiu to najsmaczniejsza ryba morska.W jakikolwiek sposob sie ja przyrzadzi jest wysmienita.Dzisiejsza propozycja jest swietna dla osob,ktore lubia ryby,ale przeszkadza im zapach ryby w trakcie przyrzadzania.Ten sposob pieczenia ryby,podpatrzylam wiele lat temu w Telewizji Sniadaniowej i jest ze mna do dzis. Zapach tej panierki,roznoszacy sie w trakcie pieczenia ryby jest po prostu niesamowity i zapowiada niezla
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!brokułów. Świetnie komponuje się także z sosem chrzanowym i puree z zielonego groszku. Do tego ziemniaczki lub kasza jaglana. Zdrowo, smacznie i łatwo;D Składniki: 360 g polędwicy z dorsza sól, szczypta świeżo mielonego pieprzu kilka ziarenek pieprzu i ziarenek kolendry 3 plasterki cytryny pół łyżki masła folia aluminiowa Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do 170C z termoobiegiem. Umytą i osuszoną (bardzo(...)doprawiamy solą i szczyptą pieprzu. Posypujemy kilkoma ziarenkami pieprzu i ziarenkami kolendry, wkładamy 1 plasterek cytryny i masło, lekko zawijamy. Ja taki zawinięty pakunek układam jeszcze na naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 20 minut. Podajemy z kaszą, ziemniakami, ulubiona surówką lub warzywami z wody. Smacznego
Zasmakuj KuchniOkoń morski nazywany tez labraksem to całkiem ciekawa ryba. Ma zupełnie inną strukturę mięsa niż np. dorsz. Wydaje się gumowaty, ale jest na tyle delikatny że to jest przyjemne. Małego labraksa nafaszerujemy dziś wysokogatunkową (minimum 15 zł/100g) herbatą zieloną Yuannan Green Spiral która ma ładny kwiatowo-owocowy bukiet z solidną cierpkością. Dobrej jakości herbaty przenoszą subtelne aromaty, wraz(...)rybą i granatem świetnie się komponują. Przygotujcie również dodatki: świeży szpinak, świeżą bazylię, cebulkę szalotkę i szpiczastą paprykę którą spokojnie można piec w całości. Zapraszam! Czas przygotowania: 25 minut Dla 1 osoby Składniki: 1 mały labraks patroszony z głową mała łyżeczka dobrej jakości zielonej herbaty z prowincji Yuannan 50ml soku z granata Sól Olej rzepakowy ulubione dodatki Przygotowanie
Kuchnia PROzdrowotnamomencie kiedy miałam szykować obiad. Biorąc pod uwagę składniki jakie mam w lodówce postanowiłam, że nie będzie "tradycyjny" czyli panierowany. Składniki: Dla dwóch osób: 1 duży płat brzuszka z dorsza 2 łyżki chrzanu ostrego 4 łyżki zapiekanej cebulki 100g wędzonego sera sól morska, pieprz kolorowy kilka kropel soku z cytryny 1 gałązka rozmarynu 2 ząbki czosnku Sposób przygotowania: Rybkę delikatnie(...)kilkoma kroplami soku z cytryny i smarujemy chrzanem. Posypujemy prażoną cebulką, a na wierzch ścieramy wędzony ser. Układamy gałązkę rozmarynu oraz ząbki czosnku i zawijamy całość w folię aluminiową. Pieczemy w temp. 170st C. 25 minut, po czym otwieramy, usuwamy delikatnie nadmiar wody, rozmaryn oraz czosnek i ponownie wkładamy do piekarnika przekręcając pokrętło na tryb górnego grillowania/ opiekania
Kuchnia w czekoladzieSkładniki na 2 porcje: 2 bardzo duże ziemniaki najlepiej typu winiety 2 filety ryby (u mnie dorsz) kilka pieczarek 1 cebula sól, pieprz Ziemniaki gotujemy w łupinach wpół miękko(ziemniaki wrzucamy do wrzątku a solimy pod sam koniec żeby zachować wartości odżywcze). Filety rozdrabniamy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w piórka a pieczarki w drobną kostkę. Ugotowane ziemniaki(...)obieramy z łupin, wydrążamy środek i w to miejsce dajemy farsz. Farsz składa się z rozdrobionej ryby, pieczarek i cebuli. Nafaszerowane ziemniaki pieczemy w 200 stopniach c około 20 - 30 minut. Faszerowane ziemniaki rybą i pieczarkami
Bon Appetit Małgorzatybył idealny, zaskakująco smaczny, zachwycił chyba wszystkich. Polecam przepis na łososia w sosie ogórkowym, nie tylko za smak, ale i za prostotę wykonania. Łososia można zastąpić inną ryba np. dorszem. Składniki: 4 filety z łososia około 180g każdy 100g czerwonego kawioru Umyte filety łososia dokładnie osuszamy. Marynata: 4 łyżki oleju rzepakowego Kilka gałązek świeżego koperku oraz pietruszki 4 ząbki pokrojonego(...)grubo mielony czarny pieprz Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Nacieramy marynatą rybę i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Zamarynowaną rybę układamy na blaszce, na niej układamy gałązkę tymianku, pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sos ogórkowy: 4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki masła 2 pokrojone w kostkę szalotki 4 obrane, oczyszczone i pokrojone w kostkę ogórki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmarchewki, pora kawał spory, sok i skórka z połowy cytryny, pół kostki masła, sól, pieprz biały świeżo młotkowany, szczypiorek, 2 łyżki oliwy do wysmarowania naczynia żaroodpornego. Filet z dorsza posolić i posypać białym pieprzem. Marchewkę zetrzeć na tarce, na grubych oczkach, pora pokroić w plasterki. Por i marchewkę osobno podsmażyć na masełku, a potem połączyć. Po połączeniu warzyw poddusić(...)posmarować oliwą. Ułożyć warstwę z połowy warzyw i na nich położyć filet. Rybę otulić resztą warzyw, posypać skórką z cytryny, skropić sokiem z cytryny, podlać winem, posypać szczypiorkiem i piec w temperaturze Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 180° C przez 30-40 minut pod przykryciem. Po wyjęciu z pieca, posypać szczypiorkiem. P.S. Ryba jest obłędnie pyszna i bardzo żałuję, że zdjęcia
Delicious TitbitsHiszpanii na przystawkę podaje się małże lub krewetki z aioli, potem zupę rybną lub z owoców morza. Następnie na stół trafia danie rybne na ciepło, np. tradycyjny pieczony leszcz besugo , lub potrawy z homara, kraba, łososia, morszczuka lub pstrąga. Z kolei eleganccy Francuzi posilają się blinami z kawiorem lub wędzonym łososiem oraz ostrygami z przeróżnymi przybraniami. Jednak najbardziej(...)pamiątkę siedmiu sakramentów i składa się z siedmiu lub więcej dań opartych na darach morza. Obowiązkowo na stole powinny pojawić się dania z węgorza ( anguilla ) oraz solonego dorsza ( baccala ). Popularne są również anchois, kalmary, ośmiornica, małże i inne skorupiaki, na których bazie przygotowywane są przystawki, np. sałatki z owocami morza, zupy oraz makarony (przykład to popularne w Neapolu
Chilli Czosnek i Oliwa