dorsz pieczony - 594 przepisów (strona:26/40)

Łosoś z piekarnika 149

dzisiejszy obiad: filet z łososia, przypiekane ziemniaki, sałata lodowa z koperkiem i sosem winegret. Oczywiście palce lizać. Jeżeli chodzi o ziemniaki, to przepis już zamieszczałam  w przepisie na dorsza w cytrynie. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI: 2 filety z łososia 2 cytryny nieco masła i oliwy 2 ząbki czosnku przyprawy: pieprz cytrynowy, sól WYKONANIE: Przygotować marynatę (najlepiej w płaskim(...)Żaroodporne naczynie posmarować na spodzie masłem, ułożyć filety z łososia, przyprawić. Na koniec czosnek zmiażdżyć i wymieszać z niewielką ilością masła, posypać po filetach. Jeżeli filet jest gruby, to piec w 180 ° C przez 15 minut pod przykryciem, a pod koniec zwiększyć temperaturę do 200°C, dźwignąć pokrywę i piec jeszcze

Passions hobbies life
Ryba w cieście francuskim 159

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 filety ryby (u mnie dorsz) 1 cebula 1 łyżka masła olej 1 mały por 30 dag pieczarek sól, pieprz majeranek jajko do posmarowania Sposób przygotowania: 1. Rybę odmrożoną osuszyć. 2. Cebulę posiekać, pora pokroić w talarki lub półtalarki, zrumienić na oleju i maśle, dodać majeranek. 3. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, obsmażyć na oleju(...)podzielić na 4 porcje. Na każdym płacie ciasta ułożyć rybę, oprószyć solą i pieprzem, wyłożyć porcje cebuli z pieczarkami i porem, złożyć i skleić brzegi. Wierzch posmarować jajkiem. 5. Piec w piekarniku w 180 st. C przez 20-30 minut - w zależności od grubości ryby. Jakby ryba była gruba to można ją chwilę usmażyć na patelni przed włożeniem

Kuchnia domowa Ani
Zapiekanka rybna z pomidorami i mozzarellą 132

jest mdłe za sprawą przypraw. Jeśli lubicie jarskie dania rybne, to ta propozycja z pewnością Wam posmakuje!     Składniki na 2 duże porcje: 150g łososia 150g polędwicy z dorsza 2 małe ziemniaki 2 pomidory 150g mozzarelli sok z 1/2 limonki sól, pieprz, zioła do ryb, kolendra oliwa z oliwek Wykonanie : ryby myjemy, osuszamy, nacieramy solą, oprószamy pieprzem, kolendrą, ulubionymi(...)ziemniakach układamy obie ryby pokrojone w grubą kostkę. Na rybach rozkładamy plasterki pomidorów. Oprószamy lekko solą i pieprzem oraz szczyptą kolendry. Naczynie umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200C. Pieczemy przez ok. 25min, ostatnie 10minut z opcją termoobiegu. Po tym czasie na wierzch wykładamy mozzarellę pokrojoną w plastry. Zapiekamy jeszcze ok. 10minut. Gotowe! Artykuł Zapiekanka rybna z pomidorami i mozzarellą pochodzi

Raj dla Podniebienia
Pieczony dorsz z posypką 182

Składniki filet z dorsza, 1kg bułka tarta, 1 szkl przyprawa do ryb, 1/2 opak ziemniaki, 1kg tymianek, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka kminek mielony, 1 łyżeczka cząber, 1 łyżeczka słodka papryka, 1/2 łyżeczki olej Przygotowanie Ziemniaki obieramy, kroimy w ósemki, zalewamy zimną wodą, solimy, wstawiamy na gaz. Po zagotowaniu pozostawiamy na gazie jeszcze 3-4 minuty, odcedzamy, dodajemy paprykę, tymianek(...)łyżek oleju. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy. Rybę osuszamy papierowym ręcznikiem, obsypujemy przyprawą do ryb, odstawiamy na godzinę do lodówki. Rybę oraz ziemniaki wykładamy na natłuszczoną blaszkę z pieca. Do bułki tartej dolewamy oleju (około 1/3 szkl), tak aby powstało coś w rodzaju mokrego piasku. Obsypujemy rybę oraz ziemniaki. Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180st, aż posypka będzie

Gotowanie moimi oczami
Sakiewki z ciasta francuskiego z farszem rybnym 139

odrobina ciągnącego się sera:)  Składniki:   opakowanie ciasta francuskiego (225g),  1/2 czerwonej papryki,  1/4 zielonej papryki,  6 pieczarek,  1 filet rybny (u mnie z dorsza),  sól, pieprz,  przyprawa do ryb,  50g żółtego sera, jajko do posmarowania. Wykonanie Grzyby oczyścić, pokroić w kostkę. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie, krótkie(...)kwadratów. Na środku każdego kwadratu nałożyć trochę farszu, posypać startym serem. Wszystkie rogi składać do środka i delikatnie skleić.  Posmarować rozkłóconym jajkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczeniaPiec około 20 minut w temp. 200st

Z miłości do słodkości
Dorsz z nutką musztardowo – chrzanową 105

aromatycznej i smacznej bejcy z dodatkiem chrzanu , musztardy , miodu i świeżego kopru sprawia , że cały dom jest wypełniony zapachami , a ryba jest niezwykle sycąca , ale zarazem lekka. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * dorsz ( filet ) – 2 szt * chrzan – 2 łyżki * ostra musztarda – 2 łyżki *chleb tostowy – 2 szt * jogurt naturalny gęsty – 200 ml * koperek – 1 pęczek * czosnek(...)Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy rybę , a następnie pokrywamy przygotowaną bejcą. Odstawiamy do ” zamarynowania ” ( im dłużej , tym smak będzie intensywniejszy ). Pieczemy ok. 30 minut w nagrzanym do 180C piekarniku. Podajemy gorące

Ostra na Słodko
DORSZ POD TAJEMNICZĄ PIERZYNKĄ Z BIAŁĄ KASZĄ GRYCZANĄ 215

łyżka czosnek 1 ząbek mozzarella 4 łyżki startej na tarce żurawina suszona 5 łyżek morele suszone 4 szt.  woda 1/2 szkl.  kasza gryczana biała 2 torebki Dorsza myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy Wielkopolski. Umieszczamy kawałki ryb. Podsmażamy na złoty kolor z każdej strony.  Kaszę(...)śmietanę łączymy ze sobą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz suszony koperek. Mieszamy. Sosem polewamy rybę. Na wierzch ser mozzarella. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 30 minut, aż sos i ser zarumieni się.  ~~Dekoracja~~ ocet balsamiczny 3 łyżki miód 1 łyżka olej rzepakowy Wielkopolski 2 łyżki bazylia kilka listków Wszystkie składniki ze sobą dokładnie

Kuchnia Paulettes
Dorsz zapiekany pod szpinakiem i mozzarellą. 452

odrobiną finezji to danie dla Was. Dorsz to ulubiona ryba w naszym domu, no może jeszcze łosoś w niektórych odsłonach, ale o tym innym razem! SKŁADNIKI: filet z dorsza około 600gr. szpinak mrożony lub świeży 4-5 ząbków czosnku sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej,  vegeta, inne ulubione przyprawy lub zioła 1-2 łyżki masła klarowanego jogurt naturalny mały(...)jogurt naturalny, mieszamy, odstawiamy, naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy rybę (wcześniej posypaną solą, pieprzem, vegetą...),  kładziemy na wierzch szpinak, przykrywamy folią aluminiową (którą nakłuwamy, aby potrawa odparowywała),  pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni, 15 min., usuwamy folię, kładziemy plastry mozzarelli, kawałki pomidorów,  posypujemy suszoną pietruszką i pieczemy jeszcze 10- 15 min.(można spryskać delikatnie oliwą

Kuchnia Beaty
Dorada w sosie bazyliowo- szałwiowym 152

Dzisiaj zachęcam Was Kochani do przygotowania ryby, której smak podkreśliłam sosem z bazylii, szałwii, masła i oliwy z oliwek. Doradę podałam z pieczonymi młodymi ziemniakami z koperkiem i wiórkami masła, i sałatą z dresingiem. Jak zwykle staram się aby prezentowane danie nie było zbyt trudne w wykonaniu, ale jednocześnie czymś zaskakiwało i było bardzo smaczne. W Polsce mimo dostępu(...)jest bardzo ciężko. Natomiast jako ciekawostkę mogę Wam powiedzieć, że nasze ryby są bardzo doceniane przez zachodnią Europę i w większości eksportowane na tamtejsze stoły (dużym powodzeniem cieszą się dorsze). Gdzie kupić dobrą i smaczną rybę? Ja kupuję ryby w miejscu gdzie zawsze jest kolejka. Wszystko sprzedaje się w bardzo szybkim tempie, a dostawy są bardzo często. To mój sposób

SMYKWKUCHNI
Brak tytułu 197

razem przygotowałam w nim niedzielne danie przedświąteczne. Przepis świetny, możecie wykorzystać szykują także Świąteczne przekąski. Ryba po podhalańsku - przepis Składniki: 600 g filetów z ryby - polecam filety z dorsza, ja tej ryby właśnie użyłam 2 łyżki mąki przyprawa do ryb olej Filety pokroić w dużą kostkę, posypać przyprawą i mąką. Wymieszać. Olej rozgrzać na patelni i usmażyć na nim rybę(...)naczynia żaroodpornego. Rybę ułożyć na warzywach. SOS: 1 szkl. przecieru pomidorowego - NIE koncentratu, jest za gęsty ! 2 łyżki śmietany przyprawa uniwersalna Wymieszać składniki i polać rybę z warzywami. Piec 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypać pietruszką Zapiekanka bardzo smaczna - polecam. Naczynie TERMISIL znowu ułatwiło mi pracę w kuchni. Świetne do zapiekanek ! Tym razem użyłam go bez pokrywy, żeby

kolorowotorcikowo
Ryba po grecku zapiekana w cieście francuskim 133

font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ryba po grecku zapiekana w cieście francuskim Składniki: Dorsz – 500g Marchew – 5 sztuk Pietruszka – 3 sztuki Seler – 1 sztuka Cebula – 1 sztuka Oliwa z oliwek – 2 łyżki Przecier pomidorowy – 250g Sól, pieprz, czosnek Papryczka chili – szczypta Ciasto francuskie – jedno(...)warzywa będą miękkie, dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. W naczyniu do zapiekania układamy warstwami: warzywa – rybę – warzywa. Całość przykrywamy ciastem francuskim i pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut

Kuchnia Bon Appetit
Ryba na cieście francuskim 337

Ryba na cieście francuskim , w tym przypadku sola (ale możecie użyć każdą inną białą rybę, np. dorsza). Z reguły do sosu śmietankowo-koperkowego używam słodką śmietanę, tym razem jednak skorzystałam z kwaśnej, gęstej śmietany, co nadało potrawie ciekawy smak. Ryba na cieście francuskim – składniki: Sola – 2 filety Sól – do smaku Pieprz – do smaku Papryka słodka(...)sosu Mąka pszenna – 1 czubata łyżeczka Woda – 100ml   Ryba na cieście francuskim – wykonanie: Płat ciasta francuskiego przekroić na dwie części. Każdą część złożyć na pół. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok. 10-15 minut aż ciasto urośnie i się zarumieni. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebule obrać

Kulinarne Przeboje
Rybne kołaczki 162

dolewamy stopniowo wodę.  Wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto.  Miskę przykryć ściereczką lub wstawić do worka i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. W międzyczasie przygotować farsz.  Dorsza osuszyć i ewentualnie zdjąć skórę.  Doprawić solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny.  Podsmażyć na maśle.  Zdjąć z patelni i ostudzić.  Pora posiekać w półplasterki(...)podzielić na równe porcje równe ilości kawałków ciasta.  Każdy kawałek ciasto rozpłaszczyć.  Wyłożyć na środek farsz i skleić dokładnie bułki.  Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do dołu.  Tak uformowane bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.  Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.  Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem lub rozkłóconym

Sto kolorów kuchni
PSTRĄG SMAŻONY W PORACH 122

mnie kilka razy w miesiącu. Danie łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne! Syci na długie godziny i każdy z przyjemnością sięga po dokładkę. A jeśli nie pstrąg to może dorsz taki jak > tutaj <? Spróbujcie! SKŁADNIKI: * pstrąg wypatroszony – 1 szt * por – 2 szt * duża cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * masło – 50 g * mąka pszenna(...)posiekaną cebulę i jeszcze raz opruszczamy solą. Wszystko razem smażymy na wolnym ogniu do momentu aż rybka będzie gotowa a warzywa zrumienione. ( w międzyczasie oczywiście delikatnie obracamy ). Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami! Smacznego

Ostra na Słodko
Zapiekanka z dorszem i makaronem 167

pieprz 2 jajka gałka muszkatołowa warzywa 1/2 brokuła 2 marchewki 60 dkg filetu z dorsza 6 pomidorków koktajlowych sól, pieprz, przyprawa do ryb 3 łyżki sera startego natka pietruszki Dorsza sole, pieprzę, posypuje przyprawą do ryb i odstawiam do lodówki. W tym czasie gotuję makaron aldente w osolonej wodzie i odcedzam.Marchewkę obieram i kroję w cienkie paski. Marchewkę gotuję(...)mieszam. Na makaron układam rybę, a na nią brokuły z marchewkę i polówki pomidorków koktajlowych. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni i zapiekam około 30 minut. Prze końcem pieczenia posypuję serem. Przed podaniem posypuję natką pietruszki

wesoła kuchnia

Proponowane wyszukiwania