dorsz pieczony - 594 przepisów (strona:24/40)

Ryba w warzywach 136

Bardzo polecamy tę wersję smażonej ryby, z warzywami smakuje wspaniale, nadaje się na ciepło z ryżem na obiadowe danie i na zimno jako przystawka, zwarto wpisać

kgwjanczewo
Ryba w cieście francuskim 135

przepisy na dania Bożenarodzeniowe TU ).  Inne przepisy na rybę znajdziecie TUTAJ . Ryba w cieście francuskim - przepis: Składniki: 300 g filetów z ryby np. dorsza, halibuta, szczupaka (u mnie dorsz) 1/2 opakowania ciasta francuskiego Sok z 1/4 cytryny 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżki mąki pszennej 1 żółtko + 1 łyżka zimne wody P.s. Ja robiłem z podwójnej(...)papierowym ręczniczku. Po tym kroimy na dwu centymetrowe paski. Umieszczamy w misie i dodajemy sól, pieprz, mąkę, sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Dzięki temu, że dodajemy mąkę, podczas pieczenia ryba zachowa swe soki (raczej soki z ryby wchłonie mąka).  Dwa blaty ciasta francuskiego złączamy między sobą i wałkujemy na cieńszy blat. Po tym na jedną połowę ciasta, górką wykładamy

Kuchnia Łukasza
Poisson Meuniere – ryba według młynarzowej – z sosem z brązowego masła i cytryny 153

złoto – w zależności od grubości filetów – po 4-6minut z każdej strony. Zdejmujemy na blachę, wstawiamy na chwilę do nagrzanego piekarnika (120⁰C wystarczy, ryba nie musi się piec, ma tylko zostać gorąca) lub przykrywamy folią aluminiową żeby ryba za mocno nie wystygła. Patelnię czyścimy papierowym ręcznikiem, rozpuszczamy na niej masło. Powinno lekko zbrązowieć, ale się nie przypalić, więc(...)mieszając. Wykładamy na patelnię usmażoną wcześniej rybę, polewamy ją sosem maślanym, zdejmujemy porcje na talerze, polewamy resztą sosu z patelni i od razu podajemy. SKŁADNIKI 2 filety z soli, dorsza, flądry, pstrąga lub halibuta, po około 150-200g każdy 4 pełne łyżki stołowe mąki pszennej ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki drobno mielonego pieprzu – świetny będzie ziołowy lub biały 3 łyżki oleju

Karo in the Kitchen
ZAPIEKANA RYBA Z CEBULKĄ I SEREM 161

obiad.Taka ryba z piekarnika jest zdrowsza niż smażona.A taka z cebulka i serem pysznie smakuje i ryba nie jest taka sucha. SKŁADNIKI 600 g filetów rybnych( najlepszy dorsz atlantycki) sól,pieprz sok z cytryny 300 g cebuli olej 1 łyżeczka tymianku starty ser żółty WYKONANIE Rybę oprószyć solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić(...)oleju tak aby zmiękła ale nie zrumieniła się za bardzo, doprawić tymiankiem. Przyprawione wcześniej filety rybne kroimy na mniejsze kawałki.Układamy  na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy olejem Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 175 C i zapiekamy15-20 minut, funkcja termoobieg. Po tym czasie wyjmujemy blaszkę z rybą. Na podpieczonych kawałkach ryby układamy podsmażoną cebulkę

Mała w garnku miesza
Morszczuk zapiekany z kalafiorem i brokułami w sosie śmietanowo-musztardowym 240

grubymi oczkami i posyp nim potrawę. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika. Przez pierwsze 10 minut piecz w 180stC, potem zmniejsz do 160stC. Piecz łącznie ok 25 minut. Czas pieczenia dostosuj do grubości i wielkości ryby. Moje filety były raczej cienkie i nieduże, więc ten czas im wystarczył. Grubsze filety mogą potrzebować od 30 do 50 minut (gdy są naprawdę duże(...)upływie pierwszych 20-25 minut przykryj folią aluminiową matową stroną do dołu.  Po zjedzeniu pysznego obiadu stwierdzam, że choć wyszło super, to lepiej wypadłyby w tej roli dorsz. Najlepiej polędwica. Ma on delikatniejsze mięso i nie śmierdzi rybą jak większość. :) A wiadomo, że to najczęściej przez zapach zniechęca do jedzenia ryb. Niektóre morszczuki też mają mniej intensywny zapach, bywa

Anioszek w kuchni
Dorsz z koperkiem pieczony w folii 137

Składniki: 3 tuszki dorsza pęczek świeżego koperku 3 ząbki czosnku polskiego sok ze świeżej cytryny 50 gram masła sól i pieprz cytrynowy Sposób wykonania: Tuszki dorsza umyłam, osuszyłam, skropiłam sokiem z cytryny, posypałam solą i pieprzem cytrynowym, pozostawiłam na dwie godziny w lodówce.  Czosnek obrałam, przecisnęłam przez praskę, koperek rozdrobniłam. Niewielką ilość czosnku i koperku włożyłam do środka ryby(...)pokrojone w kosteczkę masełko, zawinęłam w folię. Zapiekałam przez 20 minut w dobrze nagrzanym piekarniku do 200 stopni. Żeby ryba mi nie przywarła na dół folii położyłam papier do pieczenia

Darcia w kuchni
Świąteczna tarta z rybą i krewetkami 118

Świąteczna Ryba w innej odsłonie:) SKŁADNIKI: 12 krewetek Tiger filet z ryby (dorsza, mintaja, łososia) 250 g sera mascarpone 1 jajko  pietruszka zielona kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych pół ciasto francuskie białe wino sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, papryka ostra Rozmrożone krewetki podgotować w białym winie. Natomiast rybę ugotować na parze. Do serka mascarpone dodać wyciśnięty ząbek czosnki, posiekaną pietruszkę(...)przyprawy i jajko. Wszystko razem wymieszać. Na wyłożoną ciastem francuskim formę do tarty nałożyć ser a na niego kawałki ryby, krewetki i połówki pomidorków. Piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez 25-30 minut. Ahhhhhh te Święta

MarciochaKucharzy
Makaron z sosem z kurka czerwonego 136

Makaron z sosem z kurka czerwonego czyli pasta e cocci – jedno z najbardziej włoskich dań, prosto z Neapolu czy Sorrento. Co prawda przekazaliśmy Wam już przepis na kurka pieczonego , ale opcja zrobienia z niego sosu do makaronu jest tak samo pyszna. Sos z kurka jest bardzo delikatny, lekki i wręcz wykwintny, choć bardzo prosty w wykonaniu. Makaron(...)mgnieniu. My użyliśmy tym razem makaronu typu spaghetti, ale można sos z kurka przygotować także z tagliatelle, fusilli (świderki), campenelle, casarecce albo jakimkolwiek Waszym ulubionym. Zamiast kurka możecie użyć dorsza, dorady, limandy albo tilapii. Składniki: 2 kurki czerwone ok. 150-200g pomidorków koktajlowych 150 ml białego wina oliwa papryczka chili lub peperoncino natka pietruszki sól, pieprz 3 ząbki czosnku

Pociąg Do Kuchni
Dorsz pachnący czosnkiem 162

pokroiłam ją w dzwonki * 3 ząbki czosnku * 10 dag masła * 1 łyżka posiekanej natki pietruszki * 1/4 łyżeczki białego pieprzu (dałam zwykły) * 200 ml mleka * sól Do dzieła!!! Kawałki dorsza ułożyć w natłuszczonej brytfannie (użyłam formy do zapiekanek), przykryć wiórkami masła i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. I tutaj ja wprowadziłam małe zmiany - dzwonki ryby obtoczyłam w mące i delikatnie podsmażyłam(...)przepisie. Gdy masło się roztopi, posypać rybę przeciśniętym przez praskę czosnkiem wymieszanym z pietruszka. Doprawić pieprzem i solą (ja to zrobiłam na początku). Zalać rybę osolonym mlekiem. Piec w ciepłym piekarniku około 30 -40 minut

sierotka maRysia w kuchni
Pieczona ryba po bolońsku 219

obiad?  Ryba po bolońsku będzie świetnym wyborem. Potrawa ta już wielokrotnie gościła na naszym stole. Do tego dania można użyć różnego rodzaju ryb. My najczęściej korzystamy z filetów dorsza, soli lub mintaja. Składniki:  - 0,5 kg pieczarek - 2 czerwone papryki - 1 zielona papryka - 1 żółta papryka - 2 cebule - 500 g mrożonych filetów ryby  - 4 łyżki przecieru pomidorowego(...)kolor.   Pieczarki myjemy i kroimy na małe kawałki Smażymy na tej samej patelni co cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem.  Papryki możemy owinąć w folię aluminiową i piec przez 25 min w 190st. Po tym czasie obieramy je ze skórki. Można zamiast pieczenia obrać je obierakiem do warzyw.  Papryki kroimy na podłużne cienkie paski i smażymy. Kiedy

Pan i Pani Smith w kuchni
Dorsz w panierce z krakersów. 153

Składniki : 0,5 kg filetów z dorsza 1/2 szklanki pokruszonych słonych krakersów  3 łyżki klarowanego masła  sok z 1 cytryny sól  pieprz czarny mielony Sposób wykonania :   F ilety opłucz, dokładnie osusz kuchennym papierowym ręcznikiem. Pokrój na porcje, Naczynie żaroodporne wysmaruj dokładnie masłem. Każdy kawałek ryby oprósz solą i pieprzem. W niedużej miseczce lub małym talerzyku wymieszaj(...)pokruszone krakersy z pozostałą częścią roztopionego masła. Powstałą mieszanką obtocz każdy kawałek ryby. Filety ułóż w naczyniu żaroodpornym, wstaw do nagrzanego piekarnika  ( 180 C ) i piec około 25 minut. Następnie wyjmij z piekarnika, odstaw do lekkiego przestygnięcia. Tuż przed podaniem skrop filety świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny

Przepisy i porady kulinarne
Dorsz z folii w maśle czosnkowym 246

niebie! ;))) * dorsz- 1 filet * masło- 50 g * czosnek- 2 ząbki * cytryna- sok z 1 szt. + kilka plasterków * sól, pieprz * koper- garść Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową. Filety z dorsza umyć, osuszyć i pokroić, a następnie posolić solą oraz pieprzem z dwóch stron. Rybę przełożyć do naczynia i skropić sokiem z 1 cytryny, odstawić na min. godzinę do lodówki (krok(...)sprasowanym/pokrojonym w drobne kawałki czosnkiem. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Rybę wyciągnąć z lodówki, na każdym kawałku ułożyć sporą ilość masła czosnkowego, 1 plaster cytryny i szczelnie przykryć folią. Piec przez 20-25 minut- w zależności od grubości ryby. Gotową rybę wyłożyć na talerz, polać masłem z duszenia i posypać świeżym koperkiem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Dukkah – egipska mieszanka przypraw 146

przyprawione masło orzechowe. Poza tradycyjnym podaniem sprawdza się w wielu innych potrawach. Dukkah może zastąpić część bułki tartej w panierce – pasuje w takim wdaniu do kurczaka, ryb (łosoś i dorsz w dukkah są fenomenalne!) i innych mięs (w Australii robi furorę jako panierka do jagnięciny i baraniny). Można nią posypać gotową zupę lub sałatkę – świetnie urozmaica wszelkie zupy-krem(...)jogurtem, awokado i grzanką na śniadanie. Pasuje do hummusu i do ziemniaków – zarówno do zwykłych, jak i do słodkich batatów. Można nią posypać przed pieczeniem wierzch chleba, bułek, kruchych ciastek albo krakersów. Pasuje do pieczonych warzyw – marchewek, kalafiora, bakłażana, cukinii, ziemniaków, batatów i do shakshuk i i innych warzywnych gulaszy. Można w niej otoczyć kulki jogurtowego sera labneh

Karo in the Kitchen
Zapiekanka z dorsza z brokułami pod beszamelem 277

łyżka soku z cytryny 3 łyżki parmezanu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='350 - 400 g filetu z dorsza lub innej ryby ok. 1 łyżka soku z cytryny 200 g makaronu penne, świderki lub kokardki 100 g małych pieczarek 1 mozzarella (kula - 125 g) 1 brokuł sól morska świeżo(...)piekarnika na 10-12 minut (w zależności od grubości ryby). Po upieczeniu zdejmujemy skórę (jeśli jest), wyjmujemy ości i dzielimy na male części. W czasie gdy ryba się piecze przygotowujemy beszamel. Beszamel: W rondelku rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy dwie łyżki mąki i mieszamy, aż całość zacznie się gotować. Wlewamy powoli trochę mleka, jednocześnie mieszając gęstniejący sos. Teraz mleko dodajemy

Poezja smaku
Dorsz w płatkach migdałowych 149

sałatki ze świeżych warzyw i mamy doskonałą ucztę dla oczu i podniebienia. A tak na poważnie to zjadamy bardzo zdrowy i pełnowartościowy posiłek.   400 g mrożonej polędwicy z dorsza (4 szt) 100 g płatków migdałowych 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej sól świeżo mielony pieprz olej do smażenia Polędwicę rozmrozić,dokładnie osaczyć ręcznikiem papierowym,oprószyć solą i pieprzem. Każdy(...)minut z każdej strony na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło z dużą porcją ulubionej sałatki ( surówki ). Dla bardziej głodnych polecam podać z pieczonymi ziemniakami bądź frytkami

Kolorowa kuchnia Elki
Dorsz w cieście francuskim z pieczarkami. 235

Składniki: 6 kostek z dorsza 2 ciasta francuskie 300 g pieczarek 6 plastrów sera mozzarella sól, pieprz cytrynowy 1 jajko Dorsza rozmrażamy, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Pieczarki kroimy w półplasterki i smażymy na odrobinie oleju rzepakowego aż wyparuje cała woda (kiedy zmiękną solimy i pieprzymy). Ciasto francuskie kroimy na 6 prostokątów, wykładamy na środek rybę, na nią usmażone pieczarki(...)paski z każdej strony (prawie do samej ryby) następnie paskami przykrywamy rybę tak aby paski nachodziły na siebie (patrz zdjęcie). Tak przygotowane paczuszki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem każdą z paczuszek i zapiekamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 25 minut. Smacznego

Moje-pitraszenie

Proponowane wyszukiwania