dorsz pieczony - 594 przepisów (strona:30/40)

Książka RYBY SĄ SUPER, czyli przepisy Karola i Doroty na ryby i owoce morza. 167

dwie wcześniejsze "lidlowe" na święta. I niezmiernie się cieszę, że ją mam, bo ryby to moja achillesowa pięta. Niby wiem co i jak, ale najczęściej to najprościej - albo filet dorsza w panierce, albo łosoś z piekarnika, albo ryba w zapiekance. Szaleństwem są krewetki trzy razy w roku, o innych owocach morza nie wspominając. W restauracji zamawiam chętnie, ale sama(...)rybę, żeby się nie rozleciała), jak grilować i wędzić ryby oraz owoce morze,  czym się różnią filet, dzwonko, płat..., czym doprawić rybę  jaką techniką można przygotować rybę (pieczenie, smażenie, grilowanie, wędzenie, marynowanie i jeszcze kilka innych), i w końcu... jak jeść rybę? Bo z rybą jak z ptysiem, trzeba wiedzieć, żeby w towarzystwie ze wstydu nie spłonąć :) Pozostałe

bistro mama
Filet z dorsza w migdałach z sosem pomarańczowym 259

skorzystania z poniższego przepisu. Sos pomarańczowy jest doskonałym dodatkiem, który dodaje daniu nowego wymiaru smakowego. Filet z dorsza w migdałach z sosem pomarańczowym  Składniki: 3 filety z dorsza lub innej ulubionej ryby 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól, pieprz ½ szklanki bułki tartej 1/3 szklanki płatków migdałowych 1 jajko 4-5 łyżek oleju rzepakowego Sos pomarańczowy(...)pieczenia, który dokładnie smarujemy warstwą oleju. W miseczce rozbijamy jajko i roztrzepujemy. W drugiej miseczce wysypujemy bułkę tartą. Migdały lekko rozgniatamy, aby uzyskać nieco mniejsze kawałki. Dodajemy do bułki tartek i mieszamy. Rybę panierujemy najpierw w jajku, potem w bułce z migdałami. Przekładamy na papier do pieczenia. Pieczemy filety około 20-25 minut, aż panierka będzie rumiana. Czas pieczenia zależy

Mania Gotowania
Urlop z dzieckiem....czyli co zjeść i gdzie. Miejsca przyjazne dzieciom. 181

jestem wierna temu miejscu. Mam ogromne zaufanie, zawsze wychodzimy najedzeni do syta. Lepszego dorsza nie ma jak dla mnie nigdzie indziej po prostu nie ma. Zwyczajnie usmażony dorsz. Bez przypraw, po prostu świeża rybka w idealny sposób wysmażona. Mają również bardzo smaczne ciemne piwo :) ale będąc sama z dzieckiem nie skorzystałam z okazji napicia się piwa. Innym razem wypiję kufel(...)syna wybrałam zupę krem z soczewicy ja zaś zjadłam słynną sałatkę Magdy Gessler "sałatka Bombay". POLECAM!!!! Tawerna Wikingów... Czyli najlepsza pizza, zupa pomidorowa, flaczki z kalmara i ryby z pieca. Nie ma co więcej pisać. Tam po prostu trzeba koniecznie pójść i coś zjeść a wrócicie tam za każdym razem. Coś na ząb Jeżeli masz ochotę bardzo szybko zjeść

ClauditteMissCooking
Barszcz czerwony wigilijny z pieczonych buraków i gałki rybne 191

Barszcz czerwony wigilijny z pieczonych buraków i gałki rybne Wigilijny czerwony barszcz to esencja smaku Świąt Bożego Narodzenia. Koniecznie musi być wyrazisty z grzybowym aromatem. Ten, dzięki upieczeniu buraków, zyskuje taki właśnie głęboki i mocny smak(...)odsączamy barszcz, ponownie próbujemy, w razie potrzeby dodajemy odrobinę użytych wcześniej przypraw. Przed podaniem barszcz należy podgrzać, nie doprowadzając do zagotowania. .............. GAŁKI RYBNE-----SKŁADNIKI 1 dużą rybę - u mnie dorsz świeży sól ,pieprz do smaku 2 marchewki 1 pietruszka ,kawalek selera 1-2 jajka (zależy od wielkości) garść siekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek) -bułka tarta u mnie otręby pszenne

w mojej kuchni
KULINARNE PODRÓŻE - GDAŃSK, SOPOT 221

polecam. Miejsce bardzo przyzwoite, ogródek duży z parasolami, piwo dosyć tanie z sokiem imbirowym 7 zł. Dodatki do głównego dania bardzo smaczne, 3 rodzaje surówek, tym razem świeżych plus pieczone kartofelki. Obsługa bardzo miła a tuż obok Derkacza budka z goframi z pyskatą dziewczyną w roli głównej. Gofry drogie ale smaczne, także polecam ze względu na smak(...)zadaszoną częścią restauracyjną. W środku wszystko pięknie zrobione w drewnie. Czyściutko i pachnąco jedzeniem. Jednak główny punkt odniesienia - widok na morze :-))) Nasze piękne morze :-) Bez zbędnych przemyślunków zamawiamy  dorsza i flądre. Do tego piwo tyskie z kija. Czegóż trzeba więcej :-)) Czas oczekiwania dosyć spory ale to dobry znak, pewnie świeża rybka z patelni a nie z frytkownicy

pieprzny smaczek
OFDS - ciąg dalszy / 10.08.12. Jedzenie i Grzegorz Łapanowski. 181

oliwa z przyprawami i papryką.  muffinki z ulicy sezamkowej ;]  to jest jedna laleczka. wystarczy wywinąć sukienkę, aby ze smutnego Kopciuszka  stała się piękna królewną   chleb pieczony na liściu chrzanu.  kołacz cynamonowy. Kiedy przybyłam na Stary Rynek w przedpołudniowych godzinach, tętniło już tam życie. Tłumy ludzi przewijały się, budki już oblegali turyści jak i miejscowi(...)rewelacyjne cappuccino. Następny pokaz miał rozpocząć się o 17.00. Właśnie na niego tak czekałam, bowiem sam Łapanowski miał gotować. poniżej zdjęcia z jego domku, gdzie gotowano całą imprezę  dorsz przygotowany w tymże domku   całym patronatem zajęła się firma Aquarell, rozdająca sok.   A to już sam Grzegorz Łapanowski. Kiedy szłam pod scenę dorwała mnie… Kasia z bloga

W kuchni Karmel-itki
Panierka kukurydziana do ryb. Jak odmrażać i smażyć mrożone filety rybne 274

Znacznie częściej niż po mrożone ryby sięgam po te świeże. Dzięki bliskości Selgrosa i trzech dużych dyskontów mam w czym wybierać ale trafi się, że wpadnie

Karo in the Kitchen
Lasagne mięsno-grzybowe w boczku / Bacon wrapped meat and mushroom lasagna 207

pomysł na weekendowy obiad dla całej rodziny. Jeżeli lubisz tego typu zapiekanki, polecam także moją klasyczną lasagne bolognese z pieczarkami , lasagne ze świeżym łososiem i szpinakiem , czy lasagne z dorszem, szpinakiem i groszkiem – wszystkie przepyszne! Przygotowanie tego dania z pewnością ułatwi Ci Tefal Cuisine Companion, szczegóły poniżej. Scroll down for recipe in English Lasagne mięsno-grzybowe w boczku(...)sosu bolognese i ponownie na niego makaron itd. do wykończenia składników i kończąc na mozzarelli. Zawiń boczek na wierzch zapiekanki (jak na zdjęciu) i włóż do piekarnika. Piecz przez ok.45 minut, do ładnego zarumienienia. po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut, następnie wyjmij z keksówki i podawaj. Smacznego! English version Bacon wrapped meat and mushroom lasagna (6-8 servings

karmelowy
Ryba po grecku w wersji odchudzonej 200

przyjęciu lub częścią pełnowartościowego dania obiadowego. Moja ulubiona wersja -  ryba po grecku na ciepło, podana z ryżem. Składniki: 1 kg płatów ryby morskiej (takiej jak: mintaj, sola, dorsz lub halibut) wywar do parzenia ryby: 5 szklanek wody, 1/2 cebuli, 4 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek czarnego pieprzu, 2 łyżeczki soku z cytryny, sól do smaku(...)Gravlax - marynowany łosoś Najlepsze śledzie z cebulą       Kotleciki z łososia Śledzie w miodzie Łosoś z pieca

Codziennik Kuchenny
Portugalska pasta z sardynek 192

pisałam, że chętnie zamienię miejsce zamieszkania jak nie na Australię, to na jeden z krajów śródziemnomorskich. Poza Christiano Ronaldo Portugalia ma jeszcze inną dumę narodową – sardynki. O ile połowy dorsza, który pozostaje królem domowych portugalskich stołów zostały przez unijne przepisy i przerzedzone stada mocno ograniczone, o tyle sardynki są wszędzie i w każdej możliwej formie. Najbardziej znane w dwóch postaciach(...)miski i smętne resztki. Pyszna na krakersach, na tostach, na pszennych grzankach ( u mnie z grillowaną papryką bez skórki, dodatkowo posypane wędzoną papryką). Z nachosami, z surową albo pieczoną papryką, z selerem naciowym… I świetnie sprawdza się jako nadzienie do jajek na twardo! SKŁADNIKI 300g sardynek (waga po odsączeniu) w pomidorach lub oleju 2 małe szalotki

Karo in the Kitchen
Patelnia z powłoką Teflon™ Platinum Plus w mojej kuchni 181

pierwszy rzut oka" można tylko powiedzieć, że wygląda elegancko :) Ale wiemy, że w kuchni liczy się nie tylko wygląd, a najważniejsze jak sprzęt - tu patelnia- sprawuje się podczas gotowania, pieczenia czy smażenia.     Jest dość ciężka, ta o średnicy 28 cm ( o tak zważyłam ją!) ma 1,4 kg. Średnica pola grzewczego to 21,3 cm. Patelnię można używać(...)nami do miejsca zakwaterowania. Tam też używałam kuchni gazowej, ale był to gaz sieciowy. Sprawdziłam więc jeszcze jeden rodzaj kuchni, patelnia zachowywała się bez zarzutu. To już usmażony dorsz i kawałek łososia, reszta ryb krótko czekała na swoją "kolej"obróbki termicznej.  Usmażenie około 2,5 kg ryb nie sprawiło mi kłopotu, a to dlatego, że spore wymiary patelni pozwoliły

Proste Potrawy
Rybna zapiekanka 146

Rybna zapiekanka Ryby są bardzo zdrowe , wiadomo , ale nie zawsze wiadomo jak zachęcić do nich dzieci . Wiem czasami jestem już nudna z tym dzieciowaniem , ale Ci

Ogrodnik w podróży