pieczony dorsz z grejpfrutem Połączenie delikatnego, chudego mięsa dorsza z cząstkami granatu i kawałkami grejpfruta, sprawia że danie to smakuje, nie tylko miłośnikom darów morza. składniki dla czterech osób 4 niewielkie tuszki dorsza 2 grejpfruty 1 granat 2 łyżki oliwy Łyżeczka brązowego cukru Szczypta chili Sól, pieprz sposób przygotowania Tuszki dorsza filetujemy, następnie posypujemy solą, pieprzem(...)pozostałej połówki grejpfruta, dodajemy cukier, ziarna granatu i chili, a następnie mieszamy. Dorsza wyjmujemy z lodówki, skrapiamy go oliwą, zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami. Roladki układamy na wyłożonej pergaminem blasze, i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20-25 minut. W tym czasie drugiego grejpfruta dzielimy na cząstki, a następnie usuwamy nożem
Miód i pieprzfilet dorsza, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na 6 porcji, olej wymieszać z kucharkiem, pieprzem, rozmarynem, sokiem z cytryny i natrzeć marynatą filety, odstawić na 30 minut, do kosza włożyć papier do pieczenia filet będzie soczysty, nie suchy/, filety obsypać mąką i ułożyć na papierze włączyć airfryer 9240/30 na 200 C i po sygnale włożyć kosz z filetami i piec(...)talerz - można też w piekarniku na termoobiegu z 20 minut podać z tłuczonymi ziemniakami z natka pietruszki, surówką np. z kiszonej kapusty i posypać gorące startym serem - tak pieczony dorsz jest soczysty, smaczny.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięstron solą i pieprzem oraz skraplamy sokiem z cytryny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego w którym dno smarujemy olejem kokosowym. Polędwice polewamy miodem. 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy dorsza około 25 minut. 3. Kaszę jaglaną przelewamy gorącą wodą, żeby pozbyć się goryczki. Wsypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody gotujemy do momentu, aż kasza wsiąknie całą wodę
kruche babeczkizielona ryba gotowa. Możesz zamarynować rybę 30 minut przed planowanym grillowaniem lub wcześniej i pozostawić ją w marynacie przez noc w lodówce. Będzie jeszcze smaczniejsza. Oprócz marynaty lubczykowej do pieczenia dorsza od strony bez skóry obłożyłam liśćmi lubczyku, by "trzymał" rybę. Efekt? Ryba się nie rozsypała, ładnie zachowała kształt, a przypieczony lubczyk oszałamiał aromatem i smakiem. Przepis wart wypróbowania! Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!milion osób! Naprawdę… Na pierwszy ogień poszły dania meze. Czerwone cebule faszerowane mielonym mięsem, papryką, kolendrą. Połowa z cynamonem, połowa na ostro. Do tego baba ghanoush z pieczonych bakłażanów – gdybyście powtarzali w domu, przebijcie je wiele razy widelcem, inaczej Wasz piekarnik, kuchnia, a być może i całe mieszkanie eksploduje… Duże greckie pieczarki podsmażone z przyprawami, zapiekanka(...)fetą i wiele pomniejszych pyszności. Jako danie główne wjechały chlebki mięsne – nasze ulubione danie, do którego można dodać, jako urozmaicenie, właściwie wszystko, co zalega w lodówce i dorsz pieczony w papilotkach z farszem z pomidorów i bazylii oraz z farszem ze smażonego boczki, suszonych pomidorów i pora podlany białym winem. Pascal miał jeszcze w planie deser
GRUBY WAŁEKProponuję zrobić taką rybkę na wigilijny stół. Filety opłukać, pokroić w małe kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać mało i obsmażyć rybkę z dwóch
Kuchnia Pokoleńdobra rybka podana w aromatycznym grzybowym sosie z dodatkiem młodych ziemniaków Pyszny rybny obiad. Dorsz w chrupiącej kruszonce smakuje wspaniale. Składniki: 2 filety z dorsza 4 duże pieczarki 4 borowiki pół szklanki śmietany 18% łyżeczka musztardy sól, pieprz, lubczyk mały pęczek cienkiego szczypioru masło klarowane składniki na kruszonkę: 2 łyżki mąki 1 łyżka cukru pudru (możecie użyć także drobnego cukru(...)Dodajemy mąkę i rozcieramy tak, aby uzyskać okruchy, czyli kruszonkę. Gdy już mamy gotowe wszystkie składniki układamy w naczyniu żaroodpornym filety rybne, polewamy sosem i posypujemy z wierzchu kruszonką. Pieczemy w 180C około 20 minut na środkowej półce bez termoobiegu (jedynie programem grzania góra-dół). Gotową posypujemy drobno posiekanym szczypiorem. Smacznego
Zasmakuj Kuchniporcja to ok. 350kcal , węglowodany: 27g, białko: 37g, tłuszcz: 10g Informacja dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,7WW i 2,4WBT SMACZNEGO! Artykuł Polędwica z dorsza pieczona pod puree z kalafiora i kaszy gryczanej pochodzi z serwisu Dietolog
Dietologwszyscy pracowaliśmy jak mróweczki. Na poniższych zdjęciach prezentuję kilka potraw przygotowanych podczas tego spotkania. Zobaczycie tutaj naszego tatara ze śledzia na grzankach, placki, bardzo aromatyczną zupę grzybową z pieczonym dorszem, tatara z jelenia, tatara z sandacza (podwędzanego), tatara wołowego w omlecie, tatara z łososia, carpaccio z podwędzanej polędwicy wołowej i opalaną pierś z kaczki. No i na koniec zostawiłam
Pieguskowa Kuchniaszarym sosie rybny "suflet" W menu gościły także: zupa z borowików z nalewką wiśniową tatar z łososia i mango chrupiące pierożki z łososiem ryby marynowane z żubrówką pieczony dorsz na imbirowym mango śledzie z czarną soczewicą łosoś w grzybowym ragout gruszki nadziewane orzechami kutia Jak widzicie, przygotowaliśmy tradycyjnie 12 potraw. Jedne bardziej, inne mniej tradycyjne, ale wszystkie bardzo
kolorowotorcikowonalewką wiśniową tatara z łososia i mango chrupiące pierożki z łososiem śledzie z pieczonymi burakami i jarmużem karpia w szarym sosie rybny suflet ryby marynowane z żubrówką pieczonego dorsza na imbirowym mango śledzie z czarną soczewicą łososia w grzybowym ragu kutię gruszkę nadziewaną orzechami Jak zwykle działaliśmy w grupach, ja miałam przyjemność przygotować marynowane ryby w żubrówce. Był
Kulinarne przygody Gatityjedna to inne ciekawe smaki, niby znajome ale jednak w odmienionej wersji. Gdybym miała wybierać co mi najbardziej smakowało to postawię na: nadziewane gruszki i dorsza pieczonego na imbirowym mango Z pewnością też powtórzę w mojej kuchni zupę grzybową, bo w takiej wersji jeszcze jej nie podawałam, a smakuje genialnie. Podsumowując stres był zupełnie nie potrzebny
Cynamonowe szczęścieświeżo startą gałka muszkatołową. Gotowe puree przełożyłam do salaterki. Tak przygotowane można podać na stół zamiast ziemniaków. Doskonale pasują do dań mięsnych i ryb. Na takim puree podałam dorsza pieczonego w piekarniku. Zachęcam Was, żebyście chociaż raz zrezygnowali z ziemniaków i na rzecz puree z selera. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie
Kuchnia u Krysizatem tatar z sandacza z marynowanymi grzybkami tatar ze śledzia na grzankach tatar wołowy w omlecie tatar z jelenia tatar z łososia aromatyczna zupa grzybowa na zakwasie z pieczonym dorszem i grochem carpaccio z podwędzanej polędwicy z salsą z orzeszkami piniowymi opalana sianem pierś z kaczki kotleciki ziemniaczane w trzech wersjach- z grzybami, suszonymi pomidorami i smażonym porem pierś
Z Kuchni Do Kuchnitatar ze śledzia na grzankach tatar z sandacza z marynowanymi buraczkami tatar wołowy z omlecie tatar z jelenia tatar z łososia aromatyczna zupa grzybowa na zakwasie z pieczonym dorszem i grochem carpaccio z podwędzanej polędwicy z salsą z orzeszkami piniowymi opalana sianem pierś z kaczki kotleciki ziemniaczane w 2 wersjach: z grzybami i suszonymi pomidorami pierś z kaczki
Kulinarne przygody Gatitywłaśnie z niej przygotowywaliśmy smakowitości, które na koniec zjedliśmy przy pięknie zastawionym stole. Robiliśmy między innymi tatara ze śledzia na grzankach, proziaki, bardzo aromatyczną zupę grzybową z pieczonym dorszem, tatara z jelenia, tatara z sandacza , tatara wołowego w omlecie, tatara z łososia, carpaccio z podwędzanej polędwicy wołowej czy opalaną pierś z kaczki. Ja z moją najlepszą drużyną stworzyłyśmy pyszne
karmelowyśledzia przygotowywałam wspólnie z Renią z Pieguskowej Kuchni , który podałyśmy na chrupiących grzankach. Poza tatarami była też wspaniała zupa grzybowa z pieczonym dorszem oraz bliny w 3 odmianach. Dodatkowo sam Karol Okrasa przygotował dla nas kaczuszkę w sosie czekoladowym oraz polędwicę wołową podwędzaną z pyszną salsą paprykową. Mi szczególnie
Marta GotujePieczony dorsz z grejpfrutem Składniki Danie dla czterech osób 1 niewielkie tuszki dorsza 2 grejpfruty 1 granat 2 łyżki oliwy Łyżeczka brązowego cukru Szczypta chili Sól, pieprz Sposób przygotowania Wyciskamy sok z jednego grejpfruta. Tuszki filetujemy , a następnie posypujemy solą, pieprzem i skraplamy 1/3 soku z jednego grejpfruta. Całość odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Do pozostałego
Miód i pieprzzabawne. Gotowaliśmy z uśmiechem na ustach, poznawaliśmy nowe smaki i uczyliśmy się jak doceniać każdy składnik. Joseph wprowadził nas w prawdziwą ekstazę kulinarną i przygotował razem z nami dorsza pieczonego z kolendrą, suszonymi pomidorami i oliwkami, młode ziemniaki smażone z jadalnymi kasztanami na klarowanym maśle oraz blanszowany szpinak z mlekiem kokosowym. Wszystko idealnie wyważone, doskonałe i pyszne. W czasie
Food SquareWidzicie ten piękny kolor? :) Kolejne wrsztaty prowadził Joseph Seeletso. Józek to równy gość. Widać było, ze gotowanie to jego pasja, aż miło było patrzeć na jego kulinarne wyczyny. Dorsz pieczony w suszonych pomidorach z ziemniakami i kasztanami oraz szpinakiem blanszowanym w mleku kokosowym był chyba najlepszą potrawą, jakiej w życiu próbowałam. Wołowina medium rare podana na soczewicy z warzywami
Zawsze głodna!