muszę mieć coś słodkiego pod ręką :) I zazdroszczę tym, dla których słodkie może nie istnieć. Skoro już o słodyczach wspominam, to mam dla wspaniały sernik. Podpatrzyłam go na stronie Domowe Wypieki, ale nie byłabym sobą, gdybym delikatnie nie zmodyfikowała. Mam tu na myśli głównie spód ciasta, do którego dodałąm mielone orzechy włoskie. Mój Tata uwielbia serniki, więc obiecałam(...)Ciasto kruche orzechowe: 120g masła 50g cukru kryształu 1 żółtko +/-150g mąki tortowej 80g drobno posiekanych lub mielonych orzechów włoskich Szczypta soli Masa serowa: 1 kg podwójnie zmielonego twarogu lub dobrej jakości „wiaderkowego” 5 jajek 150g cukru kryształu ¾ szklanki soku jabłkowego 1 duży budyń śmietankowy na ¾l mleka 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 puszka kajmaku 5 jabłek
Kuchnia w czekoladziewybranej soli morskiej możecie, tak jak ja, przygotować w domu swoje własne sole wykańczające potrawy i wynoszące je na nowy poziom. Nic tak nie dodaje lekkości i pełni aromatu domowym frytkom jak sól rozmarynowa czy lawendowa. Płat łososia w papilocie podany z odrobiną soli z limonką i chili nabiera zupełnie nowego smaku. Szykując każdą z soli użyjcie proporcji(...)Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL CZOSNKOWA – do grzanek, masła, pieczywa. Do ryb i owoców morza. Do gotowanej kukurydzy. Pasuje tez do twarogu, duszonych grzybów, sosów i dań z fasoli. Sól łączymy z drobno posiekanym czosnkiem w moździerzu lub blenderze. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka
Karo in the KitchenPróbowaliście kiedyś robić domową babę drożdżową? Jak efekty? Zawsze Wam wychodzi tak jak powinna? A może coś chcielibyście poprawić? Jaka powinna być, co należy zrobić aby wyszła idealna? Każdy ma swoje sposoby, mam i ja - a dzięki temu i Wy zaraz je mieć będziecie. Poniżej przedstawiam Wam mój sposób na wielkanocną babę drożdżową krok po kroku. Jeżeli lubicie eksperymentować(...)dobrze połączone dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i ponownie zagniatamy.Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce.Jeżeli przygotowujecie babkę z twarogiem, to pod koniec pierwszego wyrastania do miseczki wrzucamy serek naturalny i twaróg, posypujemy go cukrem i miksujemy. W drugim naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie dodajemy
Słodkie PrzyjemnościZbyt późno zaczęłam szukać przepisów na Bożonarodzeniowe wypieki...Długo siedziałam przed laptopem, aż w końcu znalazłam przepis na ten sernik na Kwestii Smaku . Od razu wiedziałam
chili & sugarKremowy, rozpływający się w ustach, o delikatnej konsystencji sernik na bazie mascarpone i śmietanki. Lekko słodki śmietankowy smak przełamany truskawkowym akcentem w postaci galaretki i truskawek
Ola la LCHFJeśli chcecie zrobić mega szybki obiad to stir fry powinien być Waszym pierwszym wyborem. Wystarczy garść warzyw i dwie-trzy orientalne przyprawy. Czas przygotowania: 5 minut
Niedzielny kucharzHamburgery z boczniaków to najlepsze hamurgery wegetariańskie jakie dotąd jedliśmy. I nie tylko wegetariańskie. Grzybowe burgery z kaszą gryczaną i czerwoną fasolą są mięsiste, solidne, wyraziste
Niedzielny kucharzHamburgery z boczniaków to najlepsze hamurgery wegetariańskie jakie dotąd jedliśmy. I nie tylko wegetariańskie. Grzybowe burgery z kaszą gryczaną i czerwoną fasolą są mięsiste, solidne, wyraziste
Niedzielny kucharzWilgotne ciasto cytrynowe wymaga składników w temperaturze pokojowej. To bardzo ważne, w innym wypadku ciasto nie wyjdzie i zrobi się zakalec. Ucierane ciasta mają to do
MamaOskarkaŁapka w górę, jeśli są tu wielbiciele drożdżowych wypieków! Drożdżówki, chałki, kołocze, bułeczki.... Uwielbiam! Nie tylko jeść, ale też przygotowywać, zagniatać ciasto, obserwować jak wyrasta, piecze
Smakowity Blog Kulinarnynachodzi Was ochota na słodkie do kawki, zawsze znajdzie się domowa alternatywa. Wystarczy nawet zwykłe jabłko czy banan, aby zaspokoić ochotę.☝ Podsunę Wam pomysły jak prosto możecie wykonać domowe łakocie: 👉Chipsy-obieramy ziemniaczki, kroimy w talarki, polewamy delikatnie olejem, przyprawiamy wedle uznania i pieczemy w piekarniku. 👉Ciastka, batony-gotowe przepisy znajdziecie u mnie w linkach tutaj i tutaj(...)proszku również odtłuszczonego, pektyny, stabilizatorów. Owocowe i z dodatkami nas nie interesują. Wybieramy jogurty naturalne, które w składzie mają tylko: 👉 mleko i żywe kultury bakterii Serki wiejskie: 👉twaróg, śmietankę i sól. I ostatnim produktem w tym artykule będzie margaryna. Przyjrzyjcie się kiedyś na skład obojętnie której margaryny. Ja na każdej wyliczam ok 15 składników😐 A prawdziwe zdrowe masełko powinno
Zdrowie i pysznie na talerzuformę) 200 g mąki ( luksusowej) 155 ml mleka 25 g świeżych drożdży 3,5 łyżki drobnego, białego cukru 45 g masła 2 duże żółtka szczypta soli Nadzienie: 600 g twarogu( serek ricotta, otarta skórka i sok z 1 cytryny) 1 jajko 3 łyżki cukru Przygotowywanie drożdżówek rozpoczynamy od przygotowania rozczynu; pokruszone drożdże, ½ szklanki cieplego mleka, cukier i 2 łyżki(...)dekorujemy lukrem. Lukier robimy mieszając ½ szklanki cukru pudru z łyżką przefiltrowanego soku z cytryny. Smarujemy jeszcze ciepłe drożdżówki. Razem ze mną wypiekali: Paweł - Chleby.info Bożena - Moje domowe kucharzenie Lidia - zdjęcie na FB Joanna - Różowa kuchnia Zuzanna - Glikoland Alina - Ala piecze i gotuje Pulina - Czarna Oliwka Iza- Smaczna pyza
Mia Cucina SofietaTort powstał przy połączeniu przepisu niezawodnej Pani Doroty z Moje Wypieki i mojej fantazji! :) No dobra, powiem szczerze - do pieczenia tortów przydałby mi się kompan, bo
Cooking MonsterWięc tak, będzie krótko i szybko, bo się na pierogi spieszę :) Historia jest taka, że Madzia kupiła na bazarku taką prawdziwą wiejską śmietanę i prawdziwe wiejskie
Marder&Marder ManufactureKluski leniwe to ostatnimi czasy dwa słowa, które idealnie mnie opisują. Leniwa kluska. Dżizas! Jak mi się nie chce. Motywacja spadła mi na pysk i leży
ladykitchen