domowy twarog - 1512 przepisów (strona:85/101)

Pasta z czosnku niedźwiedziego 262

Czosnek niedźwiedzi okazał się „tematem rzeką”. Wraz z nadejściem wiosny gości na stołach w coraz większej ilości kuchni, nie tylko polskich. Stał się wręcz rośliną poszukiwaną

mojewypiekiinietylko
SERNIK Z GRUSZKAMI - NAJLEPSZY! 183

faktem, dobrą książką nigdy nie pogardzę (oczywiście gorąca herbata do tego), a z psami i kotami trzymam nawet sztamę. Niemniej, jestem łasuchem jakich mało, a moim ulubionym smakołykiem jest domowy sernik.     Ale też nie może być byle jaki, co to, to nie! Sernik z gruszkami, kruszonką, dużą ilością królewskiego luku (iście po królewsku). Najlepiej jeszcze lekko ciepły, świeży(...)minut, aż się ciasto zezłoci. masa serowa 5 żółtek 5 + 2 białka (pozostałość z ciasta kruchego) 1,25 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1,5 kg twarogu białego (zmieliłam blenderem) 3 opakowania budyniu waniliowego 1 szklanka mleka 3/4 szklanki oleju Żółtka ucieram z połową cukru i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę.  Drugą część cukru wykorzystuję do białek

W kuchni Karmel-itki
PIEROGI Z SUSZONYMI POMIDORAMI, SEREM PLEŚNIOWYM I... 178

zawędrujecie do kuchni, z naszym przepisem.SKŁADNIKI NA FARSZ:- opakowanie pomidorów suszonych,- ser pleśniowy, kostka. - czosnek - 2 główki,- cebula: 5.- masło.- przyprawy: oregano, bazylia, pieprz czarny,- ser biały twaróg - do smaku. Ma on przełamać słony smak pomidorów. Można dać sporo, a można tylko odrobinę. Wybór pozostawiamy Wam. (tylko próbując farsz nie zjedzcie całego, czymś pierogi wypchać trzeba).WYKONANIE:Kroimy(...)Polane lekko masełkiem, bo co im więcej trzeba? Choć... teraz, gdy już spoglądając na talerz widzimy ich zdecydowanie mniej, wpadło nam do głowy aby zjeść je z dipem czosnkowym (domowa tradycja - czosnek, czosnek i jeszcze raz czosnek).Prawdziwe 'psy na pierogi' z nas, co zresztą widać. Ostatniego słowa w pierogowych przepisach zdecydowanie nie powiedziałyśmy (i prędko nie powiemy, bo lista

Wypisz Wymaluj
Menu na tydzień: Zbilansowana dieta 200

Buraki, brukselka, cieciorka i inne warzywa pełne witamin i składników mineralnych, kasze, makaron razowy jako źródło potrzebnych węglowodanów i steki – skarbnica żelaza. Te i wiele

Niedzielny kucharz
Jak obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL 113

Zbyt wysokie stężenie cholesterolu LDL występuje u ponad połowy dorosłych Polaków – wśród ok. 6 mln jego stężenie jest tak wysokie, że wskazane jest podjęcie leczenia. Niestety

zdrowo i aktywnie
Lody brzoskwiniowe 276

Lody brzoskwiniowe z dwóch składników ? Wydawałoby się niemożliwe, a jednak Kremowe i mocno brzoskwiniowe, choć wyraźnie czuć, że są to lody z brzoskwiń w syropie, także

NiePieprz.pl
Wtorek: Pęczotto primavera 155

Wiosenne danie, pełne zielonych warzyw z kremową kaszą ugotowaną jak risotto. Zdrowsze od ryżowej wersji. To nasza wariacja na temat spaghetii primavera, kultowej pasty zrobionej z

Niedzielny kucharz
Ekspresowe kotlety drobiowe(z majonezem i żółtym serem) 149

  Kotleciki inne niż wszystkie, bo… siekane Przepis znalazłam na stronce Przepisy Joli , jednak trochę go zmodyfikowałam. Użyłam połowy podanych składników, z których wyszło mi

Kulinarne S.O.S.
Drożdżówka z serem i śliwkami 240

Weekend rządzi się swoimi prawami i o ile w ciągu tygodnia mało piekę, no chyba, że mnie natchnienie jakieś dorwie, tak w niedzielę lubię zjeść coś pieczonego w domowym zaciszu.  Nie zawsze są to ciasta składane, warstwowe i kombinowane. Czasami wystarczy odrobina chęci, trochę wolnego czasu i podstawowych składników, by stworzyć coś smacznego!  U mnie dziś właśnie jabłecznik(...)cukier mieszamy ze sobą do rozpuszczenia. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy dłonią lub mikserem z założoną odpowiednią końcówką. Odstawiamy w cieple na 45 minut do wyrośnięcia. W tym czasie twaróg mieszamy ze śmietaną i cukrem, a śliwki myjemy, osuszamy i przecinamy wzdłuż na pół. Gotowe ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach 40x30cm i tniemy na 3 części wzdłuż najdłuższego boku

Kuchnia w czekoladzie
Menu na tydzień: Sushi, sajgonki, gołąbki i tortille bez zawijania 159

Sajgonki bez zawijania, suszi bez zawijania, gołąbki bez zawijania, tortilla bez zawijania i cannelloni – to akurat zawijane:) Tak jemy w tym tygodniu: dania robione na

Niedzielny kucharz
7 niecodziennych przepisów na Światowy Dzień Pizzy 166

Pizza dla leniwych, czyli bez zagniatania, pizza dna cieście z kalafiora, z komosy, z kurczaka, pizza na super cienkim cieście, pizza błyskawiczna do zrobienia w 10

Niedzielny kucharz
Co zrobić z resztek jedzenia ze Świąt 158

Święta, Święta i po Świętach zostało w lodówce mnóstwo niedojedzonego jedzenia. Polecamy Wam kilka patentów jak spożytkować resztki ze świątecznego stołu, 10 sprawdzonych przepisów na przetwarzanie

Niedzielny kucharz
chleb z cukinią 169

chleb z cukinią Gotowy chleb z cukinią Składniki 2 niewielkie cukinie 1 kg mąki 50 g drożdży 1 płaska łyżka cukru 50 ml oliwy extra 1

Miód i pieprz
Chleb z cukinią 209

Chleb z cukinią Gotowy chleb z cukinią Składniki 2 niewielkie cukinie 1 kg mąki 50 g drożdży 1 płaska łyżka cukru 50 ml oliwy extra 1

Miód i pieprz
Smażony ser z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią 227

niedawna zupełnie mi nie znana rzecz, a od niedawna wspaniały dodatek do niemalże wszystkich potraw gdzie tylko można wepchnąć ser - pizzy, kanapek, tart. Ser smażony robi się z białego twarogu, który najpierw musi zgliwieć, a następnie jest rozpuszczany z odrobiną masła. Potrzebujemy na to minimum 1 doby (+ 1-2 h na zgęstnienie sera) Przyznam, że nie byłam entuzjastycznie nastawiona(...)kremowy to rozlewamy do miseczek lub kokilek, odstawiamy do przestygnięcia i wstawiamy do lodówki. Ser można jeść zarówno w postaci jeszcze płynnej jak i po stwardnieniu ;) Proste, pyszne i domowe :) a do tego pełna gama smaków i wariantów przypraw. Polecam (poniżej wersja płynna sera, świeżo po zrobieniu. Następne zdjęcia to już po kilku godzinach w lodówce

Jedzeniomania