domowy twarog - 1512 przepisów (strona:83/101)

Kolorowe Naleśniki 84

Czas Przygotowania : 30 min Gotowe w : 1 h   Dziś proponuję odmienione, kolorowe i pachnące czosnkiem buraczano-szpinakowe naleśniki. Rodzince smakowały więc myślę, że Wam też

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Placuszki z serkiem wiejskim 30401

małych   4 łyżki mąki pszennej - czubate   1 łyżka cukru - czubata   1 łyżeczka proszku do pieczenia - płaska   1 mały cukier wanilinowy (16g) - lub 1 płaska łyżka domowego cukru waniliowego (wyrób własny TU )   szczypta soli  Serek wiejski odsączyć z ewentualnej śmietany.  W dużej misce ubić mikserem pianę z białek ze szczyptą soli - wspomaga trwałość piany(...)papierowym. Propozycja podania:   z dodatkiem frużeliny z jagód (podobny wyrób, tylko że z truskawek TU ) . Jeśli ktoś miałby ochotę na alternatywną wersję placków serowych, zapraszam na placuszki z twarogiem [do znalezienia

Grunt to przepis!
Piątek: Ravioli w błyskawicznym kremie pomidorowym 128

Zupa-krem z pomidorów bez żadnych przypraw, a mimo to niesamowicie aromatyczna i pełna smaków. Robi się sama i gotowa jest w 15 minut. Czas przygotowania

Niedzielny kucharz
MAŚLANE DROŻDŻÓWKI Z SEREM, TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 176

Puszyste, maślane no i domowe drożdżówki z truskawkami, serem i kruszonką. Ja się w nich zakochałam od razu. Ostrzegam: Te drożdżówki są uzależniające! Można je  jeść i jeść. Końca nie widać…Lepiej zróbcie od razu z podwójnej porcji, bo długo „nie pożyją” w domu, gwarantuję! A i jeszcze jedno. Jeśli dokucza wam brak serotoniny, to te małe wypieki(...)zimnego masła ·        2 łyżki cukru pudru lub drobnego NADZIENIE SEROWE: ·        125 g twarogu niemielonego ·        2 łyżki cukru pudru ·        1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ·        1 małe jajko (opcjonalnie) LUKIER (opcjonalnie) lub cukier

Calzonella.com
MAŚLANE DROŻDŻÓWKI Z SEREM, TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 176

Puszyste, maślane no i domowe drożdżówki z truskawkami, serem i kruszonką. Ja się w nich zakochałam od razu. Ostrzegam: Te drożdżówki są uzależniające! Można je  jeść i jeść. Końca nie widać…Lepiej zróbcie od razu z podwójnej porcji, bo długo „nie pożyją” w domu, gwarantuję! A i jeszcze jedno. Jeśli dokucza wam brak serotoniny, to te małe wypieki(...)zimnego masła ·        2 łyżki cukru pudru lub drobnego NADZIENIE SEROWE: ·        125 g twarogu niemielonego ·        2 łyżki cukru pudru ·        1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ·        1 małe jajko (opcjonalnie) LUKIER (opcjonalnie) lub cukier

Calzonella.com
T/C*- ry baby - sezon na baby czas zacząć 131

Dlatego dzisiaj chcę pokazać pewną drożdżową  babkę, która pierwszy raz zagościła w moim rodzinnym domu przeszło 20 lat temu, przepis pochodzi ze starego zeszytu "Ciast domowych". Jest to babka drożdżowa, ale nieco fikuśna, taką tradycyjną, najzwyczajniejszą wkrótce też  pokażę, ale dzisiaj niech będzie inaczej. Taka zakręcona baba, jak często nasze dni. Potrzeba na ciasto: - 500g(...)potrwa to około 1,5 godziny. Przykrywam je ściereczką i odstawiam w miejsce bez przeciągów. Teraz pora na zabawę z dodatkami do babki. Biorę: na masę serową - 120g homogenizowanego twarogu - 1 cukier wanilinowy - 1 łyżka cukru na masę makową - 130g maku mielonego - 160g gorącej wody - 1 białko - 2-3 łyżki cukru - garść rodzynek - garść posiekanych orzechów włoskich na masę owocową

I tu będę miała takie te
Racuchy serowe 17594

pierwszy i bardzo polubiłam. Ciocia przygotowywała je z pysznego białego twarogu i gęstej kwaśnej śmietany, o której w tamtych czasach w Polsce można było tylko pomarzyć. Dzisiaj są i twarogi i śmietany tak gęste, że stoi w nich łyżka, więc nic nie stoi na przyszkodzie, aby sobie od czasu do czasu zrobić takie pyszne jedzonko. Zapraszam po przepis. Składniki(...)ogniu, tak, aby racuchy miały czas podrosnąć. Gotowe przełożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju.  Posypać cukrem pudrem i podawać. Ja dodatkowo jeszcze serwuję je z domowym dżemem. Smacznego

Gosia gotuje
Ślimak z rodzynkami 127

Opis: Ciasto francuskie, to wspaniały produkt, dzięki któremu można puścić wodze fantazji i znaleźć całą masę pomysłów na jego wykorzystanie. Są to bardzo proste ciasteczka, które

Ciastka i ciasta
Domowy twarożek 118

tradycyjne śniadanie poleca się w tym miejscu domowy, własnoręcznie przyrządzony, domowy twarożek. Jest doskonałą alternatywą do kupnych serków. Róbmy sami, smakujmy tradycję i cieszmy się smakami dzieciństwa... Skł adniki: 2 litry mleka 2% w woreczku foliowym (w osiedlowych sklepikach można kupić) mały jogurt naturalny większe gęste sitko lub gaza Wykonanie: Mleko wlewamy do dzbanka dwu litrowego, wlewamy jogurt, mieszamy, odstawiamy(...)górę na dół, widać już wyraźnie serwatkę i zaczyna tworzyć się serek. Wówczas wyłączamy wodę, mleko w dzbanku ma stać w garnku do wystygnięcia. Po ostygnięciu, widać jednolitą taflę twarogu - wylewamy na sitko lub gazę, pozostawiamy do ocieknięcia serwatki na całą noc, następnie wykładamy z sitka na talerzyk, możemy kroić na kanapki , jeśli odcedzimy w gazie, tworzymy klinek - związujemy gazę

kgwjanczewo
Żurek z białym serem 191

Żurek z białym serem...Lekko kwaśny, z dużą ilość majeranku.Z delikatną nutą czosnku i chrzanu.Zabielony kwaśną śmietaną.Podany z jajkiem i białym serem.Polecam!Składniki:1 mała

Gospodyni Miejska
TU I TAM nr 27. Słodko-słony świat. Gruszki i sernik z gorgonzoli z sosem pigwowym 141

moje wrześniowe menu. Choć przyznam, że jest tak dobry, iż mogę go jeść przez okrągły rok. SERNIK Z GORGONZOLI Z GRUSZKAMI W SOSIE PIGWOWYM 75 g pokruszonych krakersów - użyłam domowych z tego przepisu (klik) 350 g twarożku - użyłam serka President 150 g gorgonzoli 100 ml śmietany kremówki 2,5 łyżki żelatyny sól, pieprz do smaku 3-4 łyżki stopionego masła(...)czasie żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Gdy napęcznieje dodać ją do ciepłej śmietany z gorgonzolą i energicznie wymieszać tak, by dokładnie się rozpuściła. Całość przelać do miski z twarogiem i wymieszać, by całość idealnie się połączyła. Doprawić do smaku solą i pieprzem i wylać na spód z krakersów. Chłodzić w lodówce do momentu, aż sernik stężeje - u mnie

KUCHARNIA
Mini serniczki miętowe 233

musi też być do niej moja ukochana gorzka czekolada. Uwielbiam połączenie mięty i czekolady! W tym połączeniu mini serniczki miętowe smakowały wybornie. Domowe lody miętowe z likierem miętowym Domowe lody miętowe Przepis na Mini serniczki miętowe z czekoladą. Pokombinowałam z przepisem na kruche ciasteczka i stworzyłam idealne, kruche ciasto kakaowe, które wypełniłam miętową masą serową z płatkami czekolady. Przepis(...)lodówce, ale j a podarowałam sobie ten etap. Odrywamy po kawałku ciasta i wyklejamy nim dokładnie 12 foremek. Napełniamy farszem serowym. Układamy foremki na blasze. Farsz serowy: 10 łyżek twarogu śmietankowego President 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki likieru miętowego 1 łyżka syropu miętowego barmańskiego 2 łyżki płatków gorzkiej czekolady Ser przekładamy do miski łączymy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik bardzo czekoladowy 203

Opcjonalnie: kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki rozpuszczone w 2 łyżkach wrzątku (dla smaku kawowego ;))   Polewa: 2 łyżki oleju kokosowego 50-60g czekolady gorzkiej (70-90% kakao lub czekolada domowa – najlepiej użyć czekolady bez cukru) 1 łyżka słodzidła – dowolnego 1 czubata łyżka kakao Opcjonalnie: 1 łyżka likieru kawowego/czekoladowego   UWAGA: Ważne, żeby składniki miały temperaturę pokojową. Niech jajka/twaróg wyjęte(...)pieczenia i rozpłaszczamy równomiernie po całej formie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 175ºC i pieczemy przez 10 minut. Teraz pora na masę twarogową. Jeśli dokładamy kawy do twarogu (czyli robimy sernik czekoladowo-kawowy), to rozpuszczamy ją we wrzątku i odkładamy na bok. Czekoladę z olejem kokosowym roztapiamy w kąpieli wodnej aż ładnie się połączą i odstawiamy na bok. Twaróg

Jak gotować i nie zwariować
Poniedziałek: Glazurowane udka 78

Świetny przepis na dobrze doprawionego glazurowanego kurczaka, którego… przyprawiać wcale nie trzeba. Całą sprawę załatwia glazura miodowo-musztardowa, którą trzeba pokryć upieczone mięso i zapiec

Niedzielny kucharz
Jak nie marnować jedzenia? 7 zasad 305

Czy można i czy warto oszczędzać na jedzeniu? Według nas lepiej po prostu go nie marnować. To o wiele łatwiejsze niż się wydaje. Zobaczcie jak nie

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania