okazji postanowiłam zrobić deser, którego nie jadłam już od wieków. Kiedyś bardzo często gościł na naszym stole,lecz od ładnych kilku lat leży sobie zapomniany w moim domowym archiwum. Uwielbiam momenty, gdy mogę wspomnieniami cofnąć się do lat dzieciństwa, a ten deser to jeden z owych momentów. Polecam go wszystkim i tym mniejszym, i tym starszym. Przepis podam teraz(...)galaretka o dowolnym kolorze Polewa: 1/2 kostki masła 2 łyżki kakao 4 łyżki cukru Wykonanie: Ser mielę trzykrotnie. Masło ucieram z cukrem na puszystą masę i dodaję porcjami zmielony twaróg. Masę dzielę na dwie połowy, do jednej dodając kopistą łyżkę kakao, a drugą pozostawiam białą. Galaretkę rozpuszczam w połowie zalecanej ilości wody i odstawiam do całkowitego zastygnięcia.Schłodzoną i stężałą
Ciasteczkowy PotwórWróciłam ... na razie z Roztoczańskiej Krainy, ale urlop jeszcze trwa. W końcu zjedliśmy normalny domowy obiad, który chętnie ugotowałam... Jeszcze przed wyjazdem przygotowałam babeczki, z którymi chcę się z Wami podzielić. Ciasto na nie to mój nowy hicior. Jest przepyszne, delikatnie chrupiące, bezglutenowe. Krem twarogowo-maślany z dodatkiem mleka w pro szku już robiłam kilka razy, lubię jego mleczny smak(...)opakowanie kleiku ryżowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 g miękkiego masła 3 łyżki kakao 2 duże jajka 2/3 szklanki drobnego cukru Krem: 500 g bardzo gęstego twarogu sernikowego 200 g miękkiego masła 2/3 szklanki cukru pudru (lub mniej) 2/3 szklanki mleka w proszku oraz ok. 250 g borówek Kleik wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło
Czerwień i błękitPyszny, kremowy, gładki sernik z mocno wyczuwalną, alkoholową nutą. Zdecydowanie nie dla dzieci ;) Z kawałkami czekolady, smakuje po prostu dobrze a może nawet i lepiej ;) Łatwy
Domowa cukiernia EwyDo zrobienia tego sera długo się przymierzałam. Wreszcie mi się udało. Prób było kilka, pierwsze zupełnie nieudane. Teraz wydaje mi się, że osiągnęłam to o
Stare Garyteż owoce – w postaci całych owoców, soków czy koktajli. Nie zapominaj o chudym nabiale – jeśli nie lubisz lub nie możesz pić mleka, postaw na jogurty, maślanki, kefiry. Jedz chudy twaróg, wiejskie serki. Ogranicz spożycie czerwonego mięsa i sklepowych wędlin . Jedz mięso rzadziej, ale z dobrego źródła. Zwiększ spożycie ryb w różnej postaci. Zaprzyjaźnij się ze strączkami , które są doskonałym źródłem(...)zwykli” odpowiednich. A co do cukru – postaraj się wyeliminować go z diety, dosładzaj miodem lub stewią. Jeśli nie umiesz obejść się bez słodyczy – postaw na gorzką czekoladę, lub zrób domowe ciasteczka owsiane lub batoniki z bakaliami. Masz już odpowiednie produkty i co dalej? Postaraj się jeść 4-5 posiłki w ciągu dnia – najlepiej co około 3 godziny
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki: mąka tortowa 2 szklanki, mąka pszenna graham typ 1850 1/2 szklanki, cukier 1 łyżeczka, sól - szczypta, jajka 1 sztuka, olej rzepakowy 2 łyżki, mleko 2
W Mojej Kuchni Lubiękwaskowy - jesienno-orzeźwiający. Ten serniczek poprawił mi niesamowicie humor... i zniknął szybciej niż się spodziewałam! Zapraszam do przetestowania (a zwłaszcza do eksperymentowania z różnymi dodatkami - u mnie sprawdziła się domowa żurawina i polewa z białej czekolady - pychotka! :) Składniki na spód: 250 g herbatników 150 - 200 g masła 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru Herbatniki dokładnie rozgniatamy na pył(...)szansy dostania się wody w kontakt z blachą podczas kąpieli wodnej) Taki spód wstawiamy do lodówki aby zastygł na czas robienia masy serowej. Składniki na masę serową: 1 kg twarogu na sernik 3 całe jajka 3 żółtka 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 500 g puree z dyni 2 łyżeczki przyprawy korzennej
JedzeniomaniaTakie są moje Zalipianki." - tak opisuje swój lokal jego właścicielka Ewa Wachowicz. Jako czekadełko pojawią się na naszym stole podpłomyk z czarnuszką, jest świeżutki, chrupiący i pyszny. Towarzyszy mu domowy chleb upieczony na drożdżach oraz pasta z fasoli i smalec ze skwarkami. Początek naszej kolacji zapowiada się smakowicie. Kolejno zamawiamy: krem z kiszonego ogórka ze śmietanką (19 zł) - zupa jest(...)śliwka wędzoną w dymie, w śmietanie z jabłkiem i cebulą i w oleju z cebula i korniszonem - śledziem niestety jestem rozczarowana; jest wymoczony, niesłony i bez wyrazu, pierogi z twarogiem, ziemniakami i lubczykiem (25 zł) - pierogi smaczne, ciasto miękkie, farsz lekko pikantny, niepotrzebnie tylko zostały wykąpane w ogromnej ilości tłuszczu na talerzu, sałatka z krewetkami, jajkami i młodym szpinakiem
Kulinarne przygody GatityJeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 200 g mrożonego szpinaku 160 g mąki pszennej 2 jajka 1/4 szklanka oleju rzepakowego 1/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Szpinak rozmrozić(...)Masę szpinakową wyłożyć do papilotek, do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Składniki na krem: 150 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 ml śmietany kremówki kolorowa posypka Śmietanę ubić na sztywno. Twaróg zmiksować z cukrami, dodać masę śmietanową i delikatnie połączyć
Domowa cukiernia EwySłodycz pieczonej papryki i kwaskowatość sosu pomidorowego – to doskonałe małżeństwo przeciwieństw. Aby był to związek idealny potrzebna była już tylko wyjątkowa grzanka. Czas: 30-35 minut
Niedzielny kucharzSkładniki: 1/2 kg bób, 1 łyżeczka sól morska prowansalska Royal Brand, 2 sztuki czosnek ząbki, 1 łyżka masło, 1 łyżka koperek siekany bób opłukać i zalać
W Mojej Kuchni Lubiępodarujemy komuś bliskiemu, żeby poprawić mu humor. Drożdżówki z serem w roli słodkiego prezentu sprawdzą się doskonale. Zwłaszcza że chyba wszyscy je lubią. Drożdżówki z serem w rodzinnym wykonaniu Domowe wypieki nie tylko warto podarować sobie nawzajem, ale też warto je wspólnie przygotować. Robienie ciasta drożdżowego to doskonała okazja, żeby do kuchni zaprosić dzieci, które z ochotą uformują bułki, słoiczkiem(...)duże jajko lub 2 małe 30g roztopionego masła (ok 4 łyżeczek) ½ szklanki ciepłego mleka (125ml) 35g cukru (ok 8 łyżeczek) cukier waniliowy (8g) 30g drożdży Nadzienie: 250g zmielonego twarogu 1 żółtko 1/4 szklanki cukru (55g) 1 cukier waniliowy (8g) 2,5 łyżki kwaśnej śmietany lub mleka (ok.60g) Dodatkowo: 1 białko ½ łyżki wody Wykonanie: Ciasto: Drożdże posypujemy cukrem, czekamy kilka minut
KulinarneImpresje.plpolepszaczy ,czy zagęszczaczy. Są takie, jakimi ich stworzyła natura, prawdziwy smak w objęciach przypraw. Zachęcam do odwiedzenia strony oraz polubienia na Facebook Dziś przygotuję Pyszne ciasto z książki "Domowe wypieki" Joanny Niedobeckiej. Składniki podam na około 24 porcje i na blachę 35 x 24 cm. Ja podwoiłam ilość wszystkich składników i zrobiłam ogromne ciacho! Powiem tak-warto podwoić składniki(...)biszkopt 4 jaja pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki wody Składniki na masę serowo-kawową 30 ml mocnej kawy np.espresso 500 g twarogu mielonego, z wiaderka 2 łyżki rumu 6 łyżek cukru 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku 200 g słodkiej śmietany 30% lub 36% Poncz 200 ml mocnej kawy posłodzonej wedlug uznbiał
Z Kuchni Do Kuchnisosie z dodatkami wgłębienia – łyżką, i w każde wlewamy po surowym jajku, jak do szakszuki. Uważamy żeby nie zniszczyć żółtka. W sos wkładamy koktajlowe pomidorki, całość posypujemy pokruszonym kozim twarogiem i wstawiamy do gorącego piekarnika na około 15-18 minut. Białka jaj powinny się prawie do końca ściąć, żółtka natomiast pozostać płynne, a kozi ser zmięknie i się rozpuści. Podajemy(...)650g pomidorów „Lima”- obranych i pokrojonych 2-3 garście młodego szpinaku 8-10 koktajlowych pomidorków 100g miękkiego, twarogowego sera koziego 2 cebule (ok.200g) 2 ząbki czosnku 1 szklanka domowego rosołu lub bulionu 5 łyżek oliwy 2 pełne łyżeczki słodkiej papryki 1 pełna łyżeczka ostrej papryki 1 pełna łyżeczka płatków chili 1 pełna łyżeczka zielonego ziołowego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli
Karo in the Kitchentwardo, pół miękko :) Takie są zdecydowanie najlepsze. Jednak nie mogę Wam zagwarantować, że u Was po takim samym czasie wyjdą takie same. Liście szpinaku myjemy. Twaróg rozgniatamy razem z kefirem i dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory. 1/2 pomidora wydrążamy z miąższu i na kapelusiku robimy wykałaczką kropeczki z białego sera. Weekend Pogoda była cudowna. temperatura(...)pobyliśmy razem w trójkę. Otoczeni kolorami jesieni, przebijającym sie przez korony drzew słońce. Cudownym zapachem lasu, czystym powietrzem. Jak by nie patrzeć bardzo wolnym tempem przeszliśmy te 10 kilometrów. DOMOWEJ ROBOTY "JADALNYCH" MUCHOMORÓW NIE RUSZYŁ. POWIEDZIAŁ STANOWCZO NIE WOLNO. WIĘC ZJADŁAM SAMA :) Nauka Przebywanie na łonie natury to wspaniały moment aby troszkę wyedukować dziecko. Dowiedział się kilku rzeczy
ClauditteMissCooking